Ashburn +20,7 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Spa 2023
Ashburn +20,7 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Spa 2023

Daržas

  • Didelės daržovės auga ne ant mielių

    Tokio dydžio senovinius daugiagalvius svogūnus, kokių galbūt nė neregėjote, ir kitas daržoves Ramutė ir Ignas Kanapieniai nedideliame ūkelyje užaugina be cheminių priemonių, tręšdami vien perpuvusiu vištų mėšlu. Gero derliaus paslaptimis R. Kanapienienė pasidalijo ir su skaitytojais.
  • Ūkininkų gyvenimo būdas – dirbti, kai kiti atostogauja

    Jaunoji ūkininkė Violeta Salmanovič, skaičiuojanti vos antrus daržininkystės metus, tam tikra patirtimi jau gali dalintis ne vien su pradedančiais daržininkais. Svogūnų laiškai žiemą, saldieji kukurūzai ir retesnių rūšių kopūstai vasarą, rudenį – štai kas galėtų sudominti augintojus, nebijančius iššūkių. ...
  • Nepabūgo pasukti į ekologinį ūkininkavimą

    Ernesta ir Andrius Bružai – jauna ūkininkų šeima iš Rokiškio rajono, Greviškių kaimo. Kalbiname Ernestą, kuri sėkmingą darbą sostinėje iškeitė į ūkininkavimą. Posūkis į kaimą buvo nelengvas, bet prasmingas. Nors statistika rodo, kad ekologinių ūkių šalyje mažėja, jauna šeima nepabūgo sukti b...
  • Jei dirbi darže, turi jausti palaimą, o ne vargą

    Gražina Lazdinienė, su vyru Miroslavu ir visa šeima Adutiškyje (Švenčionių r.) beveik 40 metų puoselėjanti sodybą ir daržą, su augalais mielai bendrauja ne vien todėl, kad gyvenimą skyrė biologijos ir chemijos mokytojos darbui. Jos teigimu, daržininkavimas teikia didelį džiaugsmą, kai net nuovargis malonus, antraip ši...
  • Istorijos labirintais paskui bulvę

    Jei žinomiausias lietuviškos gastronomijos žinovas, istorikas ir tyrinėtojas Rimvydas Laužikas bulves vadina poniomis, tai, matyt, jos išties nusipelnė būti ant mūsų stalo. Bemaž 15 metų gastronominį paveldą tyrinėjantis ir šia tema keturias knygas rengęs profesorius R. Laužikas bulvių patiekalų protėvių ieško už Liet...
  • Ar tiesa, kad patisonai geriausiai auga naktimis?

    Dėl formos prancūzai patisonus pavadino augaliniu pyragu, o šios daržovės aromatas primena grybų ir agurkų skonį. Jų veislės augintos ir tyrinėtos LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto bandymų laukuose.
  • Paprikos: gražu pažiūrėti, gardu paragauti

    Šilalės rajono Tūbinių kaimo gyventoja Daiva Rameikienė šį sezoną atrado daug naujų paprikų spalvų niuansų ir iš jų sukūrė spalvingų kompozicijų, dėlionių. Jos teigimu, šias daržoves net lengviau auginti negu pomidorus, o ir atsidėkoja jos nauda sveikatai, gardžiu skoniu ir žavesiu.  
  • Ką svarbu žinoti po bulviakasio?

    „Bulvės kasamos tik visiškai subrendusios, kai bulvienojai pageltę ir gumbai lengvai atsiskiria nuo šakninių ūglių. Tad bulviakasį reikėtų baigti iki spalio 10 dienos“, – primena Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystės instituto Vokės filialo vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Rita Asakavičiūtė.
  • Moliūgėliai, apsimetę vištos kiaušinukais

    Įdomius baltus moliūgėlius ne pirmą sezoną užaugino Rima Valindikevičienė iš Kauno. Panašumas į vištos kiaušinius paskatino netgi juos marginti Velykoms. Dar daugiau: ši veislė netgi naudojama vištų lizduose kaip padėlys.
  • Valstybinėje miškų tarnyboje vyko pomidorų degustacija

    Rugsėjo 13 dieną Valstybinėje miškų tarnyboje (VMT) vyko pomidorų degustacija. Buvo pristatyta 40 pomidorų veislių, iš kurių – ir keletas lietuviškų, įrašytų į Nacionalinį genetinių išteklių sąrašą.
  • Galingieji debesylai

    „Manau, neskubate pirkti debesylo sėklų, nes Lietuvoje yra nedaug žinančiųjų apie šį vertingą augalą, kurį galėtume pavadinti lietuviškuoju imbieru. Tie daržininkai, kurie trokšta naujovių, gali užsiauginti jų ir savo daržuose ar gėlynuose. Noriu pastebėti, kad šie augalai puikiai auga lauke nereikalaudami didel...
  • Ar svajojate apie nuosavą „baravykų daržą“?!

    Jeigu labiau mėgstate grybus valgyti nei grybauti, tikriausiai ne kartą pagalvojote, kaip būtų puiku, jei šios miško gėrybės augtų šiapus sodybos tvoros. Vis tik yra žmonių, kuriems šypsosi laimė ir, pažvelgę pro kambario langą, sprendžia, ar jau laikas eiti nusirauti baravykų.
  • Sulaukėte menko paprikų ar baklažanų derliaus? Agronomė paaiškino priežastis

    Ne kasmet, o ypač tik pradėjus daržininkauti ir turint nedaug patirties, galima nusivilti derliumi, kurį pavyko užauginti, nors, regis, dėmesio daržovėms netrūko. Ne visada paprikos ir baklažanai gausiai uždera net šiltnamio sąlygomis. Į klausimą „Kodėl?“, atsakymų turi mokslininkė, agronomė doc. Audronė Žebrauskienė.
  • Ką daryti, kad kaliaropės užaugtų skanios?

    Kaliaropės – vertingos kopūstinės daržovės, tačiau per vasaros sausras dažnas šių daržovių augintojas suabejoja, ar apskritai verta sėti jas, reikalaujančias ypač daug vandens. O ką pataria specialistė?
  • Lapiniai burokėliai – be vargo užauginti, greitai paruošti

    Kaunietė Rima Valindikevičienė lapinius burokėlius augino ketvirtą sezoną iš eilės – ir priskiria juos nelepioms daržovėms, palyginti su šiemet prasčiau dygusiomis. Minkšti šių burokėlių lapai savo privalumais atsiskleidžia sriubose ar troškiniuose ne tik šviežiai skinti ir virti, bet ir konservuot...
  • Drąsiai nėrė į akvaponiką: daržovių šaknys – vandenyje su žuvimis

    Akvilė ir Edgaras Burneikos vieni pirmųjų Lietuvoje įdiegė akvaponikos sistemą. Jau ketvirtas sezonas, kai daržoves jie Molėtų rajone sėkmingai augina maitinamas maisto medžiagomis iš vandens su žuvimis. Ūkis nėra komercinis – natūraliai užaugintos daržovės daugiausia skiriamos šeimos poreikiams, o pertekliumi dalijasi su pre...
  • Ilgakasiai geltonskruosčiai pomidoriukai – tarsi girliandos šiltnamyje

    Jeigu esate ne tik skonio, bet ir grožio gurmanas, jeigu norite nedidukų vyšninių pomidoriukų, kurie būtų ne tik saldūs, bet ir puoštų šiltnamį ar stalą, verta pasodinti geltonųjų ‘Goldkrone’, ilgomis gelsvomis „kasomis“ nuo aukštos viršūnės tarsi girliandos besidriekiančius iki pat žemė...
  • Ką sėti rudenį?

    Sulaukus rudens sodo darbai po truputį ritasi į pabaigą. Tačiau iki šalčių dar galima paruošti dirvą ir pasėti ar pasodinti daržovių, skirtų žiemoti – kitų metų ankstyvam derliui. Priklausomai nuo oro sąlygų, rugsėjo pabaigoje, dargi ir spalio mėnesį pakanka šilumos sėkloms dirvoje išleisti šakneles ir tr...
  • Norite įdomesnių arbūzų – prireiks atkaklumo

    Mokytoja metodininkė Gerda Pėstininkienė iš Alytaus miesto pas mamą Veroniką Venciūnuose su arbūzais draugauja daugiau nei penkerius metus, bet kiekvieną sezoną ieško vis įdomesnių veislių – ne tik išoriniu vaizdu, bet ir minkštimo spalvomis bei skoniais. Kol atsirenki patikimiausias, prireikia ne tik laiko, bet...
  • Daržovės pakartotiniam derliui: sultingos kaip pavasarį

    Daržovių ūkyje Digriuose (Kauno r.) Renata Jančoraitė su vyru Luku priaugina tiek, kiek reikia šeimai ir galima nesunkiai parduoti. Rugpjūčiui baigiantis viename iš Kauno ūkininkų turgelių rikiavosi eilės prie jos išpuoselėtų pakartotinio (rudeninio) derliaus daržovių: ridikėlių, salotų, špinatų ir kitų, – nors ...
  • Plaušenę užaugino iš trečio karto

    Marija Gribauskienė Vilniaus mikrorajone, Naujojoje Vilnioje, puoselėjanti mėgėjišką sodą, šį rugpjūtį pagaliau galėjo džiaugtis – šilumamėgio augalo vaisiumi, užaugintu iš trečio karto: šįkart visiškai iki galo sunoko plaušenė, kuri auginta norint turėti natūralią kempinę.
  • Pomidorų „tortai“ – spalvingos dėlionės

    Virginija Lisevičienė, ilgametė Širvintų sporto centro stalo teniso trenerė ir mokytoja metodininkė, pomidorus augina daugiau kaip du dešimtmečius, o veislinius kolekcionuoja dešimtmetį. Iš jų pagal spalvas dėlioja savotiškus „tortus“, pamėgtus draugų ir artimųjų. Laiko išbandytų veislių vais...
  • Ūkininkų siaubas – bulvių ligos: kas gali sunaikinti ištisą derlių

    Artėjant aktyviausiam bulvių kasimo laikotarpiui, ekspertai primena, kad yra galimybė susidurti su karantininiais kenkėjais bei ligomis, kurios gali sunaikinti derlių. Tokiu atveju pasekmės yra juntamos ne vienerius metus, todėl jau dabar dalinamasi patarimais, į ką atkreipti dėmesį ir ko žūtbūt nedaryti.
  • Dešimtmečiai su patisonais

    Kelmės rajone, Baldegiuose, gyvenanti ūkininkė Laima Ralienė, kurios šeima verčiasi gyvulininkyste ir augalininkyste, jau apie du dešimtmečius be patisonų neįsivaizduoja daržo. Augina juos dėl minimalios priežiūros ir daugybės panaudojimo galimybių, spalvingesnės įvairovės.
  • Lėtas sodininkavimas ir Savas Tempas

    Ne tik gamta, bet ir pati kalba tarsi diktuoja, kad „metų laikai slenka“, bet kažkodėl įpratome į tai žvelgti, kaip į greičio ribojimų nesilaikantį automobilį. Danielė Vyšnia, daugelio internautų žinoma, kaip sodų dizainerė ir kūrėja, pomidorų puoselėtoja, nuostabių fotografijų autorė ir tinklaraščio ArtGarden Studio mo...
  • Augina, mokosi ir teikia džiaugsmą vaikams

    Lauros Dapkuvienės šeima iš Panevėžio rajono, Daniūnų kaimo, grįžusi iš emigracijos Anglijoje ir įsikūrusi patyrusios arbūzų augintojos Vilmos Rakauskaitės-Žukienės kaimynystėje, nuo jos užsikrėtė šiuo sveiku „virusu“. Antrieji arbūzų ir melionų auginimo metai buvo ne tik sėkmingi, bet ir turtingi Lietuvoj...
  • Darže-gėlyne užaugino gigantą

    Aštriosios Kirsnos kaimo (Lazdijų r.) gyventoja Aušra Novikienė savo darže-gėlyne užaugino gigantą. Jos daržo pomidoras svėrė kilogramą su trupučiu.
  • Džiovintos gėrybės žiemai – sveikiau ir patogiau

    Lietuviai visais laikais mėgo ir mėgsta pasiruošti atsargų žiemai. Dabar pats darbymetis! Sandėliukuose rikiuojasi stiklainiai, pilnėja šaldiklių stalčiai ir vis didesnis rūpestis, kaip viską sutalpinti. Laimei, gali pagelbėti daržovių ir vaisių džiovinimas. Džiovintos gėrybės ir mažiau vietos užima, ir daugiau vitaminų išsa...
  • Juodieji pomidorai: netiesa, kad beskoniai!

    Kas sakė, kad vadinamieji juodieji ar mėlynieji pomidorai neskanūs? Didžiasalio gyventoja, įvairių pomidorų kolekcininkė Birutė Šatalina teigia priešingai:  kiekviena antocianinių pomidorų veislė – skirtingų skonių ir poskonių, nekalbant jau apie naudą sveikatai. Ji žino tik vieną juodos spalvos pomidorų veislę, kurią pa...
  • Nepakeičiamieji agurkai ‘Pasalimo H’

    Retas agurkų augintojas nežino ‘Pasalimo H’ veislės, kitaip dar vadinamos agurkų karaliais. Kad jie nusipelnė šio titulo, užtenka dirstelėti į tauragiškės Dalios Latožienės derlinguosius „augintinius“. Dalį sėkmės ji priskiria genėjimo būdui, trąšų balansui – menui jas parinkti ir nutaikyti, kad...
  • Dumplūnė: skaidri kaip gintaras, gardi kaip ananasas

    Klaipėdietė Giedrė Gečienė save vadina daržininke naujoke, bet jau spėjo užauginti ne vieną retenybę, o šią liepą nuraškė ir gintarus primenančių saldžiarūgščių dumplūnių ‘Jantar’ derlių – šeima ne tik mėgavosi šviežiomis uogomis, bet ir žiemai turės džemo.
  • Norisi savų daržovių, bet vieta netinka: išbandykite juostuotą, laiptuotą daržą

    Viktorija Gustaitienė, statybos teisės lektorė, su vyru Šarūnu, akmens meistru, pandemijos metu, kai atsirado galimybė dirbti nuotoliu, apsigyveno vienkiemyje Neries ir miško pašonėje Širvintų rajone, netoli Čiobiškio. Čia ji, prisitaikydama prie gamtinių sąlygų, įkūrė daržą, suformuotą siauromis, 20 m ilgio ju...
  • Kaliaropės: daržuose nedažnos, bet vertos dėmesio

    Šiandien jau retame darže surasi auginamų kaliaropių (ropinių kopūstų), nes jos skanios ne tik žmonėms, bet ir dideliam kenkėjų pulkui, o ir vandens reikalauja itin daug. Vis tik tai negąsdina Kalvelių kaime (Vilniaus r.) gyvenančios Alinos Pavtel. Šias daržoves šiemet ji sėjo tiesiai į dirvą ir džiaugiasi sveiku, sultingu d...
  • Aštrūs spygliukai – ne kliūtis

    Klaipėdietė Giedrė Gečienė pirmiau išmėgino raguotojo meliono skonį parduotuvėje, įsitikino, kad panaudoti galima gana įvairiai ir įdomiai, tik tada jų pasisėjo ir rugpjūčio pradžioje jau gėrėjosi gausiai nokstančiais spygliuotais egzotiškais vaisiais, kurie dar keis spalvą.
  • Mažutėlis daržas – didelis džiaugsmas

    Alytiškė Neringa Ažukienė pastebėjusi, kad su džiaugsmu ir meile užaugintos daržovės dera dosniau, o jeigu sodas bus tik pareiga, geriau nė nepradėti... Mažutėlis sodas malonumų mums gali teikti daugiau negu didesnis, nes nuvargina ir jėgų atima mažiau. Be to, ir nedideliame darže gali tilpti spalvinga įvairovė.
  • Daržovių augintojo nuomonė: rizikuoti ir laukti lietaus buvo verta

    Sandėliai pamažu jau pildomi naujojo derliaus atsargomis, o virtuvės stalo neįsivaizduojame be šviežių daržovių. Sezono pradžios negandos, regis, seniai praėjo, vis tik daržininkai jų pasekmes aptarinėja iki šiol. Ne tik įprastas ir mėlynąsias bulves, bet ir morkas bei pastarnokus Vilkaviškio rajone auginančiam Tautvydui Kat...
  • Kad sektųsi auginti, nebūtina gimti kaime

    Irinos Kazlauskienės šeima, iš Vilniaus persikėlusi gyventi į Vievį, atrado daug džiaugsmų darže, tarp jų – ir arbūzų auginimą: sekėsi nuo pirmų žingsnių, o ką bekalbėti apie savų užaugintų arbūzų skonius.
  • Beveik neįtikėtina – Karmėlavoje pražydo artišokai

    Laimutė Puzinienė liepos viduryje netikėtai sulaukė įspūdingų valgomojo artišoko žiedų. Šiuos dekoratyviais, karpytais lapais pasipuošusius augalus Karmėlavoje (Kauno r.) gyvenanti moteris augina jau trečius metus, bet žiedų sulaukė tik šiemet – ir ne šiltnamyje, o darže. Nesėkmingai pabandžiusi žiedus ko...
  • Ne visos dumplūnės užaugina vaisių – kodėl?

    Yra tekę nugirsti apie bandymus auginti desertines dum­plūnes iš sėklų: parduotuvėje nusipirkus vaisių ir iš jų išėmus sėklas. Deja, neteko girdėti, kad toks bandymas būtų kam nors pavykęs. Kodėl taip nutinka ir kaip užauginti skanių, saldžių dumplūnių, sutiko paaiškinti Praktiškai naudojamų augalų kolekcio...
  • Traškieji ilgavaisiai agurkai – švieži ir konservuoti

    Alytiškė Sandra Šimkevičė ne pirmus metus šiltnamyje augina ilgavaisius agurkus – išskirtinai skanius, gražius ir ilgai neperaugančius. Pasirodo, kai kuriuos verta pabandyti ir konservuoti.
  • Išsaugokime senovinius daugiagalvius svogūnus

    Nors ir nedidukai mūsų senoviniai daugiagalviai svogūnėliai, jų išskirtinis privalumas – ilgas išsilaikymas, nekalbant jau apie švelnesnį skonį. Jų derlių iš dirvos reikėtų nuimti rugpjūčio antrą ar trečią dekadą – svarbu išrauti nei per anksti, nei per vėlai. 
  • Rabarbarus auginti lengva

    Šiuos rūgštoko skonio augalus Lietuvoje auginti nusprendžia dar retas. O visai be reikalo, nes jie dekoratyvūs, vaistiniai. Vienoje vietoje augti ir auginti kokybiškus lapkočius gali iki 10 metų. O ir susidomėjimas rabarbarų panaudojimo galimybėmis didėja, tad vis dažniau į juos atsigręžia ir ūkininkai.
  • Natūrali daržininkystė: organinės trąšos, jokio ravėjimo ir arimo

    Be mikroorganizmų žemė – negyva“, – pabrėžia Irma ir Algimantas Trečiokai iš Kazlų Rūdos krašto. Jankų kaime įkūrę organinį ūkį, pavadintą savitu Kokoko vardu, sveiko maisto šalininkai atrado daugybę alternatyvų nenatūraliems, konservantais „praturtintiems“ produktams. Vietoje cheminių trą&scaro...
  • Agurkėliai šieno ritiniuose – švarūs ir sultingi

    Virginai Mažeikienei iš Plungės rajono, Dovainių kaimo, užauginti savų agurkėlių šieno ritiniuose pavyko ne iškart. Tas klaidas vadinkime eksperimentais, nes tokios patirties Lietuvoje pasisemti daugiausia galima tik iš tai pabandžiusiųjų. Šią liepą šeima jau gali džiaugtis švariais ir sultingais ...
  • Žieminiai svogūnai ir česnakai: pasirinkę nepasigailėsite

    Žieminiai svogūnai ir česnakai sodinami rudenį, tad pats laikas pasirinkti veislę. Apie naujoves ir Lietuvoje pasiteisinusias veisles pasiteiravome Audronės Žebrauskienės, VDU Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto docentės, ir Alytaus krašto ūkininko Mindaugo Anušausko.
  • Vasarą dengtos lysvės – apsauga nuo paukščių ir žvėrių

    Silvija Lukauskienė, gyvenanti Jungtinėje Karalystėje, šiandien nesigaili rizikavusi viską pasėti anksčiau nei įprasta tame krašte. O svarbiausia – uždengusi daugumą daržovių tinkleliais – šitaip jos buvo apsaugotos nuo žvėrių ir paukščių.
  • Sveiki skanumynai ir skani dovana

    Širvintų rajono, Pailgių viensė­džio ūkininkai Kežučiai, dau­giausia vertęsi gyvulininkyste, pastaraisiais metais pasinėrė į daržininkystę ir netgi liofilizuo­ja (džiovina šaltyje) daržoves, uogas ir vaisius. Apie šį suma­nymą ir jo rezultatus, nenuvy­lusius nei ūkininkų, nei pirkėjų, teiravomės Miglės Ke...
  • Kodėl bulvės „mezga pomidoriukus“?

    „Kodėl mano bulvės mezga pomidoriukus?“ – gal ir keistokas klausimas, pastebėtas vienoje daržo augintojų grupėje, bet vertas mokslinio paaiškinimo. Atsakyti paprašėme dr. Ritos Asakavičiūtės, LAMMC Vokės filialo augalų genetikės, bulvių selekcininkės. Ji šiuos „pomidoriukus“ vadina bulvių uogomi...
  • Spragšiai darže signalizuoja pavojų

    Šoklūs ir spragsintys vabaliukai spragšiai vis dažniau paste­bimi daržuose, tačiau ne visi žino, kad žalingos tik jų lervos. Apsisaugoti nuo jų gali padėti ir seni, ir nauji metodai, kurių bandymai vis dar tęsiasi. Apie tai pasakojo Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos doc. dr. Elena Survilienė ir VDU Žemės ūkio...
  • Iššūkiai kopūstams – kenkėjai ir sausra

    Kopūstų augintojai, susidurdami su sausros ir kenkėjų iššūkiais, vis mažiau augina kopūstinių daržovių. Tarp jų – ir Širvintų rajone daržininkaujanti Vilma Amulytė, jau atsisakiusi kai kurių kopūstų rūšių, tačiau gana sėkmingai auginanti ištvermingesnes. Ji pasidalino patarimais, kaip užauginti sveikų kop...