Egzotiškasis pomidorų medis

Nustebinti savo šeimos narius ar lankyti atvykusius svečius, o gal įteikti originalią dovaną bičiuliui galima auginant  „pomidorų medį“ – stambiavaisę basoviją. Į pomidorus panašūs augalo vaisiai nudžiugins ir neįprastų daržovių mėgėjus, ir smaližius.

Auginimas ir priežiūra
Natūraliai stambiavaisė basovija (lot. Cyphomandra Betacea) auga Venesueloje, yra plačiai paplitusi ir Brazilijoje, Kolumbijoje, Argentinoje, Kosta Rikoje, Puerto Rike ir kt.
Lietuvoje pomidormedį galima užsiauginti iš sėklų, kurios yra tamsios spalvos ir panašios į paprikų. Basovijos sėjamos vasario mėnesį (auginant kambaryje – ištisus metus), o daigeliai augs sparčiau nei tikrųjų pomidorų.
Stambiavaisės basovijos stiebas tvirtas kaip medelio, auga pasipuošusi visžaliais, dideliais, ovaliais, blizgančiais lapais. Reikia formuoti ir karpyti, kadangi neformuojamas gali užaugti iki kelių metrų ūgio ir pločio.
Vasarą augalas gali būti išnešamas vazone į lauką arba persodinamas į dirvą. Augalui reikia šviesios, tačiau nuo kaitrios tiesioginės saulės ir vėjo apsaugotos vietos. Mėgsta drėgmę, nėra reiklus dirvos pH.
Rudenį pomidormedis turėtų būti pernešamas į kambarį, užtikrinant adaptavimosi laikotarpiu ne per daug šiltą ir ne per šviesią aplinką. Tinkamiausia temperatūra šiam egzotiniam augalui yra 18–22 oC. Žiemą ji neturi būti žemesnė nei +5 oC.
Vasarą augalas prižiūrimas ir tręšiamas kaip pomidoras. Laistant reikia stiebą saugoti nuo tiesioginės drėgmės.

Saldžiarūgščiai vaisiai
Stambiavaisės basovijos balti žiedai panašūs į bulvių, o dažniausiai raudonos spalvos vaisiai užauga iki 5–10 cm ilgio, auga kekėmis. Augalas pirmus metus nežydės ir vaisius ves tik nuo antrų metų. Prinokusius vaisius, panašius į slyvinius pomidorus, galima valgyti šviežius kaip daržoves, arba skanauti kaip desertą, taip pat iš jų virti uogienes, kompotus arba čatnius, maišyti kartu su obuoliais kepant štrudelį. Gelsvos spalvos prinokę vaisiai yra saldesni už raudonosios veislės ir primena mango ir abrikoso skonį.
Kambaryje auginamo pomidormedžio vaisių užteks tik paskanauti – atsargų nesukaupsite. Stambiavaisės basovijos minkštimas saldžiarūgščio skonio, o gaubianti tvirta luobelė karti, todėl prieš ragaujant reikia ją nulupti arba vaisių valgyti, jį perpjovus per pusę ir šaukšteliu išskobiant minkštimą. „Pomidorų medžio“ vaisiuose, dar vadinamuose „tamarillo“, gausu geležies bei vitaminų C, B, B6.

Daugiametis augalas
Įprastiniai pomidorai derliumi mus džiugina vos vienerius metus, o „pomidorų medis“, pradėjęs vesti vaisius antrais metais, gali būti produktyvus apie penkerius metus. Jei augalas gerai prižiūrimas ir tręšiamas, gali derėti ir iki dešimties metų. Šiltesniuose kraštuose auganti stambiavaisė basovija gali per metus užauginti net 20 ar 30 kg vaisių.