SĖJAME! Pomidorus, saldžiąsias paprikas, baklažanus

Pomidorų daigų auginimo metu labai svarbus yra jų pikavimas. Kai daigai turi pirmą tikrąjį lapelį , pikuokime juos į puodelius.

Kalbėdami apie pomidorų sėjos ypatumus, šį kartą nepamiršome ir kitų jų giminaičių – paprikų ir baklažanų. Jų daigų auginimas labai panašus, tačiau yra ir skirtumų. Prieš daigų sėją bandysime lyginti ir patarti.
Trijulė
Saldžiosios paprikos – trumpos dienos savidulkiai augalai, reiklūs šilumai. Šaknų sistema silpnesnė negu pomidorų. Paprikos reiklios trąšoms, o daigai auga lėtai. Baklažanai – taip pat trumpos dienos augalai, tačiau reiklesni šilumai negu saldžiosios paprikos ir pomidorai. Jie jautrūs temperatūros svyravimams, auga lėtai, ypač daigų tarpsniu ir po sodinimo į gruntą (iki žydėjimo). Jų vegetacija gana ilga. Todėl reikia pasirinkti auginti kuo ankstyvesnį hibridą, kuris techninę brandą pasiekia praėjus 110–120 dienų po sudygimo. Baklažanai, skirtingai negu pomidorai, yra neatsparūs persodinimui, todėl sodinti į nuolatinę vietą reikia kuo atsargiau, kad kuo mažiau nubyrėtų substrato. Saldžiųjų paprikų ir baklažanų daigų auginimas nedaug kuo skiriasi nuo pomidorų daigų auginimo. Tačiau yra tam tikrų ypatumų.

Kada sėti?

Sėjos laikas priklauso ir nuo aplinkos sąlygų, ir nuo vietos, kur bus auginamos šios daržovės: šiltnamyje (stikliniame, polikarbonatiniame ir pan.) ar lauke. Pomidorus, auginamus nešildomame šiltnamyje, sėkime kovo viduryje ir vėliau. Paprikų ir baklažanų optimalus sėjos laikas – kovo 5–10 d. Saldžiąsias paprikas, auginamas nešildomame plėvele dengtame šiltnamyje, sėkime kovo antrą ar trečią dekadą.

Kokį substratą parinkti daigams auginti?

Svarbu, kad substratas būtų lengvos mechaninės sudėties, purus, pralaidus orui ir vandeniui. Šių daržovių daigams auginti labiausiai tinka aukštutinio tipo durpės, jau paruošti durpių substratai. Tik neužmirškime pravėdinti ir gerai sudrėkinkime.

Pikuoti ar ne?

Saldžiųjų paprikų daigai jautrūs persodinimui, jų šaknys silpnos. Tad geriau sėkime sėklą tiesiai į puodelius, t.y. jų nepikuokime. Be to, pikuojant saldžiųjų paprikų daigus, vėluoja jų vystymasis, gaunamas vėlyvesnis pirmas derlius bei mažesnis bendras derlingumas. Baklažanų šaknų sistema sunkiai atsikuria, todėl juos taip pat patartina auginti be pikavimo. Be to, baklažanų sėklas patariama prieš sėją pamirkyti, nes jos dygsta ilgai. Mirkyti reikia ne vandenyje, o drėgnoje marlėje. Pasirodžius šaknelėms sėklas su smaigeliu sėkime į drėgną substratą. Polimerinius ar durpinius puodelius priberkime durpių substrato, tik per daug jo nesuspauskime puodelyje. Saldžiųjų paprikų ir baklažanų sėklą sėkime po vieną 1,5–2 cm gyliu. Ant viršaus lengvai užberkime to paties substrato arba smėlio. Jeigu substratas per drėgnas arba per sausas, jeigu sėkla pasėta per giliai, daigai gali nesudygti. Puodelius uždenkime plėvele. Iki sudygimo plėvelę vis trumpam nuimkime, pravėdinkime. Sekime substrato temperatūrą. Jei substratas per drėgnas, o jo temperatūra per žema, sėklos gali paprasčiausiai supūti. Skirtingai negu paprikų ir baklažanų daigus, pomidorų daigus auginkime pikuodami. Pomidorų sėklas sėkime į dėžutes. Prieš sėją dėžutes, jeigu jas naudojame ne pirmą kartą, dezinfekuokime kalio permanganato tirpalu. Dėžutes priberkime durpių ir rupaus smėlio mišinio (3:1). Prieš sėją substrato paviršių išlyginkime ir lengvai suspauskime. Po to kas 3 cm padarykime 1 cm gylio griovelius, juose išdėstykime sėklas. Ant viršaus užsijokime 0,5–1 cm rupaus smėlio sluoksnį. Po to dėžutes uždenkime plėvele, ją iki sudygimo vis trumpam nuimkime, pravėdinkime.

Daigų auginimo metu baklažanai sunaudoja daug daugiau vandens negu saldžiosios paprikos ir pomidorai. Jie labiau jautrūs vandens stokai.

Auginant pomidorų daigus labai svarbus juos pikuoti. Kai daigai turi pirmą tikrąjį lapelį, pikuokime juos į puodelius, tinkamiausi 10–12 cm skersmens polimeriniai. Labai svarbu, kad daigeliai būtų kokybiški. Labai ištįsusius, pažeistus juodosios kojelės, turinčius silpną šaknų sistemą patartina išmesti. Pikuokime daigelius su išsivysčiusiomis šaknelėmis, nes jie išsirauna su didesniu žemės gumulėliu. Daigelį sodinkime giliau negu jis augo ir stebėkime, kad neužsilenktų šaknelė, ilgą reikėtų nugnybti, kad ji labiau šakotųsi į šonus. Daigus pikuokime su smaigeliu. Pikuojant labai svarbu mechaniškai nepažeisti augalų, todėl neimkime daigelių už stiebelio, nes jie labai gležni, geriau už skilčialapių lapelių. Pasodinę paspauskime substratą šaknų zonoje, jokiu būdu ne stiebelį!

Kiek šviesos?

Šios daržovės reiklios šviesai, todėl tik pasirodžius daigeliams plėvelę nuimkime ir dėžutes ar puodelius perkelkime į kuo šviesesnę vietą. Šviesa itin svarbi daigams dygstant. Dygstantys augalai sunaudoja sėkloje esančias maisto medžiagas, o tolesniam augimui reikia vykstančios fotosintezės ir organinių medžiagų sintetinimo. Negaudami daug šviesos daigai tįsta, sunaudoja visas atsargines sėkloje likusias organines medžiagas. Tokie augalai dažnai suserga, nes juos pažeidžia mikroorganizmai.

Temperatūra. Optimali dygimo temperatūra pomidorams, paprikoms ir baklažanams –20…25 0C. Kai esti 24–26 0C, daigai sudygsta greičiau, pvz., pomidorai – po 4–6 dienų. Kai temperatūra žemesnė, augalai dygsta ilgiau, vėliau susiformuoja pomidorų žiedinė kekė. Esant 20–22 0C temperatūrai, baklažanų sėklos sudygsta per 7–10 dienų. Jeigu temperatūra siekia 17 0C, jų daigai pasirodo po trijų savaičių.

Praėjus 5–7 dienoms po sudygimo visiems daigams reikėtų sumažinti oro temperatūrą. Pomidorų daigams – iki 12–15 0C dieną ir 8–10 0C naktį. Saldžiųjų paprikų ir baklažanų daigams – iki 13–16 0C dieną ir 8–10 0C naktį. Tada geriau vystosi augalų šaknys, daigai neištįsta. Po 5–6 dienų temperatūrą reikia pakelti. Pomidorų daigų augimo metu temperatūra dieną turėtų būti 20–22 0C, naktį – 17–19 0C. Ir baklažanų, ir saldžiųjų paprikų daigams reikia aukštesnės temperatūros negu pomidorų daigams, t.y. 22–26 0C dieną ir 18–20 0C naktį.

Daigų auginimo metu labai svarbu palaikyti tinkamą substrato temperatūrą. Ji turėtų būti ne žemesnė nei 16 0C. Pasirūpinkime, kad šaknims būtų šilčiau, t.y. nestatykime dėžučių ar puodelių tiesiai ant žemės.

Atminkite, kad saldžiųjų paprikų daigai jautrūs skersvėjui, todėl nestatykime jų prie orlaidžių ar šiltnamio durų.

Kaip laistyti?

Iki sudygimo daigų nelaistykime. Pirmą kartą, praėjus 3–5 dienoms po sudygimo, juos apipurškime vandeniu. Pirmąsias dienas turi vystytis daigų šaknys, o per didelė drėgmė skatina antžeminės dalies augimą, kas nepageidautina. Paprastai daigai laistomi kas 5–7 dienas. Saldžiųjų paprikų daigai ypač jautrūs sausrai. Prieš daigų sodinimą, kai jie ypač greitai auga, juos liekime kaip galima rečiau, tačiau stebėkime, kad nepradėtų medėti augalų stiebai. Daigų auginimo metu baklažanai sunaudoja daug daugiau vandens negu saldžiosios paprikos ir pomidorai. Jie labiau nemėgsta vandens stokos. Jų lapų plotas nemažas, augalai išgarina daug vandens, todėl juos reikia laistyti retai, bet gausiai.

Daigus laistykime šiltu vandeniu, geriausia kiekvieną puodelį atskirai. Žemė puodelyje turi būti drėgna, bet ne šlapia, kad daigų šaknims netrūktų oro. Kai substrate trūksta oro, lėtai dygsta sėklos, pristabdomas šaknų augimas, sutrinka normalus mitybos procesas. Todėl substratą apie daigus atsargiai papurenkime.

Kaip tręšti?

Pagal poreikį daigus 2–3 kartus tręškime trąšų tirpalais. Pomidorų daigai pirmą kartą tręšiami praėjus 10–14 dienų po pikavimo, antrą kartą – praėjus dviems savaitėms po pirmo tręšimo. Papildomai naudokime kompleksines arba vienanares trąšas – karbamidą, amonio salietrą, superfosfatą, kalio sulfatą. Reikėtų atsižvelgti į tai, kad pomidorų daigai labiau reiklūs fosforui ir kaliui. Kompleksinių trąšų tirpalo koncentracija turi būti 0,2 proc., t.y. 20 g trąšų į 10 l vandens.

Saldžiosios paprikos ir baklažanai nemėgsta didelės trąšų koncentracijos. Pirmą kartą juos tręškime, kai jie turi 2–3 tikruosius lapelius, antrą – po dviejų savaičių. Po kiekvieno tręšimo palaistykime vandeniu, kad ant lapų patekęs trąšų tirpalas nenudegintų augalo.

Kad daigai būtų kokybiški ir stiprūs, jų auginimo metu naudokime augimo reguliatorius „GreenOK“, „Penergetic p“, „Energen“. Tik atidžiai skaitykime šių preparatų etiketes ir naudokime taip, kaip nurodyta instrukcijose.

Daigų amžius

Tinkamiausi sodinti pomidorų daigai būna praėjus 50–55 dienoms nuo sudygimo. Saldžiųjų paprikų daigai, nelygu auginimo sąlygos, veislė ar hibridas, užauga per 60–80 dienų. Rekomenduojama sodinti kuo „vyresnius“ daigus, t.y. 70–80 dienų amžiaus. Baklažanų daigai sodinami sulaukę 60–65 dienų, tačiau kuo jie „senesni“, t.y. 70–80 dienų amžiaus, tuo geresnis derlius.

Daigų išstatymas

Labai svarbu atminti: kai tik pradeda liestis daigų lapai, puodelius reikia sustatyti rečiau. Tada daigai gaus daugiau šviesos, bus tvirti, neištįsę. Jeigu daigai auginami tankiai, saldžiosios paprikos vėliau suformuoja žiedynus. Ankstyvieji hibridai pradeda formuoti žiedynus praėjus 40–45 dienoms po daigų išdygimo.

Jeigu daigai yra ištįsę, reikia sumažinti oro temperatūrą, rečiau laistyti, daigus per lapus patręšti superfosfato tirpalu (šaukštas į 1 l vandens).

Atminkime, kad saldžiųjų paprikų daigai jautrūs skersvėjui, todėl nestatykime jų prie orlaidžių ar šiltnamio durų.

Dr. Julė JANKAUSKIENĖ

 image description Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.