Išvirsiu tau uogienę… iš moliūgų!

Elžbieta Monkevič: „Tai nuostabi dovana – juk stiklainis naminės uogienės yra ne tik skanėstas, bet ir padovanotas laikas.“

Ar labai gąsdina kvietimas paragauti burokėlių… ne, ne salotų, o uogienės?! Gal reikėtų sakyti burokienės? Gal pasivaišinkite moliūgų ar baklažanų uogiene? Vieniems tai skamba keistai, o kiti jau išbandė ir net tapo daržovių uogienių bei džemų mėgėjais. Dabar, kai darbai ūkyje po truputį lėtėja, žvilgtelėkite į pilnus daržovių rūsius. Juk morkos, cukinijos, moliūgai, netgi burokėliai, svogūnai ir paprikos – puikus uogienių ir džemų ingredientas.

Elžbieta MONKEVIČ

Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja

 

Stiklainiukas daržovių džemo gali nuvyti šalin liūdnas mintis, įkvėpti pasikeitimams, maloniai nuteikti – tad kodėl nepabandžius? Iš karto perspėju: daržovių uogienė neįprasta – yra tokių, kuriomis pyrago nepertepsi ir košės nepagardinsi. Dažnai džemai, pavyzdžiui, svogūnų ar burokėlių, skanaujami kaip pagardai arba padažai. Tobulai tinka prie sūrių, pagardina ir papuošia užkandžių lėkštes.

Daržovių uogienės dažnai patiekiamos prie švelnių paukštienos užkandžių, paštetų, jais gardinami sumuštiniai. Šaukštas džemo suteiks išskirtinumo karštam padažui arba sriubai. Taip pat tai nuostabi dovana – juk stiklainis naminės uogienės yra ne tik skanėstas, bet ir padovanotas laikas.

Kulinarinių knygų autorė, instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja Elžbieta Monkevič.

Uogienės ir džemai verdami iš daugelio daržovių. Paprastai tai ne monospektaklis, o duetas. Jų skonis, jei dėtumėte vien daržovių ir cukraus, būtų tiesiog saldus, o masė tiršta. Todėl verdant tokius džemus ar uogienes, būtina pasitelkti ir pagalbininkų. Tai gali būti kvapnūs vaisiai, tarkime, citrinos – jos labai populiarios, prisiminkite cukinijų ananasinę uogienę arba moliūgų uogienę su apelsinais ir daug kitų skanių ingredientų. Todėl uogie­nėms virti tinka įvairūs citrusiniai vaisiai, uogos arba itin ryškaus skonio vaisiai, įvairiausi prieskoniai: pradedant imbieru, cinamonu, baigiant vanile, kmynais arba kuminu.

 

Raudonųjų svogūnų džemas

Šis džemas tinka viskam – net tiesiog uždėti ant duonos arba iškabinti šaukšteliu tiesiai iš stiklainiuko… Arba prie užkandžio lėkštėje.

 

1 kg raudonųjų svogūnų

100 g cukranendrių cukraus

150 ml raudonojo vyno

100 ml granatų sirupo

250 ml vandens

Aliejaus kepti

Žiupsnelis druskos

 

Svogūnus supjaustykite plonais šiaudeliais, pabarstykite cukrumi ir gerai išmaišykite. Sudėkite į keptuvę ir kepkite ant labai silpnos ugnies, kol svogūnų tūris sumažės maždaug tris kartus, o patys svogūnai taps permatomi. Tai gali užtrukti apie valandą arba ilgiau. Svogūnai neturi apkepti, juo labiau pridegti.

Granatų sirupą ir vandenį supilkite į verdantį džemą. Troškinkite ant silpnos ugnies, kol išgaruos visas vanduo. Tada supilkite vyną, išmaišykite ir jį išgarinkite. Sukrėskite džemą į sietą, truputį nuvarvinkite ir sudėkite į stiklainiukus.

 

Paprikų džemas

Šis džemas užburia ir gomurį, ir akis. Norisi kabinti šaukštais, o neįtikėtinai ryški spalva tik dar labiau žadina apetitą. Puikiai tinka prie tradicinio varškės sūrio. Išeiga nedidelė, tad nuoširdžiai siūlau jo pasigaminti daugiau.

Paprikų džemas puikiai tinka prie tradicinio varškės sūrio.

1 kg paprikų

2 citrinos

400 g cukraus

Žiupsnelis druskos

Rozmarino šakelė

 

Išimkite paprikų sėklas ir pertvaras, susmulkinkite trintuvu. Išspauskite citrinų sulčių ir plonai nutarkuokite žievelę. Paprikų tyrę sudėkite į storasienį puodą, suberkite cukrų ir citrinų žievelės, druską ir virkite apie 20 min. mažoje kaitroje nuolat maišydami.

Pabaigoje suberkite citrinų žievelę ir įdėkite susmulkintą rozmarino šakelę. Užvirinkite ir sudėkite į karštus stiklainius. Užsukite dangteliais ir palikite aušti apverstus.

 

Burokėlių uogienė

1 kg burokėlių

600 g cukraus

Stiklinės raudonojo vyno

2 citrinos

Šaukštelis tarkuoto imbiero

 

Burokėlius iškepkite orkaitėje: kruopščiai nuplaukite, suvyniokite į aliuminio foliją ir kepkite apie 1,5 val. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Tada nulupkite, sutarkuokite ir sudėkite į puodą, užpilkite vyno, išspauskite citrinų sulčių ir suberkite imbierą bei cukrų. Virkite dar apie 2 val.

Sudėkite į paruoštus stiklainius, užsukite ir aušinkite apverstus.

 

Morkų džemas su kardamonu

1 kg morkų

3 apelsinai

800 g cukraus

Pusė šaukštelio grūstų kardamono sėklų

 

Nutarkuokite apelsinų žievelę ir išspauskite sultis. Morkas sutarkuokite, sumaišykite su apelsinų sultimis, žievele ir cukrumi. Užvirinkite ir virkite apie 40–45 min. Suberkite kardamoną ir dar trumpai pavirkite.

Sudėkite į paruoštus stiklainius, užsukite ir aušinkite apverstus.

 

Moliūgų uogienė su imbierais ir citrinomis

1,5 kg moliūgo (rinkitės sultingus, su ryškios oranžinės spalvos minkštimu)

800 g cukraus

Citrina

Gabalėlis imbiero (5–7 cm ilgio)

 

Nupjaukite moliūgo žievę, išimkite sėklas, supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į puodą, apibarstykite cukrumi. Palikite keletą valandų kambario temperatūroje, kad išsiskirtų sultys.

Citriną supjaustykite skiltelėmis, išimkite sėklas ir sutrinkite trintuve. Imbierą nulupkite ir sutarkuokite smulkia trintuve. Į indą su moliūgu supilkite citrinos sultis, sukrėskite imbierą ir išmaišykite.

Masę kaitinkite ant stiprios ugnies, retkarčiais pamaišykite ir palaukite, kol uogienė užvirs. Tada sumažinkite ugnį ir retkarčiais pamaišydami troškinkite dar 30–40 minučių. Jei norite, kad uogienė taptų vientisa, virimo pabaigoje sutrinkite moliūgą trintuve.

Elžbietos Monkevič nuotraukos

 

 

 

paprikų džemas, svogūnų džemas, moliūgų uogienė, burokėlių uogienė, morkų džemas