Nuo daigo iki pirmojo paragauto agurko – ne viena išbandymų diena. Kad žalioji daržovė gerai derėtų, svarbios ir maisto medžiagos, ir optimalios augimo sąlygos. Vegetacijos metu gali įvykti įvairių agurkų augimo fiziologinių pakitimų, sutrikimų. Šių procesų priežastys skirtingos, bet dažniausiai augalams, ypač augantiems šiltnamyje, galime padėti. Dr. Elena SURVILIENĖ Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos docentė
● Sėklos luobelė iškelta į viršų. Tai galėjo atsitikti dėl to, kad sėklos buvo per sekliai pasėtos arba substratas per sausas. Ką daryti? Sėklas puodelyje įterpkite gulsčiai, 1–2 cm gylyje. Žemė turi būti drėgna, bet ne pernelyg šlapia.
Gelstantys agurko daigo lapai. Apdegę, pertręšti lapai.● Sutrinka daigų augimas. Tai gali nutikti laistant šaltu vandeniu arba kai substratas nuolat pernelyg drėgnas. Vegetacijos procesus taip pat lėtina netinkamas substrato rūgštumas, per žema jo temperatūra. Patartina agurkų daigus laistyti šiltu, 22–25 °C temperatūros vandeniu pirmoje dienos pusėje. Svarbu – neperlaistykite.
● Silpnai auga, ploni stiebai. Tai lemia maisto medžiagų trūkumas, per drėgnas ar šaltas substratas. Saikingai patręšdami azoto trąšomis (0,15 proc.), užauginsite vešlius, stiprius daigus, tačiau būkite dėmesingi – nepertręškite.
Deformuoti lapai. Užuomazgos krinta arba nustoja vystytis.● Ištįsę tarpubambliai. Taip gali nutikti, kai per aukšta patalpos temperatūra, o šviesos mažoka. Sureguliuokite temperatūrą ir apšvietimą.
● Gelsta lapai. Šiuo atveju priežastys gal būti labai įvairios: per mažai šviesos, silpna (dėl fosforo trūkumo) ar pažeista (dėl ligų) šaknų sistema, per tankiai pasodinti augalai, šalta ar per drėgna dirva, blogai pasisavinamos maisto medžiagos, azoto trąšų trūkumas. Viršutiniai lapai gelsta ir dėl geležies trūkumo. Svarbu šiltnamyje sudaryti optimalias mikroklimato sąlygas. Augalai turėtų būti susodinti tinkamu atstumu, tręšiami azoto ar kompleksinėmis trąšomis su mikroelementais.
● Apdegę augalų lapai. Taip gali nutikti ne tik dėl per aukštos oro temperatūros, bet ir pertręšus azoto trąšomis. Nepamirškite vėdinti šiltnamio, o azoto trąšų normos turi būti saikingos.● Deformuojasi lapai. Kaltininkai gali būti herbicidai. Svarbu jais neužteršti grunto, nelaistyti užterštu vandeniu.
Ištįsę daigai. Ištįsę tarpubambliai.● Krinta užuomazgos. Patikrinkite, ar ne per sausa, ne per drėgna dirva, ar augalai gauna pakankamai maisto medžiagų, ar ne per žema oro ir dirvos temperatūra, ar vanduo, kuriuo laistote, nėra per šaltas – visa tai gali būti džiūstančių užuomazgų priežastys. Reikėtų palaikyti optimalią dirvos drėgmę, augalus tręšti atsižvelgiant į jų augimo tarpsnį ir maisto medžiagų kiekį dirvoje, laistyti šiltu vandeniu.
● Trūkinėja stiebai. Tai lemia staigūs dirvos drėgmės, laistomo vandens bei aplinkos oro temperatūros pokyčiai. Stenkitės augalus laistyti saikingai ir ne per šaltu vandeniu, palaikyti pastovią dirvos drėgmę. Palankiausia dirvos temperatūra 17–18 °C. Oro temperatūra saulėtą dieną turėtų būti 24–26 °C , apsiniaukusią – 20–22 °C. Santykinė oro drėgmė iki agurkų derėjimo turėtų būti 60–70 proc., o derėjimo metu – 80–90 proc.
Sveikų žalianosių raugimo receptas • 2–3 l stiklainio dugne klojame supjaustytą krieno lapą, dedame 5 smulkintas česnako skiltis, saują krapų, sugniaužytų vyšnios lapų. Praverstų ir kalendros grūdelių žiupsnelis. • Nuplautus agurkus „kareivėliais“ sustatome stiklainyje. Viršutinius kietai užspaudžiame, kad nepersigalvotų ir neiššoktų laukan. • Šaltame vandenyje ištirpdome rupią druską – kupinas sriubos šaukštas litrui vandens. • Užpylę agurkėlius tirpalu, užsukame dangtelį ir gerai pateliūskuojame. Stiklainį paliekame kambario temperatūroje, bet toliau nuo šviesos. • Po paros atsiriekiame lašinukų ir atidarome raugintų agurkėlių stiklainį. • Jei žalianosių dar liks – neškite stiklainį į šaldytuvą ir galėsite dar savaitę skanauti kietų, traškių agurkėlių.
V. N. Elenos Survilienės nuotraukos2021-07-02