Ashburn +23,4 °C Dangus giedras
Trečiadienis, 31 Geg 2023
Ashburn +23,4 °C Dangus giedras
Trečiadienis, 31 Geg 2023

  • Ar žinote, kokios spalvos morkos labiau tiktų jums?

    Nors lėtais žingsneliais, nors pamažu, bet didėja lietuvių susidomėjimas netradicinių spalvų ir formų morkomis. Kuo skirtinga jų biocheminė sudėtis, teiravomės mokslininkų. Jas auginti pabandę daržininkai kol kas iš džiaugsmo neploja, ypač tie, kurie mėgino jų pasiūlyti pirkėjams turgeliuose. Vis dėlto norintiems paįvairinti vaizdą ir sko...
  • Lietuviška medžiotojo virtuvė

    Pasakojama, kad net kunigai per pasninką skanau­davę bebro uodegos, nes, neva, tai – ne mėsa. Bet kaip yra iš tikrųjų? „Bebro uodega yra vieta, kurio­je daugiausia riebalų. Vieni jas rūkina, kiti bando apkepti. Visa kita – folkloras“, – tvirtina restoranų „Medžiotojų užeiga“ Kaune ir ...
  • Smidrynas: nuo močiutės darželio iki žaliuojančio lauko

    „Pelytės ūkis“, prieš dvejus metus įsikūręs Šeduvoje, dar nedaug kam girdėtas, bet vertas dėmesio dėl jaunųjų ūkininkų Dovydo ir Vaidos Peleckių entuziazmo ir atkaklumo auginti smidrus. Jau gegužę pradedanti derėti daržovė kelius į populiarumą skinasi ne tokiais sparčiais tempais, kaip norėtųsi. Pašnekinome trijų...
  • Kaip perkelti bites iš Dadano avilio į daugiaaukštį

    Kaip perkelti bites iš Dadano avilio į daugiaaukštį? Pataria Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba (LŽŪKT). Agroakademija praktiškai pamokėlei lankėsi pas bitininką Arvydą Mockevičių, kuris laiko apie 200 bičių šeimų ir turi sukaupęs gausios patirties.
  • Jei po šilauogėmis pasodinote kitų augalų, nedelskite – persodinkite juos

    Nedidelėje sodyba tenka taupyti kiekvieną žemės pėdą ir gerai pasukti galvą, kaip talpiai susodinti visus norimus augalus – ir tuos, kurie puošia, ir tuos, kurių derlių mielai sukramsnojame. Neretai kai kuriems sodininkams norisi pataupyti ir durpes, todėl bando išnaudoti erdvę po šilauogių krūmais ir pasodina spanguol...
  • Jeigu ridikėlis, tai raudonas: ar būtinai?

    Lietuviai vis dar konservatyvūs, daugiausia rinkdamiesi raudonus ridikėlius pavasario ar vasaros derliui, nors kuo puikiausiai juos galėtų pakeisti balti, geltoni, violetiniai... O štai rudens derliui japoninius ridikus tradiciškai renkasi ilgašaknius baltus – cilindro formos, nors vis daugiau kas atranda šio ti...
  • Violetinis įgulos gyvenimas

    Žurnalistė, biografinių ir istorinių knygų autorė, kelionių organizatorė, gidė Aurelija Arlauskienė yra ir sodybos „Levandų uostas“ šeimininkė. Ji svečiams mielai pasakoja apie išskirtinius Pietry­čių Lietuvos kultūros paveldo ir gamtos objektus, rengia alcheminius gamtos seminarus, kuriuose supažindina su vaistinėm...
  • Pomidorai – tarsi pūko pataluose

    Gegužės šalnos neatšaldė kolekcininkų noro ir šiemet auginti pūkuotus pomidorus. Šiais tarsi švelniu aksomu dengtais pomidorais grožėtis kviečia kolekcininkė Sandra Šimkevičė iš Alytaus. Jeigu pamiršote pasisėti pūkuotukų, dar yra laiko pasidairyti aplinkui jų daigų – ir grožis atpirk...
  • Botanikos sode Kaune pražydo šimtai įvairiaspalvių rododendrų

    Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode Kaune prasidėjo gausiausios čia auginamos dendrologinės kolekcijos – rododendrų – didysis žydėjimas. Nors pirmieji – daūriniai rododendrai – žiedus skleidė dar balandžio pradžioje, o paskutiniai – šviesusis ir lipnusis rododendrai – žydės tik birželio p...
  • Gurmanų ir smaližių draugė

    Ūkininkas Gediminas Cijūnaitis augina tiek vaisių ir uogų, kad gali ilgai ir maloniai stebinti išrankius klientus. Keli dešimtmečiai ūkininko patirties, tiekiant desertines uogas, paskatino kreiptis patarimų ir mus. Kaip užsiauginti gervuogių – skanių bei labai naudingų uogų? 
  • Malonumai po atviru dangumi

    Ech, lengvumas ir gera nuotaika plevena širdyje!.. Prasidėjo puikiausias metų laikas, kai vėl mėgausimės trimis viename – aktyviu poilsiu, maloniu bendravimu ir gardžiu maistu... Ką įsimesime į iškylos krepšelį? Sotaus, skanaus, o gal pikantiško?..
  • Ilzenbergo dvare tulpių ir obelų žydėjimo metas: įspūdingų vaizdų žadama iki pat rudens

    Rokiškio rajone įsikūrusiame Ilzenbergo dvare, 17,5 hektarų parke, įvairiausių spalvų tulpių ir obelų žydėjimo metas. Jau netrukus jas keis parke susodinti rododendrai ir rožės. Kaip kalbėjo prie dvaro parko kūrimo pastaruoju metu prisidedanti kraštovaizdžio architektė, kone svarbiausia jos užduotis – sukurti nuolatinę &scaro...
  • Derlingo ir estetiško šiltnamio receptas

    Pastaraisiais metais žmonės ne tik daug dalijasi daržininkavimo šiltnamyje patirtimi, pasakoja apie auginamas daržoves, jų priežiūrą, pastangas kovoti su ligomis ir kenkėjais. Vis dažniau dairomės tvarkingo, nesunkiai prižiūrimo ir estetiško šiltnamio pavyzdžių. Tačiau tai padaryti ne taip paprastai, kaip gali pasirodyti. &S...
  • Geras marinatas – jau pusė darbo...

    Virtuvė vis dažniau keliasi į lauką, mėsą ir daržoves vis dažniau kepame ant iešmo ar grotelių. Nenuostabu, kad dažniau ieškome ir įdomesnių, įvairesnių marinato receptų. Daugelis virtuvės šefų teigia, kad tinkamai pasirinktas marinatas mėsai ar žuviai, tai jau pusė darbo gero skonio link. Žuvį pakanka pamarinuoti vos 15&nda...
  • Elegantiškos verbenos – tvirtos kaip mūras

    Tarp šių išskirtinio grožio gėlių, žydinčių violetiniais „skėčiais“, galima vaikščioti nuo birželio iki pat vėlyvo rudens šalnų. Nors jų aukštis viršija žmogaus ūgį, o medėjantis šakotas stiebas ne toks ir storas, Audronės Žeimantaitės-Kedienės šeimos sodyboje patagoninės verben...
  • Veisliniai pomidorai – tobulas skonis

    Pradėjusi auginti pomidorus, Edita Tamošiūnienė iš Panevėžio rajono Velžio kaimo greitai pajuto, kad skaniausi pomidorai – veisliniai, kurių pastaraisiais metais jos kolekcijoje puikuojasi daugiau nei šimtas veislių. Pristatome jų dešimtuką ir vieną kitą patarimą augintojams. Edita yra didelio pomidorų „mi...
  • Senas sodas dovanoja puikų derlių ir vaikystės prisiminimus

    Gegužė tikriausiai vienas nuostabiausių mėnesių Lietuvoje. Gamta skendi šviežioje žalumoje, žieduose ir aromatuose. Vienų augalų žydėjimą keičia kitų, tad po penkių monochrominių mėnesių gali net galva susisukti nuo įspūdžių pertekliaus. Šiuo metu bene gražiausi yra sodai. Baltus magnolijų kupolus pakeitė obelų, kriaušių, sl...
  • Kolekcininkė: „Negražių pelargonijų nebūna“

    Tulpiažiedės, rožiažiedės, hibridai, kvapuolės ir bekvapės, zonartikai... Kokių tik pelargonijų neišvysime šiaulietės Stanislavos Barzinskienės kolekcijoje. Regis, tik penkeri metai praėjo, o pelargonijų kolekcija jau siekia tris šimtus. Bet už įvairovę dar svarbesnė emocija ir energija, kurios iš šių gėlių sem...
  • Augaliniai dažai sveikesni žmogui

    Raminta Beržanskytė, jau dešimt metį tekstilę dažanti augalais, sako, kad iš jų galima išgauti visas spalvas: nuo subtilios žalios iki tamsiausios mėlynos ar akį rėžiančios fuksijų. „Šiandien natūralaus dažymo technikos išgy­vena pakylėjimą, kokio nebuvo nuo pat XIX a.“, – pasakojo Ra...
  • Šalnos nusinešė planuotą derlių

    Šiemetės šalnos, kurios tęsėsi ne vieną savaitę, gerokai „apkarpė“ sodininkų ir grūdininkų derlių. Šiaulių, Kelmės Joniškio, Jurbarko, Šakių, Jonavos, Mažeikių rajonuose labiausiai nukentėjo rapsų pasėliai. Draudikai skaičiuoja, kad žala fiksuota didesniame nei 20 tūkst. ha plote.
  • Natūralistinis gėlynas – tai ne apleista pieva

    Natūralistinis apželdinimas šiandien populiarus visame pasaulyje. Kitokio grožio, ekologijos, vienybės su gamta tendencijos be galo aktualios. „Tačiau sodinant tokį gėlyną reikia nepamiršti, kad nors jis imituoja gamtą, tai žmogaus rankų kūrinys ir jam formuoti taikomi tam tikri principai“, – perspėja krašt...
  • Mėlynosios bulvės jau lysvėse: ką žada nauja veislė?

    Žemės ūkio mokslus studijavęs, bet vadybininku farmacijos srityje dirbantis Tautvydas Katkevičius šiemet jau septintą kartą sodino mėlynąsias bulves. Pirmąkart laukas buvo užsėtas iš Amerikos atvežtomis ‘All Blue’, vėliau jas pakeitė ‘Blue Star’, o šiemet jaunasis daržininkas nekantriai lauks kitos na...
  • Arboristė: „Jei galėčiau, atgimčiau pušimi“

    Ar daug rastumėte vaikų, kurie vaikystėje nebūtų įlipę į medį? Ši malonumą yra išbandę bene visi: ir padaužos, ir ramūs. Bet tik nedaugelis patyrusiųjų, kaip po kojomis braška šaka ir iš bai­mės dreba širdis, savo gyvenimą susieja su arboristika. Tad kodėl padėti ne tik žmonėms, bet ir medžiams nuspr...
  • Ekspertas pataria, kaip į sklypą privilioti tūkstančius bičių

    Lietuva ne veltui vadinama bitininkų kraštu – skaičiuojant bitininkų kiekį, tenkantį vienam šalies gyventojui, Europoje esame vieni iš lyderių ir nusileidžiame tik slovėnams. Tačiau bitininkystė susiduria ir su iššūkiais, mat bitės ir kiti naudingi vabzdžiai kenčia dėl chemizacijos, ligų, senkančių maisto...
  • Kultūriniai erškėčiai – atsparūs ir kvepiantys

    Senovės graikai laukinę rožę siejo su Afrodite. Krikščionybėje meilės deivę pakeitė šv. Marija, o rožės simbolio pagrindu sukurtas krikš­čioniškasis rožinis. Prancūzijoje į Rožių karą įsitraukusios įtakingųjų šeimos savo simboliais pasirinko skirtingų spalvų erškėčius – iki dabar tai dažnas her...
  • Japoniniai ridikai: štai kokie gigantai!

    Pavasaris – sėklų komplektavimo metas. Tad kol dar nesunku surasti, nepamirškime pasidairyti ir japoninių ridikų sėklų. Anglų kalbos mokytoja ekspertė iš Marijampolės Jolanta Rupšienė pernai užaugino ypatingo dydžio japoninių ridikų. Ir tai ne vienintelė priežastis, kodėl verta pasėti šių daržovių.
  • Pirmasis „Piknikas alyvose“ su džiazu, poezija ir dainomis

    Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sodas Kairėnuose gegužės 20-ąją kviečia į pirmąjį „Pikniką alyvose“ su džiazu, poezija ir dainomis. Visą dieną vyksiančioje šventėje sodo lankytojų lauks kultūros ir edukaciniai renginiai, degustacijos ir staigmenos. „Piknikas alyvose“ yra Gatvės muzikos dienos renginių Vilniuje...
  • Naudokimės pavasario dovanomis, kol galime!

    Sunku įsivaizduoti pavasarį be žalios spalvos. Taip pat ir be žalios žolės, žalių sprogstančių pumpurų, mažų žalių lapelių, būtent dabar atrodančių gaiviai ir traškiai. Šios dienos herojai – dilgėlės ir meškiniai česnakai – žali trumpo sezono veikėjai. Labai tikiuosi, kad šias idėjas pritaikysite ir savo v...
  • Aplinkosaugininkai kviečia žavėtis į Lietuvos raudonąją knygą įtrauktu augalu

    Gegužės 18-oji – tarptautinė žavėjimosi augalais diena. Ši diena skirta priminti žmonėms apie augalus, kurių mokslininkai suskaičiuoja šimtus tūkstančių. Deja, kai kurie augalai nyksta ir yra saugomi. Vienas iš retesnių – stačioji vaisgina įtraukta į Lietuvos raudonąją knygą.
  • Dar spėsite pasodinti skanių, traškių ir ištvermingų trūkažolių

    Ne visas trūkažolių (cikorijų) rūšis auginti sudėtinga. Ieva ir Tomas Andriukevičiai iš Leonpolio (Ukmergės r.) jau daug metų ekologinio ūkio laukuose augina gūžines trūkažoles, vertinamas ne tik dėl gero skonio, sultingumo ir traškumo, bet ir dėl ilgo išsilaikymo: gerųjų savybių šios daržovės nepraranda ir i&s...
  • Ekobaseinas: tyras vanduo vasarą, čiuožykla žiemą

    Vandens telkinys sodyboje – tarsi mažąjį gamtos modelį užbaigiantis elementas. Kraštovaizdžio dizainerės Gintarės Kaluškevičiūtės- Dubakienės tikslas – kuriamus vandens telkinius harmoningai su­jungti su gamta, atsižvelgti į aplinkos augmeniją, architektūrą. Gintarė mielai dalijasi mintimis apie ekobaseinus, sukuria...
  • Mahonijos magija

    Kone visą gegužę geltonomis kekėmis šviečia mahonijų krūmai. Žiemą, priešingai nei daugelis lapuočių, jie aplinką puošė sodriai žaliais, blizgiais lapais. Jie mėgstami ir dėl pakantumo ne pačiam geriausiam dirvožemiui. Tačiau botanikai nesutaria, kaip vadinti šiuos puošnius elegantiškus augalus, sodybose...
  • Vynuogių auginimas – ištvermingiausiems

    Poilsiui po darbų ir rūpesčių savame vynuogyne, kuriame tarpsta daugiau nei 70 veislių vynmedžių, Voveriškių gyvenvietėje gyvenantis Edmundas Brikas teturi vos kelis mėnesius. Nors atokvėpis labai trumpas, lapkričio ir gruodžio mėnesiai vienam rimčiausių Šiaulių vynuogininkui labai nuobodūs. „Be veiklos ir darbo negaliu ilgai...
  • Ar auginate paprikų, patenkančių į Skovilio skalės TOP?

    Daržovių sodinimo ir persodinimo įkarštis jau slopsta. Šiltnamiai, terasos ir balkonai baigia prisipildyti saldžiosiomis ir aitriosiomis paprikomis. Nors jas ragausime dar negreitai, neprošal prisiminti Skovilio skalę, sukurtą šių daržovių aitrumui matuoti. „Ją 1912 m. sukūrė JAV chemikas Wilburas Scoville&rsquo...
  • Sėklos – maistui, minkštimas – trąšoms

    „Dijo ūkis“ Daugėlaičiuose (Radviliškio r.) Lietuvoje išskir­tinis moderniomis moliūgų perdirbimo technologijomis. Šeimininkai Modesta ir Žygimantas Dijokai spaudžia aliejų iš daugelio kultūrų ir atranda vis naujų būdų, kaip panaudoti aliejinių belukščių moliūgų sėklas.
  • Akį traukia sustorėję stiebai

    Vilmą Jatkauskienę iš Ukmergės rajono Siesikų tinūtrai sudomino dar tada, kai Lietuvoje jų beveik nebuvo galima įsigyti, tekdavo dairytis anapus sienų. Per tą laiką ji džiaugiasi įsigijusi pačius jai mieliausius. Ir nors šie augalai ypatingi ne tik žiedais, bet ir storais kaudeksais, auginti juos nėra taip sunku, kaip kam nors gali...
  • Modernistinio stiliaus kraštovaizdis: elegancija ir nuosaikumas

    Greta šiuo metu madingo skandinaviško apželdinimo stiliaus egzistuoja ir kiti ne mažiau aktualūs. Pavyzdžiui, modernistinis XX a. architektūros ir dizaino stilius įsiveržė ir į apželdinimą. Šis terminas labai platus, tad dažnai nesusikalbama, tačiau neginčija­mai jam būdingas istorinių ir konservatyvių vertybių atmetimas...
  • Vertikalusis ūkis – dabarties ir ateities žemdirbystė

    Kauno rajone, Ramučiuose, Mariaus Krutulio įkurtame vertikaliajame ūkyje „Daržulis“ jau ketverius metus auga prieskoninės žolelės: daugelio pamėgti bazilikai, kalendros, pipirmėtės ir kt. Vyras sako, kad dar prieš šešerius metus nedaug kas žinojo, kas yra vertikalusis ūkis. Dabar tai jau ne tik ateities, bet ir d...
  • Ar visų rūšių dešrelės tinkamos kepti ant laužo ar kepsninėje?

    Orų prognozėms džiuginant, daugelis zuja į gamtą iškylai ir ruošiasi vienai smagiausių pramogų, maisto kepimui ant laužo ar kepsninėje. Vartotojų mėgstamas ir populiarus maisto produktas kepimui ant atviros ugnies – dešrelės.
  • Koks gi pavasaris be alyvų...

    Pirmųjų pavasario žiedų bangai atslūgstant, kaimuose, miesteliuose ir miestuose, sodybų ir daugiabučių kiemuose kyla alyvų žydėjimo banga. Iki šiol daugeliui jos – tai gegužė, žiedų kekės, aromatas ir norus pildančių penkialapių žiedelių paieškos. Apie šio lietuvių itin mylimo augalo rūšių ir veislių įvairovę da...
  • Klimato anomalijos išderino ir bičių gyvenimą

    Dėl netikėtai atšalusių orų ir užsitęsusių stiprių šalnų nuogąstauja ne tik sodininkai ir daržininkai, bet ir bitininkai. Gegužės pabaigoje savo 70-metį švęsiantis Pranas Norkus iš Joniškio r. Daunoravos kaimo taip pat šį pavasarį, kai balandį buvo šilčiau nei gegužę, vadina nenormaliu ir yra laba...
  • Šiltasis sezonas trumpas – lekiam iškylauti!

    Kada dar iškylauti, jei ne atšilus orui! Visą dieną gali praleisti ant žolės su artimaisiais, bendrauti, tylėti, žaisti – daryti viską, kas šauna į galvą, arba tiesiog džiaugtis. Bet būtinai – vaišinantis. Suprantama, prieš iškylą rūpestinga šeimininkė galvoja: ką pagaminti, kaip servi...
  • Daržas balkone – kaip azartinis žaidimas

    Agnė Klevinytė, vadovaujanti vienam Klaipėdos restoranui, šiemet nutarė savo bute, įstiklintame daugiabučio balkone, įkurdinti eksperimentinį daržiuką. Ir jau gegužę džiaugėsi traškiais agurkėliais, žydinčių pomidorų grožiu, užaugintomis daržovėmis puošė sumuštinius per gimtadienį. Nors šiemet apskritai pirmą k...
  • Kol sodyboje šėlsta vaikai...

    Tarp gėlių krykštaujantys vaikai – kiekvienos šei­mos svajonė. Tačiau kaip sukurti jaukią, estetišką sodybos aplinką su vaikų čiuožyklomis, smėlio dėžėmis, sūpynėmis, kad bendras vaizdas nepri­mintų sprogimo lego kaladėlių fabrike? Kad vasarą mažieji laisvai lakstytų, linksmintųsi balionais papuoštoje va...
  • Laistykime tinkamai

    Ir mažyliai žino – jei norime užauginti gražų augalą, jį reikia palaistyti. Kada ir kaip tai daryti, turime išmokti. Apie laistymo taisykles ir ypatu­mus savo žiniomis pasidalijo VDU Žemės ūkio akademijos profesorė Honorata Danilčenko.
  • Slyvos – sveikatai, grožiui ir pasigardžiavimui

    Kulinarijoje, medicinoje, kos­metologijoje naudojamos be­veik visos slyvų dalys – prinokę vaisiai, žievė, lapai, žiedai ir kau­liukai. Vitaminų ir kitų žmogaus organizmui naudingų medžia­gų kiekiu šie vaisiai nenusilei­džia citrinoms, obuoliams ar serbentams. Tik ar visiems tinka šios gaivaus skonio uogos,...
  • Užsukite į senovinės bitininkystės muziejų

    Orams šylant, laikas krautis kuprines ir detaliau susipažinti su kalvotąja Aukštaitija! Ar žinojote, kad Aukštaitijos nacionaliniame parke, Ignalinos rajone, yra nuostabi vieta – Senovinės bitininkystės muziejus. Jo ekspozicija apjungia šiuolaikiško žmogaus poreikius su natūralumu ir papročiais.
  • Baklažanų daigus puola kolorado vabalai

    Pastaraisiais metais Lietuvos daigų augintojai ir daržininkai pastebi, kad kolorado vabalams jau bulvių neužtenka – pradėjo atakuoti ir baklažanus. Tai patvirtino ir Stasė Gudonienė iš Zibalų (Širvintų r.), ir LAMMC ŽI Vokės filialo specialistai.
  • Gražios, kvapnios ir skanios

    Pasaulis pilnas skanių ir valgomų dalykų. Taip jau surėdytas pasaulis, kad žvelgdami į ką nors gražaus, nė nepajuntame, kaip pagalvojame, kad „skaniai atrodo“. O ką jau kalbėti apie gėlės – laimei, jų žiedai ne tik išvaizdūs, bet kai kurių ir skanūs! Tad kodėl gi jomis ne tik puošti patiekalus, bet jas ir valgyti....
  • Bitininkai kviečiami teikti paraiškas paramai

    Šalies bitininkai iki gegužės 30 d. kviečiami teikti paraiškas paramai pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano (Strateginis planas) sektorinės intervencinės priemonės „Parama bitininkystės sektoriui“ programą. Šiam paraiškų kvietimui skirta 1 099 565 Eur iš Eu...