Sultingieji melionai kvepia medumi

Karštomis vasaromis, kai kamuoja nepasotinamas troškulys, atgaivinti mus gali sultingieji melionai. Jų auginimo patirtimi dalijasi Vilma ir Jonas Žukai iš Panevėžio rajono Bartkūnų kaimo.

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Nors bartkūniečių Žukų šeima visus prioritetus skiria arbūzams, ir gaiviesiems melionams jų lysvėse randama vietos jau šeštus metus. Besidriekiantys jų stiebai savo augimo manieromis primena agurkus ir moliūgus: būtent moliūginių augalų šeimai ir priskiriami melionai.

 Žukų šeima, išbandžiusi kelias melionų veisles, atsirinko kvapnius, saldžius ir derlingus melionus ‘Titovka’. Lietuvos sąlygos jiems ypač palankios augti.

‘Titovka’

Tai ankstyva melionų veislė, gali užderėti jau liepą. Vaisiai subręsta per 65 dienas, gana atsparūs šalčiui ir ligoms. Juos galima auginti ir lauke, ir šiltnamyje. Sulaukiama 4–5,5 kg svorio labai sultingų, medaus kvapo ir spalvos melionų su geltonu arba oranžiniu atspalviu.

Vilma Žukienė melionus pataria auginti iš daigų: „Mes melionus sėjame balandžio pabaigoje į pusės litro indelius, naudojame daigams skirtą žemę. Kai melionai išskleidžiai 2–3 tikruosius lapelius, palaistome trąšomis. Jas paruošiame iš žolių arba naudojame universalias trąšas.“

Melionų daigelius į lauką šie augintojai sodina jau praėjus šalnų pavojui, tai yra, gegužės pabaigoje– birželio pradžioje. Iš pradžių lysvės uždengiamos agrodanga. Į lysvę pasodinti daigai maždaug po 10 dienų dar kartą patręšiami universaliomis daržovių trąšomis.

Kai melionų daigai užaugina penkis tikruosius lapelius,viršūnės nuskinamos, kad pradėtų šakotis.

Juos geriausia auginti šalia agurkų, nes priežiūra iš esmės tokia pati. Kaip ir agurkai, melionai yra vandens mėgėjai.

Melionai gražiai mezga ant dukterinių šakų. Jie  užmezga daug vaisių, kurių skaičių reikia riboti, paliekant ant vieno augalo po 3–5 melionus, antraip priaugs daug mažų vaisių.

Prinokusių ‘Titovkos’ melionų žievė pasidengia tarytum tinkleliu – piešinėliu, tampa žalsvai gelsva. Jeigu melionų vaisiai nespėja sunokti iki šalnų, Žukai juos nuskina ir baigia nokinti namuose. O melionams baigiant nokti, namai pakvimpa medumi… Jeigu norime išlaikyti juos dar ilgiau, galime sudėti į dėžes ir laikyti vėsiai.

Melionai – vertingas produktas. Juose yra cukraus, angliavandenių, vitaminų A, C, PP, folio rūgšties, sočiųjų riebalų, skaidulų, geležies, magnio, mangano, kalio, kalcio, natrio mineralų, daug vandens. Labai gaivios, gardžios ir šių vaisių sultys.

Kada sunoksta melionas? Tai sužinoti visai paprasta: sunokę melionų vaisiai patys atsiskiria nuo koto: kai ranka palieti vaisių, jis nukrenta.

Vilmos Rakauskaitės-Žukienės nuotraukos