Sluoksniuotas kopūstų pyragas

Tešlai:

  • 200 g miltų
  • 1 kiaušinis
  • 130 g sviesto
  • 2 šaukštai šalto vandens
  • druskos
  • prieskoninių augalų (rozmarinų, čiobrelių, mairūnų, petražolių)

Įdarui:

  • ½ kopūsto
  • 1 svogūnas
  • 100 g smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio
  • 1–2 česnako skiltelės
  • 150 g grietinės
  • 3 kiaušiniai
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • cukraus
  • druskos
  • maltos aitriosios paprikos
  • 1 kiaušinis aptepti
  • 1 l daržovių ar vištienos sultinio

Į miltus sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą sviestą ir trinkite tarp pirštų, kad susidarytų trupiniai. Įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, įberkite druskos ir užminkykite tešlą. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ar foliją ir valandą palaikykite šaldytuve. Kai atvės, padalykite tešlą į dvi dalis. Iš didesnio tešlos gabalo iškočiokite lakštą ir ištieskite juo kepimo indą, suformuokite kraštus. Dugną subadykite šakute ir dar pusvalandį palaikykite šaldytuve. Smulkiai supjaustykite kopūstą, svogūną ir pakepinkite keptuvėje su aliejumi. Pagardinkite druska, cukrumi, aitriąja paprika, keptuvę uždenkite ir troškinkite, kol daržovės suminkštės. Įdarą sukrėskite į tešla išklotą indą, tolygiai paskirstykite ir apibarstykite sūriu. Kiaušinius išplakite su grietine, žiupsneliu druskos ir užpilkite ant sūrio. Iškočiokite mažesnį tešlos gabalą ir užklokite juo viršų. Patepkite plaktu kiaušiniu ir 30–50 min. pašaukite į 180 °C orkaitę. Dar šiltą pyragą patiekite su sultiniu.