Ashburn +8,4 °C Dangus giedras
Antradienis, 27 Vas 2024
Ashburn +8,4 °C Dangus giedras
Antradienis, 27 Vas 2024

  • Pagal „off grid“ filosofiją gyvenantis dailininkas: „Vilnius dabar – mūsų kaimas“

    Kai žinomas dailininkas Vygantas Vėjas nutarė mesti sostinę, dažnas stebėjosi. Kodėl buvusiam Vilniaus Užupio respublikos rezidentui, praeityje gyvenusiam Tokijuje, apkeliavusiam pusę pasaulio, reikėjo atsidurti vos ne džiunglėse prie Baltarusijos sienos? Jau vien tai gali būti keista. Bet gyvenimas be elektros ir jokių tinklų, vadinamasis &bdqu...
  • Saldžiųjų bulvių daigus ruoškime vasarį

    Bulves lauke sodinsime dar ne greitai, bet kodėl gi tradicinio šių daržovių lauko nepaįvairinus saldžiosiomis bulvėmis, vadinamaisiais batatais. Jie maistingi, sotūs, turi daug skaidulų, tinka mėgstantiesiems pasportuoti. Skanūs virti vandenyje, kepti, tinka gaminti garuose. Tad jeigu nusprendėte jų pasisodinti, jau dabar atlikite kelis p...
  • Arbūzais mėgavosi iki Kalėdų, o šviežiais pomidorais – iki vasario

    Į buvusius tėvų namus Akmenės rajone, Žerkščių kaime, Dainos šeima persikėlė gyventi prieš dvejus metus, tačiau patirties auginant daržoves sukaupė jau anksčiau. Ir ne veltui – gerai užderėjusiu pernykščiu derliumi šeima mėgaujasi iki šiol. Beje, puikiai išsilaikiusius, paskutinius šv...
  • Šiltas sultinys – didžiausias skrandžio džiaugsmas

    Nesvarbus, koks metų laikas, nesvarbus – rytas ar vakaras, sultinys organizmui bus ir maistas, ir vaistas, ir prevencinė priemonė. Svarbiausia jį virti lėtai ir ilgai. Na, o išvirus, leisti dar šiek tiek „pailsėti“ – palikite pastovėti 10–20 min., per šį laiką jis taps sodresnio skonio.
  • Baltieji amių skėčiai

    Laukinius augalus primenantys dekoratyviniai dabar itin madingi. Daugelio priežiūra nesudėtinga, ilgai išlieka gražūs – svarbu sukurti patrauklius derinius, kad po langais neišaugtų akis badantis žydintis „šiukšlynėlis“. Keliais gerais patarimais pasidalijo nuostabų gėlyną ne sodyboje, bet prie daugi...
  • Arbūzų daiginimas: nedarykime klaidų

    Iki arbūzų sėjos dar nemažai laiko, bet pasiruošti niekada ne per anksti, o sėklų įsigyti – pats metas. Ne retam arbūzų augintojui žinomi panevėžiečiai Vilma ir Jonas Žukai dirvą jiems paruošė jau iš rudens, o sėklas daiginti pradės balandžio viduryje. Vilma perspėja, kad ir viena nedidelė klaida kartais pakiša ...
  • „Rimti“ ir „linksmi“ patiekalai su šokoladu

    Šokoladas universalus gaminys, jis ir „linksmas“, ir „rimtas“ – kartais mėgaujamės kaip desertu, kartais įmaišome į padažus prie mėsos ar žuvies patiekalų. Parinkome 3 receptus, kurie tiks ir pietums, ir maloniam desertui. 
  • Jei pavėluosite pasodinti – sulauksite menkesnio braškių derliaus

    Šiuo metu labiausiai aptarinėjama daržovių sėja: kokias veisles auginsime, kokių atsisakysime, kada geriausia sėti, į kokią žemę ir indus, kada pikuoti ar visai to daryti nereikia ir taip toliau. Šeimos ūkio „Ievos braškės“ savininkė Ieva Marija Mišeikytė sako, kad jau reikia pagalvoti ir apie brašk...
  • Uogininkė Rugilė – pirmoji giminės ūkininkė

    Rugilės Romankevičiūtės atsiradimo Bėčiūnuose (Biržų r.) ir ūkininkavimo nepavadinsi nei paprastu, nei įprastu. Baigusi vidurinę mokyklą, mergina pasirinko ir baigė psichologijos studijas. Ir tik vėliau su gyvenimo draugu nusprendė ieškotis sodybos gamtos prieglobstyje, kur būtų galima užsiimti širdžiai malonia veikla. Jau augindam...
  • Žalia šviesa tomatilams – darže ir virtuvėje!

    Desertams dažniausiai naudojamos peruvinės dumplūnės ir dumplūnės ‘Jantar‘ mėgstamos daugelio smaližių, tačiau ne taip seniai išpopuliarėję tomatilai, kitaip vadinami filadelfine dumplūne, valgytojus perskyrė į dvi grupes – tuos, kuriems patinka, ir tuos, kurie nesuprato, kuo taip žavėtis. Jeigu esate šio vaisiaus...
  • Taip laukiamas krokų žydėjimas...

    Rudenį į žemę kaišiodami krokų svogūnėlius, vaizduotėje jau regime, kaip spalvingai jų taurelė sužydės pavasarį. Kai žiemos šiltesnės, jais galime pasidžiaugti net vasario pabaigoje, bet šiemet, matyt, teks palaukti ilgėliau. Šias gėles neabejotinai mėgstame dėl ankstyvo žydėjimo, ryškių spalvų ir lengvos priež...
  • Ką daryti, kad mieliagrybiai nenudžiovintų medžių sodyboje?

    Netruks ateis pavasaris, dairysimės į beržus ir klevus, norėdami ir vėl paskanauti jų sulos. Gamtos specialistai perspėja – laiku neužgydę medžių žaizdų, pasmerksime juos žūčiai. Vienas pavojingiausių kenkėjų – mieliagrybiai, ne mažiau nei mes mėgstantys sulą. Kaipgi apsaugoti medžius?
  • Ūkininkas svajoja apie naują dvaro gyvenimą

    23 metus policijoje ištarnavęs Ramūnas Lencius prieš beveik dvidešimt metų grįžo į gimtąjį Kelmės kraštą ir sėkmingai ūkininkauja vaizdingose Vaiguvos apylinkėse. Ūkininkas ne tik dirba 120 ha žemės, turi 150 ha miško, bet ir stengiasi naujam gyvenimui prikelti Adošiškės dvarą. Svarsto – gal...
  • Molinių namų ir avių škudžių entuziastė nuleido rankas

    Dar 2007 m. pastačiusi bene pirmą šių laikų namą iš molio ir šiaudų, žinoma keramikė, namo be kreditų idėjos propaguotoja Dormantė Penkinski entuziazmu nebetrykšta. Vilkų išpuoliai sužlugdė jos turėtą avių škudžių ūkį. Be to, teisinė bazė Lietuvoje taip pakito, kad, pasak „Ūkininko patarėjo“ ...
  • Lopinėlis praeities, lopinėlis dabarties...

    Danutė Blažienė – profesionali tekstilininkė, skiautinius siuvanti jau daugiau nei 15 metų. Moteris sako, kad į savo gaminius įsiuva praeities detalių, širdies šilumos ir lietuvišką identitetą atspindinčių elementų. Tradicijas ji siekia atskleisti naujoviškai ir patraukliai: „Noriu, kad mūsų močiučių, prom...
  • Ar norite burgerio su vabzdžių lervomis?

    Kasmet didėjant gyventojų skaičiui planetoje, vienas svarbiausių klausimų, į kurį atsakymų ieško tiek mokslininkai, tiek verslininkai – kaip išmaitinti milijardus žmonių. Kai kurie iš jų siūlo atsigręžti į europiečiams naują maisto šaltinį – vabzdžius. Nors mūsų šalies vartotojai į tokius produktus ...
  • Bulvių pasikasti galima ir žiemą

    Klaipėdos rajone gyvenantis Darius Gaižutis ir stebina, ir priverčia nusišypsoti. Žvilgtelėjus į nuotrauką, nesuklystum, kad tai rudens derlius. Bet pasirodo – tai netiesa. Darius atrodo būtų sumaišęs metų laikus. Nors lauke dar kalendorinė žiema, nuėjęs į savo daržą jis lyg niekur nieko parsineša į namus žiemos derlia...
  • Nauja mada – vyrai dovanoja įvairiaspalves tulpių puokštes

    Šv. Valentino dienai dažniausiai dovanojamos rožės, vis tik gėlininkai pastebi, kad su jomis ima konkuruoti tulpės. Jos gėlių karalienėms nė kiek nenusileidžia žydėjimo ilgumu, spalvų ir formų įvairove, o dėl kainos skirtumų, mylimai moteriai galima nupirkti kur kas didesnę ir įspūdingiau atrodančią tulpių puokštę. Beje, šių...
  • Dauginti jurginus nesunku, o nauda – didelė

    Kaip laikosi žiemojantys jurginų gumbai? Neprošal nueiti į rūsį jų patikrinti, o jeigu planuojate šių nuostabių gėlių užsiauginti daugiau, selekcininkai siūlo jas dauginti auginiais arba gumbais. Sunku nebus, be to, šie būdai leis atnaujinti veislės ir jų savybės pagerės– sulauksite gausesnio žydėjimo, žiedai bus didesni.
  • Laukiant plaušenių derliaus, „išbučiuotas“ kiekvienas žiedas

    Mėgstantys eksperimentuoti ir į įdomesnius augalus besidairantys daržininkai žino, kad ne taip paprasta auginti plaušenes. Nors pats augalas nėra per daug kaprizingas, sulaukti jo vaisių ne visiems ir ne visada pavyksta. Praėjusį sezoną net 20 vaisų šiltnamyje užauginusi Kristina prisipažįsta, kad tą vasarą teko pabūti net bitute.
  • Žygis į kaimą: vietoj poilsio – neplanuotas ūkis

    Kai buvusi Vilniaus policijos pareigūnė apsigyveno kaime, įsivaizdavo, kad supsis hamake tarp obelų, keps šašlykus ir ramiai ilsėsis. Nutiko kitaip. Melžti ir prižiūrėti piendaves mokėsi iš internete randamų vaizdo pamokų, o vietoj nusikaltėlių gaudymo prasidėjo lakstymas paskui tvorų nepaisančius ožiukus. Bulves pasodinusi ...
  • Susisuko rododendrų lapai? Specialistai paaiškino priežastis

    Visžaliai rododendrai sodybą puošia ne tik žiedais, bet ir visus metus spalvos nekeičiančiais lapais. Deja, artėjant pavasariui, pastebime, kad jie suglebę, susisukę ar nurudę. Kas dėl to kaltas – žiemos šaltis ar ankstyvo pavasario saulė?
  • Kai lėkštėje norisi gaivos – pasigaminkime salotų

    Ateinant pavasariui organizmas prašosi pastiprinamas vitaminais, o mums norisi – gaivaus skonio. Tai visai nesunku suderinti, tereikia prisiminti vieną kitą vaisių ir daržovių salotų receptą. Jos tiks užkandžiui ir vienos, ir sotesniems pietums prie mėsos.
  • Vienoje puokštėje – ir grožis, ir skonis, ir kvapai

    Kuršėniškė augalų kolekcininkė Aurelija Žilinkskytė siekia, kad šeimos sode vyrautų harmonija, gera energija ir natūralumas. „Mums svarbu ne tik užsiauginti puikios kokybės daržovių, gėrė­tis augalų žydėjimo puošnumu, bet ir pasidžiaugti bičių dūzgi­mu, spalvingų drugelių plazdenimu, – teigia ...
  • Mažieji ‘Dwarf‘ pomidoriukai pirmieji keliaus į daigyklas

    Žiemai vos persiritus į antrąją pusę, norom nenorom į galvą lenda mintys apie artėjantį daržų sezoną, ranka taip ir tiesiasi prie rašiklio ir popieriaus lapo, kuriame nugula ir ilgas pomidorų veislių sąrašas. Bet patyrę daržininkai perspėja – nereikia skubėti pradėti sėją. Vis tik savaitė kita ir jau galėsime į žemę berti pam...
  • Pušų spygliai: nuo medicinos iki virtuvės subtilybių

    Ne tik vasara dovanoja skanių, malonių ir sveikatą stiprinančių gėrybių. Dabar pats metas pasiskinti pušų spyglių, o atšilus orui ir pumpurų. Jie tiks ne tik arbatai, bet ir girai, kuri, pasak pirtininkų, grąžina jėgas, mėsos patiekalams marinuoti, atpalaiduojančioms vonioms, inhaliacijoms.
  • Mėtomis kvepiantis Danutės pasaulis

    Kai žvarbus vėjas ieško menkiausio plyšelio patekti vidun, nėra nieko geriau, kaip sėdėti įsisupus į pledą ir mėgautis kvapnia mėtų arbata. Tokiais jausmais šiandien gyvena Danutė Simonaitienė iš Marijampolės rajono, Paršelių kaimo. Ji augina daugiau nei trisdešimt įvairiausio skonio ir kvapo mėtų rū&sca...
  • Pepinas – skanus kaip melionas, sultingas kaip kriaušė

    Nenustebkite ir nekaltinkite blogais kėslais daržininko, jeigu jis pasiūlys paskanauti ežinės kiauliauogės arba pepino vaisiaus – ne visos šio augalo veislės nuodingos. Klaipėdietė Kristina Jasmanė jau ruošiasi trečiam jų sezonui ir tikisi, kad per žiemą pailsėję augalai derės anksčiau ir gausiau nei pernai.
  • Sėjos kalendorius – ką į žemę bersime vasarį?

    Sėjos kalendorius daugeliui ūkininkų ir sodininkų yra nepamainomas pagalbininkas, net ir šiais technologijų laikais. Tai puikus įrankis, kuris ne tik primena kokius darbus reikia atlikti, bet ir padeda pažinti gamtos ciklą. Nors vasarį už lango dar šalta, jau galima pasiruošti puikiam derliui – apžvelkime, kokius darbu...
  • Jeigu neapgenėjote šilauogių rudenį – ruoškitės pavasarį

    Darbuotis su sekatoriumi sode galima beveik visada. Sodo specialistai jau dabar, atslūgus žiemos šalčiams, ragina sodininkus, neapgenėjusius vaismedžių rudenį, autis batus, dėtis darbo pirštines ir, pasiėmus įrankius, paruošti augalus naujam sezonui. Ar galime šiuo metu genėti ir šilauogės?  
  • Plovui – viena, kepsniams – kita: kaip išsirinkti tinkamą kiaulienos dalį ir atrasti naujų skonių

    Kiauliena – ne tik lietuvių itin mėgstama, tačiau ir nebrangi mėsa, iš kurios galima paruošti gausybę įvairiausių patiekalų. Nuo paprasčiausių kepsnelių, šašlykų ar šonkauliukų iki gerokai egzotiškesnių azijietiškos virtuvės šedevrų.
  • Daržininkės rankas į žemę kištų ir per ledą

    Žiemai persiritus į antrąją pusę daržininkai suskubo ruoštis ateinančiam daržininkystės sezonui. Nors bažnyčiose kalėdinės eglutės dar stovės papuoštos iki pat Grabnyčių, nekantriausioms jau knieti kišti rankas į žemę, nesvarbu, kad kai kur – dar ledas. Vienos planuoja auginti daržoves ant palangių, kitos – &scar...
  • Sausos ir karštos vasaros koreguoja augalų madas

    Vis dažniau sulaukiame sausų ir karštų vasarų, verčiančių gerokai pamąstyti, planuojant naujus gėlynus ir alpinariumus ar papildant jau esamus įdomiais ir nereikliais augalais. Būtent tokiais, kurie ne tik sausrą, bet ir šalčius žiemą ištveria. Tokiu pavyzdžiu mums gali būti garsios gėlininkės Genovaitės Pociulienės sodyboje...
  • Prieš arbatos puodelį teks pasukti galvą sprendžiant prieskonių detektyvą

    Kėdainių rajone, Josvainių seniūnijoje įsikūręs Juodkaimių bendruomenės centras, visai neseniai tapęs ,,Žolynų namais“, sukūrė tikrą ,,Prieskonių detektyvą“. Juodkaimių bendruomenės  centro pirmininkė Virginija Cukanovienė paslapčių neišduoda, kokie žolynai ir kokiu pavidalu ,,dalyvauja“ šioje edukacijoje, ta...
  • Vaismedžiai nukentėjo nuo miško svečių – ką daryti?

    Ne tik prasti orai gali sugadinti derlių. Sodams bėdų dažnai pridaro iš miško atliuoksėję kiškiai ar stirnos. Gerai, jeigu sodyboje gyvenama ir žiemą, bet jeigu šeimininkai žiemoja mieste, o sodo tvoroje žioji skylė, didelė tikimybė, kad nelaukti svečiai apgrauš medelius, ypač jaunesnius. Tad ką daryti?
  • Išbandytos gudrybės gausina derlių

    Valentina Kerulienė su šeima, prieš daugiau nei dvidešimt metų gyvenimą sostinėje iškeitusi į Antanaičių kaimą Širvintų rajone, išmokusi auginti pomidorus, šiandien savo patirtimi gali pasidalyti ne tik su pradedančiais augintojais. Anot pašnekovės, šių daržovių auginimas reikalauja ...
  • Kūrybiškos Kalbų mokyklos nepaleidžia įkvėpimas ieškoti naujų sprendimų

    Netradicinėmis ugdymo erdvėmis ir unikalia kalbų mokymo patirtimi garsėjanti Kėdainių kalbų mokykla įgyvendino dar vieną daug laiko ir bendruomenės pagalbos pareikalavusį ketinimą. 2024 m. sausio 25 dieną oficialiai atidaryta nauja kruopščiai suplanuota ir estetiškai įrengta 70 kvadratinių metrų erdvė su kokybiška įranga &nd...
  • Orchidėjos – unikalūs gamtos kūriniai

    Nuo seno orchidėjos laikomos tobulumo simboliu. Žiedų formos, kvapas ir savitas augimo būdas atrodė ypač paslaptingi. Kraštovaizdžio architektas Vladimiras Eicher-Lorka sako, kad prireikė daugybės metų toms paslaptims atskleisti, atogrąžų miškų gražuolėms prisijaukinti. Jos yra vienos iš įspūdingiausių ir įdomiausių žydinčių...
  • Kopūstų draugai – fitoncidiniai augalai

    Dažname darže auginami baltagūžiai kopūstai neretai nukenčia nuo vieno žalingiausių kenkėjų – kopūstinės kandies (Plutella xylostella L.). Kovai su šiuo kenkėju galima pasitelkti ir fitoncidinius augalus. Kokius reikėtų pasirinkti?
  • Žiemą ant stalo garuoja raugintos daržovės

    Jeigu esate užraugę kopūstų, burokėlių ar moliūgų, nėra ko laukti – atidarykite indus ir virkite gardžias sriubas, troškinius, o namiškiai teruošia pilvus skaniems pietums.
  • Daržininkavimas be plano – didžiausia klaida

    Kad ir kaip patiko pernykštė daržo schema, ji neturėtų dubliuotis ne tik su praėjusiais, bet ir su dar ankstesniais metais. Kadangi nuo sėjomainos priklauso derliaus kokybė ir gausa, patys spręskime, kiek ji mums reikalinga darže. Anot VDU Žemės ūkio akademijos profesorės, Liublino gamtos mokslų universiteto Garbės profesorės Honoratos Da...
  • Liga, nuo kurios nesinori pasveikti

    Priklausomybių būna įvairių. Norintiesiems nuo jų išsivaduoti padeda medikai, tik neteko girdėti, kad psichoterapeutų duris pravertų gėlininkai ar augalų kolekcininkai, nors visi tvirtina – esame priklausomi, sergame nepagydoma liga. Tokia „ligone“ save vadina ir Vilniaus krašte, netoli Bezdonių, gėlių kolekciją k...
  • Daugiau eksperimentų – didesnis svoris

    Pirmą kartą dramblinius česnakus, sveriančius po pusę kilogramo ar daugiau, išvydo prieš kelerius metus, o dabar telšiškė Lina Steponavičienė be jų neįsivaizduoja savo daržo. Nenusivylusi po pirmų nesėkmių ir nepabūgusi eksperimentuoti, dabar kasmet užaugina vis didesnius švelnaus skonio dramblinukus. Paslaptis...
  • Nenugalima gamtos trauka

    Viktorija Motūzaitė, keramikos studijos ,,Laumių puota“ įkūrėja, stebina stilingais dirbiniais. Lėkštėse, dubenėliuose ir kituose induose moteris įspaudžia ypatingus ženklus – įvairių augalų fragmentus. „Kartą pamėginau į keramikos dirbinį įspausti pačios auginamų prieskoninių žolelių lapelių. Labai nustebau, kaip gražia...
  • Koloninių obelų alėja

    Kas nenori kuo greičiau sulaukti derliaus! Koloninė obelis galėtų išpildyti nekantruolių lūkesčius. Jau dvimečiai sodinukai ima megzti pirmuosius vaisius, o štai trečiaisiais ir ketvirtaisiais metais derlius itin gausus.
  • Augalams pavojingesnė snieginga žiema ar žiema be sniego?

    Purus sniego sluoksnis saugo augalus nuo iššalimo. Bet... Nors sniegas augalams naudingas, iškritęs staigiai ir gausiai, gali pridaryti bėdos.
  • Kuo vertingi pelenai?

    Patyrę sodininkai ir daržininkai niekada neišpila medžio pelenų. Juose daug cheminių elementų, itin reikalingų augalams, o gaunami visiškai nesudėtingai. Kaip tik dabar – pats tinkamiausias metas juos kaupti. Tik kartais kyla klausimas, ar jie tinkami visiems be išimties augalams?
  • Griaunam mitus apie pomidorų sėją

    Artėjant naujam sezonui, patarimų, kaip užauginti sveikų ir tvirtų daigų, nebūna per daug. Pomidorų augintoja agronomė Vilija Juškevičienė iš Jiezno (Prienų r.) perspėja nekartoti dažnų klaidų: vėlyvuosius pomidorus sėti vėliau, o ankstyvuosius – anksčiau.
  • Norite kepsnio kepsninėje žiemą? Mielai prašome!

    Vienas iš įdomesnių maisto gaminimo prietaisų – pasaulyje išpopuliarėjęs kamado. Nors šiandien yra įvairiausių kepsninių, jo gerbėjai teigia, kad toks grilis daug geresnis nei klasikinės metalinės kepsninės. „Kamado keičia mūsų požiūrį į maisto gamybą. Tai tam tikra magija, kuri nepalieka abejingų“, –...
  • Upės potvynis nepaskandino noro sukurti gražią sodybą

    Šveicarijos kaimynystėje, Jonavos rajone, erdviame sode šeimininkauja visa Stankų šeima. Sodo grožis, gėrybių gausa ir ramybė – tai gyvenimo būdas. Irena ir Henrikas Stankai pradėjo sodininkauti prieš 35 metus. Vėliau prisijungė sūnus ir dukros šeima, tad plotas nuo 6 arų išsiplėtė iki 18.