Lietuviški vištienos kepsneliai pasiekia Gruziją, dešrelės – Tadžikistaną

Vilniaus paukstynas luptos vistienos desrelesVilnius, 2015-03-31. AB Vilniaus paukštynas plečia vištienos pusgaminių (marinuotų produktų, kebabų, faršo) ir gaminių (termiškai apdorotų produktų) eksportą. Įmonėje gaminamos vištienos dešrelės jau eksportuojamos į Vakarų Europos šalis, Skandinaviją, Prancūzijos salas bei Tadžikistaną, vištienos kepsneliai – į Gruziją, o marinuoti vištienos pusgaminiai jau tiekiami į Jungtinę Karalystę, Olandiją ir Švediją.

Kaip teigia įmonių grupės „KG Group“ vadovas Tautvydas Barštys, Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynų eksportas kasmet auga. Daugelį metų šį augimą lėmė šviežios atvėsintos ir šaldytos vištienos produktų eksportas. Tačiau pastaraisiais metais išaugo ir pusgaminių bei gaminių eksportas. Antai per dvejus metus (palyginus 2012 m. ir 2014 m. eksporto pardavimo pajamas) jis išaugo 1,5 karto. Atskirai pusgaminių (marinuotų produktų, kebabų, faršo) eksportas išaugo tris kartus, gaminių (dešrelių, kepsnelių) – penktadaliu. Per praėjusius metus gaminių ir pusgaminių eksportas išaugo 28 proc. (atskirai pusgaminių – 69 proc., gaminių – 12 proc.)

Siekiant dar labiau sustiprinti eksportą, Vilniaus paukštyno pusgaminių ir gaminių gamybos cechuose atliktas auditas pagal visuotinį maisto standartą „BRC Global Standard for Food Safety“ (BRC) ir gamyba juose buvo sertifikuota pagal 6-ą standarto versiją.

„Vilniaus paukštyno produktai jau daugelį metų eksportuojami, tad įmonė pagal šio standarto reikalavimus dirbo iki šiol, tačiau sertifikuota buvo tik šviežios paukštienos gamyba. Sertifikuoti kitas gamybos linijas nebuvo būtinybės. Tačiau pastaraisiais metais plečiant pirkėjų ratą bei atrandant naujas rinkas tapo svarbu sertifikuoti vištienos gaminių bei pusgaminių gamybas. Pasirinktas BRC standartas, kuris pripažįstamas visame pasaulyje,“ – teigia T.Barštys.

BRC sertifikatas pripažįstamas visoje Europoje, taip pat Afrikoje, Azijoje, Australijoje ir Amerikoje. Griežtus BRC standarto reikalavimus maisto gamintojams nustatė Didžiosios Britanijos mažmeninės prekybos tinklų konsorciumas („British Retail Consortium“). Pagal šį standartą sertifikuojami gamintojai, kurie gamina, sandėliuoja ir tiekia mažmeniniams prekybos tinklams bei kitiems gamintojams paruoštus maisto produktus.

Per mėnesį Vilniaus paukštyne pagaminama daugiau kaip 600 tonų pusgaminių, iš kurių penktadalis eksportuojamas. Lietuvoje pagaminti marinuoti vištienos pusgaminiai tiekiami į Vakarų Europos restoranus. Pasak vadovo, per 2014 m. itin augo pusgaminių eksportas į Suomiją ir Švediją, taip pat į Olandiją.

„Nuo 2014 m. pradėtas marinuotų vištienos produktų eksportas į Jungtinę Karalystę, Olandiją ir Švediją, o praėjusių metų IV ketv. pradėjome eksportuoti virtas vištienos dešreles į Tadžikistaną ir Gruziją, vištienos kepsnelius – į Gruziją,“ – pasakoja jis.

Dar viena naujovė, įdiegta tenkinant klientų poreikius, – eksportui skirtos dešrelės Vilniaus paukštyne gaminamos jau nuluptos (nebereikia papildomai lupti). Tokios virtos vištienos dešrelės be apvalkalo eksportuojamos į Prancūziją, kitas Vidurio Europos šalis, taip pat Gvadelupą ir Martiniką bei Tadžikistaną, planuojamas jų eksportas į Benino Respubliką Vakarų Afrikoje. Per mėnesį Vilniaus paukštyne pagaminama apie 30 tonų tokių dešrelių.

Vištienos gaminiai (termiškai apdoroti produktai) gaminami abiejuose paukštynuose, per mėnesį pagaminama 1000 tonų įvairių vištienos gaminių: virtų dešrų, dešrelių, paštetų, karštai rūkytų vištienos dalių bei kepsnelių. Penktadalis šio kiekio eksportuojama. Beje, vištienos kepsneliai, gaminami Kaišiadorių paukštyne, itin paklausūs eksporto rinkose, nes atitinka aukštus kokybės reikalavimus, tai: suvožtiniai, šniceliai, kepsneliai, „cordon bleu“ (kepsnelis su kumpiu ir sūriu). Šie produktai eksportuojami ne tik į Europą Daniją ir Skandinaviją, bet ir į Prancūzijos salas Gvadelupą ir Martiniką. Kaišiadorių paukštyne keptų vištienos gaminių, kepsnelių ir maltinių mėsainiams gamyba nuo 2013 m. sėkmingai sertifikuojama pagal „FSSC 22000“ sertifikavimo schemą.

Lietuvos paukštynų gaminiai ir pusgaminiai ne vienerius metus eksportuojami į kaimynines Latviją ir Estiją.

Pasak T. Barščio, per 2015 m. vištienos gaminių bei marinuotų vištienos pusgaminių eksportą ketinama padidinti dar 30 proc.

2014 m. „KG Group“ paukštynų bendras šviežios ir šaldytos vištienos produktų, pusgaminių ir gaminių eksportas išaugo 11 proc. – eksporto pardavimo pajamos siekė 77,9 mln. Eurų. Panašus augimas planuojamas ir šiemet.

AB „Kauno Grūdai“ kartu su AB Vilniaus paukštynas ir AB Kaišiadorių paukštynas ir joms priklausančios dukterinės įmonės sudaro vieną moderniausių ir ekonomiškai stipriausių gamybinių susivienijimų Lietuvoje – įmonių grupę „KG Group“.


„KG Group“ Paukštininkystės verslas