Mattui ir jo žmonai Karai Richardson apynių auginimas buvo jų „Tilted Barn“ alaus daryklos , įsikūrusios 2007 m. netoli Ekseterio – miestelio JAV Rodo Ailando valstijoje, kuriame gyvena apie 6500 gyventojų, – įkūrimo pagrindas. Nuo tada jie tiekia apynius augančiai profesionalių alaus daryklų ir mėgėjų aludarių grupei „Ocean State Hops“.
Tuo metu Mattas Richardsonas vis dar dirbo JAV Žemės ūkio departamente ir laisvalaikiu virė alų sename tvarte savo žmonos tėvų ūkyje: „Iš pradžių tai buvo grynas hobis. Apyniai yra nuostabiai gražus ir universalus augalas, kuris puikiai derėjo prie likusio auginimo plano. Mūsų alus buvo gerai įvertintas, todėl alaus darykla įgavo vis rimtesnes formas.“
Kaip rašo tinklapis nieuweoogs.nl, 2021 m. alaus daryklos veikla buvo perkelta į didesnį ir modernesnį pastatą, esantį aukščiau kalvos. Klasikinio stiliaus, dviejų aukštų pastatas blizgančiais siloso bokštais priešais fasadą. Tik jie skirti ne galvijų pašarams, kaip įprasta, o salyklui alaus darykloms laikyti.
Be alaus daryklos, čia taip pat yra alaus baras. Iš terasos atsiveria gražus vaizdas į klasikinį raudoną tvartą, kuris šiek tiek pasviręs („Tilted Barn“ ir reiškia pasvirusį tvartą) ir stūkso slėnio apačioje. Čia ir prasidėjo alaus gamybos verslas.
„Mūsų „Tilted Barn“ motyvacija visada buvo išlaikyti šeimos ūkininkavimo tradicijas. Mano žmona yra ketvirtos kartos atstovė, dirbanti šiame ūkyje. Tai buvo ir priežastis pradėti auginti apynius“, – sako M. Richardsonas.
Viduje svečiai mėgaujasi šviežiai pilstomo alaus bokalais. Už baro šaldytuve pilna pačių įvairiausių stilių ir rūšių alaus skardinių išsinešimui, tokių kaip „Grow“, „Little Field“ ir „Pour Sap“. Pastarasis yra rudasis elis su klevų sirupu – tipišku regioniniu produktu iš Naujosios Anglijos regiono, kuriam priklauso ir Rod Ailendo valstija.
„Mes daug dirbame su vietiniais produktais, taip pat ir iš savo laukų. Be apynių, tai vaisiai iš mūsų sodo, mūsų bičių medus, skintos gėlės, žolelės, moliūgai ir eglių šakų viršūnės. Po kelerių metų taip pat norime pradėti auginti grūdus savo laukuose. Didžiausias noras – alus, gaminamas vien tik iš mūsų pačių dirvoje užaugintų augalų“, – sako verslininkas.
Visa tai reiškia, kad „Tilted Barn“ alaus darykla yra įsitvirtinusi regione. Alaus darykla atlieka svarbų vaidmenį bendruomenėje: vasarą čia vyksta ūkininkų turgūs, o baruose – viktorinos ir muzikos renginiai. „Alus jungia. Lankytojai mėgaujasi patirtimi, kaip vystosi žemės ūkis, įskaitant svarbią apynių auginimo vietą Naujosios Anglijos istorijoje. Ir visi nori paragauti, kaip alaus darymo amatas virsta pačiais įvairiausiais skoniais“, – pastebi M. Richardsonas.
„Kalbant apie kokybę, šiame regione kartelė yra aukšta. Tai Naujosios Anglijos IPA, populiaraus vaisinio alaus stiliaus su šiek tiek karčiu poskoniu gimtinė. Naujoji vieta – tikras gaivaus oro gūsis“, - kalba alinės šeimininkas.
M. Richardsonas teigia, kad vyriausiasis aludaris Luke'as Gerweckas yra jo ideali dešinioji ranka. L. Gerweckas neseniai buvo išrinktas Rod Ailendo aludarių gildijos, t. y. vietinės asociacijos, vienijančios apie penkiasdešimt alaus daryklų, prezidentu. „Mattas yra neįtikėtinai kūrybingas naudodamas naujus ingredientus ir skonių derinius. Jam tiesiog kartais pritrūksta kantrybės“, – juokiasi aludaris, rodydamas į medinių statinių eilę.
Būtent ten bręsta rūgštesnis alus. Brandinimo procesui reikia laiko, kad visos mielės išsivaikščiotų. „Lukas yra daug drausmingesnis. Jis yra techniškai išsilavinęs universitete. Mes puikiai vienas kitą papildome“, – sako M. Richardsonas.
„Ūkininkai vis labiau domisi ingredientų tiekimu alaus darymo procesui, glaudžiau bendradarbiauja ir bando naujus pasėlius. Kaip aludariai, mes mėgstame megzti ryšius, kad atrastume naujų skonių ir pabrėžtume kilmę, papasakotume ūkininkų istoriją“, – teigia L. Gerweckas. – „Regionas jau turi gerą alaus gamybos reputaciją. Jame yra didelis amatininkų alaus daryklų tankumas vienam gyventojui. Jos svariai prisideda prie regiono ekonomikos.“
„Tilted Farm“ alaus darykla naudoja vietoje užaugintus alaus ingredientus. Salyklą gaminanti bendrovė „Valley Malt“ šiaurinėje Masačusetso dalyje skelbiasi bendradarbiaujanti su dešimtimis vietos ūkininkų keliose šiaurės rytų JAV valstijose, kad sukurtų regioninę grūdų tiekimo grandinę. Be alaus daryklų, „Valley Malt“ taip pat tiekia grūdus kepėjams ir spirito varykloms.
Iš viso „Valley Malt“ perdirba grūdus iš 800 hektarų ploto Naujojoje Anglijoje. Įkūrėjai Andrea ir Christianas Stanley ieško lojalių partnerių, su kuriais galėtų bendradarbiauti, kad kartu galėtų kurti tvarią žemės ūkio praktiką, skirtą dirvožemio ir vandens kokybei gerinti.
Ūkininkas ir aludaris Mattas Richardsonas džiaugiasi pritaikymu: „Mūsų pranašumas yra tas, kad galime naudoti vietinius grūdus, specialiai pritaikytus prie alaus stilių, kurį norime virti.“
Šios alaus daryklos tinklapyje rašoma: „Įsikūrę autentiškame, Naujosios Anglijos stiliaus tvarte, didžiuojamės būdami pirmąja Rodo salos ūkio alaus darykla. Apsilankę „Tilted Barn“ bare, galėsite atsipalaiduoti atokiau nuo įprastų kelių ir mėgautis mūsų darbo vaisiais. Mūsų mažomis partijomis pagamintu, rankų darbo alumi geriausia mėgautis šviežiu, todėl būtinai atvykite anksti ir dažnai, kad patirtumėte tikrą „nuo ūkio iki alaus bokalo“ patirtį“.
Alinėje jau dabar galima paragauti 19 rūšių alaus iš čiaupo. Be to, aludė praneša, kad „šiuo metu periodiškai siunčiame alų į Rod Ailendą, Meiną, Masačusetsą ir Niujorką“.
Parengė Ričardas Čekutis