Vadinamasis cukraus mokestis įvestas Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Vengrijoje. Dabar tą padaryti nusprendė ir Rumunija. Tokiomis priemonėmis tikimasi sumažinti cukraus vartojimą ir saugoti piliečius nuo nutukimo, širdies, kraujagyslių ir kitų ligų. Vis dėlto medikai tikina, jog dėl prastos žmonių sveikatos kaltas ne tik cukrus, bet ir sotieji riebalai, pernelyg gausus mėsos valgymas. Ar ir šiuos produktus sveikatos labui reikėtų apmokestinti? Lietuvoje prieš porą metų buvo kilusi idėja apmokestinti vaisvandenius, turinčius daug cukraus, tačiau dabar Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nuo bet kokių cukraus mokesčių atsiriboja.
Naudos sveikatai – mažai
„Seime išsamios diskusijos šiuo klausimu nebuvo. Sveikatos apsaugos ministerijoje, kiek man žinoma, sklandė ne tik cukraus, bet ir sočiųjų riebalų apmokestinimo idėjos. Visgi tai tėra hipotetinės diskusijos, o apie jų įgyvendinimą dar nėra galvojama. Suprantu tokias intencijas – siekiama, kad žmonės sveikiau maitintųsi, mažiau vartotų cukraus, bet jo apmokestinimas būtų perteklinis dalykas. Kita vertus, jei apmokestintume cukrų, tai vėliau gal atsirastų ir sočiųjų riebalų, trasnriebalų mokestis?“ – „Ūkininko patarėjui“ sakė Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Aušrinė Armonaitė.
Ji tvirtino pritarianti SAM lyderystei, kad mokyklose, ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikams būtų patiekiamas sveikas maistas, kad jie nevalgytų sveikatai nenaudingų ir nesveikų produktų.
„Visuomenės švietimas ne visada greitai duoda tokį efektą, kokio tikimasi. Tam reikia daugiau laiko. Kita vertus, Lietuvoje vis populiaresnė tampa sveika gyvensena, rūpinimasis sveikata. Tai geros tendencijos, ir mums reikia galvoti, kaip daugiau resursų nukreipti šia linkme. Nemanau, kad cukraus ar kitų produktų apmokestinimas turėtų kažkokį poveikį žmonių įpročiams ar sveikatai, tik pabrangtų maisto produktai. Siekiama mažinti skurdą, tačiau tokiais mokesčiais jis tik būtų didinamas“, – įsitikinusi A. Armonaitė.
Violeta GUSTAITYTĖ ŪP korespondentė