Plėšomas obuolių pyragas

  • 2–3 obuoliai

Tešlai:

  • 450 g miltų
  • 22 g presuotų
  • (arba 2 kupini šaukšteliai sausų) mielių
  • 4 šaukštai tirpdyto sviesto
  • 150 ml pieno
  • 2 kiaušiniai
  • 50 g cukraus
  • 1–2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • ½ šaukštelio druskos

Aptepti:

  • 4 šaukštai tirpdyto sviesto
  • 200 g cukraus
  • 2 šaukšteliai cinamono
  • tarkuotų muskatų
  • malto kardamono

Pirmiausia užmaišykite mielinę tešlą. Mieles ištrinkite su šaukšteliu cukraus ir užpilkite šiltu pienu. Ištirpdytą sviestą atvėsinkite. Kiaušinius išplakite su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Į dubenį persijokite miltus, suberkite druską ir išmaišykite. Tada supilkite pakildintas mieles, sviestą, išplaktus kiaušinius ir užminkykite tešlą. Ji turi būti labai minkšta ir šiek tiek lipni. Plonai patepkite tirpdytu sviestu, uždenkite rankšluosčiu ir palikite valandai pakilti. Ištirpykite sviestą. Atvėsinkite. Cinamoną sumaišykite su cukrumi. Obuolius nulupkite ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Iš tešlos iškočiokite maždaug 30 x 50 cm stačiakampį lakštą. Virtuviniu šepetėliu skalsiai aptepkite jį sviestu ir pabarstykite cinamono, cukraus ir kitų prieskonių mišiniu. Supjaustykite lakštą į 6 maždaug vienodo pločio juostelės vertikaliai. Vieną juostelę apdėkite obuolių skiltelėmis vienu sluoksniu. Ant viršaus dėkite kitą juostelę ir vėl – obuoliais. Taip sudėkite visas juostelės, paskui supjaustykite į 6 gabalėlius horizontaliai – turi išeiti maždaug 5 x 8 cm keturkampiai. Sudėkite juos vieną ant kito ir dėkite stačiai į kepimo popieriumi išklotą stačiakampę formą. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite kilti šiltoje vietoje 30–45 min. Kepkite 180–190 ºC orkaitėje apie 40–45 min., kol gražiai apskrus. Jei viršus ims degti, pridenkite folija. Ištraukę iš orkaitės palikite pyragą formoje 20–30 min., tik tada išimkite, plėškite sluoksneliais ir skanaukite.