Ashburn +17,5 °C Debesuota
Pirmadienis, 29 Geg 2023
Ashburn +17,5 °C Debesuota
Pirmadienis, 29 Geg 2023

  • Malonumai po atviru dangumi

    Ech, lengvumas ir gera nuotaika plevena širdyje!.. Prasidėjo puikiausias metų laikas, kai vėl mėgausimės trimis viename – aktyviu poilsiu, maloniu bendravimu ir gardžiu maistu... Ką įsimesime į iškylos krepšelį? Sotaus, skanaus, o gal pikantiško?..
  • Geras marinatas – jau pusė darbo...

    Virtuvė vis dažniau keliasi į lauką, mėsą ir daržoves vis dažniau kepame ant iešmo ar grotelių. Nenuostabu, kad dažniau ieškome ir įdomesnių, įvairesnių marinato receptų. Daugelis virtuvės šefų teigia, kad tinkamai pasirinktas marinatas mėsai ar žuviai, tai jau pusė darbo gero skonio link. Žuvį pakanka pamarinuoti vos 15&nda...
  • Augaliniai dažai sveikesni žmogui

    Raminta Beržanskytė, jau dešimt metį tekstilę dažanti augalais, sako, kad iš jų galima išgauti visas spalvas: nuo subtilios žalios iki tamsiausios mėlynos ar akį rėžiančios fuksijų. „Šiandien natūralaus dažymo technikos išgy­vena pakylėjimą, kokio nebuvo nuo pat XIX a.“, – pasakojo Ra...
  • Naudokimės pavasario dovanomis, kol galime!

    Sunku įsivaizduoti pavasarį be žalios spalvos. Taip pat ir be žalios žolės, žalių sprogstančių pumpurų, mažų žalių lapelių, būtent dabar atrodančių gaiviai ir traškiai. Šios dienos herojai – dilgėlės ir meškiniai česnakai – žali trumpo sezono veikėjai. Labai tikiuosi, kad šias idėjas pritaikysite ir savo v...
  • Ar auginate paprikų, patenkančių į Skovilio skalės TOP?

    Daržovių sodinimo ir persodinimo įkarštis jau slopsta. Šiltnamiai, terasos ir balkonai baigia prisipildyti saldžiosiomis ir aitriosiomis paprikomis. Nors jas ragausime dar negreitai, neprošal prisiminti Skovilio skalę, sukurtą šių daržovių aitrumui matuoti. „Ją 1912 m. sukūrė JAV chemikas Wilburas Scoville&rsquo...
  • Ar visų rūšių dešrelės tinkamos kepti ant laužo ar kepsninėje?

    Orų prognozėms džiuginant, daugelis zuja į gamtą iškylai ir ruošiasi vienai smagiausių pramogų, maisto kepimui ant laužo ar kepsninėje. Vartotojų mėgstamas ir populiarus maisto produktas kepimui ant atviros ugnies – dešrelės.
  • Šiltasis sezonas trumpas – lekiam iškylauti!

    Kada dar iškylauti, jei ne atšilus orui! Visą dieną gali praleisti ant žolės su artimaisiais, bendrauti, tylėti, žaisti – daryti viską, kas šauna į galvą, arba tiesiog džiaugtis. Bet būtinai – vaišinantis. Suprantama, prieš iškylą rūpestinga šeimininkė galvoja: ką pagaminti, kaip servi...
  • Gražios, kvapnios ir skanios

    Pasaulis pilnas skanių ir valgomų dalykų. Taip jau surėdytas pasaulis, kad žvelgdami į ką nors gražaus, nė nepajuntame, kaip pagalvojame, kad „skaniai atrodo“. O ką jau kalbėti apie gėlės – laimei, jų žiedai ne tik išvaizdūs, bet kai kurių ir skanūs! Tad kodėl gi jomis ne tik puošti patiekalus, bet jas ir valgyti....
  • Iš gėlyno į keptuvę

    Grybavimas lietuviams tarsi futbolas brazilams. Tačiau nedažnas šių miško gėrybių ieško pavasarį, o dar retesnis jų tikisi rasti – nuosavame gėlyne! Kauno rajone besikurianti Neringa Ramanauskė ir pati pirmąkart nustebo pavasarį tarp kiemo želdynų radusi briedžiukų.
  • Džiovintos daržovių sriubos: idėja, parviliojusi namo

    Egidijaus ir Robertos KARDONŲ idėja – grįžus iš Škotijos į Lietuvą, į Lungelių kaimą (Zarasų r.), auginti daržoves ir džiovinti jas sriuboms. Kai jaunų ūkininkų verslo ratas įsisuko, jie net patys sunkiai patikėjo, kaip jiems, šių sričių naujokams, tai pavyko. Nepalyginamas malonumas dirbti sau – smalsiai, eksper...
  • Saldi meditacija

    Pievose ir gėlynuose pasipylus gėlių žiedams, kodėl gi nepasidomėjus ne tik estetinėmis jų savybėmis! Kas seniau buvo skirta tik aukštuomenei, šiandien gali puošti ir jūsų stalą, džiuginti vaizdu, kvapu, skoniu. Cukruoti gyvų gėlių žiedlapiai yra subtilus puošybos elementas, primenantis būties trapumą, tobulą gamtos k...
  • Glotnus glotnučių pasaulis

    Tai gana naujoviškas pasaulis, bet kas gi nemėgsta šio minkšto, tiršto, aksominio gėrimo iš uogų, vaisių ar daržovių, praturtinto pienu, sultimis, riešutais, žaliąja arbata?! Neperdėsime sakydami, kad visi, bent kartą gyvenime paragavę švelnų ir gaivų glotnutį, pamėgsta jį, juolab, kad ne tik papr...
  • Liofilizuotos daržovės – vertingesnės

    Kai susitinka kūrybiškai mąstantys žmonės, galima tikėtis tik pačių geriausių rezultatų. Tokios sėkmės istorija gali pasidalyti ir trečius metus Dakčiuose (Šiaulių r.) veikiančio „Daržovių ūkio“ savininkas bei netoliese, Kairių miestelyje, liofilizuojančios ir sultis spaudžiančios įmonės vadovė. Greta šaltyje dži...
  • Žemaitiška virtuvė – sava ir kitokia

    Keliaudami po pasaulio virtuves, šįkart stabtelėkime Žemaitijoje. „Juk tai Lietu­va!?“ – tikriausiai nusistebėsite, bet tikras žemaitis jausis turįs autonomijos privi­legiją. Ir taip jau šimtmečius. Net šilkinė košė čia verdama kitaip... „Vaikystėje tai buvo populiarus patiekalas! Girdė...
  • Svarbiausia – laiku padėti tašką

    Vos prieš porą savaičių taškavome ir visaip kitaip gražinome margučius. Pasirodo, tokią techniką, tik akriliniais dažais, galima taikyti kuriant nuostabaus grožio paveikslus. Pažvelkime iš arčiau, kaip atsiranda mandalas primenantys raštai, svarbūs ne tik estetine funkcija, bet ir teikiantys atsipalaidavimo, susitelki...
  • Kulinarinė fantazija laužo stereotipus apie vegetarišką maistą

    Organizmai išsiilgo vitaminų, o mes vis dažniau dairomės į daržovių lentynas ar lysves, tad stabtelėkime vegetariškoje virtuvėje. Kad ir kur gyventume, šios mitybos taisyklės tos pačios. O kur dar žiema, kuri tikrai nėra dosni žaliavalgiams ir vegetarams – už lango nežaliuoja daržovės, vaismedžių ir vaiskrūmių š...
  • Gamtos artumas – darbe ir kiekviename žingsnyje

    Gebėjimas prognozuoti ateinančio sezono orus pagal vieno ar kito augalo žydėjimą – jokie burtai, bet fenologijos dalis. O kad šio mokslo žinios itin naudingos daržininkams mėgėjams, patvirtina ir dr. Danuta ROMANOVSKAJA, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Žemdirbystės instituto Vokės filialo vyresnioji mokslo d...
  • Pumpure – lašelis stiprybės

    Pavasaris – laikas, kai tiek gamta, tiek žmogus pabunda iš žiemos sąstingio. Pasak profesionalaus vaistininko-fitoterapeuto Virgilijaus SKIRKEVIČIAUS, norą gyventi ir veikti pažadina vis skaisčiau šviečianti saulė: „Gamta laiku pasiūlo dovanų – pirmiausia išbrinkusius medžių pumpurus paskui ir vaistinguo&sh...
  • Bulvių rauplės – nemalonu, bet sveikatai nekenkia

    Rauplių pažeisti gumbai nekenkia žmogaus sveikatai – suvalgę užterštą produktą nepateksite į ligoninę. Tačiau ar bus malonu gaminti – jau kitas klausimas! Bulvių rauplės yra nemalonus reiškinys, dėl kurio sumažėja bulvių maistinė vertė, daržovė prarandama nemažai krakmolo. Tai dar labiau pablogina šakniavaisių la...
  • Velykų margučiai ir velykinės išdaigos Mažojoje Lietuvoje

    Ilgasis šv. Velykų savaitgalis jau spėjo nuriedėti, bet visada smalsu pasidairyti po kaimyninį kiemą, pasmalsauti, kas gi ten buvo kitaip. Lietuvos liaudies buities muziejaus vyresn. muziejininkė Vida Olechnovičienė šįkart pasakoja apie velykines įdomybes Mažojoje Lietuvoje.
  • Kitokie margučiai

    „Norėjosi natūralumo – tokių margučių, kad jie spinduliuotų šilumą ir grožį, darną“, – kaunietė Kristina VERSECKIENĖ Velykoms sukūrė originalius, nespalvingus margučius, visai kitokius nei matome aplink.
  • Specialistai primena: svarbiausia, kad maistas būtų saugus

    Šv. Velykų stalas neįsivaizduojamas be tradicinių margučių ar įvairių mėsos patiekalų. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai atkreipia dėmesį, kad vartojant gyvūninės kilmės maistą gali kilti rizika užsikrėsti salmonelioze. Artėjant gražiausiai pavasario šventei, jie linki šventes sutikti sveikiems ir ...
  • Velykinių vaišių stalas – saugus, tvarus ir iš anksto apgalvotas

    Šv. Velykų išvakarėse Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atkreipia dėmesį į saugų ir tvarų maisto vartojimą, racionalų planavimą bei primena saugos reikalavimus namuose gaminamam maistui, pataria, kaip nešvaistyti ir saugoti maisto produktus.
  • Dažai iš virtuvės lentynų

    Per Velykas norisi, kad kiaušiniai būtų ne tik gražūs, bet ir nudažyti žmogui ir gamtai nekenksmingais dažais. Jau ne kartą įsitikinome, kad natūraliomis priemonėmis įmanoma išgauti nuostabių rezultatų. Siūlome išbandyti keletą būdų ir šventinį stalą papuošti spalvingais margučiais be jokios chemijos. Tereikia ...
  • Saldžiosios Velykos

    Velykų sekmadienis daugeliui asocijuojasi su mamos ar močiutės velykiniais pyragais, spalvingais margučiais, nuotaikinga puota, svečiais ir šiltomis pavasario dienomis. Nesvarstome dažyti kiaušinius ar ne, kepti velykinių pyragų ar ne, gaminti šventinių patiekalų ar, tiesiog žinome, kad atėjus laikui, šeima susės prie...
  • Ir vienas kelmelis pamaitina šeimą

    Floristė Grita VOSYLIENĖ iš Kauno, gavusi dovanų kelmelį su valgomojo dantenio grybiena, namuose sulaukė itin savito skonio derliaus – ir ne vieną kartą.
  • Žaliuojanti puokštelė Verbų sekmadieniui

    Jau šį sekmadienį dalis tikinčiųjų eis į bažnyčią – likus savaitei iki Velykų švenčiamas Verbų sekmadienis. Katalikams tai žymi Biblijoje aprašytą Kristaus įžengimo į Jeruzalę įvykį. Bet kaip tai susiję su nuskintų augalų ryšulėliu, nuo seno vadinamu verba, ir kas į jį rišama?
  • Velykinė dovana – kukli, paprasta, bet jausminga

    Tikra tiesa, kad prieš Velykas mažiau skauda galvą dėl dovanų. Ir tai tik į gerą! „Kai aplink viskas atgimsta, nė nepajuntame, kaip išauga gerų emocijų vertė, o daiktiškumas lieka antrame plane“, – pastebi floristikos salono „Nerine“ savininkė, floristė Asta ŠLEKIENĖ ir, dalydamasi patari...
  • Daržas taip pat gali būti karališkas

    Nerandate kompromiso tarp noro, kad sodybos aplinka būtų estetiškai nepriekaištinga, ir poreikio, kad ant stalo puikuotųsi pačių užaugintos daržovės? Prisiminkite senovinę gėlyno-daržo idėją. Mąstantys, kad daržovės yra negražios, turėtų pagalvoti dar sykį. Parodysime, kaip kurti gėlyną-daržą, o pavyzdžius imame tik geriausius. &Sc...
  • Patiekalai be glitimo

    Parduotuvių lentynose galima išvysti produktų pakuočių su užrašu „neturi glitimo“. Vadinasi,  maiste nėra pagrindinių javų (kviečių, miežių, rugių). Kai kam šis užrašas gyvybiškai svarbus, o kai kam tai posūkis sveikesnės mitybos link. Pabandykime maisto be glitimo pasigaminti namie.
  • Idealaus virto kiaušinio receptas – vertas aukso!

    Kiaušinis yra vienas universaliausių ir populiariausių pasaulyje maisto gaminimui naudojamų produktų. Be to, tai paprasčiausiai pagaminamas produktas – nuostabiam patiekalui dažnai pakanka kiaušinio, puodo ir vandens, arba kiaušinio ir keptuvės, gal dar truputį sviesto arba aliejaus. Iš kiaušinio baltymų ...
  • Studentiškoje virtuvėje ne tik bulvės ir makaronai

    Apie studentišką virtuvę sklando legendos, apie jos šedevrus ar ten įvykusius nuotykius kalbama prisimenant linksmus jaunystės metus. Kažkada buvo įprasta matyti sovietinių laikų studentą, iš autobuso išlipantį su dviem sunkiais krepšiais kaimiškų bulvių, morkų, mamos iškeptų kotletų ar susuktų ba...
  • Vorai pagalbininkai

    Žmonių baimė vorams – viena iš dažniausiai pasi­reiškiančių fobijų. Tačiau pasirodo, jie gali būti rimti pagalbininkai žmonėms, norin­tiems užauginti sveiką ir gausų derlių. Kuo šie nariuotakojai naudingi? Vorai gali būti natū­ralūs kenkėjų priešai. Lietuvos laukuose pastebėta ir iki šiol mūsų...
  • Ar galima valgyti parudavusius avokadus?

    Avokadas – pastaruoju metu ypač vartotojų pamėgtas, maistingas ir dažnai neatsiejamas patiekaluose vaisius. Prieš perkant avokadus atkreipkite dėmesį, ar vaisius yra būdingas savo išvaizdai, ar yra nepažeistas, ar nėra atsiradę gedimo požymių.
  • Aštri tema virtuvėje

    Nevengiame pasiginčyti įvairiomis temomis, bet tikriausiai visi sutaria, kad nepagaminsime patiekalo, nepasmulkinę jo ingredientų. Papjaustome, tarkuojame, o kai reikia, ir sukarpome. Bet smulkinimo įrankių tokia galybė, kad visai nesunku tarp jų pasimesti. Tad pakalbėkime aštriai.
  • Augalai sinoptikai

    Darže, o ypač ekologiniame, stebėdami gamtos siunčiamus signalus, galime numatyti oro prognozes. Gamtos pasaulyje ­žinoma apie 400 nuostabių augalų-barometrų, pagal kuriuos galima nuspėti orų permainas.
  • Dievų dovana - ŠOKOLADAS

    Vieni sako, kad kakavmedžio sėklų actekų Mėnulio dievas žmonėms pavogė iš Saulės vaikų šalies... Kiti byloja, kad kakavmedžio sėkla papuolė iš Rojaus, todėl šie gardumynai suteikia išminties ir jėgos. Kaip bebūtų, kadaise iš tiesų dieviškus pinigus kainavusiu skanėstu šiandien mes galime mė...
  • Kol šaltoka – tinkamiausi mėsiški patiekalai

    Nors žiemą jau varėme, ji nenoriai užleidžia savo pozicijas ir dar negalime visa širdimi pasidžiaugti šiltais pavasariškais orais, grįžus po pasivaikščiojimo ar lauko darbų norisi pasistiprinti rimtesniais pietumis. Tad pasidairykime, ką ne tik skanaus, bet ir sotaus, mėsiško galime pasigaminti.
  • Nestandartinių lentynų idėja: verta pabandyti

    Vilnietės Eglės BANGAITIENĖS idėja – sustatyti kambarines gėles ant papildomos, paaukštintos lentynos, kurią dabar juokais vadina „pakelta palange“ (pakeltos lysvės pavyzdžiu). Sumanymą realizavus Eglės vyrui Kazimirui, galima sakyti, idėja pasiteisino su kaupu. Gerai įsižiūrėkite – gal ir jums verta pabandyti toki...
  • Tikrojo plovo paslaptys

    Plovas – tai patiekalas, turintis ilgą istoriją, plačią geografiją ir milijonus veidų... Yra net patarlė, kad plovo rūšių yra tiek, kiek yra musulmonų, nes kiekvienas iš jų turi savo paties tikriausio patiekalo receptą. Kita rytiečių patarlė byloja, kad plovo rūšių yra tiek, kiek yra minaretų, arba tiek, kiek žvaigždži...
  • Ilgaamžė kaip gamta verbų tradicija neužleidžia savo pozicijų

    Jau kitą savaitgalį sostinėje šurmuliuos tradicinė Kaziuko mugė, kurioje su patiekalų kvapais varžysis spalvingosios verbos. Jų tradicija iki šiol išplitusi Vilniaus krašte, nors iš tiesų jos rišamos įvairiuose etnografiniuose regionuose. Pirmą kartą lietuvių kalba paminėtos XVI a. antroje...
  • Kas slepiasi po Užgavėnių kauke?

    Užgavėnės – žemdirbiška tradicija, dabar labiau atpa­žįstama iš kaukių – vieno pagrindinių šios šventės atri­butų. ,,Daug jų buvo gami­nama iš kailio, kuris simbo­liškai susijęs su turtu, gausa, požemių pasauliu. Senosios kaukės nuo dabartinių ski­riasi tuo, kad jos visos ...
  • Užgavėnių blynai iš senojo vandens malūno

    Jau rytoj Užgavėnių šventė! Kažkas jau linksminosi ir blynus valgė prieš kelias dienas, savaitgalį, kažkas jų dar keps tikrąją žiemos mėsiedo dieną. Vienas iš traukos centrų – Šlyninkos kaime, Zarasų rajone, išlikęs vandens malūnas, kuriame pagal savitą receptūrą blynus kepa bei renginiams diriguoja Regin...
  • Ne tik sostinėje realizuojamos svajonės!

    Miesto šurmulį iškeitusi į tylesnį gyvenimą Šilutėje tinklaraštininkė Rasa GESTAUTĖ teigia, kad be provincijos, kur gyvenimas irgi verda, miestas neišgyventų, tad didmiesčių žmonės turėtų pagarbiau žvelgti į juos maitinančius regionus. Ir svarbu žemei atsidėkoti už jos gėrybes, nenualinti jos. Rasa teigia, kad ...
  • Tortas ir balerina

    Tobulumo įsikūnijimas... kaip garsiosios balerinos šokis. Pavlovos tortas – traškus morengo kąsnelis, pagardintas kvapniais vaisiais ir uogomis bei plakta grietinėle – tai klasika. Matyt, ne be reikalo jis pavadintas garsios rusų balerinos Anos Pavlovos vardu – lengvas kaip debesėlis, sužadina asociacijas su grak&...
  • Floristai prisipažino meile – nesunku atspėti kam!

    Mums labai pasisekė – tarp Meilės dienos ir Nepriklausomybės šventės yra vos vienas žingsnis! Tikriausiai galėtume save vadinti tikrais įsimylėjėliais. Šį jausmą išreikšti žmogui, regis, nesunku – bučiniu, apkabinimu, žodžiu, rankos paspaudimu, geru darbu. Bet kaip jausmus išsakyti kraštui, k...
  • Žvilgsnis į augalus su dailės prieskoniu

    Dr. Rita ASAKAVIČIŪTĖ, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro ŽI Vokės filialo vyresnioji mokslo darbuotoja, bulvių selekcininkė, tyrinėdama bulves ir kurdama naujas jų veisles, į šį darbą žvelgia ir iš meninio kampo, mat yra krimtusi ir dailės mokslų. Tad mūsų pokalbis – apie augalus darbe ir po jo, apie tyrinėjimu...
  • Marinuoti putpelių kiaušinukai ir ne tik...

    Pačių mažiausių kurapkinių šeimos paukšte­lių – putpelių – auginimas yra vienas iš dau­gelio Vilkijoje gyvenančių ūkininkų Vido ir Ritos BUDREVIČIŲ užsiėmimų. „Prieš 20 metų, kai vaikai dar buvo maži, net neįsivaizdavau, kad kada nors ūkininkausiu. Sakydavau: mano visos daržovės auga tur...
  • Iš kur atsiranda vanilė?

    Unikaliu aromatu išskirtiną kvapiąją vanilę galime užsiauginti ir patys. Ji vešliai auga, nors nežydi ir nemezga vaisių, ir Lietuvos oranžerijose. Kartais net nesusi­mąstome, kiek įdomių ir naudingų dalykų apie vanilę – unikalų augalą ir vieną seniausių ir populiariausių žmonijos prieskonių – mes dar nežinome...
  • Moliūgus auginti linksma

    Danutė SAULIENĖ su šeima iš Švenčionų rajono, Reškutėnų, kasmet moliūgais užsėja 30 arų lauką, bet ūkininkauja ne tiek dėl naudos, kiek dėl malonumo, kasdien šiomis daržovėmis palepina ir naminius paukščius. Tad kokias veisles renkasi ir kaip augina moliūgus, kad ūkininkavimo džiaugsmo neužgožtų nuovargi...