„Norėjau išbandyti kažką naujo – įdomesnių veislių, kitokių skonių. Socialiniuose tinkluose radau daugybę idėjų, patarimų, net sėklų. Daug ką perku internetu“, – pasakoja Vilma.
Šiltnamyje pas ūkininkę – tikras margumynas. Čia auga oranžinės, juodos, geltonos, raudonos, žalios, net baltos paprikos. Kai kurios iš jų apvalios kaip obuoliai, kitos – pailgos, ilgos, storos ar visai siauros. Moters kolekcijoje netgi yra karamelinių paprikų – rečiau sutinkama veislė, pasižyminti ypatingu saldumu ir subtiliu poskoniu.
„Kiekviena spalva turi savo skonį: baltos primena obuolius, rudos – riešutus ir vyną, geltonos – citrusus ir ananasus, o raudonos – pačios saldžiausios. O žalios yra derlingiausios, bet kiek mažiau saldžios“, – dalijasi ji.
Nors šiltnamis atrodo lyg egzotinių augalų paroda, šios paprikos puikiai auga ir Lietuvos sąlygomis, ypač šiltnamyje.
„Šią vasarą jos tikrai nebūtų išgyvenusios lauke – drėgmės perteklius ir saulės trūkumas labai paveikė kai kurių skonį – trūksta kartumo. Dėl šių priežasčių derlius vėluoja mažiausiai dviem savaitėmis“, – sako Vilma.
Nors ūkininkė nesiima auginti pačių aštriausių pasaulio paprikų dėl saugumo, jos kolekcijoje vis tiek yra aštresnių veislių (`Habanero`) – tik su saiku.
„Valgo visa šeima – tik vieni mėgsta aštriau, kiti mažiau. Tačiau eksperimentuojame visi – ir šeima, ir draugai. Labai skanu įdarytos paprikos, dedame jų į padažus, aviečių uogienes, net džioviname ir vakuojame. Paprikos – labai universalus ingredientas“, – dalijasi augintoja.
Pasak ūkininkės, paprikos – nereiklūs, tačiau išskirtinį dėmesį mėgstantys augalai. Joms būtina drėgmė, todėl laistomos gausiai, o sėklos sėjamos dar vasario mėnesį, nes dygimas gali užtrukti iki dviejų savaičių.
„Persodinimo jos nemėgsta, tad reikia kruopščiai parinkti laiką ir sąlygas. Tręšiame kelis kartus per sezoną, o pagrindiniai kenkėjai – amarai“, – pasakoja moteris. Ligos paprikų nepuola.
Paprikos žiedai taip pat stebina įvairove – nuo baltų ir geltonų iki violetinių bei mėlynų.
Įdomu tai, kad yra ir paprikinių pomidorų, kurie atrodo kaip paprikos, bet skoniu primena pomidorus. Tokios egzotinės veislės Vilmai itin įdomios: „Paprikos – kaip meno kūriniai. Tiek daug skonių, spalvų, formų – kiekviena turi savitą charakterį.“
Nors Vilma paprikų neparduoda, bet noriai dalijasi tiek sėklomis, tiek savo patirtimi.
„Jauni žmonės nebenori auginti bet ko – ieško įdomesnių skonių, tad ir mes bandome. Agurkus šiemet konservavau su ciberžole, medumi ir paprika – vau! Tikrai skanu“, – šypsosi ūkininkė.
Ji sako, jog šiemet dar neturi mėgstamiausios veislės, nes pirmą kartą išbandė tiek daug naujų.
„Gal šiemet ir atrasiu tą vienintelę. Bet kol kas visos gražios, visos įdomios, visos vertos dėmesio.“
Samanta ILONYTĖ / JP
Živilės Večiorkutės nuotr.