Columbus +10,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 20 Bal 2024
Columbus +10,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 20 Bal 2024

Smetoninis tortas „Napoleonas“

2014/05/05

Lakštams:
  • 400 g sviesto
  • (tinka ir kepinių margarinas)
  • 4 stiklinės aukščiausios rūšies (550 D) miltų
  • 1 stiklinė 30–40 proc.
  • grietinės
  • ant peilio galiuko kepimo miltelių (sodos – mažiaunei pusė šaukštelio)

Išėjusių į amžinybę mamų portretai atgyja ne tik prisiminimuose ar vartant nuotraukų albumus, bet ir prisilietus prie jų asmeninių daiktų, rankdarbių, receptų užrašų. Birutei Musneckienei, su kuria susipažinome Šiaulių miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje vykusiame susitikime, iš mamos paveldėtas smetoninio torto „Napoleonas“ receptas – šeimos relikvija. Šį skanėstą Birutė kepa nuo keturiolikos metų.

Atšaldytą sviestą smulkiai sukapokite su miltais, supilkite grietinę ir minkykite, kol visos tešlos dalys sulips – paplekšnojus per tešlą ji turi blizgėti. Padarykite tešlos ritinį (lengviau bus supjaustyti ir iškočioti) ir atšaldykite. Tešlą padalykite į penkis gabalus ir kiekvieną jų iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Kad lakštai būtų vienodo dydžio, uždėkite 24 cm skersmens kepimo formą ir apipjaukite. Iš likusių tešlos atraižėlių išeina dar vienas blynas. Dėmesio: kepdamas jis labiau susitraukia negu pirmieji, todėl darykite jį 1 cm didesnį. Iškočiotą lakštą kočėlu perkelkite į skardą, jos niekuo tepti nereikia – tešla riebi. Kad kepant nesusidarytų pūslių, lakštą subadykite šakute. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje tol, kol pajudinus kepinys laisvai čiuožinės skardoje. Labai atsargiai, kad nesulūžtų, išimkite dar karštą lakštą. Tiesa, jei vis dėlto taip nutiks, ne bėda: tepdamos kremą sudėsite sluoksnį iš lūženų.

Kremui:
  • 300 g natūralaus sviesto
  • 1 stiklinė miltų
  • 1, 5 stiklinės pieno
  • 2 stiklinės cukraus
  • pakelis vanilinio cukraus
  • (1 vanilės lazdelė)
  • 6 kiaušinių tryniai

Pasiruoškite du puodus. Pirmame puode ant lėtos ugnies ištirpdykite sviestą, tada suberkite miltus, padidinkite liepsną ir, maišydamos mediniu šaukštu, miltus pavirinkite, kol nesijaus jų kvapo. Į antrą puodą suberkite cukrų, vanilinį cukrų, supilkite pieną ir kaitinkite maišydamos, jokiu būdu neleiskite užvirti. Pieną iš lėto sukdamos šaukštu supilkite į pirmąjį puodą. Kremo konsistencija turi būti kaip skystokos grietinės, vėsdamas kremas ims tirštėti. Kartais, sudėjus visus produktus, kremas pasidaro per tirštas, tada jį galima praskiesti pienu. Kiaušinių trynius pagal autentišką receptūrą reikia įsukti į jau ataušusį kremą, tačiau galite sudėti ir į karštą, tik reikia iš karto labai greitai išsukti, kad nesutrauktų.

Gamyba Ir torto lakštus, ir kremą gerai ataušinkite. Patį storiausią lakštą dėkite ant dugno, užtepkite kremo. Uždėjusios antrą lakštą, atsargiai paspauskite, kad gerai įsigertų kremas. Taip sluoksniuokite toliau. Uždėjusios paskutinį lakštą, prilaikydamos aštriu peiliu sulyginkite visų sluoksnių kraštus, dalį atraižėlių sutrupinkite, sumaišykite su kremu ir jomis užpildykite tuštumas tarp sluoksnių. Visą tortą aptepkite kremu (viršų – storiau, kraštus – ploniau). Tortas bus su švelnios rūgštelės prieskoniu, jei du jo sluoksnius pertepsite geltonųjų slyvaičių, bruknių ar spanguolių uogiene arba į kremą įmaišysite citrinų sulčių. Beje, prieš pertepdamos uogiene, lakštus plonai patepkite kremu: pjaustant tortą sluoksniai nepersiskirs. Tortą laikykite šaltai, pastovėjęs per naktį jis daug skanesnis. Puošimas Tradiciškai „Napoleono“ viršus apibarstomas lakštų trupinėliais, tačiau galite improvizuoti. Jei turite cukruje virtų apelsinų žievelių (cukatų), galite papuošti jomis. Beje, gardu įmaišyti smulkiai supjaustytų žievelių ir į patį kremą. Tinka puošti ir nuplikytais, be rudos luobelės migdolais ar jų drožlėmis. Nekepkite šešto blyno, o iš iškočiotos tešlos išpjaustykite įvairių figūrėlių, iškepkite jas ir paskui papuoškite viršų.
Dalintis
2024/04/20

„Sodžiaus“ ūkininkės nenuobodžiauja – prasideda kelionių ir švenčių maratonas

Kupiškis („Kupiškėnų žinios“). Lietuvos ūkininkių draugijos Kupiškio rajono skyriaus „Sodžius“ moterys atėjus pavasariui vis aktyviau ima burtis ir judėti. Per pirmą renginį Kupiškio viešo...
2024/04/20

Pradedamas Šalčininkų pasienio kontrolės punkto reguliavimas

Kaip penktadienį pranešė Susisiekimo ministerija, pradedamas įgyvendinti krovininių transporto priemonių, važiuojančių į Baltarusiją per Šalčininkų Pasienio kontrolės punktą, eilių reguliavimas.
2024/04/20

Melioracijos fondo projektas – ne panacėja

Po ilgų svarstymų Melioracijos fondo steigimas keliauja į finišo tiesiąją – Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) parengė Melioracijos fondo įstatymo projektą, tačiau ūkininkai nei juo džiaugtis, nei vienareikšmiškai jam pritarti...
2024/04/19

Investavimas į naujausias technologijas tampa neatsiejamas nuo žemės ūkio veiklos sėkmės

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas lankėsi žemės ūkio kooperatyvo „Lumpėnų Rambyno“ karuselinės melžimo aikštelės atidarymo renginyje. Šis penkis ūkius vienijantis pieninės galvijininkystės kooperatyvas, veikiantis ja...
2024/04/19

Seismologiniai duomenys rodo, kaip stipriai žmogaus veikla keičia net Žemės gelmes

„Žemės drebėjimai kyla ne tik dėl geologinių priežasčių, bet ir dėl žmogaus veiklos, tarkim, išgaunant žemės gelmių išteklius. Tad seisminiai stebėjimai būtini ir mūsų šalyje – jie svarbūs tiek mokslui, tiek visuom...
2024/04/19

Ūkininkai Vilė ir Vidmantas Navickai apie gyvenimo etapus jungiančias vertybes

Iš kartos į kartą perduodamas atsakingas požiūris į žmones ir gyvulius, pasitikėjimu ir pagarba grįstus santykius, darbą, aplinką – svarbios Alytaus r. ūkininkaujančių Vilės ir Vidmanto Navickų gyvenimo etapus jungiančios vertybės. Ji...
2024/04/19

Pavasarinės sėjos tempą diktuoja gamta

Atėjus pavasarinės sėjos metui, ūkininkai vis dažniau žvalgosi tiek į žemę, tiek ir į dangų. Ir kaip nesižvalgysi, jei balandžio vidurys „nudžiugino“ stipriomis šalnomis, o dažną dieną įkyriai lyja ir šiluma nesiekia nė 1...
2024/04/19

Dzūkai jau kviečia grybauti

Dzūkijos nacionaliniame parke balandžio 20 d. prasidės grybavimo sezonas. Direkcija kviečia eiti miškan ir ieškoti pavasarinių grybų. Vieni tokių – bobausiai.
2024/04/19

KT vertins, ar kailinių žvėrelių verslo draudimas neprieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas (KT) ėmėsi svarstyti, ar parlamento įteisintas kailinių žvėrelių verslo draudimas atitinka pagrindinį šalies įstatymą.