Nustatyta, jog rizika Ebola virusui patekti į Europą per maisto produktus, maža

Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) ir Pasaulio sveikatos organizacijos mokslininkai ir ekspertai išnagrinėjo Ebolos viruso perdavimo per maistą riziką. EFSA paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad nėra jokio pagrindo nerimauti dėl galimybės Ebolos virusui patekti į Europos Sąjungą (ES) per termiškai neapdorotus produktus (vaisius, daržoves, kitus augalus), importuojamus iš Vakarų ir Centrinės Afrikos šalių, kuriose pasireiškė ši liga.

Iki šiol nebuvo užregistruotas nė vienas infekcijos atvejis, kurį būtų sukėlęs Ebola virusas dėl vaisių ar daržovių vartojimo.

EFSA teigia, kad Ebola viruso patekimo per nelegaliai į Europą importuojamą žvėrieną iš Afrikos, rizika taip pat yra maža.

Pasaulio sveikatos apsaugos specialistai sprendžia Ebolos hemoraginės karštinės problemą, stengiasi sukurti skiepą, tačiau iki šiol to padaryti nepavyko. Ši infekcinė liga neseniai identifikuota, ja serga žmonės ir kai kurie gyvūnai (šikšnosparniai, beždžionės, kiaulės).

Pirmą kartą Ebolos virusas buvo nustatytas 1976 metais. Iki 2013-ųjų metų šia liga užsikrėsdavo mažiau nei 1 tūkst.  žmonių per metus. Didžiausias ir iki šiol tebesitęsiantis protrūkis prasidėjo 2014 m. devyniose Vakarų Afrikos valstybėse – Kongo demokratinėje respublikoje, Konge, Gabone, Gvinėjoje, Liberijoje, Malyje, Nigerijoje, Siera Leonėje ir Senegale. Visos šios šalys gali eksportuoti į ES vaisius ir daržoves (išskyrus bulves).

VMVT Strateginio planavimo ir kokybės valdymo skyrius