Kaunas +9,1 °C Dangus giedras
Penktadienis, 7 Lap 2025
Kaunas +9,1 °C Dangus giedras
Penktadienis, 7 Lap 2025
Saldūs ir purūs morkų blyneliai su jogurto ir riešutų padažu.

5 receptai, kurie pakeis jūsų rytus: nustebsite, kiek daug gali viena daržovė

2025/09/27


Padidink tekstą

Sunku įsivaizduoti virtuvę be daržo karalienių morkų – jos pigios, sveikos ir pasakiškai universalios. Apie tai liudija ir statistika – šios traškios oranžinės gražuolės, pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, yra viena populiariausių daržovių Lietuvoje. Lygiai taip, kaip jos perkamos ištisus metus, galima ir jomis mėgautis kiaurą dieną. Esame įpratę jas ruošti pietums, vakarienei ar desertui, tačiau morkomis labai skanu nuspalvinti ir pusryčius.

„Morkos mus lydi nuo vaikystės – dažnam vaikui jos net yra mėgstamiausia daržovė, nes yra traški, spalvinga, natūraliai šiek tiek saldi. Kramsnojame jas šviežias prie užtepėlių ar humuso, gaminame salotas, be jų neapsieinama verdant sriubą ar ruošiant troškinį, o morkų pyragu pakvimpa dažni namai. Nors morkos visuomet rikiuodavosi tarp populiariausių šviežių daržovių, pernai pastebėjome netgi ryškų pardavimų augimą. Panašu, kad vis daugiau žmonių įvertina ne tik gerą jų kainą, naudą sveikatai, bet atranda ir dar platesnes morkų galimybes virtuvėje“, – sako G. Kitovė.

Paprastas triukas, kaip sugrąžinti morkoms traškumą

Didelis šių nebrangių daržovių privalumas ir tai, kad morkos ilgai negenda, tad jų visad galima turėti po ranka. Žinoma, jei tinkamai jas laikysite, pabrėžia „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

„Jeigu jų neketinate valgyti dar tą pačią dieną, morkoms reikėtų parinkti tamsią ir šaltą vietą. Ideali vieta – vėsus, tamsus rūsys. Tačiau jei jo neturite arba nesinori kaskart prireikus morkų leistis laiptais žemyn, rinkitės šaldytuvą – tiesiog sudėkite morkas į maišelį ir jį pravirą laikykite daržovių stalčiuje. Jeigu įsigijote sufasuotas morkas – galite palikti tame pačiame maišelyje“, – pataria J. Sabaitienė.

Visgi, jeigu morkos užsigulėjo ir prarado savo tvirtumą – išeitis yra. Morkose, kaip ir, pavyzdžiui, ridikėliuose, yra daug vandens. Jei morkos vysta – reiškia, kad joms jo trūksta.

„Paprasčiausiai leiskite morkoms godžiai „atsigerti“. Įdėkite jas į labai šaltą vandenį, geriausia su ledukais, bent kelioms valandoms. Morkos sugers skystį ir dėl to atgaus ankstesnę išvaizdą bei traškumą“, – naudinga gudrybe dalijasi tinklo šviežių gėrybių žinovė.

Įprastiems patiekalams – morkų pagerinimas

Parduotuves nuklojęs rudeninis vaisių, daržovių derlius – priminimas, kad per dieną reikėtų suvalgyti mažiausiai 400 g šviežių gėrybių. Svarstant, kaip į visavertį šeimos meniu įtraukti daugiau daržovių, morkos bus tikros pagalbininkės, sako „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė. Jei pasitaiko, kad vaikas raukosi dėl brokolio, tai retas kas iš lėkštės išstumia morkas.

„Net patiekaluose, kurie paprastai ruošiami be morkų, jos gali vaidinti svarbų vaidmenį, suteikdamos tradiciniams receptams šviežumo, skonio ir spalvų. Tai paprastas būdas valgyti daugiau šviežių daržovių – ir tą galima pradėti jau ryte. Vietoj įprasto sumuštinio pasiūlykite šeimai maistingą užtepėlę, blynų tešlą praturtinkite tarkuotomis morkomis, o drėgniems, labai gardiems keksiukams neatsispirs niekas – iškart galite kepti jų daugiau, nes keksiukai puikiai tiks ir į priešpiečių dėžutę“, – sako J. Tamoševičienė ir dalijasi net 5 receptais tiems, kas vertina gardų ir nebrangų naminį maistą.

Saldūs ir purūs morkų blyneliai su jogurto ir riešutų padažu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 4 morkų, 200 ml kefyro arba išrūgų, 100 g kvietinių miltų, 1 šaukšto „chia“ sėklų, ½ šaukštelio kepimo miltelių, ½ šaukštelio sodos, druskos, 1 šaukštelio cinamono, žiupsnelio muskato riešuto, žiupsnelio imbiero, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 3 šaukštų medaus, 1 kiaušinio. Padažui: 3 šaukštų medaus, 50 g graikiško jogurto, 2 šaukštų pistacijų ar kitų riešutų.

Gaminame:

  1. Morkas sutarkuokite vidutinio dydžio tarka. Sumaišykite su kiaušiniu ir kefyru. Pridėkite prieskonių, miltų, kepimo miltelių, sodos ir „chia“ sėklų, tada gerai išmaišykite.
  2. Kepkite blynus įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus, kol abi pusės taps auksinės. Patiekite su jogurtu, medumi ir susmulkintomis pistacijomis. Skanaus!

Pikantiški morkų ir cukinijų blynai su petražolėmis

morku blynai

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 15 minučių

Reikės: 2 didelių morkos, 2 cukinijų, 1 svogūno, 2 česnako skiltelių, saujelės šviežių petražolių, 4-5 šaukštų pieno, 4-5 šaukštų miltų, 2 kiaušinių, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Cukiniją nuplaukite, morkas nulupkite ir stambiai sutarkuokite. Svogūną stambiai supjaustykite, susmulkinkite česnaką, petražoles smulkiai supjaustykite.
  2. Viską sumaišykite su miltais, kiaušiniu ir pienu. Pagardinkite druska, pipirais ir kepkite karštoje keptuvėje su trupučiu alyvuogių aliejaus. Blynai puikiai dera su įvairiais pagardais, pavyzdžiui, „tzatziki“, jogurtu ar šviežiomis salotomis.

Sveikesni morkų ir obuolių keksiukai

keksiukai

Porcijos: 12 keksiukų

Gaminimo laikas: 20 min. ruošti ir 25 min. kepti

Reikės: 1 puodelio tarkuotų morkų (maždaug 3 morkos), 1 puodelio tarkuotų obuolių (1-2 obuoliai), 3 kiaušinių, 110 g sviesto, 240 g miltų, 1,5 puodelio avižinių dribsnių, 2 šaukštelių cinamono, 1 šaukštelio kepimo miltelių, ½ šaukštelio smulkios druskos, ½ puodelio medaus arba klevų sirupo, jei norite - ½ puodelio smulkintų graikinių riešutų, razinų arba šokolado gabaliukų.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Keksiukų skardą išklokite popierinėmis formelėmis.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, cinamoną, kepimo miltelius, druską ir, jei naudojate, papildomus ingredientus – smulkintus riešutus, džiovintus vaisius, šokoladą.
  3. Atskirame dubenyje išplakite medų, kiaušinius ir sviestą. Įmaišykite tarkuotus obuolius ir morkas. Supilkite mišinį į sausus ingredientus ir išmaišykite.
  4. Tešlą šaukštu supilkite į keksiukų formeles, užpildydami jas iki kraštų. Kepkite, kol keksiukai gražiai parus, o į vidurį įkištas dantų krapštukas išsitrauks švarus, apie 25–30 minučių.

Skrebučiai su morkų ir varškės užtepėle

užtepėlė

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 4 didelių morkų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 125 g varškės, 1 citrinos, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio pipirų, mėgstamos šviežios duonos.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C.
  2. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite morkas, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir išmaišykite.
  3. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jos suberkite morkas. Kepkite 20–25 minutes, kol suminkštės.
  4. Iškeptas morkas trintuvu sumaišykite su varške, citrinos sultimis, druska ir pipirais, kol gausite vientisą masę. Paskrudinkite duonos, tepkite ant jos morkų užtepėlę ir mėgaukitės! Skanu ir ant viršaus papjaustyti šviežių morkų, kurios suteiks traškumo.

Maistingas morkų ir bananų glotnutis

korku glotnutis

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 5 min.

Reikės: 2 morkų, 2 bananų, 1 puodelio graikiško jogurto, 1 puodelio pieno arba augalinio gėrimo, 2 šaukštelių cinamono.

Gaminame:

  1. Morkas nulupkite, jas ir bananus susmulkinkite. Jeigu jūsų trintuvas nėra galingas, galite morkas prieš tai apvirti. Jei norite, kad glotnutis būtų itin kreminis, susmulkintą bananą idėkite į maišelį ir palikite šaldiklyje bent valandai.
  2. Sudėkite visus ingredientus į trintuvą ir sutrinkite dideliu greičiu. Pilkite į stiklinę ir mėgaukitės!
  3. Kitą kartą galite ir eksperimentuoti – įdėti sėklų, riešutų, šaukštą riešutų kremo ar šiek tiek imbiero, įpilti ir šiek tiek apelsinų ar obuolių sulčių.

 

„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija

Dalintis
2025/11/06

Dešimtmečius gyvuojantis „traktorinis verslas“ – nepažabojamas?

Viešojoje erdvėje – socialinių tinklų grupėse – ūkininkai dalijasi įtarimais, kad esą kai kurie ūkiai verčiasi savotišku „traktorių verslu“ – pasinaudodami Europos Sąjungos (ES) teikiama parama technikai...
2025/11/06

Ramybė rudenį – tik iliuzija

Gamta tarsi nurimusi, bet ūkiuose darbų – nors vežimu vežk. Važiuojant pro laukus, galima įsivaizduoti, kaip pagrindiniai aktoriai – kviečiai, rapsai ir miežiai – repetuoja rudens ir žiemos scenas. Retsykiais dar pasigirsta vadyb...
2025/11/06

Teismas dėl sėjomainos smogė Europos Komisijai ir Prancūzijai

Prancūzija privalo priimti griežtesnes sėjomainos taisykles, nusprendė Europos Teisingumo Teismas (ETT), kartu kritikuodamas ir Europos Komisiją, kuri pritaikė Prancūzijai išimtis.
2025/11/06

Ūkio plėtra be rūpesčių: kaip planuoti žemės ūkio pastato statybas

Ūkio plėtra – tai ženklas, kad ūkis auga ir stiprėja. Tačiau kartu tai ir atsakomybė: nuo pirmos idėjos iki paskutinio varžto tenka priimti daug sprendimų, kurie lems, ar investicija bus sėkminga. Nors statybos ūkyje dažnai atrodo sudėtingas...
2025/11/06

Tvarkomi puošniausi Telšių vartai

Telšių bernardinų vienuolyno ir kunigų seminarijos statinių kompleksas (unikalus kodas KVR –1019), stovintis ant vienos iš septynių Telšių miesto Insulos kalvos, yra nacionalinio lygmens kultūros paveldo kompleksas, pask...
2025/11/06

Supaprastinta valstybinių melioracijos įrenginių nurašymo tvarka

Nuo 2025 m. lapkričio 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos Melioracijos įstatymo (I-323) pakeitimai, kuriais supaprastinta valstybinių melioracijos įrenginių nurašymo tvarka.
2025/11/06

Skirtumas tarp benzino ir dyzelino kainų pradėjo didėti

Vidutinė benzino kaina Lietuvoje per savaitę sumažėjo 0,1 proc., o dyzelinas pabrango 1,6 procento. Europos Sąjungos šalyse per tą laiką vidutinės benzino kainos padidėjo 0,3 proc., o dyzelino – 1,4 procento. Palyginti su ES ša...
2025/11/06

Žemaitijoje sulaikytas ketvirčio milijono eurų vertės nelegalių cigarečių krovinys

Mažeikių rajone pasieniečiai sulaikė moterį, kurios automobilyje BMW X3 ir sodybos pagalbinėje patalpoje rado per 47 tūkst. nelegalių cigarečių, vertų beveik 250 tūkst. eurų.