„Ūkininko patarėjas“ Nr. 67, 2016 m. birželio 9 d.

0,45 € 0,30 €

Elektroninis leidinys

Uteniškiai žemdirbiai valdžią rėmė prie sienos

Regina STUNDIENĖ
„ŪP“ korespondentė

Kad sugrįžimas į Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) Utenos skyrių buvo naudingas, šio krašto žemdirbiai įsitikino patys. Kelerius metus iškritę iš šalies ūkininkaujančiųjų sambūrio, 2014 m. skyrių įkūrė iš naujo. Aštuoniasdešimt narių – jau ne pavienis kovotojas už savo teises. Tiesa, į ataskaitinį susirinkimą atėjo pusė, tačiau Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriui Jonui Slapšinskui vienam teko atlaikyti ūkininkų priekaištų ir pasiūlymų laviną.

„Pieno LT“ lemiamas šuolis vis nutolsta?

Arnoldas ALEKSANDRAVIČIUS
„ŪP“ korespondentas

Kauno rajone įsikūręs žemės ūkio kooperatyvas (ŽŪK) „Pienas LT“ prieš 7 metus paskelbė pradedantis įgyvendinti visiems Lietuvos pieno gamintojams gyvybiškai svarbų (ypač dabar, gilios pieno sektoriaus krizės laikais) projektą – žaliavos perdirbimo gamyklos statybas. Pieninės pamatai Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje išlieti dar 2013 m. viduryje. Tačiau masiškai perdirbti pieno įmonė negali, negauna papildomos europinės paramos baigiamiesiems gamyklos infrastruktūros darbams, gamykloje lankosi ne pieno sudėties ir kokybės tikrintojai ar maisto ir veterinarijos inspektoriai, bet Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) agentai, o diena, kai reikės atsiskaityti Europos Komisijai už kiekvieną išleistą euro centą – nenumaldomai artėja.

Dzūkams pienas lyg lašiniai

„Senojo genotipo Lietuvos juodmargė Vėžiukė ne tik ramaus būdo, – sako Alytaus r. ūkininkė Lina Vertinskienė, – jos pieno stiklinė žmogui sotumą teikia kaip atskiras patiekalas, nereikia net duonos užsikąsti.“

„Senojo genotipo Lietuvos juodmargė Vėžiukė ne tik ramaus būdo, – sako Alytaus r. ūkininkė Lina Vertinskienė, – jos pieno stiklinė žmogui sotumą teikia kaip atskiras patiekalas, nereikia net duonos užsikąsti.“

Justinas ADOMAITIS
„ŪP“ korespondentas

„Svetimos kilmės pieno produktas pigesnis, tačiau tik lietuviškas duoda sveikatos, – šmaikštauja Remeikių kaimo (Alytaus r.) ūkininkė Lina Vertinskienė. – Dabar dzūkams pienas kaip lašiniai – ir sotu, ir sveika, ir dar kramtyti nereikia“. Pasak L. Vertinskienės, ne pyragai visoje Lietuvoje, tačiau dzūkams, kaip tiems pasakos striukiams beuodegiams, kiaulių auginti neleista, sausros išnaikins miškuose grybus, iš naujų veislių rugių „kurcinio ašaros“ nevarva. Liko tik pievos ir pienas. Tačiau šalies mokslininkų nuomone, savo baltymų struktūra dzūkiškas pienas žmogui būtų kaip funkcinis maistas, tiktų sveikuoliams ir sportininkams. Lietuviai tokias pieno savybes atranda nuo likusio pasaulio dešimtmetį vėluodami.

KITI NUMERIAI
Susisiekite su mumis

Šiuo metu nesame prisijungę. Bet Jūs galite palikti mums žinutę ir mes su Jumis susisieksime artimiausiu metu.

Turite klausimų? Mes Jums padėsime.

Žinutės išsiuntimui paspauskite ENTER
PAGALBA
Norėdami skaityti pilną leidinio versiją ir aiškiai matyti tekstą, spauskite PRIDĖTI Į KREPŠELĮ ir atlikite apmokėjimą.