Ne tik turtuoliams išskirtinės kokybės produktai

Skintos avietės, su cukrumi ar be cukraus trintos avietės, šaldytos avietės, šaldytos trintos avietės, aviečių nektaras, braškių uogienė, trintos braškės, obuolių uogienė, sirupas  ir dar daug kitų išskirtinės kokybės produktų mums siūlo Vita ir Mindaugas Šlapkauskai iš Kauno rajono Tvarkiškių kaimo.

Pradėję ūkininkauti prieš 8 metus, išskirtinės kokybės produktus jie ėmėsi gaminti tik prieš gerus metus. Pasiteiravus, kas per dalykas yra tie išskirtinės kokybės produktai, Vita atsidūsta: ,,Paaiškinti nelengva, geriau jau kad pats žmogus pamatytų, paragautų iš pirmų rankų. Kiekvieną vasarą mes leidžiame žmonėms patiems pasiskinti uogų, tuomet jie pamato, kaip mes auginame, kaip gaminame, patys visko paragauja, tuomet ir aiškinti nieko nebereikia, – patirtimi dalijasi Vita. – Jeigu mūsų produktais pirkėjus pavaišintų prekybos centrai, tai žmonės tikrai greičiau pažintų išskirtinės kokybės produktus ir suprastų, kuo jie skiriasi nuo kitų“.
V. Šlapkauskienė sakė mananti, kad informacijos apie išskirtinės gamybos produktus žmonėms trūksta, nes kartais jie ima ir paprašo, kad į aviečių uogienę įdėtum ananasą ar kitą egzotišką vaisių. ,,Lietuvoje augintas uogas sumaišius su atvežtiniais vaisiais, prapultų visa išskirtinės kokybės produkto esmė, tai jau būtų visiškai kitas, svetimas mums gaminys“, – apgailestauja Vita.  Pasak jos, dar ne visi vertina produkto šviežumą, natūralumą, tradiciškumą, saugumą, mitybinę vertę.
Patys Vita ir Mindaugas Šlapkauskai prekyba džiaugiasi, visus jų produktus žmonės išperka šviežius, jie neužsibūna. Ūkininkai prekiauja Kaune, turgelyje, bendradarbiauja su konditerijos cechais Vilniuje, taip pat parduoda produktus internetu, o 2 proc. produkcijos parduoda į prekybos centrus per ,,Lietuvos žemės ūkio kooperatyvą. Parduotuvėje a su jų produkcija susipažįsta daugiau pirkėjų, kurie, perskaitę etiketę su visomis nuorodomis kas, kur ir kaip auginta, susiranda gamintojus internetu ir produktus jau perka tiesiai iš jų.

KOKYBE logoŽemės ūkio ministerijos specialistės komentaras
Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės Kokybės politikos skyriaus vyriausioji specialistė Ausma Miškinienė pastebi, šiuo metu išskirtinės kokybės produkciją rinkai tiekia jau 207 gamintojai. Išskirtinės kokybės vaisiai, uogos ir daržovės iš viso auginami 131 ūkyje 4 123 ha plote: 2 265 ha daržovių ir bulvių, 1 858 ha vaisių ir daržovių, vaisių ir uogų perdirbimu užsiima 9 ūkio subjektai. Išskirtinės kokybės medus ir kiti bičių produktai gaminami 65 bitininkystės ūkiuose, 2 669 sertifikuotose bičių šeimose, pienas ir jo gaminiai šiuo metu gaminami 2 ūkiuose.
Mums siūloma mėgautis išskirtinės kokybės pienu ir jo gaminiais, bičių produktais, įvairiomis daržovėmis, vaisiais, uogomis bei jų perdirbtais produktais, tokiais kaip nektarai, sultys, dražė, uogienės.
Į klausimą, kas tai per produktai, kuo jie skiriasi nuo įprastinių, Ausma paaiškina, kad auginant ir gaminant išskirtinės kokybės produktus, laikomasi papildomų ir daug griežtesnių reikalavimų nei įprastinėje gamyboje: naudojami tik minimalūs, augalų vegetacijai būtini trąšų kiekiai, nenaudojamos aplinkai kenksmingos augalų apsaugos priemonės, šių produktų gamyboje nenaudojami genetiškai modifikuoti organizmai ar sintetiniai maisto priedai. Šių produktų vartojimo laikas trumpesnis, bet kaip tik todėl jie yra šviežesni, natūralesni, maistingesni, draugiškesni aplinkai.
Į klausimą kaip juos galėtume atpažinti parduotuvių lentynose, Ausma atsako, kad visi šie produktai pažymimi ženklu „Kokybė“, todėl vartotojams juos surasti ir atpažinti rinkoje tikrai nesunku, tačiau norint pačiam įsitikinti, koks tai produktas, koks jo skonis, geriausiai apsilankyti turgeliuose, kur galėtum visko paskanauti, pamatyti ir apsispręsti, ar šie produktai mums tinka ir patinka.

Visą išsamų pasakojimą apie išskirtinės gamybos produktus galėsite išgirsti Tarptautinės žemės ūkio ir maisto pramonės parodos ,,AgroBalt 2014“ metu, balandžio 4 d. vyksiančiame seminare ,,Parama kokybiškų produktų gamybai, gamintojų dalyvavimas ES ir nacionalinėje maisto kokybės schemoje“.  Maloniai kviečiame dalyvauti!