„Ūkininko patarėjas“ Nr. 19, 2015 m. vasario 14 d.

0,43 € 0,22 €

Elektroninis leidinys

LŪS Joniškio skyriaus pirmininkės pavaduotojas Benjaminas Rimdžius ir ŠKŪS pirmininkas Raimundas Juknevičius nusiteikę ryžtingai.

Žemdirbių piketas Šiauliuose

Aldona SIREIKIENĖ
„ŪP“ korespondentė

Vakar, penktadienį, prie Šiaulių rajono savivaldybės į piketą susirinkę šio krašto ir Joniškio žemdirbių atstovai reikalavo Seimo, Vyriausybės ir Žemės ūkio ministerijos prisiimti visą atsakomybę dėl Lietuvos kaimo žlugdymo.

Trąšų kontrolė – neslopstantis galvos skausmas

Kiek šiandien į laukus išbarstoma mineralinių trąšų, galima tik spėlioti.

Vanda BARONYTĖ
„ŪP“ korespondentė

Dauguma Europos Sąjungos (ES) valstybių, norėdamos užtikrinti kokybiškų trąšų importą ir naudojimą žemės ūkyje, turi savus įstatymus, yra įsteigusios trąšų registrus, apsaugančius šalies trąšų rinką. Šiose šalyse trąšų rinkos priežiūrą vykdo prie žemės ūkio ministerijų įsteigtos institucijos. Ir tik kelios ES šalys, tarp jų ir Lietuva, jokių teisės aktų, reglamentuojančių trąšų rinką, neturi. Tiesa, 2012 m. birželio 29 d. buvo priimtas įstatymas kontroliuoti tiekiamų trąšų rinką, jis įsigaliojo 2013-ųjų gegužės 1 d., bet 2014 m. birželio 17 d. jau buvo pripažintas negaliojančiu kaip neatitinkantis ES reikalavimų. Naujo įstatymo iki šiol nėra.

Sintetiniai priedai maiste leidžiami, bet ar valgytojams sveiki?

Jolanta KAŽEMĖKAITYTĖ
„ŪP“ korespondentė

Pirktiniai tortai, pyragai neretai tėra cukrumi pabarstyti sunkieji metalai, nusėdantys kauluose, kepenyse, inkstuose.

Iš ko kepami pyragai, tortai? Daugelis atsakys, kad iš miltų, kiaušinių, grietinės, sviesto, tai – pagrindinės šių kepinių sudėtinės dalys. Toks atsakymas ne visiškai teisingas. Prekyviečių tortų, pyragų etiketės byloja, kad jie kepami iš modifikuoto kukurūzų krakmolo, natrio stearoil-2-laktilato, riebalų rūgščių 1,2-propandiolio esterių, florentinų, kitų medžiagų, kurių pavadinimai asocijuojasi su chemija.
Ne vienas sveikatos apsaugos bei mitybos specialistas tvirtina, jog šios medžiagos nekenkia sveikatai, neva jų kiekiai maisto produktuose nėra didesni už leistinus. Ar tikrai nekenkia sveikatai? Ar daugybė sintetinių maisto priedų viename produkte nereiškia, kad jų visų kartu leistinos ribos vis dėlto peržengtos ir virsta vėžiniais, kitokiais susirgimais?

KITI NUMERIAI
Susisiekite su mumis

Šiuo metu nesame prisijungę. Bet Jūs galite palikti mums žinutę ir mes su Jumis susisieksime artimiausiu metu.

Turite klausimų? Mes Jums padėsime.

Žinutės išsiuntimui paspauskite ENTER
PAGALBA
Norėdami skaityti pilną leidinio versiją ir aiškiai matyti tekstą, spauskite PRIDĖTI Į KREPŠELĮ ir atlikite apmokėjimą.