Nusibodo daržovės iš stiklainiukų? Daiginkite sėklas!

Skaidra Kordušienė, biomedicinos mokslų daktarė, tinklaraščio „Daigintos mintys“ autorė, sako, kad žiemą ar ankstyvą pavasarį daigintos sėklos yra pats geriausias pasirinkimas, jei norite gauti vitaminų ir reikalingų mikroelementų. Specialistė tikina, kad užsiauginti daigų gali kiekvienas. „Daiginti sėklas paprasta. Lengviausiai dygsta kviečių, rugių, lęšių, spindulinių ir japoninių pupuolių, liucernų, dobilų sėklos. Pradėkite nuo jų“, – ragina Skaidra ir pataria, kaip tai padaryti greitai bei profesionaliai.

Aurelija UŠACKĖ

Sudaigintos sėklos puikiai dera prie įvairių mėgstamų patiekalų.

 

Sakoma, kad sėklų daigai – vitaminų bomba. Kokia reali jų nauda?

Nuostabu tai, kad daigintas sėklas galima vartoti ištisus metus. Nėra jokio sezoniškumo. Jos iš tiesų labai vertingos, nes turi daug vitaminų (ypač vitami­no C), mikroelementų, daug biologiškai aktyvių medžiagų kaip polifenoliai. Ankštinių augalų sėklose daug baltymų, tad jos itin naudingos vegetarų ir veganų racione. Be to, labai skanios. Drįstu teigti, kad žiemą ar ankstyvą pavasarį, kai atsibosta raugintos daržovės, o visos kitos dėl ilgo laikymo jau būna praradusios dalį vertingųjų maisto medžiagų, daigintos sėklos yra pats geriausias pasirinkimas.

Ar patartina daiginti bet kokių augalų sėklas?

Daiginti galima begalę rūšių. Pasaulyje populiariausios liucernų ir spindulinių pupuolių sėklos. Lietuvoje labai mėgstami daiginti ridikėliai, saulėgrąžos, kviečiai. Lenkijoje daug vartojama ankštinių augalų sėklų mišinių, sudarytų iš įvairių spalvų daigintų lęšių, žirnių, spindulinių ir japoninių pupuolių, avinžirnių.

Tačiau nerekomenduojama maistui daiginti daržo pupelių, bulvinių ir pelėžirnių genties augalų sėklų, nes jose yra nuodingų toksiškų medžiagų.

Maistui tinka daigintos sėklos, želmenys arba daigai (mikrogreens). Daigintos bazilikų sėklos neskanios, bet daigeliai intensyvesnio kvapo ir skonio nei užaugę augalai. Saulėgrąžos valgomos tiek daigintos, tiek želmenys.

Žaliuose jaunuose daigeliuose daug naudingų medžiagų.

Nuo ko pradėti žmogui, niekada nedaiginusiam sėklų?

Daiginti paprasta. Pradžiai užteks švaraus stiklainio ir šiltos vietos spintelėje. Na ir, žinoma, sėklų. Jos turėtų būti skirtos maistui, švarios, be priemaišų. Netinka beicais ar kitomis cheminėmis medžiagomis apdorotos sėklos.

Pirmiausia jas reikėtų perrinkti – atrinkti suskilusias, taip pat priemaišas. Paskui pamerkti šiltame vandenyje ir palaikyti 8–12 valandų. Pamirkius perskalauti ir gerai nuvarvinti vandenį, kad sėklos liktų drėg­nos, bet ne šlapios. Daiginkite daiginimo inde arba tiesiog stiklainyje, kurį reikėtų pridengti švaria skepetaite. Kas 12 valandų sėklas perplaukite šiltu vandeniu. Svarbu, kad neliktų vandens pertekliaus. Sėklos, priklausomai nuo rūšies ir aplinkos temperatūros, sudygsta per 3–5 dienas. Galiausiai bent 4–6 valandas palaikykite saulės šviesoje, kad daigeliai pažaliuotų.

Yra keletas daiginimo būdų: stiklainyje, žemėje, ant vatos. Kokį rinktis? Kokioms sėkloms koks tinka?

Paprasčiausias ir greičiausias būdas – stiklainyje. Jei norite želmenų, siūlyčiau rinktis daiginimą žemėje. Ant vatos daiginamos ankštinių augalų sėklos želmenims. Pramoniniu būdu daiginamos  ant specialaus pluošto, gausiai sugeriančio vandenį. Tai geras būdas, bet toks pluoštas brangus ir jo sunku įsigyti, reikia specialiai ieškoti. Specializuotose parduotuvėse taip pat galite rasti įvairių daiginimo indų iš plastiko, molio, yra net specialių mineralinių substratų. Bet patariu tuo labai nesižavėti. Sėkloms svarbiausia drėgmė ir šiluma, o indas antraeilis dalykas.

Kokios sėklos sudygsta greičiau, kurios lėčiau? Kokios jūsų mėgstamiausios?

Galite įsigyti sėklų, skirtų specialiai maistui daiginti. Bet jei esate pradedantysis, patariu nusipirkti paprastų sėklų (ne kruopų) maisto prekių parduotuvėje. Įvairių spalvų lęšiai ar pupuolės sudygsta itin greitai – per tris dienas. Ilgiausiai daiginamos česnakų, porų, svogūnų sėklos – 11–14 dienų (priklausomai nuo temperatūros), jos yra labai gražios ir skirtos puošti.

Sėklų rūšis lemia, per kiek laiko nuo daiginimo pradžios sulauksite pirmųjų daigelių, bet grikius galima valgyti jau po 1,5 paros daiginimo. Labai greitai sudygsta pupuolės, lęšiai. Juos sudaiginti užtenka trijų parų.

Man patinka pikantiškas skonis, tad renkuosi ridikėlių sėklas, o raudonųjų ridikėlių – dar ir nuostabiai atrodo. Taip pat patinka saulėgrąžų želmenys: traškūs, bet kartu ir švelnaus skonio. Juos mėgsta vaikai.

Ar svarbi vieta, kur laikomos daiginamos sėklos?

Taip, svarbi. Geriausia 23 °C temperatūra. Jei bus vėsiau, sėklos dygs ilgiau. Tačiau jei temperatūra žemesnė nei

20 °C, daiginti nerekomenduoju, nes sėklos gali supelyti. Daigindami prisiminkite, kad jas valgysite, tad svarbu itin uoliai laikytis higienos reikalavimų.

Sudygusias sėklas laikykite šaldytuve – ten jos vis dar lėtai auga. Tad nežinau šviežesnio ir įdomesnio maisto nei daigintos sėklos. Laikant šaldytuve, galima vartoti net dvi savaites.

Jei sėklų daigus laikysite šaldytuve, juos galėsite vartoti net dvi savaites.

Kokių dažniausiai klaidų daro pradedantieji?

Didžiausia klaida – per žema temperatūra. Taip pat perskalavus sėklas paliekama per daug vandens, tad jos ne dygsta, bet surūgsta. Kartais žmonės siunčia nuotraukų ir klausia, kodėl sėklos supelijo? Bet matau gražiai sudygusias sėklas ir ant jų šaknelių aiškiai matomus šakniaplaukius, kuriais būsimas augalas iš aplinkos siurbia vandenį ir jame ištirpusias mineralines medžiagas. Dygdamos grikių ir garstyčių sėklos išleidžia gleivių, kad sėkla kuo geriau apsirūpintų ir išlaikytų vandenį. Tai normalu, bet pradedantįjį daigintoją šiek tiek sutrikdo. Tad patirtis ateina pamažu, daiginant daugiau įvairesnių sėklų.

Gal turite savo gudrybių, kurios padeda?

Sėklas daiginu ne tik šilumoje, bet ir tamsoje. Pastebėjau, kad jos tada tvirtesnės, traškesnės, ilgiau išlieka šviežios. Jau sudygusias palaikau ant palangės, geriausiai saulės šviesoje, 4–6 valandas.

Naudoju tik šiltą vandenį ir visada sakau, kad sėklos kaip maži kūdikėliai: joms reikia šilumos, švelnumo ir meilės. Papildomai drėkindami ir skalaudami, venkite staigių, šiurkščių judesių, stiprios vandens srovės, nes daigeliai gležni.

Kaip ir su kuo patartumėte jų skanauti?

Jos tinka prie visų patiekalų: į salotas, troškinius, ant sumuštinių ar suktinukų, norint papuošti maistą. Ankštinių augalų sėklas galima trumpai apkepinti, naudoti troškiniams ir įdarams, užtepėlėms gaminti. Daiginti kviečių grūdai su medumi bus puikus desertas, o maltų daigintų kviečių kotletai su burokėliais jau tapę klasika.

 

Skaidra Kordušienė siūlo išbandyti kelis greitai paruošiamus ir labai maistingus receptus su daigintomis sėklomis

Bananų glotnutis su grikių daigais
(Šis glotnutis puikiai tiks savaitgalio pusryčiams)

Kokteilis su daigintomis dėklomis – puiki dienos pradžia.

Reikės:
• Banano
• Saujos daigintų grikių
• Saujos šaldytų bruknių
Viską suplakti ir iškart išgerti

 

Suktinukai išvykai

Reikės:
• Didelio lavašo lapo
• Pakelio varškės
• V. š. grietinės
• Sūdytos arba rūkytos lašišos
• Kelių saujų mėgstamų sėklų daigų
Ant lavašo lapo užtepti trintos su grietine varškės, dėti plonai pjaustytus lašišos gabalėlius, gausiai berti mėgstamų daigintų sėklų (brokolių, ridikėlių, liucernų, dobilų, ožiarūčių ar garstyčių). Lavašo lapą susukti ir prieš valgant supjaustyti norimais gabalėliais.

 

Vakarienė per 15 minučių

Reikės:

  • Vidutinio svogūno
  • Vidutinės paprikos
  • Geros saujos žaliųjų lęšių daigų
  • Mėgstamų prieskonių (pipirų, sal¬džiųjų paprikų, kuminų ir kt.)
  • Šlakelio sojų padažo

Gilioje kiniškoje keptuvėje (wok) pakepinti pusžiedžiais supjaustytą svogū¬ną, papriką. Trumpai apkepti ir suberti daigintus žaliuosius lęšius. Paskaninti prieskoniais, įpilti lašelį sojų padažo, išmaišyti. Vakarienė paruošta!

 

Skaidros Kordušienės nuotraukos

sėklų daiginimas, daigintos sėklos, sveikas maistas, žaliavalgiams, receptai veganams