Columbus +13,0 °C Debesuota
Penktadienis, 19 Bal 2024
Columbus +13,0 °C Debesuota
Penktadienis, 19 Bal 2024

MOSOM projekto rezultatas – paskatintas tvaresnis ūkininkavimas

2021/12/30


Iki EIT FOOD projekto MOSOM pradžios atliktos galimybių studijos ir eksperimentai atskleidė netiesioginę viršutinio dirvožemio sluoksnio organinės anglies ir multispektrinių duomenų, gautų per palydovus ar dronus, priklausomybę. Taip pat buvo įrodyta, kad šiuo metodu galima sėkmingai pasiekti rinkos poreikius atitinkantį tikslumą. Vis dėlto, tokie bandymai buvo pavieniai, pritaikyti tik labai specifinėms sąlygoms, nelankstūs bei netinkami naudoti skirtingose valstybėse dėl dirvožemių skirtumų.

Kaip teigia projekto iniciatoriai, dirvožemyje esanti organika yra įvairių mikroorganizmų ir augalų maisto šaltinis, kuris dalyvauja pagrindiniuose medžiagų transformacijos procesuose, yra svarbus dirvožemio kokybės, ekologinės pusiausvyros ir biosferos stabilumo rodiklis ir netgi daro įtaką klimato kaitos procesams Žemėje. Vis dėlto, įvertinti ir sekti organinių medžiagų pokyčius dirvožemyje ūkiams nebūdavo finansiškai tvaru, kadangi tokie tyrimai fizinėse cheminėse laboratorijose yra didelė finansinė investicija.

MOSOM projekto metu susivienijus Europos partneriams iš akademinės bendruomenės, mokslinių tyrimų, pramonės ir potencialiems klientams rinkoje buvo siekiama sukurti visoje Europoje pritaikomą tikslų, veiksmingą ir patogų įrankį, skirtą nuotoliniam organinių medžiagų dirvožemyje įvertinimui. Vystoma idėja yra realizuojama keliomis skirtingomis Žemės stebėjimo technikomis ir unikalia dirbtiniu intelektu pagrįsta analizės architektūra. Šiuo metu pasiekti rezultatai džiugina, kadangi pavyko sukurti modernų dirvožemio savybių vertinimo sprendimą, kuris, tikimasi, sudarys pagrindą daugeliui ateities technologinių pritaikymų. Bandomąją versiją artimiausiu metu galės įvertinti penkių valstybių ūkininkai, kurie naudojasi AgriColus arba AgroSmart programine įranga.

APIE EIT FOOD

MOSOM yra EIT FOOD remiamas projektas. EIT FOOD – didžiausia ir dinamiškausia maisto inovacijų iniciatyva pasaulyje, skatinanti naujovių diegimą ir siekianti tvaresnės, sveikesnės ir patikimesnės maisto sistemos visiems.

Palaikomi Europos inovacijų ir technologijų instituto (EIT) EIT FOOD investuoja į projektus, organizacijas ar asmenis, kurių tikslas sveikesnė ir tvaresnė maisto sistema pasaulyje. Taip ši iniciatyva padeda įgalinti slypintį potencialą įmonėse, universitetuose, stiprina žemės ūkio ir maisto sektoriaus startuolius bei padeda rinkai pasiūlyti naujas pažangias technologijas ar produktus. Be to, kelia inovatorių ir specialistų kompetencijas ir įgūdžius, reikalingus siekiant transformuoti maisto sistemą bei telkia dėmesį į vartotojų švietimą ir supratimą apie maisto kilmę, kokybę bei tausojimą.

EIT FOOD yra viena iš aštuonių inovacijų bendruomenių, kurią norėdama paskatinti inovacijas ir verslumą visoje Europoje įsteigė nepriklausoma ES institucija Europos inovacijų ir technologijų institutas (EIT) 2008 m.

Daugiau sužinoti apie EIT FOOD organizaciją galite apsilankę jų internetiniame puslapyje arba socialiniiuose tinkluoseTwitter“, „Facebook“, „LinkedIn“, „YouTube“ ir „Instagram“.

 

2021-12-30

Partnerių informacija

Nr. 63/1/7

  EIT FOOD, MOSOM, dirvožemis, dirvožemio įvertinimas, dirbtinis intelektas, AgriColus, AgroSmart, Art21, Ūkininko patarėjas  
Dalintis
2024/04/19

Investavimas į naujausias technologijas tampa neatsiejamas nuo žemės ūkio veiklos sėkmės

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas lankėsi žemės ūkio kooperatyvo „Lumpėnų Rambyno“ karuselinės melžimo aikštelės atidarymo renginyje. Šis penkis ūkius vienijantis pieninės galvijininkystės kooperatyvas, veikiantis ja...
2024/04/19

Seismologiniai duomenys rodo, kaip stipriai žmogaus veikla keičia net Žemės gelmes

„Žemės drebėjimai kyla ne tik dėl geologinių priežasčių, bet ir dėl žmogaus veiklos, tarkim, išgaunant žemės gelmių išteklius. Tad seisminiai stebėjimai būtini ir mūsų šalyje – jie svarbūs tiek mokslui, tiek visuom...
2024/04/19

Ūkininkai Vilė ir Vidmantas Navickai apie gyvenimo etapus jungiančias vertybes

Iš kartos į kartą perduodamas atsakingas požiūris į žmones ir gyvulius, pasitikėjimu ir pagarba grįstus santykius, darbą, aplinką – svarbios Alytaus r. ūkininkaujančių Vilės ir Vidmanto Navickų gyvenimo etapus jungiančios vertybės. Ji...
2024/04/19

Pavasarinės sėjos tempą diktuoja gamta

Atėjus pavasarinės sėjos metui, ūkininkai vis dažniau žvalgosi tiek į žemę, tiek ir į dangų. Ir kaip nesižvalgysi, jei balandžio vidurys „nudžiugino“ stipriomis šalnomis, o dažną dieną įkyriai lyja ir šiluma nesiekia nė 1...
2024/04/19

Dzūkai jau kviečia grybauti

Dzūkijos nacionaliniame parke balandžio 20 d. prasidės grybavimo sezonas. Direkcija kviečia eiti miškan ir ieškoti pavasarinių grybų. Vieni tokių – bobausiai.
2024/04/19

KT vertins, ar kailinių žvėrelių verslo draudimas neprieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas (KT) ėmėsi svarstyti, ar parlamento įteisintas kailinių žvėrelių verslo draudimas atitinka pagrindinį šalies įstatymą.
2024/04/19

Šienligės rizikos „banginiai“ – kaip juos suvaldyti?

Augalų žydėjimo sezonas kasmet priverčia vis daugiau žmonių čiaudėti ir ašaroti, o mokslininkai bando suteikti viltį, kad šienligę pavyks suvaldyti inovatyviomis priemonėmis. Dažniausiai minimi trys pagrindiniai alergijos žiedadulkėm...
2024/04/19

Susietosios paramos už plotą reikalavimai

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) atkreipia dėmesį į svarbiausius susietosios paramos už plotą reikalavimus.
2024/04/19

„Vičiūnai“ pasitraukė iš Rusijos

Po beveik dvejus metus trukusio pardavimo proceso „Vičiūnų grupė“ pardavė Rusijos Kaliningrado srityje veikiantį fabriką ir septyniose valstybėse veikiančias logistikos bei prekybos įmones. Tokiu būdu bendrovė visiškai pasitrauk...