CIKORIJOS: pikantiškos salotos tamsiajam periodui

Trūkažolė – dažnai mūsų matomas augalas, tik ne visi žinome jo pavadinimą. Ji dar vadinama kelio žibintu, žydrąja saulėgrąža, saulažole, laukine cikorija, vargšų nusidėjėlių gėle. Šis augalas – savotiškas gamtos laikrodis, nes labai jautrus saulės šviesai. Paprastai 17 val. trūkažolė baigia dienos žydėjimą.

Savotišku atradimu daugeliui tampa cikorijos (paprastųjų trūkažolių šakniavaisiai), kurias galima paprastai atželdinti ir šviežiomis, pikantiškomis jų salotomis gardžiuotis netgi žiemą. Dr. Audronė Žebrauskienė, vadovaujanti bendrovei „Žiežmarių gėlės“, pasidalijo šia patirtimi.

Cikorijų vertė

Cikorija, kaip jau minėta, paprastosios trūkažolės (Cichorium intybus L., var. foliosum Besch.) šakniavaisis. Salotinių trūkažolių šakniavaisiuose yra apie 60 proc. inulino, 10–20 proc. fruktozės, farmacijos pramonėje naudojamo intibino, karoteno, B grupės vitaminų, mikro- ir makroelementų (K, Ca, Mg, P, Fe ir kt.), organinių rūgščių, pektino, taninų ir kt. medžiagų. Trūkažolės pasižymi antiseptiniu, apetitą didinančiu, tulžies ir šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, virškinimą gerinančiu ir raminančiu poveikiu.

Pasirūpinkime derliumi

A. Žebrauskienė rekomenduoja paprastųjų trūkažolių šakniavaisius nuimti spalio mėnesį. Derlių imant nelietingu oru šakniavaisiai greičiau apdžiūsta, lėčiau plinta ligos. Lapus nupjauname palikdami kuo trumpesnius lapkočius, nepažeisdami augimo kūgelių. Prieš sandėliuodami cikorijas išrūšiuojame: atskiriame sužalotas, smulkesnes negu 2 cm (prie galvutės). Iki atželdinimo šakniavaisius laikome daržovių saugykloje, kurios oro temperatūra 2–4 °C, santykinis oro drėgnis – 75–80 proc. Cikorijas galima laikyti šaldytuvuose, sandėliuose, rūsiuose. Šaldytuvuose cikorijos laikomos dėžėse, konteineriuose ar polietileno maišuose. Neperforuoti maišai laikomi atviri. Namų sąlygomis laikant nedidelį šakniavaisių kiekį, galima sluoksniuoti smėliu. Šakniavaisiai gali būti supilami į didelius kaupus su aktyviąja ventiliacija ir į mažus – be jos. Maži kaupai daromi 1,5–2 m pločio ir 0,8–1 m aukščio, su natūralia ventiliacija. Trūkažolių šakniavaisiai lengvai išgarina vandenį, todėl greitai vysta. Ventiliuojamą orą reikėtų papildomai drėkinti.

TAI SVARBU Šiluma cikorijoms kenkia labiau negu šaltis.

Kaip želdiname
•Nuėmus derlių ir praėjus maždaug mėnesiui galima pradėti želdinti. Didžiausio ir geriausios kokybės derliaus sulauksite gruodžio–sausio mėnesiais.
•Norintiesiems turėti šviežių cikorijų gūželių visą laiką A. Žebrauskienė pataria jas želdinti periodiškai, nuo lapkričio vidurio iki kovo mėnesio.
•Gūželės užauga per 3–4 savaites. Ilgiau želdinti neverta, nes blogėja jų kokybė.
• Salotinių trūkažolių lapai pjaunami paliekant 1–2 cm lapkočius, kad nebūtų pažeisti viršutiniai pumpurai.
• Želdinti skirtus šakniavaisius (3–5 cm skersmens) iki želdinimo rekomenduojama laikyti sandėliuose 0–2 °C temperatūroje, esant 90–95 proc. santykiniam oro drėgniui.
•Praėjus ramybės periodui (3–4 savaitėms po derliaus nuėmimo) pradedama želdinti gūželes.
•Vienodo ilgio šakniavaisiai į dėžutes sustatomi vertikaliai. Į jas pilama kambario temperatūros vandens, kad iki pusės apsemtų šakniavaisius.

• Dėžutės statomos 4–5 aukštais tarp lentynų.
•Gūželės želdinamos visiškai tamsioje patalpoje. Jeigu ten prasiskverbia šviesa, lapeliai pažaliuoja, nukenčia gūželių kokybė, jos apkarsta.
•Didelės įtakos želdinant šakniavaisius turi patalpos temperatūra. Iš pradžių (11– 14 parų) palaikoma 12–14 °C, vėliau (iki nuimant gūželes) – 16–20 °C temperatūra.
•Patalpa turi būti gerai vėdinama, kad neatsirastų pelėsių, santykinis oro drėgnis turėtų siekti 90–95 proc.
•Maistui gūželės naudojamos šviežios (ypač skanios), keptos, virtos, troškintos.
Audronės Žebrauskienės ir interneto nuotraukos

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ