Pirmosios žolelės – pirmieji gamtos dovanojami vitaminai

Kaip žaluma spalvinasi tolumos, taip į saulę stiepiasi kiemų ir sodų pašaliai su šiaip jau labai nemėgstamomis, nes sunkiai išnaikinamomis piktžolėmis: dilgėlėmis, garšvomis, kiaulpienėmis. Tačiau nereikia ant jų, negeidžiamų, pykti. Nes kol šilt­namukas padovanos pirmuosius čia pasėtus ir puoselėjamus žalumynus, be jokios priežiūros augančias pašalių piktžoles jau galima rinkti, skanauti ir taip stiprinti po žiemos išsekusį organizmą.
Jaunučiai kiaulpienių, garšvų, builių, dilgėlių lapeliai, nors ir turintys švelnų specifinį skonį, tačiau paskaninti aštresniais meškiniais česnakais, svogūnų laiškais, užpilti šlakeliu alyvuogių aliejaus su trupučiu citrinų sulčių – pačios vertingiausios salotos. Tačiau su pašalių žalumynais galite paruošti ir kitų patiekalų.

Žalioji užtepėlė
100 g varškės, po saują dilgėlių ir gražgarsčių, perpus mažiau jaunų kiaulpienių lapelių, 1–2 česnako skiltelės, pusė avokado, po žiupsnelį petražolių, krapų lapelių, maltų juodųjų pipirų, druskos.
Žalumynus nuplaukite, dilgėles nuplikykite, kiaulpienių lapelius pamirkykite pasūdytame vandenyje, kad pranyktų karstelėjimas. Leiskite nuvarvėti vandeniui. Žalumynus, varškę, kiek pasmulkintą česnaką, avokadą sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite vientisą masę. Ją pasūdykite, paskaninkite pipirais. Į stalą tiekite užtepusios ant krekerių, paskrudintos duonos ar batono.
Tai tik užtepėlės pavyzdys. Vietoj varškės ir avokado galite imti sviestą, kietojo fermentinio sūrio ir šiek tiek alyvuogių aliejaus. Pagal savo ir šeimynos skonį galite rinktis ir žoleles: špinatus, meškinius česnakus, ridikėlių lapelius, skaninti pageidaujamu kiekiu įvairių prieskoninių žolelių.

Porų ir pirmųjų žalumynų pyragas
Pakelis šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos, 3 porų baltosios dalys, panašus kiekis šviežių dilgėlių lapelių, 50 g sviesto, 100 g tarkuoto kietojo fermentinio sūrio, 4 kiaušiniai, ¼ stiklinės grietinėlės, maltų juodųjų pipirų, šviežių bazilikų lapelių, druskos.
Dilgėles nuplikykite, leiskite nuvarvėti, susmulkinkite, griežinėliais supjaustykite porus ir pakepinkite keptuvėje su sviestu. Kiaušinius išplakite su grietinėle ir supilkite į keptuvę su pravėsusiais pakepintais porais ir dilgėlėmis, suberkite sūrį ir paskaninkite pipirais, smulkintais bazilikais bei druska.
Skardą išklokite kepimo popieriumi, įklokite iškočiotą atšilusią tešlą, suverskite įdarą, jį išlyginkite, jei norite, paviršių skersai–išilgai perklokite plonai supjaustytomis tešlos juostelėmis. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje 30–40 min., kol paviršius gražiai pagels.

Paplotis su kiaušinių ir žalumynų įdaru
Tešlai: 240 g miltų, 100 g sviesto, 4 g sausų mielių, pusė šaukštelio druskos, pusantros stiklinės pieno, ketvirtis stiklinės vandens, kiaušinis, 2 šaukšteliai cukraus.
Įdarui: 50 g sviesto, po 300–400 g svogūnų laiškų ir šviežių dilgėlių lapelių, 5 virti kiaušiniai, žiupsnis druskos.
Miltus persijokite ant lentos, sausas mieles sumaišykite su žiupsneliu miltų, druska, cukrumi ir permaišykite su miltais. Iš miltų suformuokite kalvelę ir jos viduryje padarykite duobutę ir pilkite pieną, vandenį, muškite kiaušinį, supilkite ištirpintą sviestą ir suminkykite vientisą tešlą. Ją įdėkite į dubenį, apibarstykite miltais, apdenkite rankšluosčiu ir padėkite šiltai. Kol tešla pakils, paruoškite įdarą. Svogūnlaiškius ir nuplikytas dilgėles smulkiai supjaustykite, keptuvėje pakaitinkite sviestą ir šiek tiek (1–2 min.) juos pakepinkite. Kiaušinius stambiai sutarkuokite, suberkite į keptuvę su pakepintais žalumynais, pasūdykite ir išmaišykite.
Pakilusią tešlą perminkykite, padalykite į dvi dalis. Didesniąją dalį iškočiokite 28–30 cm dydžio apskritimu (24–26 cm ir 4 cm kraštams), mažesniąją dalį iškočiokite 22–24 сm. Didįjį paplotį dėkite į aliejumi pateptą formą, ant jo klokite įdarą ir uždenkite mažuoju papločiu. Apatiniojo papločio kraštus gražiai užlenkite ant mažojo. Viršų aptepkite kiaušinio tryniu, išplaktu su trupučiu vandens.
Paplotį šaukite į pakaitintą orkaitę ir pakildinkite, tuomet orkaitės temperatūrą padidinkite iki 180 °С ir kepkite apie pusvalandį. Iškepusį dėkite ant padėklo, aptepkite sviestu, apdenkite rankšluosčiu ir 15–20 min. leiskite papločiui „sunokti“.
Iš tos pačios tešlos ir įdaro galite iškepti ir nedidukių bandelių, tik paskaičiuokite, kad vienai bandelei išeitų maždaug po 50 g tešlos ir 35–40 g įdaro.

Žolelių blyneliai
Po gerą saują jaunų dilgėlių, builių, garšvų, kiaulpienių, žliūgių lapelių, ridikėlių, salotų lapų, špinatų, svogūnų laiškų, 2–3 kiaušiniai, druskos, aliejaus kepti.
Žalumynus švariai nuplaukite, leiskite nuvarvėti vandeniui, smulkiai supjaustykite, įmuškite kiaušinius, pasūdykite, viską gerai permaišykite (kad kiaušiniais apsiveltų smulkinti žalumynai) ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Blynelių kraštelius keptuvėje teks kiek paformuoti – kepdamas kiaušinis kiek vėliau žoleles sulipdys.
Į stalą blynelius tiekite su virtomis bulvėmis bei žaliomis daržovių salotomis. Skanūs jie ir šalti.

Porų kepsniukai
2 baltosios porų dalys, 2 kiaušiniai, šlakelis vandens, miltų, maltų juodųjų pipirų, druskos, aliejaus kepti.
Porus supjaustykite panašaus ilgio gabaliukais, juos perpjaukite išilgai į kelias dalis, išsklaidykite po 2–3 sluoksnelius viename gabalėlyje, pasūdykite, paskaninkite pipirais. Kiaušinius išplakite, įberkite druskos, įpilkite šlakelį vandens, berkite miltų ir išmaišykite skystokos grietinės konsistencijos tešlą. Joje apvoliokite porų gabalėlius, dėkite juos į įkaitintą keptuvę su aliejumi ir iš abiejų pusių apkepkite.
Šie kepsniukai, patiekti su virtomis bulvėmis ir salotomis, gali būti kaip antras patiekalas, pikantiški kąsniukai prie alaus vaišėse.

Lietiniai su žolelių įdaru
Įvairiausių žolių jaunų lapelių, svogūnas, 2 kietai virti kiaušiniai, sauja tarkuoto fermentinio sūrio, maltų juodųjų pipirų, druskos, aliejaus kepti.
Iškepkite lietinius. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite su trupučiu aliejaus, pabaigoje suverskite švariai nuplautas ir susmulkintas žoleles, vis pamaišydamos leiskite joms sušusti. Kai žolelės pravės, į jas suverskite kapotus kietai virtus kiaušinius, tarkuotą fermentinį sūrį, paskaninkite pipirais, pasūdykite. Imkite lietinius, dėkite ant jų įdaro ir formuokite blynelius. Juos iš abiejų pusių apkepkite. Į stalą tiekite su grietine ar sviesto ir grietinės padažu.

Parengė „ŪP“ korespondentė
Angelė PILVELIENĖ

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.