Prancūziškame sūryje – E. coli bakterijos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF gavo informacijos iš Prancūzijos atsakingos institucijos, kad sūryje “MORBIER AOP au lait cru” (25% MG) rasta E. coli (Escherichia coli) bakterijų.

 Šio sūrio, kuris pagamintas iš žalio pieno, gamintojas – „Cooperative Des Monts De Joux“ (FR 25 041 001 Ce, Prancūzija), o į Lietuvą 3,44 kg jo įvežė bendrovė „Naminė pelėda“.

 Atlikę patikrinimą, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, nesaugiu sūriu “MORBIER AOP au lait cru” uždraudė prekiauti. Vartotojai, įsigiję šio produkto, gali grąžinti į prekybos vietas ir atgauti sumokėtus pinigus.

 Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad E. coli bakterijos gali sukelti žarnyno infekcinę ligą – ešerichiozę, šlapimo ar kvėpavimo takų ir kitas infekcijas. Dažniausiai užsikrečiama suvalgius nepakankamai termiškai apdorotos mėsos, ypač maltos jautienos, nepasterizuoto pieno ir iš jo pagamintų produktų (ypač sūrių), žalių vaisių, daržovių, išgėrus  nepasterizuotų obuolių sulčių ar sidro. Mėsa gali būti užkrėsta bakterijomis gyvūno skerdimo metu, o žalias pienas – kai į jį patenka karvės tešmenyje arba ant melžimo įrangos esantys sukėlėjai.

 Norint išvengti E. coli bakterijų, reikėtų vartoti gerai termiškai apdorotą mėsą, pieną, kruopščiai plauti vaisius ir daržoves.