Ashburn +32,3 °C Mažai debesuota
Pirmadienis, 22 Lie 2024
Ashburn +32,3 °C Mažai debesuota
Pirmadienis, 22 Lie 2024

Saldieji agurkai ruda žievele – indiškieji ‘Sikkim’

2023/01/16


Daigų ūkio „Tavo daržas“, įsikūrusio Kauno r., Smiltynų 1-ajame kaime,  puoselėtojas Artūras SOIKINAS tvirtina, kad iš Indijos atkeliavusią nestandartinę agurkų ruda ir kieta žievele veislę ‘Sikkim’ verta išbandyti dėl saldesnio skonio ir ilgo išsilaikymo. Šie augalai, kitaip dar vadinami lianos broliais, kuo puikiausiai užauga ir dera Lietuvoje, pradžiugindami nestandartinio vaizdo ir ypatingo skonio vaisiais.

Šių nestandartinių agurkų žievė atrodo tarsi sumedėjusi, tad valgomas tik vidus?

Į Europą šios veislės agurkai atkeliavo iš Himalajų dar XIX amžiuje. Jie pavadinti vieno iš Indijos regionų Sikkim vardu (Cucumis sativus var. sikkimensis).

Agurko skonio savybės pasireiškia tik tuomet, kai jis visiškai sunoksta. O tai nusako vaisiaus kiek kietoka, vizualiai sutrūkinėjusi rudos spalvos žievelė. Įdomu tai, kad ji išskirtinė ne tik išvaizda. Išlikdama kieta nuskinto vaisiaus šviežumą ir tinkamumą maistui išsaugo neįtikėtinai ilgai – net iki pusės metų.

Tolimuose kraštuose sakoma: „Gražus kaip princas, skanus kaip ‘Sikkim’ agurkas“. Ir iš tiesų šios veislės vaisiai yra ryškiau išreikšto agurko skonio nei mums įprastų žalių agurkėlių. Be to, ši veislė gali būti atradimas tiems, kurie mėgsta saldesnius, be rūgštelės agurkus.

Teko girdėti, kad šiuos agurkus galima netgi kepti? Ar jie tinkami marinuoti, raugti?

Azijoje ‘Sikkim’ veislės agurkai dažniausiai valgomi kepti. Skonis labai panašus į mums įprastų keptų cukinijų skonį, bet daug spalvingesnis, be jokio kartumo.

Tikrai nepasigailėsite, jeigu pamaloninsite savo gomurį ir pamarinavę ar paraugę šių agurkų. Juos galima net džiovinti, ir ne tik šviečiu, bet ir marinuotus, sūdytus! Taip pat puikiai tinka troškiniams, sriuboms pagardinti.

Ar sunku juos auginti?

Kadangi ši agurkų veislė yra labai atspari ligoms, nepalankioms orų salygoms, ji puikiai auga ir Lietuvos geografinėje platumoje. Tikrai negaliu įvardyti jokių auginimo ypatumų, jų priežiūra niekuo nesiskiria su mums įprastų agurkų. Gal tik reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad ‘Sikkim’ veislė nėra savidulkė, todėl reikalingas žiedų apdulkinimas bitėmis (arba tai atlikti mechaniškai).

Nesuklysime pasakę, kad augalai galingi: stiebas smarkiai išsišakojęs, o lapai didesni negu įprastų veislių agurkų, vaisiai užauga iki kilogramo. Ne veltui šį augalą vadina sumedėjusio augalo lianos broliu.

Jeigu šiltnamyje vietos nėra daug, geriau ‘Sikkim’ veislės agurkus pasisodinti lauke. Veislė gana ankstyva, todėl tikrai suspės sunokti auginama ir lauko sąlygomis. Čia net bus mažiau vargo formuojant krūmelius, labiau ir bitutės padės apdulkti augalo žiedus.

Daugiau jokių išskirtinumų auginant šiuos agurkus negalėčiau paminėti. Sėjama, sodinama, laistoma, tręšiama – prižiūrima lygiai taip pat, kaip ir mums įprastas veisles.

Kaip galėtumėte padrąsinti žmones pabandyti auginti šiuos agurkus?

Visuomet ir visiems rekomenduojame darže skirti bent 10–20 procentų ploto dar neaugintoms, nematytoms, neragautoms daržovėms. Jeigu vieną ar kitą daržo naujieną pavyks užauginti, rezultatas patiks, šiam augalui vietos atrasite ir kitais metais. Kiek pastebime, žmonės sugrįžta į mūsų ūkį ieškoti ‘Sikkim’ veislės agurkų daigų po to, kai patarėme išbandyti šią tikrai nuostabią, įspūdingą veislę.

 

 

„Rasų“ korespondentė Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis