„Aludarių taurėje 2015“ karaliavo porteriai ir stautai

38 dalyviai ir 134 jų išvirto alaus rūšys – tiek namų aludarių dėmesio sulaukė ketvirtus metus vykstanti „Aludarių taurė“. Pagrindinis konkurso prizas šiemet atiteko Anton Bonda ir jo rusiškam imperiniam stautui. Penktadienį skirtingos komisijos įvertino visus Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos namų aludarių pateiktus darbus, o jau šeštadienio popietę autoritetinga tarptautinė komisija susitelkė ties 16 finalistų. Tuo pačiu metu, baro „The Portobello“ kiemelyje pretendentus į „Aludarių taurę 2015” ragavo visas būrys namų alaus kultūrai neabejingų renginio dalyvių.

Antrąją vietą pelnė kauniečio Vidmanto Rimkaus porteris, trečioji atiteko šiauliečio Modesto Gelžinio šviesiam amerikietiškam eliui. Prieš pat nugalėtojų paskelbimą, naują alų, išvirtą po Raudonų plytų alaus dirbtuvių stogu, pristatė ir alytiškis namų aludaris Andrius Jučas. Jo teigimu, kiekvienas aludaris, namuose pagaminęs unikalų, savo širdžiai ir gomuriui artimiausią alų, susimąsto, kad jį būtų galima gaminti ir bravore.

„Mane į aludarystę atvedė tiesiog susidomėjimas alumi, ypač po kelionės į Belgiją ir pažinties su vienuolynuose gaminamu alumi. Nuo to laiko ėmiau gilintis, bandyti gaminti įvairias alaus rūšis, ieškoti sau neįprastų skonių. Kiekvienais metais „Aludarių taurei“ pateikiu po kelias alaus rūšis, tačiau šis alus yra tai, kas jau pavykę ir ką pats mėgstu“, – sako Raudonų plytų „Uosto naujoko“ alaus autorius.

Be pagrindinių prizų, komisija atskirai įvertino ir tris geriausias alaus rūšis kiekvienoje iš šešių kategorijų: amerikietišką elio, IPA, porterio ir stauto, kvietinio elio, belgiško elio ir lagerio. Daugiausiai pretendentų – net 35 – sulaukė porterių ir stautų kategorija. Nepriklausomai nuo kategorijos, komisija vertino penkias kiekvieno alaus savybes – aromatą, išvaizdą, skonį, gomurį ir bendrą įspūdį.

Praėjusiais metais konkursinio alaus degustacijai pakvietę savo draugus ir pažįstamus, šiemet namų aludarių bendruomenė nusprendė sudominti platesnį ratą žmonių – ir nesuklydo. Beveik šešias valandas po atviru dangumi šurmuliavo aludarių ir ragaujančių jų alų diskusijos. Organizatoriai neabejoja, kad tokia pažintis paskatins prie gausėjančios namų aludarių šeimos prisijungti dar naujų žmonių.

„Išvirti savo pirmąjį alų yra išties paprasta – šiuo metu yra gausu lengvai prieinamos literatūros. Be to, tai nereikalauja ypatingų investicijų. Žinoma, kad suprastum, kas lemia alaus skonį reikia daugiau praktikos. Paprastai, 15-20 partijų išviręs namų aludaris jau žino, kokio alaus nori ir geba sugalvojęs receptą jį išvirti. Nors šiemet tarp „Aludarių taurės“ dalyvių nemažai naujų pavardžių, visi jie yra jau pakankamai patyrę aludariai“, – teigia vienas iš renginio organizatorių Gytis Gurklys.

Pasak jo, šiuo metu „Aludarių taurėje“ dalyvauja mažiau nei pusė visų šalies namų aludarių. Daugumai jų – tai yra tiesiog įdomus hobis, tačiau Lietuvos namų aludarių bendruomenė yra išauginusi ir nemažai gerai žinomų alaus rūšių, šiandien verdamų bravoruose.

FL2_3966 FL2_3902

FL2_3564 Andrius Jučas 3

FL2_4245 FL2_4150