Columbus +10,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 20 Bal 2024
Columbus +10,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 20 Bal 2024

„Garliavos duonos“ vizitinė kortelė – juoda ruginė duona

2016/02/27


„Populiariausi – tradicinio skonio gaminiai“, – sako UAB „Garliavos duona“ atstovė Jurgita Gaidė.

Beveik ketvirtį amžiaus duonos kepimo patirtį skaičiuoja Jonučiuose (Kauno r.) įsikūrusi UAB „Garliavos duona“. Bendrovėje už naujų produktų populiarinimą ir reklamą atsakinga Jurgita Gaidė su šypsena tvirtina, jog sėkmingos veiklos garantija, ko gero, yra jų giminei būdingas kepėjo genas. „Visa ko pradžia – 1994-ieji, kai mano tėčio Petro Niuniavos – „Garliavos duonos“ savininko, iniciatyva pradėti kepti šakočiai pagal jo tėčio receptą, parvežtą iš Viduklės (Raseinių r.). Tačiau, praėjus aštuoneriems metams, prieita prie bendros nuomonės: reikia pradėti kepti duoną ir pyragus“, – pasakojo J. Gaidė.

Pasak Jurgitos, iš pradžių kepta tamsi ruginė duona. „Jos receptas labai senas, žinoma, laikui bėgant jį truputį patobulinome, tačiau ir šiandien mūsų kepyklos „Lietuviška“ duona yra pati populiariausia, jos ir parduodame daugiausia. Negaliu nepaminėti, kad šios duonos receptą senoje knygoje taip pat rado tėtis, – sakė J. Gaidė. – „Lietuviškai“ duonai ruošiamas natūralus raugas ir, kol kepalai pašaunami į krosnį, praeina dvi dienos. Bet tai ir lemia produkto kokybę. Žinoma, mūsų asortimente yra įvairių duonos gaminių, nes pirkėjai nori turėti galimybę rinktis.“ Nuo 2000 m. pradėta plėsti gamyba, tad senosiose, nuomotose patalpose tapo ankšta. „Tad 2013 m. persikėlėme į naujas, šiuolaikiškas patalpas. Gamybos plėtra lėmė ir rinkos didėjimą. Šiandien mūsų duonos bei pyrago gaminiais, sausainiais ir bandelėmis prekiaujama nuo Utenos Druskininkų link, visoje Pietų Lietuvoje. Didžiuosiuose prekybos centruose mūsų produkcijos kol kas nėra, išskyrus „Šilo“ prekybos tinklą Kaune, bet ateityje planuojame bandyti bend­radarbiauti. Taigi šiandien daugelio mūsų šalies rajonų gyventojai „Garliavos duonos“ produkcijos gali įsigyti parduotuvėse ant ratų, turguose ir mažose vietinėse krautuvėlėse. Orientuojamės į tai, kad mūsų produkcija pasklistų kuo plačiau, nes ją renkasi žmonės, ieškantys išskirtinio skonio, natūralumo ir geros kokybės, – teigė J. Gaidė. – Dalį produkcijos tiekiame mokykloms, restoranams ir praktiškai visiems Druskininkų viešbučiams bei SPA centrams. Mūsų gaminiai keliauja ir į Vokietijos, Lenkijos, Anglijos muges bei parduotuves.“ Gaminių kokybę, skonio savybes, pašnekovės įsitikinimu, geriausiai įvertina pirkėjai, kurie vien dėl to, kad „Garliavos duonos“ produkciją perka būtent nedidelėse prekybos vietose, savo pastabas ir nuomonę išsako tiesiogiai pardavėjui. „Tad įvairiausius vertinimus išgirstame, kaip sakoma, iš pirmų lūpų, – šypsosi J. Gaidė. – Be juodos ruginės „Lietuviškos“ duonos, kuri yra tarsi mūsų vizitinė kortelė, kepame ir baltų miltų gaminius, kurių receptūrose taip pat stengiamės laikytis tradicijų. Juk net duonos gaminių rinkoje egzistuoja tam tikros mados – pirkėjai ieško produkcijos be gliuteno, be konservantų ir panašiai. Be abejo, nėra blogai, kad žmonės vis labiau domisi, ką deda į burną, tai verčia ne tik mus, duonos kepėjus, bet ir visus maisto gamintojus pasitempti“, – įsitikinusi J. Gaidė. Anot pašnekovės, bandelių ir pyragų mėgėjus labiausiai vilioja gaminių išvaizda. „Bandeles pirmiausia vertiname akimis, taip pat svarbu – gardus kvapas, – kalbėjo Jurgita. – Nors mūsų asortimente visgi dominuoja tradicinės bandelės su cinamonu, aguonomis. Jų daugiausia tiekiame mokykloms. Populiariausi sausainiai „Kaimiški“, „Suvorovo“, „Žibutė“, jų nuperkama turbūt daugiausiai, tad dar kartą pasitvirtina taisyklė, kad įvairios mados ateina ir praeina, o išlieka tradicinio skonio gaminiai. Išskirti galėčiau ir pagal senovinį receptą kepamą „Močiutės“ pyragą, kuris savo išvaizda bei skoniu ir yra toks, kokius mūsų močiutės kepė – didelis, purus, su razinomis“, – išskirtinius ir populiariausius baltų miltų „Garliavos duonos“ gaminius vardijo J. Gaidė. „Garliavos duona“ per mėnesį parduoda apie 180 t duonos, 10 t sausainių, 8–10 t pyrago gaminių. Įmonėje darbuojasi apie 80 žmonių, o gamyba vyksta visą parą.

Elena RINKEVIČIENĖ „ŪP“ korespondentė

UAB „Garliavos duona“ nuotrauka

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis
2024/04/20

Pradedamas Šalčininkų pasienio kontrolės punkto reguliavimas

Kaip penktadienį pranešė Susisiekimo ministerija, pradedamas įgyvendinti krovininių transporto priemonių, važiuojančių į Baltarusiją per Šalčininkų Pasienio kontrolės punktą, eilių reguliavimas.
2024/04/20

Melioracijos fondo projektas – ne panacėja

Po ilgų svarstymų Melioracijos fondo steigimas keliauja į finišo tiesiąją – Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) parengė Melioracijos fondo įstatymo projektą, tačiau ūkininkai nei juo džiaugtis, nei vienareikšmiškai jam pritarti...
2024/04/19

Investavimas į naujausias technologijas tampa neatsiejamas nuo žemės ūkio veiklos sėkmės

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas lankėsi žemės ūkio kooperatyvo „Lumpėnų Rambyno“ karuselinės melžimo aikštelės atidarymo renginyje. Šis penkis ūkius vienijantis pieninės galvijininkystės kooperatyvas, veikiantis ja...
2024/04/19

Seismologiniai duomenys rodo, kaip stipriai žmogaus veikla keičia net Žemės gelmes

„Žemės drebėjimai kyla ne tik dėl geologinių priežasčių, bet ir dėl žmogaus veiklos, tarkim, išgaunant žemės gelmių išteklius. Tad seisminiai stebėjimai būtini ir mūsų šalyje – jie svarbūs tiek mokslui, tiek visuom...
2024/04/19

Ūkininkai Vilė ir Vidmantas Navickai apie gyvenimo etapus jungiančias vertybes

Iš kartos į kartą perduodamas atsakingas požiūris į žmones ir gyvulius, pasitikėjimu ir pagarba grįstus santykius, darbą, aplinką – svarbios Alytaus r. ūkininkaujančių Vilės ir Vidmanto Navickų gyvenimo etapus jungiančios vertybės. Ji...
2024/04/19

Pavasarinės sėjos tempą diktuoja gamta

Atėjus pavasarinės sėjos metui, ūkininkai vis dažniau žvalgosi tiek į žemę, tiek ir į dangų. Ir kaip nesižvalgysi, jei balandžio vidurys „nudžiugino“ stipriomis šalnomis, o dažną dieną įkyriai lyja ir šiluma nesiekia nė 1...
2024/04/19

Dzūkai jau kviečia grybauti

Dzūkijos nacionaliniame parke balandžio 20 d. prasidės grybavimo sezonas. Direkcija kviečia eiti miškan ir ieškoti pavasarinių grybų. Vieni tokių – bobausiai.
2024/04/19

KT vertins, ar kailinių žvėrelių verslo draudimas neprieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas (KT) ėmėsi svarstyti, ar parlamento įteisintas kailinių žvėrelių verslo draudimas atitinka pagrindinį šalies įstatymą.
2024/04/19

Šienligės rizikos „banginiai“ – kaip juos suvaldyti?

Augalų žydėjimo sezonas kasmet priverčia vis daugiau žmonių čiaudėti ir ašaroti, o mokslininkai bando suteikti viltį, kad šienligę pavyks suvaldyti inovatyviomis priemonėmis. Dažniausiai minimi trys pagrindiniai alergijos žiedadulkėm...