Gardžiai kvepiančios Velykos

Podėliai sutvarkyti, pašaliai iššluoti, langai švyti – taip pasitinkame didžiausią pavasario šventę Velykas. Dabar sukame galvas, ką tradicinio ar netikėto dėti ant velykinio stalo. Gal atrasite ką priimtino iš šių receptų? Šviesaus Velykų sekmadienio, skalsaus stalo šalia mieliausių žmonių!

Tunų mišraine įdaryti pomidorai
2 kiaušiniai, 4 vidutinio dydžio pomidorai, nedidelis svogūnas, dėžutė (150 g) tunų aliejuje, 2 šaukštai majonezo, paprikomis kimštų konservuotų alyvuogių, 2 šaukštai kapotų petražolių lapelių, druskos, maltų juodųjų pipirų, petražolių šakelių papuošti.
Kiaušinius galuose pradurkite, dėkite į verdantį vandenį ir virkite 8 min. Atvėsinkite juos šaltame vandenyje, nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Pomidorus perpjaukite pusiau išilgai, išskobkite minkštimą, vidų pasūdykite, pabarstykite pipirais, apverskite, kad susidaręs skystis išvarvėtų. Minkštimą (be sėk­liukių) smulkiai sukapokite. Jį sumaišykite su taip pat smulkiai sukapotu svogūnu ir iš dėžutės išimtais tunais, smulkintais kiaušiniais, pjaustytomis alyvuogėmis, petražolėmis ir majonezu. Masę kimškite į paruoštas pomidorų puseles, ant viršaus uždėkite šiek tiek majonezo, papuoškite petražolės lapeliu.

Vištienos drebučiai su petražolėmis
0,5 kg vištienos krūtinėlės, poras, ryšelis petražolių, 1 l vištienos sultinio (galima ir iš kubelių), stiklinė sauso baltojo vyno, želatinos, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Sultinį užvirinkite ir į jį dėkite vištos krūtinėlę bei porą. Ant silpnos ugnies virkite apie pusvalandį. Mėsą ir porą išimkite iš sultinio ir nusausinkite. Želatiną paruoškite, kaip užrašyta ant pakuotės. Paskui ją sudėkite į karštą sultinį ir maišykite, kol ištirps. Pilkite vyną, paskaninkite skystį maltais pipirais ir druska. Sultinį perkoškite per sietelį ir leiskite jam pravėsti.
Virtą vištieną pjaustykite ilgais plonais šiaudeliais, nuo virto poro nuimkite lapus. Į nedideles salotines iš pradžių įpilkite po truputį paruoštos želė, palaukite, kol sustings. Tada gražiai išdėliokite poro lapus, ant jų vėl užpilkite želė ir palaukite, kol sustings. Paskui sluoksniais dėliokite vištienos šiaudelius ir susmulkintus petražolių lapelius. Vėl užpilkite želė. Pernakt vėsiai laikomi drebučiai gerai sustings.
Prieš tiekdamos į stalą salotines kelioms sekundėms pamerkite į karšto vandens vonelę – drebučiai nesunkiai iškris į lėkštę.

Silkė pataluose
2 silkės, 2 nedideli virti burokėliai, stiklinė virtų mažųjų pupelių, 2 saujos raugintų kopūstų, svogūnas, aliejaus, majonezo, maltų juodųjų pipirų, kmynų, druskos.
Išvalykite silkes ir supjaustykite nedideliais pailgais gabaliukais. Burokėlius susmulkinkite kubeliais. Kopūstus nusunkite, perplaukite ir kartu su susmulkintu svogūnu pakepinkite prieš tai įkaitinusios aliejų. Kepimo pabaigoje pagardinkite maltais kmynais. Į salotinę sluoksniuokite silkę (ją pabarstykite pipirais), pupeles, kopūstus su svogūnais ir burokėlius. Viršų apliekite majonezu ir papuoškite pjaustinukais iš virtų daržovių arba žalumynais.

Pyragas su lašiša
Tešlai: po 120 g sviesto ir grietinės, 250 g miltų, po šaukštelį kepimo miltelių ir druskos, šaukštas cukraus.
Įdarui: 150 g silpnai sūdytos lašišos, 2–3 šaukštai smulkintos rūkytos lašišos, po 150 g grietinėlės ir lydyto sūrelio.
Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų, stambiai sutarkuokite gerai atvėsintą sviestą ir mišinį trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai. Sukrėskite atvėsintą grietinę ir suminkykite vientisą tešlą. Ją įvyniokite į maistinę plėvelę ir bent valandą palaikykite šaldytuve. Tešlą suskirstykite į kelis panašaus dydžio gabaliukus ir iškočiokite. Išpjaukite norimo dydžio papločius, dėkite į skardą kartu su atraižėlėmis (jų prireiks pyragui papuošti), subadykite šakute ir šaukite į vidutinio karštumo orkaitę. Kepkite maždaug 20 min.
Įdarui grietinėlę išsukite su lydytu sūreliu. Silpnai sūdytą lašišą supjaustykite šiaudeliais. Visai atvėsusį paplotį aptepkite sūrelio ir grietinėlės mase, uždėkite lašišos juostelių ir uždenkite kitu papločiu. Vėl tepkite sūrelio masės ir dabar jau pabarstykite smulkintos rūkytos lašišos. Taip susluoksniuokite visus lakštus. Pyrago viršų ir šonus aptepkite likusiu įdaru ir apibarstykite keptų atraižėlių trupiniais. Šaldytuve pyragą palaikykite bent per naktį, kad papločiai suminkštėtų ir įsigertų įdaro. Pyragą galite skaninti į įdarą įberdamos smulkintų krapų ar petražolių lapelių.

Džiovintais vaisiais įdaryta sprandinė
700 g kiaulienos sprandinės, 200 g rūkytos šoninės, 2 skiltelės česnako, žiupsnelis petražolių lapelių, šaukštas druskos, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, po saują džiovintų slyvų, abrikosų, špinatų lapų, keli svogūno laiškai, butelis šviesaus alaus.
Alyvuogių aliejų sumaišykite su druska, smulkintomis petražolėmis ir česnaku. Mišiniu gerai ištrinkite nuplautą ir nusausintą sprandinę, dėkite į sandarų indą ir parai dėkite į šaldytuvą. Po paros mėsą išilgai įpjaukite ir padarykite kišenę. Į ją sukimškite nuplautus ir nusausintus džiovintus vaisius, pjaustytus špinatus ir svogūno laiškus. Nugarinę stipriai perriškite virvele, kad įpjova su kamšalu gerai susispaustų. Taip paruoštą nugarinę apdėkite pjaustyta šonine ir dar kartą apvyniokite virvele. Kepsnį šaukite į iki 200 oC įkaitintą orkaitę ir kepkite apie pusvalandį. Tada kaitrą 10 laipsnių sumažinkite, supilkite trečiąją dalį alaus ir kepkite apie valandą, paviršių vis palaistydamos susidariusiu skysčiu bei likusiu alumi. Iškepusią nugarinę paslėkite ir leiskite lėtai atvėsti.

Vištienos vyniotinis su špinatais ir pistacijomis
2 vištų krūtinėlės, 90 g pistacijų, 2 saujos špinatų lapų, 3 šaukštai aliejaus, maltų juodųjų pipirų, vištienos prieskonių, druskos.
Vištienos krūtinėles perpjaukite horizontaliai pusiau ir pamuškite mėsos muštuku. Iš mėsos gabalėlių sudėkite stačiakampį taip, kad gabalėlių kraštai užeitų vienas ant kito. Mėsą apšlakstykite aliejumi, pasūdykite, apibarstykite prieskoniais. Špinatus nuplaukite, leiskite nuvarvėti ir išdėliokite juos ant vištienos. Ant špinatų paberkite pistacijų. Vyniotinį kietai susukite ir įvyniokite į kepimo plėvelę ir kietai perriškite virvele. Virkite dideliame puode apie 1,5 val.

Abrikosais įdaryta višta
2 kg višta, 0,5 kg maltos vištienos, 100 g džiovintų abrikosų, 50 ml grietinėlės, 2–3 batono riekelės, 2 kiaušiniai, vištienos prieskonių, druskos.
Nuo vištos nulupkite odą (palikite tik sparnelius ir kulšeles), o nuo kaulų nurinkite mėsą, ją sumalkite ir pridėkite prie jau turimos maltos vištienos. Batoną išmirkykite grietinėlėje ir taip pat permalkite. Į mėsą įberkite prieskonių, pasūdykite, suberkite stambokai pjaustytus abrikosus ir susmulkintus kietai virtus kiaušinius, viską gerai permaišykite ir šiuo įdaru iškimškite vištos odelę. Jos kraštus pjūvyje persmeikite mediniais smeigtukais ir 180 oC temperatūros orkaitėje kepkite apie pusantros valandos. Skani ir karšta, ir atvėsusi.

Velykų boba
500–700 g miltų, 3 kiaušiniai, 150 ml pieno, 25 g mielių, 150 g miltelinio cukraus, 100 g sviesto, 100 g razinų ir kitokių džiovintų vaisių, šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės, druskos.
Glajui: 3 šaukštai miltelinio cukraus, šaukštas citrinų sulčių, šaukštas romo ar konjako, 1–2 šaukštai tirpinto šokolado, pabarstukų.
Mieles ištrinkite su keliais šaukštais cukraus, šlakeliu šilto pieno ir palikite šiltoje vietoje15–20 min. pastovėti. Į likusį šiltą pieną įmaišykite tirpintą sviestą, druską, miltelinį cukrų. Supilkite pradėjusias kilti mieles, užmaišykite tešlą ir palikite pusvalandžiui šiltoje vietoje, kad tešla pakiltų. Tešlai pakilus, įmuškite į ją kambario temperatūros kiaušinių trynius, gerai išmaišykite. Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Dabar į tešlą įmaišykite švariai nuplautus ir nudžiovintus džiovintus vaisius. Sukrėskite tešlą į sviestu pateptą aukštą kekso formą. Bobą kepkite apie valandą 170 oC temperatūros orkaitėje. Ar iškepusi, patikrinkite pagaliuku.
Kai kepinys atvės, iš glajui skirtų produktų pagaminkite glajų ir aptepkite juo bobos viršų, kur ne kur apliekite tirpintu šokoladu, papuoškite pabarstukais.

Velykinis varškėtis
Tešlai: 200 g sviesto, 350 g miltų, 80 g cukraus, 3 kiaušinių tryniai, druskos.
Įdarui: 500 g varškės, 2 kiaušinių baltymai, 200 g cuk­raus, 100 g razinų, pakelis vanilinio cukraus, šaukštas grietinės, citrina.
Kambario temperatūros svies­­tą ištrinkite su cukrumi ir kiaušinių tryniais, suberkite persijotus miltus, įberkite druskos ir suminkykite tešlą. Trečdalį jos atidėkite, o didžiąją dalį iškočiokite ir įtieskite į riebalais išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą skardą.
Varškę ištrinkite su cukrumi, vaniliniu cukrumi, nutarkuota citrinos žievele, citrinų sultimis, plautomis ir apdžiūvusiomis razinomis. Iki standžių putų išplaktus kiaušinių baltymus atsargiai įmaišykite į varškės masę. Paruoštą įdarą sukrėskite ant tešlos ir išlyginkite. Atidėtą tešlą plonai iškočiokite, supjaustykite siauromis juostelėmis ir kryžmai suklokite ant pyrago viršaus. Visą viršų aptepkite grietine.
Pyragą kepkite 40–45 min. iki 200 oC įkaitintoje orkaitėje.

Keksiukai su migdolais
150 g kvietinių miltų, 200 g sviesto, 3 kiaušiniai, 3 šaukštai grietinėlės, 100 g miltelinio cukraus, šaukštas vanilinio cukraus, 100 g maltų migdolų ir 30 g migdolų riešutų branduolių, šaukštelis kepimo miltelių, druskos, riebalų kepimo formelėms patepti, miltelinio cukraus keksiukams pabarstyti.
Išsukite sviestą su miltiniu ir vaniliniu cukrumi, druska, maišydamos įmuškite po kiaušinį. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, maltus migdolus, suberkite į sviesto masę ir užminkykite tešlą. Ją dėkite į keksiukų formeles. Ant viršaus išdėliokite migdolų riešutus ir aptepkite grietinėle. Iki 160 oC įkaitintoje orkaitėje kepkite apie valandą. Kai keksiukai atauš, išimkite iš formelių ir apibarstykite milteliniu cukrumi.

Puslapį parengė
„ŪP“ korespondentė
Angelė PILVELIENĖ

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.