Ashburn +13,0 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 30 Sau 2023
Spausdintų leidinių prenumerata
Ashburn +13,0 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 30 Sau 2023

  • Pusryčiai – hamletiškas klausimas

    Valgyti pusryčius ar nevalgyti? Tokios mintys aplanko bent pusę mūsų ryte. „Pusryčius suvalgyk pats“, – teigia patarlė, o jai pritaria ir šiuolaikinė dietologija. Kai reikia skubiai nuspręsti, ką valgyti, o laikrodis rodo, kad jau turime būti darbe ar mokykloje, taip ir liekame be pusryčių. Tinkamai subalansuoti pusryčia...
  • Vaikystės skonių kolekcija

    Kalbant apie seniai ragautus vaikystės ska­nėstus, mamų ir senelių gamintus ypatingo­mis progomis, dažnas prisimename specia­liose keptuvėse keptus grybukų, voveraičių formos sausainius, vaflius, riešutėlius su įdaru. Jų receptus moterys gaudavo vienos iš kitų, o kiekvienuose namuose būdavo bent viena keptuvė. Dabar jas...
  • Apie draugą ir priešą

    Pastaruoju metu pradėjau persūdyti maistą. „Įsimylėjusi,“ – visi juokiasi. Neneigsiu. Bet taip jaučiuosi jau daug metų. Tik ar būtent įsimylėjime reikėtų ieškoti priežasties? Pasirodo, priežastis kita. Kokia? Skaitykite!  
  • Ekvadoras: nuo šokolado iki bulves primenančių bananų

    Dvejus metus trukęs karantinas neabejotinai pakeitė kai kuriuos žmonių įpročius, ne tik uždarė duris, bet ir atvėrė naujų galimybių. Finansinių technologijų srityje dirbanti Rasa MALIŠAUSKIENĖ, kaip daugelis tuo metu, dirbo nuotoliniu būdu, bet ne iš namų, o... keliaudama po pasaulį. Dabar moteris džiaugiasi: karantinas baigėsi, be...
  • Nepakeičiama šiuolaikinės virtuvės daržovė

    Raudoni, žali, geltoni, oranžiniai, juodi, violetiniai ir net balti, įvairiausių formų, įsimintino skonio, o meilė jiems neblėsta! To­buli picos ir makaronų patiekalų, salotų kompanionai, puikiai tinka padažams ir sriuboms – universalumui ribų nėra ir šiuo­laikinę virtuvę be jų sunku įsivaizduoti.
  • Hygge kultūra: „Gerumas tas gyvenimas, gerumas...“

    Kažkas baigėsi, kažkas tęsiasi. Nušurmuliavo šventės, liko žiema, šiltos striukės, šalikai, ilgi tamsūs vakarai, slidūs takeliai ir du ilgi mėnesiai iki pavasario. Geriausia juos išgyventi moka prie žiemos ir tamsos pratę skandinavai, sukūrę hygge kultūrą. „Tai – daniškas žodis, kurio arčiaus...
  • Šis produktas ne tik pagerina maisto skonį...

    Augalinis aliejus – būtina suaugusių žmonių kasdienio raciono dalis. Mokslininkai per dieną rekomenduoja suvartoti apie 4 šaukštelius, kad sustiprėtų širdis. Mat augaliniame aliejuje gausu ne tik riebiųjų omega 3 rūgščių, bet ir nepakeičiamosios linoleno rūgšties. Ji svarbi tuo, kad sumažina blogojo chole...
  • Prisiminkime žaliąsias cukinijas

    Žiema kaip reikiant įsibėgėjo, daržo derlius sandėliuose jau pamažu tirpsta, bet visada verta prisiminti žaliąsias cukinijas. Jas maistui ruošti galima termiškai neapdorotas ir neluptas, salotoms, sumuštiniams, kepti arba įdaryti mėsa, varške, daržovėmis, virti, troškinti, šaldyti ir konservuoti. Cukinij...
  • Suteikime duonai antrąjį kvėpavimą

    Šį kartą, mieli skaitytojai, visas mūsų dėmesys skiriamas duonai. Po švenčių jos dažnai lieka, bet praktiška šeimininkė stengiasi duonos neišmesti: iš jos pasidaro džiūvėsėlių ar užraugia girą. Ką reiškia duona, kiekvienam lietuviui nereikia ir aiškinti, o po šventinių pyragų laikas ...
  • Kad ir kur pažvelgsi – obuoliai!

    Kai pro rudenėjančio sodo šakas pradeda žvelgti raudonskruosčiai obuoliai, vis dažniau išgirstame: „Gal kam obuolių?“ Dabar vis dažniau užsukame į sandėlį pasirinkti jų žiemos stalui. Gaminti iš obuolių – vienas malonumas. Jie patiekalą pasaldina arba suteikia rūgštumo. Rūgštūs geriausiai tink...
  • Gardi sriuba – meistriškumo įrodymas

    Daug kam gali pasirodyti, kad sriubos virimas – tai nesudėtingas ir daug pastangų nereikalaujantis procesas. Anaiptol, tituluoti kulinarijos meistrai teigia, kad išvirti skanią sriubą nėra paprasta, o jei tai pavyksta padaryti nepriekaištingai, laikoma didelio meistriškumo išraiška.
  • Senoviškos Kūčios

    Jau šiandien mūsų šeimos susės prie šventinio Kūčių stalo. Ant jo rasime visko – ir tai, kas pasiekė mus per šimtmečius, ir tai, ką siūlo šiuolaikinė virtuvė. Bet neprošal dar kartą prisiminti senovinius lietuviškus gardumynus, dabar atrodančius itin kukliai, bet praeityje žmonėms teikusius ...
  • Valsas, sausainiai ir dešrelės su šampanu

    Austrija vilioja snieguotomis Alpėmis, tvarkingais miesteliais ir imperatoriškąja Viena, garsia didingu Habsburgų paveldu. Tai šalis, padovanojusi pasauliui daugybę kompozitorių, dailininkų ir mokslininkų. Ji traukia viso pasaulio kalnų ir operos mylėtojus, istorikus. Artėja šventės, pasmalsaukime, ką austrai gamina kasdien,...
  • Saldus Kalėdų prisilietimas

    Ateina stebuklų, dovanų ir gerumo metas, taigi laikas pradžiuginti artimuosius naujais ir gardžiais skanėstais – juk didžiąsias šventes sunku įsivaizduoti be saldumynų. Namai šiuo laikotarpiu pakvimpa cinamonu, kardamonu ir apelsinais, o mes bendraujame ir džiaugiamės buvimu kartu. Kad šventės taptų dar smagesnės, siūl...
  • Saugus ir iš anksto suplanuotas šventinis vaišių stalas

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria, kaip šventinį vaišių stalą pasiruošti saugiai ir planuoti iš anksto.
  • Kaip šventiniu laikotarpiu gyvūnus apsaugoti nuo tykančių pavojų

    Artėjant didžiosioms metų šventėms, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pataria, kaip gyvūnus augintinius apsaugoti nuo papildomo streso.
  • Nulipdykime sniego senį...

    Nors gražiausios metų šventės laukia visi, tačiau kone labiausiai tas laukimas prailgsta mūsų mažiesiems. Kad šventinis Kalėdų stalas atpirktų visas laukimo kančias, nulipdykime jiems po gardų sniego senį. Be kita ko, tai bus ne tik skanus bei maistingas patiekalas iš kiaušinių ir žalumynų, bet ir puiki stalo puo&scar...
  • Kaip atpažinti sau tinkantį kvepalų aromatą?

    Mandarinų ir imbierinių sausainių kvapas apsigyvena svetainėje, o eglišakių vainikų kvapai keliauja palei speigu apsitraukusias namų duris — koks tai laikas? Nesunku atspėti, kad tai Kalėdos, nes juk šie aromatai primena apie gražiausią ir jaukiausią metų laiką. Lygiai taip pat kvapai gali priminti ir apie kitus žmones, tad t...
  • Taurė baltojo, raudonojo ar su burbuliukais?

    Sakoma, kad senovės Graikijoje svečiams pilamą vyną pirmiausia ragaudavo namų šeimininkas, kad įsitikintų, jog jame nėra nuodų. Taip gimė posakis „Gerti į sveikatą“. Dabar vargu ar rizikuojame nusinuodyti vynu, bet kaip ir tada, išsirinkti – sunki užduotis, ypač per šventes. Vyno žemėlapio vingiais paklaidž...
  • Gruodį valdo citrusiniai

    Gruodį prasideda mandarinų ir apelsinų pikas – jie skanūs, pigūs ir, žinoma, kvepia artėjančiomis Kalėdomis. Šie Pietų saulės lašeliai turi ypatingą galią pravaikyti debesis ir praskaidrinti nuotaiką. Ir kada bus tinkamesnis metas jais mėgautis, jei ne dabar, kai savas sodas ištuštėjęs? Taigi, naujų skonių takai...
  • Nuo negandų apsaugos Kūčių stalas

    Netrukus kaip ir kasmet dengsime Kūčių stalą, džiaugsimės Kalėdų švente ir lauksime stebuklo. Kūčių stalas – magiška vieta ir patiekalai, galbūt lems apsaugą bei sveikatą. Gaminkime tradicinius patiekalus ir įpinkime į juos gražiausius linkėjimus artimiesiems.
  • Už lango minusas, o virtuvėje burbuliuoja troškinys

    „Rasų“ šefė Elžbieta Monkevič ankstesniame numeryje plačiai pravėrė troškinių pasaulio duris. Jau žinome, kokie puodai šiems patiekalams tinka ir kuo pakeisti, jei tinkamų neturime, kokie produktai tinka ir kaip juos tinkamai paruošti troškinimo procesui.
  • Žiemą ant stalo garuoja raugintos daržovės

    Jeigu jau spėjote pasinaudoti ankstesniais mūsų patarimais ir užraugėte kopūstų, burokėlių ar moliūgų, tai nėra ko laukti – atidarykite indus ir virkite gardžias sriubas, troškinius, o namiškiai teruošia pilvus skaniems pietums.
  • Raugintų burokėlių kerai

    Turbūt nedaug suklysime sakydami, kad burokėliai yra saldžiausia daržovė. Nors iš vaikystės ne vienas prisimename ne itin maloninantį burokėlių sulčių skonį ir rūpestingųjų mamų paaiškinimus, kad šis gėrimas stebuklingas, stiprina kraują. Žaliuose burokėliuose iš tiesų gausu geležies, kalcio, vitaminų A, C, B6, magnio...
  • Šiaurietiškas meniu – rauginame

    Įsibėgėjant šaltajam metų laikotarpiui virtuvėje ima karaliauti rauginti produktai. Ir ne be reikalo – jie tinka gaminant įvairius žiemiškus, stiprius patiekalus, suteikia reikalingą vitaminų dozę... Tačiau ateina metas, kai rudenį taip traukusi rūgštelė pabosta ir raugintų kopūstų ar agurkų stiklainiai vis ilgiau užsi...
  • Maisto gamintojai šaukia SOS

    Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio ir maisto nevyriausybinės organizacijos laišku kreipėsi į Europos Parlamento (EP) narius, kitus sprendimų priėmėjus ES institucijose, ragindamos atsitokėti ir nerizikuoti maisto įperkamumu priiminėjant Tausaus pesticidų naudojimo reglamento projektą (SUR). Kaip teigiama laiške, birželį paskelbtas SUR privertė ...
  • Taivano ekspertai baigė auditą dėl jautienos eksporto

    Taivano gyvūnų ir augalų sveikatos kontrolės ir karantino biuro (BAPHIQ) bei Maisto ir vaistų administracijos (FDA) ekspertai baigė daugiau nei savaitę trukusį auditą Lietuvoje. Šis auditas yra labai svarbi procedūra prieš priimant galutinius sprendimus dėl lietuviškos jautienos eksporto į šią Azijos šalį. Taivano ekspertai vertino Valstybinė...
  • Skaitydami maisto produktų etiketes, taupome sveikatą ir pinigus

    Neskaitydami, kas parašyta perkamų maisto produktų etiketėse, kenkiame sau, neretai – ir aplinkai. Taip tvirtina Valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos (VMVT) specialistės Ilona Drulytė ir Jūratė Černiavskienė. Jos pataria, į ką atkreipti dėmesį skaitant maisto produktų etiketes ar kitą prekybinėje erdvėje apie juos pateiktą informaciją. ...
  • Ten, kur verdami vobulū sūriai

    Mažeikių rajono Ukrinų kaimo bendruomenė beveik prieš dešimtmetį pradėjo virti obuolių sūrius. Tiesa, vietiniai juos vadina vobulū sūriais. Ukrinų kaimo bend­ruomenės pirmininkė Vilma Vžesniauskienė „Ūkininko patarėjui“ sakė, kad tas laikas buvęs verslumo skatinimo pradžia. Todėl, norėdama išsilaikyti, turėti lėšų organizacijai administruoti, be...
  • Kopūstienės virimo čempionate Užventyje – 19 komandų

    Šeštadienį Užventyje (Kelmės r.) surengtas IV-asis kopūstienės virimo čempionatas, kuriame dėl geriausiųjų vardų varžėsi net 19 komandų iš Tauragės, Šilalės, Akmenės, Kelmės rajonų, Pamario krašto, „Serenčiais“ pasivadinę ukrainiečiai. Tiek raugintų, tiek šviežių kopūstų sriubos kategorijose komisija geriausiomis pripažino komandas iš Šilalės „Š...
  • Kelti kainas ar užsidaryti?

    Kosminės elektros energijos kainos žiauriai smogia duonos kepėjams, kurie bando visais įmanomais būdais mažinti elektros sąskaitas. Vieni skuba įsirengti dyzelinius generatorius, kiti viliasi, kad išaugusias gamybos sąnaudas bent kiek padengs duonos pirkėjai. Nedidelės kepyklos tikina neturinčios prikauptų „lašinių“, apie kuriuos kalba Vyriausyb...
  • Daugiau nebeskirti subsidijų gyvulininkystei!

    Atsiprašau. Iškart perspėju, kad teksto pavadinimas neišreiškia mano nuomonės. Tai Europos piliečių iniciatyvos esmė. Pavasarį Europos Komisija (EK) užregistravo piliečių iniciatyvą „Užbaikime skerdimo amžių“. Tarptautinės kampanijos organizatoriai tariasi žinantys kelią, kaip sustabdyti pandemijas, visuotinį atšilimą, miškų naikinimą, vandenynų...
  • Siekiama uždrausti vartoti mėsą

    Europos Sąjunga įtraukė mėsą į produktų, kurie prisideda prie klimato krizės, sąrašą ir siekia iki 2050 m. reikšmingai sumažinti mėsos vartojimą. Kiekvienas europietis turėtų per metus suvalgyti 24 kg mažiau mėsos. Nyderlandų Harlemo miestas tapo pirmuoju miestu pasaulyje, kuris savo viešosiose erdvėse uždraus mėsos reklamas ir taip sieks sumaži...
  • Siūlo nurėžti arba panaikinti PVM tarifus

    Rinkimų triukas ar siekis palengvinti žmonių gyvenimą? Įtampa dėl infliacijos ir energetinės krizės auga. Politikai rengiasi suremti ietis dėl galimų išeities kelių. Šią savaitę Seime užregistruoti siūlymai maisto produktams ir buitiniams energijos vartotojams taikyti nulinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą. Ant irekordų aukštumose D...
  • Lietuvio šiltnamiuose užaugintos vynuogių uogos nenusileidžia ispaniškoms

    Kiekvienas stambesnis ir save gerbiantis vynuogyno savininkas būtinai šiltnamyje augina po keletą ar keliolika vynmedžių – skaniomis uogomis šeimai ir bičiuliams palepinti bei prieš kolegas pasipuikuoti. Ne išimtis ir kėdainietis Ernestas Aušvicas – Lietuvos nacionalinės vyndarių asociacijos vadovas. Ernestas Aušvicas vynuoges augina jau 1...
  • Tyrimas atskleidė: iš nerealizuoto derliaus Lietuvoje – 130 milijonų porcijų maisto

    Iki 20 procentų Lietuvoje užauginamų vaisių ir daržovių kasmet nėra realizuojama ir panaudojama pagal pirminę paskirtį – maistui. Remiantis Žemės ūkio ministerijos užsakymu atliktu tyrimu, augalininkystės produktų praradimai žemės ūkyje siekia 65 000 tonų. „Maisto banko“ skaičiavimais, tai prilygsta 130 milijonų maisto porcijų, kurių užtektų pam...
  • Šaltibarščių gaminimas – tradiciškai ir kitaip

    Šaltibarščiai jau pralenkė cepelinus: ir lietuviai, ir iš užsienio atvykę svečiai su malonumu valgo šaltą rožinės bei kitų spalvų sriubą ir laižo lūpas. Dar skaniau, jei prie šaltų barščių garuoja karštos bulvės, apibarstytos krapais. Lietuvoje šaltibarščių tradicijos nepamirštos – Radviliškio rajono Pakiršinio kaimo bendruomenė praėjusį šeštadi...
  • Maisto kainos auga, kas laukia rudenį?

    Antrąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, maisto kainos Lietuvoje padidėjo 25 proc., o vidutinis metinis maisto kainų pokytis 2022 m. birželį siekė 13,4 proc. Prognozuojama, kad maisto kainos ir toliau augs, tačiau lėčiau. Mažėja vartojimas Tai reiškia, kad norėdami įsigyti įprastą maisto prekių „krepšelį“, gyvent...
  • Gurmaniški stebuklai

    Apie Kalvarijos savivaldybės Skersabalių kaime gyvenančią ir sveiko maisto skanėstus, žymimus prekės ženklu „Linaria“, iš vaisių, daržovių ir kitų Lietuvoje augančių gėrybių gaminančią Astą Ciparienę sužinojau Vilkaviškio r. Paežerių dvare vykusios Sūduvių amatų šventės metu. Asta Ciparienė Pasak A. Ciparienės, šventė Paežerių dvare buvo...
  • Kada spekuliuoti druska galima, kada – ne

    Valgomoji druska tapo deficitine preke. Jos įsigyti parduotuvėje – kaip laimėti loterijoje. Vos parduotuvių lentynose pasirodo druska, ją bemat išgraibsto pirkėjai. Kai kurie šalies piliečiai socialiniuose tinkluose ir kitoje internetinėje erdvėje skelbiasi parduodantys druską už gerokai didesnę kainą, nei ji kainuoja parduotuvėse. Kas tai – spe...
  • Žemdirbių parama maistu pasiekia ukrainiečius

    Lietuvos žemdirbių parama maistu toliau keliauja į karo niokojamą Ukrainą. Kaip skelbia Lietuvos žemdirbių paramą maistu Ukrainai koordinuojanti Lietuvos ūkininkų sąjunga (LŪS), savaitgalį pilnai pakrautas antrasis vilkikas išvežė dar vieną žemdirbių surinktos paramos siuntą, kuri sėkmingai pasiekė kelionės tikslą Ukrainoje. Pildosi ir paramos s...
  • Klostosi beprecedentė padėtis. Kur valdžios lyderystė?

    Putino karas Ukrainoje ne tik sukėlė nematyto masto pabėgėlių bei humanitarinę krizę, bet ir sutrikdė maisto produktų žaliavų gamybos bei tiekimo grandines, sujaukė rinką. Nauji iššūkiai sutelkė Lietuvos visuomenę, tačiau pasigendama valdžios lyderystės mobilizuojant žemės ūkio, agroverslo pajėgas. Nerimo signalai Daugėja niūrių prognozių dė...
  • Duonelė gardi, bet gali tapti per brangi

     Kviečiai dabar kainuoja dvigubai brangiau nei pernai. Miltai ir iš jų kepti batonai, duona, pagaminti makaronai taip pat pabrangę, tačiau daug mažiau – anaiptol ne dvigubai, nepaisant to, kad labai padidėję šių produktų gamybos, logistikos kaštai, pavyzdžiui, aliejus, dujos, degalai. Spėjama, šie kaštai artimiausiu metu dar labiau didės. Tad ...
  • VMVT daro tam tikras išimtis valgomajai druskai, kad ji greičiau pasiektų parduotuvių lentynas

    Lietuvoje pastaruoju metu net kelis kartus išaugus įvairių rūšių valgomosios druskos pardavimams, prekybos tinklai ieško įvairiausių alternatyvų, kad kuo greičiau papildytų savo asortimentą. Šios žaliavos, kurios nemaža dalis buvo įsivežama iš skirtingų tiekėjų, taip pat ir iš Ukrainos, tiekimas yra sutrikęs. Valstybinė maisto ir veterinar...
  • Apsirūpinimas maistu tampa pirmaeiliu reikalu

    Žemės ūkio srities ekspertų grupė „Farm Europe“ dėl geopolitinių pokyčių Europoje, Rusijos karinės invazijos į Ukrainą bei galimo maisto stygiaus ragina Europos Komisiją (EK) kuo skubiau peržiūrėti žemės ūkio politiką, pirmenybę teikiant apsirūpinimui valgiu. Parengti nacionalinį planą, kaip Lietuvos žemės ūkis galėtų plėtotis karo akivaizdoje, ...
  • Laboratorijose išauginta mėsa nepakeis galvijų mėsos

    Bilas Geitsas, vienas turtingiausių pasaulio žmonių, teigė manąs, kad turtingiausios pasaulio šalys savo gyventojų racionuose galvijų mėsą turėtų pakeisti sintetine jautiena ir taip prisidėti prie kovos su klimato kaita. „Aš manau, kad visos turtingiausios šalys turėtų pereiti prie 100 proc. sintetinės jautienos, – viename paskutinių savo interv...
  • Palankus vėjas papūtė į ekologiškos mitybos bures

    Lietuvoje nuo gegužės 1 d. įsigalios naujosios ekologiško viešojo maitinimo taisyklės. Jos paprastesnės už buvusias, parengtos remiantis gerąja Danijos patirtimi. Jomis siekiama, kad ir mūsų šalyje daugėtų sertifikuotų viešojo maitinimo įstaigų, kuriose patiekalai būtų gaminami iš ekologiškų produktų. Lietuvoje iki šiol beveik nebuvo  Lietuvoj...
  • Vaikus žadama maitinti apvytusiomis morkomis

    Visuomenė jau ir primiršo garsiąją kampaniją sveikai maitinti vaikus darželiuose ir mokyklose vietinių ūkininkų vaisiais, daržovėmis ir pienu. Dėl karantino apie šią programą nieko nebuvo girdėti. Per priverstinę pertrauką Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) tyliai pataisė programą ir paprašė ūkininkų įvertinti pakeitimus. Sodininkai, ypač obuolių augi...
  • Atsargos karo atveju kaupiamos iš dietologų sukritikuotų produktų

    Seimo Audito komitetas puse lūpų, nes tai yra valstybės paslaptis, pranešė, kad Lietuva maisto produktų atsargas karo ar kokios didelės gaivalinės nelaimės atvejui kaupia pagal XIX amžiaus pozicinių karų ar viduramžių apsiaustų tvirtovių gynybos taisykles, nors dabar dažniausiai kalbama apie hibridinį karą. Be to, du iš trijų valstybės rezervo p...
  • Lietuva – ideali šalis vegetarams

    Sveikos mitybos šalininkas Žilvinas Užkuraitis teigia, kad pagrindinės mitybos klaidos – valgyti mėsos, žuvies produktus bei kiaušinius. Lietuva yra savotiškas vegetarų rojus. Čia per metus užauga 64 daržovių rūšys, 35 – vaisių, uogų, 14 – grūdinių kultūrų, o kur dar visa medaus skonių gama. Tuo džiaugiasi vegetarinės virtuvės šefas Žilvinas U...