Ashburn +20,5 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 28 Rgs 2023
Ashburn +20,5 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 28 Rgs 2023

  • Istorijos labirintais paskui bulvę

    Jei žinomiausias lietuviškos gastronomijos žinovas, istorikas ir tyrinėtojas Rimvydas Laužikas bulves vadina poniomis, tai, matyt, jos išties nusipelnė būti ant mūsų stalo. Bemaž 15 metų gastronominį paveldą tyrinėjantis ir šia tema keturias knygas rengęs profesorius R. Laužikas bulvių patiekalų protėvių ieško už Liet...
  • Kopūstai: nuo salotų iki deserto

    Nors kopūstų nauda organizmui neginčijama, dietologai tikriausiai nerekomenduotų į asmeninį meniu įvesti „kopūstų dienos“. Suprantama, bus sveikiau vieną dieną pasimėgauti kopūstų salotomis, kitą išvirti sriubos ar pagaminti patiekalą su mėsa. Ir būtinai išbandykite kopūsto desertą!
  • Gydomosios augalų vonios

    Pastarosios savaitės mūsų kūnams nebuvo lengvos – veiklos darže, sode ir gėlynuose rudenėjant tikrai daugiau nei vasarą. Palepinkime odą, raumenis ir sielą atpalaiduojančiomis, gydančiomis augalų voniomis, pasinerkime į aromatų terapiją.
  • Susirito bulvės aruodan…

    Bulvės skaniausios dukart metuose – vasarą, kai iškasamos šviežios ir valgomos su įvairiomis šaltsriubėmis, ir rudenį po bulviakasio, kai virtuvėse kaista krosnys su skaniu plokštainiu, o puoduose garuoja cepelinai. Šių patiekalų niekas nepamokys daryti geriau nei mamos ir močiutės, o mes į bulves pažiūrė...
  • Subalansuota vegetarams, bet patiks visiems

    Kasdieniai produktai, nekaprizingi receptai, bet gaivūs ir skanūs patiekalai, o svarbiausia – lengvai ir greitai. Štai toks meniu galėtų pradžiuginti ir vegetarus, ir norinčiuosius pailsėti nuo sunkių mėsiškų valgių.
  • VU Botanikos sodas kviečia lankytojus ateiti su rankšluosčiais, mankštos kilimėliais ir indais

    Sveikos gyvensenos ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjai rugsėjo 9-ąją turėtų raudonai pasižymėti savo kalendoriuose: šią dieną Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sode vyks unikali sveikos gyvensenos šventė „Žvalumo diena“, kurios šių metų programa – ypač plati ir įvairiaspalvė.
  • Rudens gėrybės krenta į puodus...

    Rugsėjį jau galime džiaugtis darže išpampusiais ryškiaspalviais moliūgais, sode prisirpusiomis kriau­šėmis, miške rinktomis bruknėmis ir dar likusiais nuo vasaros savais pomidorais. Jau vėstantys vakarai vis dažniau kviečia užsikaisti arbatinuką kvapnios mėtų ar melisų arbatos, pa­tiekalus gardinti sveikatą st...
  • Pro virtuvės langą – rudeniškas kepančių obuolių ir slyvų kvapo dvelksmas

    Kai dar rūgštokus obuolius skinu nuo medžio, po kojomis jaučiu šiltą vasaros žolę, o kai lauke nosį pakutena kepamo vaisių pyrago kvapas, žinau, kad jau greitai teks iš spintos traukti striukę, neperšlampamus batus ir skėtį. Žinau, rudenėja... bet šiltas aromatas jaukiai ramina ir kviečia pasmaguriauti tuo, kas...
  • Nelaukite, kol daržovės lysvėse peraugs!

    Smagu, kai tereikia praverti namų duris, nueiti iki šiltnamio ar lysvės ir kvapnus pomidoras, žaliašonis agurkas, žvilganti paprika, pūpsanti cukinija, prieskoninių žolelių kuokštelis jau rankose. Belieka išsirinkti receptą ir, ilgai nevargstant virtuvėje, palepinti šeimą sveiku maistu, pasidžiaugti namuose uža...
  • Valgant žvėrieną galima užsikrėsti raumenų parazitais visam gyvenimui

    Interneto svetainėse medžiotojai ir šeimininkės dalijasi įvairių žvėrienos patiekalų receptais, taip pat ir barsukienos valgių. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, jog barsukų skerdeną rekomenduojama patikrinti dėl trichineliozės parazito užkrato.
  • Džiovintos gėrybės žiemai – sveikiau ir patogiau

    Lietuviai visais laikais mėgo ir mėgsta pasiruošti atsargų žiemai. Dabar pats darbymetis! Sandėliukuose rikiuojasi stiklainiai, pilnėja šaldiklių stalčiai ir vis didesnis rūpestis, kaip viską sutalpinti. Laimei, gali pagelbėti daržovių ir vaisių džiovinimas. Džiovintos gėrybės ir mažiau vietos užima, ir daugiau vitaminų išsa...
  • Vyšnios ir slyvos gardina mūsų pietus

    Skinu nuo medelio ir gardinu patiekalus – toks galėtų būti šeimininkės šūkis vasarą! Mėsos ir tešlos patiekalai, žinoma, jau nėra naujiena, bet ar ragavote bulvinių kukulių su slyvomis?!
  • Šaltsriubių receptų sąraše šaltibarščiai – tik vienas pasirinkimas iš gausybės

    Karšti orai daugelį atgrasė net nuo pamėgtų kepsninių, labiau norisi šaltų lengvų patiekalų, o tradicinių šaltibarščių kasdien nesinori. Išbandykite naujų šaltsriubių skonių – nustebsite, kokių netikėtų ir skanių derinių gali būti!
  • Dumplūnė: skaidri kaip gintaras, gardi kaip ananasas

    Klaipėdietė Giedrė Gečienė save vadina daržininke naujoke, bet jau spėjo užauginti ne vieną retenybę, o šią liepą nuraškė ir gintarus primenančių saldžiarūgščių dumplūnių ‘Jantar’ derlių – šeima ne tik mėgavosi šviežiomis uogomis, bet ir žiemai turės džemo.
  • Riešutai: vos keletas numalšins alkį

    Dietologai rekomenduoja kasdien suvalgyti po saujelę riešutų. Be jų savo meniu neįsivaizduoja ir veganišką gyvenimo būdą pasirinkę žmonės. Riešutai labai sotūs, nedidelis kiekis lengvai numalšina alkį ir nebereikia neužkandžiauti kaloringais produktais. Be to, jie turi ir kitokių savybių, kurias verta įsidėmėti.
  • Kokia gi toji mėtų uogienė?!

    Neribokite fantazijos ir leiskitės į naujų potyrių kelionę. Net lengvai atpažįstamas, bet pateiktas naujai ir netikėtai, kvapas bei skonis gali tapti malonia staigmena. Todėl kviečiame paeksperimentuoti su artima bičiule – mėta.  Šiuo metu šios prieskoninės žolelės nesunku rasti ne tik savuose soduose, parduotuvės lentyn...
  • Šefė pataria – kaip sumažinti cukraus kiekį uogienėje

    Uogienės, džemai, drebučiai ir marmeladai jau seniai užsitarnavo vietą skanėstų sąraše. Šaukštas figų uogienės su ožkos sūriu, trupinių pyragas su džemu, varškėtis su uogiene pagerins nuotaiką, padės atsigauti ir taps maža džiaugsmo priežastimi, o uogienė dailiuose indeliuose – nuostabia valgoma dovana. Uogienės...
  • Ateities augalai

    Nepraleidžiame dienos nepa­galvoję apie sveikatą: viename stulpelyje rikiuojame žalingus veiksnius, kitame – naudingus. Na, o tėviškės laukuose eksperi­mentuojantis Alfonsas Peckus vieną šalia kito rikiuoja neįpras­tus, bet geresnės kokybės ir maistingesnius augalus. Čia au­ginami ir perdirbami gražuoliai burn...
  • Vištiena nekasdienškai

    Kai skonio receptoriai ar skrandis sako STOP ant grilio keptai mėsai, verta prisiminti švelnius vištienos patiekalus ir sultinius. O kad skoniai būtų įdomesni, pasidairykime kitokių receptų!
  • Kol agurkai dar nesibaigia...

    Jeigu dar liko stiklainiais neužpildytų lentynų, o daržo lysvėse ar šiltnamyje žaliųjų agurkėlių, raitokitės rankoves, kaiskite puodą ir užmarinuokite dar šiek tiek daržovių. O kad žiemą galėtumėte pasimėgauti įvairesniais skoniais, siūlome peržvelgti kelis receptus, kažkuris tikrai patiks. O vienas jų tiks ir peraugti jau spėjusie...
  • Kaip išsaugoti vasaros kvapus?

    Vasaros virtuvė smagi spalvomis, skoniais ir kvapais. Šis metas smagus tuo, kad vietoje gėlių tradicinių gėlių puokštės galime įteikti kvapnią, labai naudingą ir kartu ypač dekoratyvią prieskoninių žolelių puokštę. Ir jokių papildomų dekoracijų jai nereikia – žolelių grožis puošmenų nereikalauja. Kvepiančios pet...
  • Agurkai aštriai, agurkai švelniai...

    Juk nebūtina visas marinuotų ar kitaip paruoštų agurkų atsargas žiemai, o ir šiaip kasdienai ruošti pagal tą patį, ištobulintą receptą. Žinoma, taip greičiau, patogiau ir jau iš anksto nusiteiksime, kad patiks. Bet nauji receptai – tai juk nuotykis, ragavimo malonumas, įspūdžiai, puiki tema pašneke...
  • Įklimpę į daržininkystę, mėgaujasi itališkais patiekalais

    Mūsų pašnekovė – vilnietė Rasa Zokaitytė su vyru italu Giampiero prieš keletą metų atsikraustė į Lietuvą, įsikūrė name su nedideliu sklypeliu žemės. Šeima vertikaliai ir taupiai augina daug įvairių daržovių, o iš derliaus gamina gardžius itališkus patiekalus, gausiai konservuoja.
  • Kaip atpažinti ekologišką maisto produktą?

    „Ekologiški maisto produktai yra kokybiški, pagaminti tausojant aplinką, tinkamai rūpinantis gyvūnais ir skatinant kaimo plėtrą“, – šią savaitę vykusiame internetiniame seminare „Ekologiškas maistas. Jo ypatumai ir atpažinimo ženklai“ priminė viešosios įstaigos (VšĮ) „...
  • Maroko virtuvė Belgijoje – talpus maisto pasaulis

    Sumaya Boujraf, draugų vadinama Maja, – labai aktyvi: dirba ligoninėje, trijų berniukų motina, turi daug užsiėmimų, pomėgių ir hobių. Praktikuoja net trijų rūšių kovos menus, organizuoja renginius, nemoka ilsėtis. Ji marokietė, bet gimė Belgijoje. Maroke gyveno tik vaikystėje keletą metų. Tai labai paveikė jos kulinarinę patirtį ir ...
  • Agurkai iš stiklainio – visada skanu

    Kai už lango gėlių spalvų paletę skaniai praturtina žaliuojančios, raudonuojančios ar geltonuojančios daržovės bei uogos, pats laikas plauti stiklainius, skinti sodo ir daržo gėrybių. O mes jums siūlome keletą šiuolaikiškų ir senovinių, netikėtų bei tradicinių receptų agurkams marinuoti ir sūdyti. Nustebinkite artimuosius, gimines,...
  • Atsiduokime rožių ir erškėčių malonumams

    Jau nuo istorinių laikų vi­same pasaulyje rožės ger­biamos už gražius žiedus ir nuostabų kvapą. Pasak žolin­tės Raimondos Urbienės, rožlapių antpilai, arbatos, trauktinės nuo seno naudo­jamos kvepalams, vaistams, o žiedlapiai – salotoms, saldumynams, vonios prie­monėms, kvapioms pagal­vėlėms gaminti.
  • Patiekalai su uogomis – nauji skoniai...

    Sodininkai kalba, kad ankstyvosios ir vidutinio ankstyvumo braškės šiemet derėjo kartu ir jų lysvės jau apytuštės. Bet dar spėsite pasimėgauti vėlyvesnėmis – jų sezonas kaip tik dabar! Dalį jų dėkite į šaldiklį žiemai arba išvirkite uogienės, nes vėlyvųjų veislių braškės kvapnesnės ir sodresnio sko...
  • Galvojate, kaip perkant maistą išleisti mažiau?

    Žmonės bando taupyti įvairiais būdais, tačiau vienas svarbiausių įpročių, anot prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerės Vaidos Kurpienės, yra maisto produktų planavimas. Peržiūrėję turimas atsargas iš anksto suplanuokite meniu, pasinaudokite lojalumo programos dalyviams taikomomis nuolaidomis ir įsigykite sezon...
  • Aplankykime lysvę, užsukime į sodą ir pasigaminkime salotų!

    Termometro stulpeliui kylant aukštyn, lengvos vasariškos salotos ir pasotins, ir atgaivins. Jos tiks ir prie kasdienio, ir prie šventinio stalo. Šis patiekalas – tai ne tik ilgesingai valgomas salotos lapelis, laikantis dietų. Jis yra vienas kūrybiškiausių patiekalų, kaskart džiuginantis naujų skoniu. Dar...
  • Padažai iš sodo

    Šiltajam sezonui įsibėgėjus, jau galima mėgautis užderė­jusiomis gėrybėmis: žalumynais, uogomis, daržovėmis. Kai derlius dosnus ir reikia sukti galvą, kaip suvartoti, puikus sprendimas – pasigaminti padažų. Juos užšaldę patiekalus pagardinsite ir žiemą. Tereikia pasidairyti po sodą ir daržą! Žurnalo „Rasos“ sk...
  • Sveikuoliški paparčių patalai

    Per patį vasaros gražumą žiedais vainikuotos dainomis nuskamba Joninės. Pasak „Žolinčių akademijos“ vadovės Danutės Kunčienės, vidurnaktį mūsų senoliai laukdavo didžiausio stebuklo – pražystančio paparčio žiedo. Sako­ma, kad tuo metu sustiprėja ir šių augalų vaistinės savybės, galima pradėti skinti lapus.
  • Senovinis rūsys – šaldytuvas ir vasarą, ir žiemą

    Jau retoje sodyboje išlikęs senovinis rūsys, kitaip dar vadinamas kaupu, iškastas gilyn į žemę. Iš tiesų jis nėra tokia atgyvena, kurios vertėtų atsisakyti. Taip mano ir daržininkai, kurie iki šiol jais naudojasi: daržovės išsilaiko ilgai, nesuvysdamos ir nepūdamos.
  • Kokia gi hamburgerio tėvynė?

    Kas yra vokiečių virtuvės vizitinė kortelė? Nesuklysite pagalvoję apie dešreles, raugintus kopūstus ir mažiausiai litrą alaus! „Vokietijos virtuvė nėra tokia žymi ir neturi tokių gilių tradi­cijų, kaip italų, ispanų ar prancūzų. Mūsų akimis žiūrint, ji pakankamai paprasta. Tačiau kitose šalyse, pavyzdžiui, Anglijoje ar JA...
  • Begėdiškai skanūs ledai - lengvai įkandami receptai!

    Tikriausiai mažai atsiras žmonių, nemėgstančių ledų. Ypač karštą vasaros dieną! Dažnai ieškome to ypatingo, vaikystę arba romantišką istoriją primenančio skonio, bet kam vaikščioti ratais, jeigu galime šio šaltojo deserto pagaminti namuose? Tai kur kas mažiau sudėtinga nei gali pasirodyti ar rašom...
  • Atsigaivinkime sveikais ledais

    Kokia gi vasara be ledų, ypač mažiesiems! Nesvarbu, kad tirpsta, nesvarbu, kad lipnūs piršteliai ir skruostukai. Tačiau dažna mama pagalvoja apie dažiklius, konservantus ir ar šis desertas nepakenks vaiko sveikatai. „Net natūraliuose leduose cukrų neišvengsime, bet prisiminkime ir tai, kas dar yra ledų porcijoje“...
  • Liūdna? Pasmaguriauk tiramisu!

    Tikriausiai nesutiksime žmogaus, nežinančio ir neragavusio tiramisu. Dėl gaminimo paprastumo ir nepaprasto skonio itališkas desertas tapo saldžių patiekalų bestseleriu. Recepto variantų tiek daug, kad prieš keletą metų net atsirado pomėgis, užsisakant gardėsį įvairiuose restoranuose, papildyti skonio kolekciją naujais pojūčiais. It...
  • Kepsninių sezono nemari klasika – lietuvių dievinami šašlykai

    Darbo savaitei dar neįpusėjus, jau pradedame kurti savaitgalio planus poilsiui su šeima ar draugais – laukiame, kada galėsime stoti prie kepsninės ir išbandyti įvairius naujus ar jau pamėgtus patiekalus. Nors kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar ...
  • Rabarbarų sezonas trumpas – nepraleiskime progos jais pasimėgauti!

    Rabarbaras nedažnas mūsų virtuvėje, bet turi savo charakterį ir jeigu, kartą jo paragavus, patiko – tai visam gyvenimui. Turbūt todėl jo skonį dažniausiai siejame su nerūpestingomis vaikystės vasaromis, kai augalų pasaulis vaikui atsiveria ne tik grožiu, bet ir skonių įvairove. Ne išimtis ir Pakaunėje gyvenanti, šeimos ūkį pu...
  • Penkios uogos – vietoje energinio gėrimo skardinės

    „Atsigėrus džiovintų citrinvyčių uogų arbatos, taip susisuka galva, kad norisi gyventi!“, – ir juokais, ir visai rimtai sako vienas žinomiausių šalies bitininkų ir sodininkų dr. Algirdas Amšiejus. Vis tik tai ne vienintelė šio augalo teikiama nauda.
  • Lietuviška medžiotojo virtuvė

    Pasakojama, kad net kunigai per pasninką skanau­davę bebro uodegos, nes, neva, tai – ne mėsa. Bet kaip yra iš tikrųjų? „Bebro uodega yra vieta, kurio­je daugiausia riebalų. Vieni jas rūkina, kiti bando apkepti. Visa kita – folkloras“, – tvirtina restoranų „Medžiotojų užeiga“ Kaune ir ...
  • Malonumai po atviru dangumi

    Ech, lengvumas ir gera nuotaika plevena širdyje!.. Prasidėjo puikiausias metų laikas, kai vėl mėgausimės trimis viename – aktyviu poilsiu, maloniu bendravimu ir gardžiu maistu... Ką įsimesime į iškylos krepšelį? Sotaus, skanaus, o gal pikantiško?..
  • Geras marinatas – jau pusė darbo...

    Virtuvė vis dažniau keliasi į lauką, mėsą ir daržoves vis dažniau kepame ant iešmo ar grotelių. Nenuostabu, kad dažniau ieškome ir įdomesnių, įvairesnių marinato receptų. Daugelis virtuvės šefų teigia, kad tinkamai pasirinktas marinatas mėsai ar žuviai, tai jau pusė darbo gero skonio link. Žuvį pakanka pamarinuoti vos 15&nda...
  • Augaliniai dažai sveikesni žmogui

    Raminta Beržanskytė, jau dešimt metį tekstilę dažanti augalais, sako, kad iš jų galima išgauti visas spalvas: nuo subtilios žalios iki tamsiausios mėlynos ar akį rėžiančios fuksijų. „Šiandien natūralaus dažymo technikos išgy­vena pakylėjimą, kokio nebuvo nuo pat XIX a.“, – pasakojo Ra...
  • Naudokimės pavasario dovanomis, kol galime!

    Sunku įsivaizduoti pavasarį be žalios spalvos. Taip pat ir be žalios žolės, žalių sprogstančių pumpurų, mažų žalių lapelių, būtent dabar atrodančių gaiviai ir traškiai. Šios dienos herojai – dilgėlės ir meškiniai česnakai – žali trumpo sezono veikėjai. Labai tikiuosi, kad šias idėjas pritaikysite ir savo v...
  • Ar auginate paprikų, patenkančių į Skovilio skalės TOP?

    Daržovių sodinimo ir persodinimo įkarštis jau slopsta. Šiltnamiai, terasos ir balkonai baigia prisipildyti saldžiosiomis ir aitriosiomis paprikomis. Nors jas ragausime dar negreitai, neprošal prisiminti Skovilio skalę, sukurtą šių daržovių aitrumui matuoti. „Ją 1912 m. sukūrė JAV chemikas Wilburas Scoville&rsquo...
  • Ar visų rūšių dešrelės tinkamos kepti ant laužo ar kepsninėje?

    Orų prognozėms džiuginant, daugelis zuja į gamtą iškylai ir ruošiasi vienai smagiausių pramogų, maisto kepimui ant laužo ar kepsninėje. Vartotojų mėgstamas ir populiarus maisto produktas kepimui ant atviros ugnies – dešrelės.
  • Šiltasis sezonas trumpas – lekiam iškylauti!

    Kada dar iškylauti, jei ne atšilus orui! Visą dieną gali praleisti ant žolės su artimaisiais, bendrauti, tylėti, žaisti – daryti viską, kas šauna į galvą, arba tiesiog džiaugtis. Bet būtinai – vaišinantis. Suprantama, prieš iškylą rūpestinga šeimininkė galvoja: ką pagaminti, kaip servi...
  • Gražios, kvapnios ir skanios

    Pasaulis pilnas skanių ir valgomų dalykų. Taip jau surėdytas pasaulis, kad žvelgdami į ką nors gražaus, nė nepajuntame, kaip pagalvojame, kad „skaniai atrodo“. O ką jau kalbėti apie gėlės – laimei, jų žiedai ne tik išvaizdūs, bet kai kurių ir skanūs! Tad kodėl gi jomis ne tik puošti patiekalus, bet jas ir valgyti....
  • Iš gėlyno į keptuvę

    Grybavimas lietuviams tarsi futbolas brazilams. Tačiau nedažnas šių miško gėrybių ieško pavasarį, o dar retesnis jų tikisi rasti – nuosavame gėlyne! Kauno rajone besikurianti Neringa Ramanauskė ir pati pirmąkart nustebo pavasarį tarp kiemo želdynų radusi briedžiukų.