EXPO 2015: skilandžio nori paragauti visi

Tarptautinės parodos „EXPO 2015“, kuri nuo gegužės mėnesio vilioja lankytojus iš viso pasaulio, tema „Pamaitinti planetą. Gyvybės energija“. Apie maisto kokybę ir sveiko maisto svarbą tarptautiniame diskusijų forume pasisakė ir žemės ūkio viceministras Saulius Cironka.

Maisto kokybė – tai viena iš prioritetinių „EXPO 2015“ temų. Kiekviena šalis, pristatydama savo žemės ūkį, kartu akcentuoja ir kokybiškų maisto produktų svarbą. Taip pat kalbama apie maisto trūkumą vienose šalyse ir jo perteklių – kitose. „Tvari maisto gamybos sistema ne tik užtikrina maisto saugumą, bet ir padeda tausiau naudoti gamtos išteklius, suteikia galimybių augti ekonomikai regionuose. Manau, kad nemažas vaidmuo maisto tiekimo grandinėje atitenka ir žemdirbiams, būtent nuo jų didžiąja dalimi priklauso maisto kokybė“, – sako žemės ūkio viceministras Saulius Cironka.

Maisto gamyba ir tinkamas jo panaudojimas – tai vienas iš svarbiausių šių dienų klausimų, kaip pamaitinti visą pasaulį ir neišsunkti žemės. Paradoksalu, tačiau šiandien pasaulyje gyvena beveik 800 mln. žmonių, kuriems trūksta maisto, kita vertus nuolat auga skaičius žmonių, kurie jo turi per daug.

Lietuva pasaulinėje parodoje kiekvieną savaitę rengia lietuviško maisto degustacijas. Šią savaitę Lietuvos paviljone pristatomi mėsos gaminiai, o tikra degustacijų pažiba tapo skilandis. Skilandis – pirmasis lietuviškas gaminys, kuris dar 2010 m. įgijo saugomo produkto pavadinimą. Jam suteikta Garantuoto tradicinio gaminio nuoroda, kuri patvirtina, kad produktas gaminamas tradiciniu, ne mažiau kaip trisdešimt metų nepakitusiu būdu. Žodis „skilandis“ minimas dokumentuose iš įvairių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vietų jau XVI-XVIII amžiuje.

„Expo 2015“ parodoje dalyvauja per 140 šalių iš viso pasaulio. Geriausias kulinarines tradicijas ir savo kultūrą šalys pristato didesniame kaip 100 ha plote. Lietuvos paviljonui parodoje skirta apie 11 arų.

Šis projektas – tai Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijų bendras darbas.

Žemės ūkio ministerijos informacija