Ekologiškos maisto grandinės neįmanoma nuleisti iš viršaus

Ūkininkai jau kelerius metus raginami tiekti daugiau sveikų produktų į vaikų darželius,  mokyklų virėjai – gaminti nepersaldintus, nepersūdytus, riebaluose neišmirkusius, iš daržovių, žuvų ir liesos mėsos pagamintus patiekalus. Tačiau kokybiška darželinukų ir mokinių mityba tebėra visuomenei, ypač vaikų tėvams, pedagogams ir ūkininkams, ramybės neduodanti valstybės institucijų siekiamybė.

Naujausia iniciatyva

Naujausia Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) sveikos vaikų mitybos iniciatyva – ikimokyklinio ugdymo įstaigos nuo šio rudens galės pasinaudoti galimybe darželius aprūpinti ne tik ekologiškais, bet taip pat pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintais produktais. Ministerija tikisi, kad kitais metais sveikiau maitintis galės jau nebe dviejų darželių auklėtiniai Ukmergėje, kaip šiemet, bet 22-iejų ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikai visoje Lietuvoje, o vietiniai ūkininkai iš to gerai užsidirbs.

Ekologijos valandėlės

Bandomajam ekologiškos vaikų mitybos projektui Ukmergės lopšeliuose-darželiuose  2018–2019 metais skirta 186 tūkst. eurų. Vieno vaiko maistpinigiai per mėnesį – daugiausia 20 eurų.

„92 proc. produktų iš suderintų mūsų įstaigos valgiaraščių – ekologiški. Vaikai noriai juos kerta. Kai išleisdami būsimuosius mokinukus klausėme, kas jiems labiausiai patiko mūsų darželyje, šie sutartinai atsakė – skanūs valgiai. Specialiai neiškabinome valgykloje lentelių, nuorodų, kad maistas be chemikalų išaugintas ir be dirbtinių priedų pagamintas. Apie ekologiją mažiesiems aiškiname tik per ugdymo valandėles. Juk ir sunku būtų iš pirmo žvilgsnio atskirti, iš kokios lysvės išrauta morka, arba kuo šerta karvė, iš kurios pieno pagamintas sūris. Gal tik ekologiški obuoliai mažesni, metams baigiantis netenka prekinės išvaizdos (apvysta, ima pūti), todėl tada tenka įsigyti ir neekologiškų vaisių“, – „Ūkininko patarėjui“ pasakojo eksperimento dalyvio – vaikų lopšelio-darželio „Žiogelis“ – direktorė Birutė Jucevičienė.

Projekto nesklandumai

„Žiogelio“ auklėtojos, vaikų tėvai norėtų, kad projektas būtų tęsiamas. „Dabartinis etapas baigsis rugpjūčio 31 d. Produktus įsigijome be jokių sveikos vaikų mitybos skatinimo taisyklių. ŽŪM jas patvirtino visai neseniai. Maitinimas labai pabrango. O tėveliai moka tiek, kiek anksčiau. ŽŪM ir Ukmergės r. savivaldybė pažadėjo kompensuoti kainų skirtumą, duoti trūkstamų lėšų. Iš ministerijos jų negavome“, – projekto nesklandumus vardijo direktorė.

Vis dėlto Ukmergės r. pedagogai ir ūkininkai patenkinti sveikos darželinukų mitybos eksperimentu.

Tapo atsparesni ligoms?

„Mūsų vaikai jau dvejus metus nevalgo kiaulienos. Tik vištieną, kalakutieną. Ekologišką jautieną darželiui tiekia rajono ūkininkas Ričardas Kvekšas. Jis irgi patenkintas – nereikia atsiskaitinėti su tarpininkais, galima parūpinti šviežesnių produktų be jokių antkainių ir užsidirbti. Ekologiškų uogų, vaisių (obuolių, kriaušių, slyvų, braškių, aviečių, serbentų) gauname iš žinomos Ukmergės r. ūkininkės Genovaitės Sakalauskienės. Maisto produktų viešaisiais pirkimais rūpinasi, daržoves, vaisius atveža Ukmergės r. vartotojų kooperatyvas. Gal tik žuvų produktai ant mūsų vaikų stalų – ne ekologiški. O ekologiškų perlinių kruopų Lietuvoje niekas net negamina. Nežinau, ar tai tik sutapimas, bet mūsų ir antrojo sveikai vaikus maitinusio darželio „Nykštukas“ auklėtiniai šiemet nesirgo gripu. Gal tikrai vaikų imuninė sistema pagerėjo?“ – spėliojo B. Jucevičienė.

Neatsitraukia nuo pagrindinio tikslo

ŽŪM, pasitarusi su socialiniais partneriais, keičia taisykles, pagal kurias darželiams  suteikiama parama sveikai maitinti savo auklėtinius: paramos lėšos bus paprasčiau apskaičiuojamos, vaikų auklėtojams nereikės varstyti tiek daug valdiškų durų, atsakinėti į gausybę biurokratinių raštų. ŽŪM leis darželių administracijoms į vaikų valgiaraščius įtraukti ne tik ekologiškus produktus.

„Tai nėra žingsnis tolyn ar į šalį nuo sveikos mažųjų mitybos. Atsižvelgėme į susiklosčiusią rinkos situaciją, išnagrinėjome ankstesnę maisto produktų socialinėms, švietimo, ugdymo įstaigoms viešųjų pirkimų patirtį. Darželiai neturi pinigų ir galimybių įsigyti kai kurių ekologiškų produktų. O vietiniai ūkininkai norėtų tiekti ikimokyklinukų valgykloms savo išaugintas daržoves, vaisius, primelžtą pieną, pagamintą mėsą. Vis viena mūsų tikslas – ekologiški, sveiki patiekalai jaunajai kartai. Produktai, pagaminti pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą, – taip pat geri, tinkami“, – „Ūkininko patarėjui“ teigė žemės ūkio viceministras dr. Darius Liutikas.

Beveik idealūs

Nacionalinės kokybės produktai netgi saugiau gaminami, negu leidžia Europos Sąjungos ir Lietuvos teisės aktai. Dirvos, kuriose auginamos daržovės, labai saikingai   tręšiamos mineralinėmis medžiagomis, pasėliams apsaugoti beveik nenaudojama žmonėms, bitėms ir aplinkai nuodingų preparatų. Perdirbant tokius produktus atsisakoma sintetinių maisto priedų (konservantų, saldiklių, aromato ir skonio stipriklių, dažiklių), neleistini jokie genetiškai modifikuoti organizmai. Tokie vaisiai, daržovės, pieno, mėsos produktai yra šviežesni, nes tiekėjai nelaiko jų sandėliuose iki paskutinės vartojimo dienos. Nacionalinės kokybės produktai auginami, gaminami bei perdirbami pagal naujausias, pažangiausias technologijas, todėl yra skanūs, kvapnūs, išvaizdūs. Jais maitindamiesi žmonės gauna daug biologiškai vertingų medžiagų, organizmas beveik neužteršiamas nenaudingais riebalais, sočiosiomis riebalų rūgštimis, druska, cukrumi.

Visos valstybės reikalas

„ŽŪM siekia, kad į šį projektą įsitrauktų dar daugiau vaikų darželių. Dabar galima paremti 20–22 darželius. Taisyklinga jaunosios kartos mityba turėtų rūpėti visai  valstybei. Jeigu šią idėją parems Švietimo, mokslo ir sporto, Aplinkos, Sveikatos apsaugos ministerijos, ypač finansų ministras ir kolektyviai Vyriausybė, tada kokybiškai galėtume maitinti pusę ar net daugiau Lietuvos vaikų darželių“, – pabrėžė D. Liutikas.

Ministerija tikisi, kad ir pačios savivaldybės nesėdės sudėjusios rankų. Viena pirmųjų atsiliepė Lazdijų r. administracija. „Šis projektas labai naudingas, ruošiamės prisidėti“, – pažadėjo Lazdijų r. merė Ausma Miškinienė, buvusi žemės ūkio viceministrė.

Ūkininkai nesusikalba su užsakovais

Biržų r. Arūno ir Daivos Giedrikų daržininkystės ūkis pripažintas geriausiu Lietuvos 2017 m. ekologiniu ūkiu. Tačiau A. Giedrikas niekada netiekė produkcijos jokiam vaikų darželiui ar mokyklai ir nežada to daryti.

„Nenoriu įsipareigoti, nes nežinau, ar gamtos sąlygos man leis visus metus pagaminti ir pristatyti tiek produkcijos, kiek reikia užsakovams. Dabartinė Lietuvos maisto produktų viešųjų pirkimų sistema, kurioje karaliauja didmeniniai tiekėjai, nevilioja ūkininkų įsitraukti į tas dirbtinai kuriamas trumpąsias maisto grandines. Restoranams truputį daržovių bandžiau parduoti. Norėjo pusvelčiui pirkti. Kai sudarai sutartis su kokia nors viešojo maitinimo įstaiga, tai tik rūpesčiai ir daugiau nieko. Ką užauginu  – jiems nereikia, ko pageidauja – ne visada turiu. Geriausiai jaučiamės patys prekiaudami Vilniaus Tymo turguje“, – „Ūkininko patarėjui“ aiškino A. Giedrikas.

Pirmieji entuziastai negavo nė cento

Mindaugas VYSKUPAITIS
UAB „Mėta“ direktorius

Mūsų bendrovė „Mėta“ išaugusi iš vieno pirmųjų Lietuvoje ekologinių ūkių. Įkurta dar 1989 metais. Vilniaus rajone gaminame natūralius maisto produktus, vaistažolių arbatas, eterinius aliejus, ekstraktus, masažinį medų, kūno gaivinamuosius mišinius. Per 30 metų nei iš valstybės, nei per 15 metų iš Europos Sąjungos jokios paramos niekada negavome!

6 metus savo iniciatyva, patirdami nemažų nuostolių, ekologiškus maisto produktus tiekėme dvylikai darželių. Pernai nusprendėme nutraukti šią labdarą. Nematome jokios prasmės toliau dirbti vien iš idėjos.

Dabar ministerija susizgribo – du darželius pamalonino 180 tūkst. eurų, kad jų auklėtiniai sveikai maitintųsi. O mes iš valstybės nė skatiko negavome, nors aukščiausios kokybės produktais aprūpinome tuziną tokių vaikų ugdymo įstaigų.

Kai valdininkai įsikiša į kokį nors projektą, jį tik sugadina. Prasideda nelaimės. Didžiausia ministerijos paslauga ekologiniams ūkiams būtų – netrukdykite!

Darželiai senu įpročiu mūsų prašo – atvežti savo ekologiškų imbierinių sausainių,  viso grūdo ruginės duonos, rugių sėlenų traškučių su česnakais, miltų lazdelių su svogūnais, krapais ir petražolėmis, naminės giros, konservuotų ekologiškų burokėlių, pamerktų į obuolių sultis. Na, ne. Tegul dabar ministerija vaikus ekologiškai (ir labai brangiai) maitina, jeigu sugebėjo ūkininkus nuo šios veiklos atgrasyti!

Arnoldas ALEKSANDRAVIČIUS

ŪP korespondentas