„Mano nuomone, svarbu leisti natūralios fermentacijos kraftinį sidrą gaminti ne tik savo poreikiams, bet ir iki 100 hektolitrų, t. y. pardavimui. Turi būti atkurtas
istorinis teisingumas, nes dabar alų, vyną ir midų galima gaminti, o sidras lieka paraštėse“, – tuo, kad projekto svarstymui jau uždegta žalia šviesa, džiaugiasi pataisos iniciatorius Andrius Kupčinskas. Jo iniciatyvą palaikė dvylika parlamentarų, tarp jų ir Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis, ir Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius.
Dabar pagal Alkoholio kontrolės įstatymą leidžiama gaminti vyną iki 18 proc. stiprumo, o gerokai švelnesnio obuolių gėrimo sidro (iki 8 proc.) – ne. Norint tai daryti būtina įsirengti sertifikuotą laboratoriją, kuri kainuoja apie 50–60 tūkst. eurų.
Pataisos autorius viliasi, kad, pašalinus perteklinius ribojimus sidro gamybai ir atsiradus naujai galimybei panaudoti obuolių derlių, regionuose būtų sukurta papildomų darbo vietų. „Žinau ne vieną ūkį su ne vienu tūkstančiu obelų, kur ūkininkai galėtų sukurti dau-giau darbo vietų“, – teigia parlamentaras.
Projekto pateikimo metu prieštaravimų iš esmės nebuvo. Iš 110 balsavusių Seimo narių 91 pasisakė „už“, 2 balsavo „prieš“, 17 susilaikė. Svarstymui pagrindiniu komitetu paskirtas Ekonomikos komitetas.
2021-10-17 ŪP korespondentė Irma DUBOVIČIENĖ RF123 nuotrauka Alkoholio kontrolės įstatymas, sidras, AKĮ, Andrius Kupčinskas