„Polmlek Group“ prisijungė prie šios elitinės gamintojų grupės, rugsėjo viduryje pristatydama savo itin modernią technologinę liniją, leidžiančią pramoniniu mastu išgauti laktoferiną iš pieno. Ši linija atidaryta didžiausioje bendrovės gamykloje Lidzbarke, Varmmijoje, praneša tygodnik-rolniczy.pl.
Gamintojai teigia, jog čia bus išgaunamas gryniausias laktoferinas pasaulyje, nes numatomas jo grynumas – net 98 proc. baltymo.
„Polmlek Group“ jau ne vienerius metus yra Europos lyderė itin specializuotų miltelių, daugiausia išrūgų koncentrato (WPC) ir laktozės, gamyboje bei eksporte, tad nieko nuostabaus, jog ėmėsi naujo ambicingo projekto. Bendrovė jau dabar eksportuoja savo produkciją į daugiau nei 150 šalių.
Bendras „Polmlek Group“ ir Poznanės gyvybės mokslų universiteto projektas Nacionalinio mokslinių tyrimų ir plėtros centro „SMART Path“ konkurse užėmė aukščiausią vietą. Projektas, pavadintas „Inovatyvios, labai efektyvios laktoferino ir laktoperoksidazės gavimo technologijos sukūrimas, siekiant pateikti rinkai aukščiausios kokybės ir grynumo miltelių pavidalo produktų asortimentą “, buvo vertas maždaug 80 mln. zlotų (apie 19 mln. eurų) ir gavo net 30,5 mln. zlotų (7,2 mln. eurų) finansavimą iš Europos fondų programos, skirtos moderniai ekonomikai skatinti.
Laktoferinas yra baltymas, kuris palaiko imunitetą, padeda kovoti su uždegimais, pasižymi antivirusinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis – tai produktas, galintis padėti gydyti ir užkirsti kelią sunkioms ligoms.
Pranešama, jog laktoferino gamyba yra ne tik galimybė užkariauti naujas rinkas, bet kartu reiškia ir Lenkijos maisto milžinės atėjimą į farmacijos pramonę.
Lenkų mokslininkai teigia, jog laktoferinas gali būti naudojamas virusinėms ir bakterinėms ligoms gydyti, taip pat vėžio prevencijai. Laktoferino gamybos procesai gali pakenkti jo baltymo struktūrai ir funkcijai, todėl būtina nustatyti patikimus analitinius metodus gamybos efektyvumui ir kokybės kontrolei užtikrinti.
Laktoferino gryninimo ir nustatymo metodai priklauso nuo naudojamos matricos. Naujausi tyrimai daugiausia dėmesio skiria laktoferino nustatymo parametrų gerinimui, laiko sutrumpinimui, efektyvumo didinimui arba sąnaudų mažinimui ir net toksiškumo mažinimui, keičiant reagentus visame gamybos procese.
Minėtame projekte buvo sukurtas laktoferino atskyrimo metodas, naudojant magnetines granules arba nanodaleles, taip pat nustatymo parametrai naudojant efektyviąją skysčių chromatografiją (HPLC). Buvo padaryta išvada, jog dabartiniai laktoferino gamybos metodai pasižymi padidėjusiu efektyvumu ir kokybe, tačiau jiems reikalingas gryninimo proceso standartizavimas, priklausomai nuo matricos. Naujausi laktoferino nustatymo metodai yra labai tikslūs, ir dauguma jų duoda aukštos kokybės produkciją.
Pirmą kartą gryna laktoferino forma atrasta dar 1939 m., ją lengva atpažinti iš rausvos spalvos. Laktoferinas yra natūralus geležį surišantis pieno glikoproteinas, esantis karvės ir žmogaus piene, o didžiausia jo koncentracija yra žmogaus priešpienyje, informuoja gea.com.
Komercinė laktoferino gamyba apima tiksliai kontroliuojamą baltymų išskyrimą ir gryninimą iš žaliavų, tokių kaip nugriebtas pienas, sūrio išrūgos arba „natūralios“ išrūgos, kurios yra pagamintos tiesiai iš nugriebto pieno membraninio filtravimo būdu.
Laktoferino molekulė yra jautri karščiui, o jos funkcionalumas žymiai sumažėja, jei baltymas denatūruojamas, todėl labai svarbu kruopščiai pasterizuoti žaliavą, kuri kartu su pieno perdirbimu naudojama bakterijų šalinimo separatoriais (BRS) arba mikrofiltracija.
Laktoferinas iš žaliavos išskiriamas ir išgryninamas naudojant jonų mainų chromatografiją ir membraninį filtravimą, o išgrynintas ir koncentruotas laktoferinas džiovinamas į miltelius šalčiu arba švelniu purškiamuoju džiovinimu.
Galvijų laktoferinas pramoniniu mastu gaminamas iš sūrio išrūgų arba nugriebto pieno. Išgryninto laktoferino saugumas buvo patvirtintas atvirkštinės mutacijos testo su bakterijomis, 13 savaičių trukmės pakartotinių dozių toksiškumo tyrimo su žiurkėmis ir klinikinių tyrimų rezultatais.
Siekiant pritaikyti aktyvųjį laktoferiną įvairiems produktams, buvo sukurtas jo pasterizacijos procesas. Vėliau laktoferinas buvo naudojamas įvairiuose produktuose nuo tada, kai 1986 m. jis pirmą kartą buvo pradėtas naudoti kūdikių mišiniuose.
Dabar plačiai žinoma, kad laktoferinas itin tinkamas kūdikių mitybai, imuninės sistemos stiprinimui ir mikrobiomai.
Laktoferino milteliai taip pat gali pagerinti geležies kiekį pacientams, sergantiems geležies stokos anemija. Tyrėjai padarė išvadą, kad laktoferino papildai, palyginti su geležies sulfatu, gali geriau padidinti feritino, geležies ir hemoglobino kiekį serume.
Tyrimai patvirtino, kad laktoferinas slopina net SARS-CoV-2 virusą, kuris gali sukelti COVID-19.
Tyrimų metu buvo panaudota 1400 JAV Maisto ir vaistų administracijos patvirtintų vaistų ir junginių, skirtų žmogaus ląstelių linijoms, užkrėstoms naujuoju koronavirusu, gydyti, ir nustatyta, kad ši medžiaga gali žymiai sumažinti SARS-CoV-2 viruso ląstelių infekcijos dažnį.
Be to, yra žinoma, jog laktoferinas gali sumažinti virškinimo trakto ligų dažnį ir turi antibakterinį poveikį. Jis stiprina žarnyno epitelio barjerą, o tai padeda palaikyti žarnyno gleivinės vientisumą. Laktoferinas padeda sumažinti žarnyno uždegimą. Dabartiniai duomenys rodo, kad laktoferinas yra naudingas gydant uždegiminę žarnyno ligą (UŽL) ir dirgliosios žarnos sindromą (UŽS).
Šiuo metu yra trys laktoferino sveikatos produktų dozavimo formos, kurios yra patvirtintos rinkai: milteliai, kapsulės ir granulės. Laktoferino produktai plačiai naudojami kūdikiams, nėščioms moterims ir pagyvenusiems žmonėms.
Laktoferino papildai paprastai parduodami kapsulių pavidalu kaip maisto maistinę vertę gerinanti priemonė.
Parengė Ričardas Čekutis