Leidinyje rekomenduojama bent penkis kartus per dieną valgyti įvairių daržovių, vaisių ir uogų, o kiekvieną dieną – viso grūdo produktų. Patariama dažniau vartoti ankštinių produktų, mažiau – gyvūninės kilmės maisto.
Taip pat atkreipiamas dėmesys į vengtinus perdirbtus (rūkytus, sūdytus, vytintus, konservuotus) mėsos produktus, sveikatai nepalankius riebalus ir aliejus, per didelį cukraus kiekį gėrimuose ir kituose maisto produktuose. Primenama, kad bendras cukrų kiekis gėrimuose neturi viršyti 2,5 g/100 ml gėrimo, o kituose produktuose – 5 g/100 g produkto. Cukrų kiekį maisto produkte galima pasitikrinti maisto produkto ženklinimo etiketėje, pateiktoje maistingumo lentelėje.
Be to, rekomenduojama rinktis maisto produktus, kuriuose yra mažai druskos (ne daugiau 1 g/100 g produkto), nes apie 70–80 proc. druskos gaunama vartojant pramoniniu būdu pagamintus maisto produktus.
Leidinyje akcentuojama, kad svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir tai, kokioje aplinkoje ir kaip nusiteikę valgome. Patariama valgyti saikingai, neskubant, ramioje aplinkoje, prie stalo, be pašalinių dirgiklių ir nesinaudojant jokiais ekranais.
Rekomendacijos skirtos tiek sveikatos specialistams, tiek visiems gyventojams. Jomis turėtų vadovautis kiekvienas, norintis, kad jo mityba būtų sveika, įvairi, subalansuota ir padėtų saugoti ir stiprinti sveikatą.
Higienos instituto informacija