Ashburn +17,5 °C Debesuota
Pirmadienis, 29 Geg 2023
Ashburn +17,5 °C Debesuota
Pirmadienis, 29 Geg 2023

Daržas

  • Pomidorai – tarsi pūko pataluose

    Gegužės šalnos neatšaldė kolekcininkų noro ir šiemet auginti pūkuotus pomidorus. Šiais tarsi švelniu aksomu dengtais pomidorais grožėtis kviečia kolekcininkė Sandra Šimkevičė iš Alytaus. Jeigu pamiršote pasisėti pūkuotukų, dar yra laiko pasidairyti aplinkui jų daigų – ir grožis atpirk...
  • Derlingo ir estetiško šiltnamio receptas

    Pastaraisiais metais žmonės ne tik daug dalijasi daržininkavimo šiltnamyje patirtimi, pasakoja apie auginamas daržoves, jų priežiūrą, pastangas kovoti su ligomis ir kenkėjais. Vis dažniau dairomės tvarkingo, nesunkiai prižiūrimo ir estetiško šiltnamio pavyzdžių. Tačiau tai padaryti ne taip paprastai, kaip gali pasirodyti. &S...
  • Veisliniai pomidorai – tobulas skonis

    Pradėjusi auginti pomidorus, Edita Tamošiūnienė iš Panevėžio rajono Velžio kaimo greitai pajuto, kad skaniausi pomidorai – veisliniai, kurių pastaraisiais metais jos kolekcijoje puikuojasi daugiau nei šimtas veislių. Pristatome jų dešimtuką ir vieną kitą patarimą augintojams. Edita yra didelio pomidorų „mi...
  • Mėlynosios bulvės jau lysvėse: ką žada nauja veislė?

    Žemės ūkio mokslus studijavęs, bet vadybininku farmacijos srityje dirbantis Tautvydas Katkevičius šiemet jau septintą kartą sodino mėlynąsias bulves. Pirmąkart laukas buvo užsėtas iš Amerikos atvežtomis ‘All Blue’, vėliau jas pakeitė ‘Blue Star’, o šiemet jaunasis daržininkas nekantriai lauks kitos na...
  • Japoniniai ridikai: štai kokie gigantai!

    Pavasaris – sėklų komplektavimo metas. Tad kol dar nesunku surasti, nepamirškime pasidairyti ir japoninių ridikų sėklų. Anglų kalbos mokytoja ekspertė iš Marijampolės Jolanta Rupšienė pernai užaugino ypatingo dydžio japoninių ridikų. Ir tai ne vienintelė priežastis, kodėl verta pasėti šių daržovių.
  • Dar spėsite pasodinti skanių, traškių ir ištvermingų trūkažolių

    Ne visas trūkažolių (cikorijų) rūšis auginti sudėtinga. Ieva ir Tomas Andriukevičiai iš Leonpolio (Ukmergės r.) jau daug metų ekologinio ūkio laukuose augina gūžines trūkažoles, vertinamas ne tik dėl gero skonio, sultingumo ir traškumo, bet ir dėl ilgo išsilaikymo: gerųjų savybių šios daržovės nepraranda ir i&s...
  • Ar auginate paprikų, patenkančių į Skovilio skalės TOP?

    Daržovių sodinimo ir persodinimo įkarštis jau slopsta. Šiltnamiai, terasos ir balkonai baigia prisipildyti saldžiosiomis ir aitriosiomis paprikomis. Nors jas ragausime dar negreitai, neprošal prisiminti Skovilio skalę, sukurtą šių daržovių aitrumui matuoti. „Ją 1912 m. sukūrė JAV chemikas Wilburas Scoville&rsquo...
  • Sėklos – maistui, minkštimas – trąšoms

    „Dijo ūkis“ Daugėlaičiuose (Radviliškio r.) Lietuvoje išskir­tinis moderniomis moliūgų perdirbimo technologijomis. Šeimininkai Modesta ir Žygimantas Dijokai spaudžia aliejų iš daugelio kultūrų ir atranda vis naujų būdų, kaip panaudoti aliejinių belukščių moliūgų sėklas.
  • Vertikalusis ūkis – dabarties ir ateities žemdirbystė

    Kauno rajone, Ramučiuose, Mariaus Krutulio įkurtame vertikaliajame ūkyje „Daržulis“ jau ketverius metus auga prieskoninės žolelės: daugelio pamėgti bazilikai, kalendros, pipirmėtės ir kt. Vyras sako, kad dar prieš šešerius metus nedaug kas žinojo, kas yra vertikalusis ūkis. Dabar tai jau ne tik ateities, bet ir d...
  • Daržas balkone – kaip azartinis žaidimas

    Agnė Klevinytė, vadovaujanti vienam Klaipėdos restoranui, šiemet nutarė savo bute, įstiklintame daugiabučio balkone, įkurdinti eksperimentinį daržiuką. Ir jau gegužę džiaugėsi traškiais agurkėliais, žydinčių pomidorų grožiu, užaugintomis daržovėmis puošė sumuštinius per gimtadienį. Nors šiemet apskritai pirmą k...
  • Laistykime tinkamai

    Ir mažyliai žino – jei norime užauginti gražų augalą, jį reikia palaistyti. Kada ir kaip tai daryti, turime išmokti. Apie laistymo taisykles ir ypatu­mus savo žiniomis pasidalijo VDU Žemės ūkio akademijos profesorė Honorata Danilčenko.
  • Baklažanų daigus puola kolorado vabalai

    Pastaraisiais metais Lietuvos daigų augintojai ir daržininkai pastebi, kad kolorado vabalams jau bulvių neužtenka – pradėjo atakuoti ir baklažanus. Tai patvirtino ir Stasė Gudonienė iš Zibalų (Širvintų r.), ir LAMMC ŽI Vokės filialo specialistai.
  • Sodininkų gegužė

    Pagaliau tikrasis pavasaris! Jau išgenėti, išretinti vaismedžiai ir vaiskrūmiai, dekoratyviniai augalai su lapais, daugelis ir su žied­pumpuriais, veja žaliuoja, tulpės ir narcizai kvepia, darbai sode verda! Visi augalai, ilgai bandę pražysti, bet baiminęsi vėsaus balandžio, ryžosi! Sodininkai į žiedus žiūri ne tik su pasigėrėj...
  • Agurkai ir pomidorai dera – kambaryje

    Konditere ir virėja Vilniuje dirbanti ir sodybą Molėtų rajone su šeima prižiūrinti Valė Petrauskienė ir namuose eksperimentus su augalais atlieka ištisus metus. Ne pirmą sezoną sėkmingai prie palangių augina agurkus, kurie ūgliais kartais apsuka net karnizus, o kiek anksčiau trejus metus sėkmingai derėjo tas pats balkoninių pomidor...
  • Iš gėlyno į keptuvę

    Grybavimas lietuviams tarsi futbolas brazilams. Tačiau nedažnas šių miško gėrybių ieško pavasarį, o dar retesnis jų tikisi rasti – nuosavame gėlyne! Kauno rajone besikurianti Neringa Ramanauskė ir pati pirmąkart nustebo pavasarį tarp kiemo želdynų radusi briedžiukų.
  • Džiovintos daržovių sriubos: idėja, parviliojusi namo

    Egidijaus ir Robertos KARDONŲ idėja – grįžus iš Škotijos į Lietuvą, į Lungelių kaimą (Zarasų r.), auginti daržoves ir džiovinti jas sriuboms. Kai jaunų ūkininkų verslo ratas įsisuko, jie net patys sunkiai patikėjo, kaip jiems, šių sričių naujokams, tai pavyko. Nepalyginamas malonumas dirbti sau – smalsiai, eksper...
  • Drambliniai česnakai skaniausi kepinti

    Daiva POCIENĖ iš Šiaulių dramblinius česnakus pabandė auginti prieš gerą dešimtmetį, kai šie buvo dar didelė naujiena ir retenybė. Skiltelė po  skiltelės – ir jų prisidaugino ne tik mūsų pašnekovė, bet ir dažnas retenybėmis besidomintis lietuvis. Tad kokia gi šiauliškės patirtis ...
  • Lysvėse iš durpių briketų ir gėlės, ir daržovės

    Tikriausiai sodybos skendėtų žieduose, jei gėlynų nereikėtų nuolat ravėti ir laistyti. Žalieji vejos kilimai užkariauja vis didesnius kiemo plotus, o dekoratyvūs ir ne itin reiklūs spygliuočiai monotoniškai keičia pavasario ir vasaros spalvų šėlsmą. Tai neprastas sprendimas, bet mažai malonumo teikiančius darbus galime sumažinti ir...
  • Japoninis kopūstas: auga ne tik žemėje ir vandenyje

    Retenybių mėgėjams metas atkreipti dėmesį į japoninius kopūstus, išvaizda primenančius gražgarstes, o skoniu – kopūstus ar garstyčias. Vilniaus rajono Gudelių kaime šios daržovės auginamos šeimos ūkyje. Kalbinome šio ūkio atstovę Juliją JUOZAPAVIČIENĘ.
  • Kodėl gi neauginti paprasčiau?!

    Arbūzų ir melionų augintojai turėtų suklusti! Ukmergiškė Gabija GRAKAVINAITĖ pasidalijo patirtimi, kaip arbūzus ir melionus užauginti patogesniu ir greitesniu būdu. Kukliai save vadinanti daržininke mėgėja, jauna augintoja, pastebi, kad perteklinis dėmesys šiems šiltųjų kraštų augalams gali netgi pakenkti.
  • Afrikietiški agurkai skaniausi marinuoti

    Odeta PETRAUSKIENĖ iš Kauno, dar ne taip seniai pamėgusi įvairias naujoves darže, prieš kelis metus pradėjusi auginti afrikietiškus agurkėlius, tobulą jų skonį atrado marinuodama.
  • Auginti nelengva, bet verta

    Nors mūsų šalies klimatas ne itin palankus baklažanams, ekologiniame ūkyje Paežerės kaime (Plungės r.) ūkininkaujanti Rasa BATAVIČIENĖ jų sėkmingai užsiaugina. Ūkyje natūraliais metodais auginamos tiek tra­dicinės lietuviško daržo gėrybės, tiek retos daržovės. Kaipgi užsiauginti žuvį kvapu ir skoniu šiek tiek primenančią...
  • Liofilizuotos daržovės – vertingesnės

    Kai susitinka kūrybiškai mąstantys žmonės, galima tikėtis tik pačių geriausių rezultatų. Tokios sėkmės istorija gali pasidalyti ir trečius metus Dakčiuose (Šiaulių r.) veikiančio „Daržovių ūkio“ savininkas bei netoliese, Kairių miestelyje, liofilizuojančios ir sultis spaudžiančios įmonės vadovė. Greta šaltyje dži...
  • Geltoni kaip saulė, blyškūs kaip mėnulis: kas?..

    Kas daugiau, jeigu ne pomidorai. Geltonieji ir baltieji – švelnaus skonio, nuo kurių tikrai nenukentės skrandis, netoleruojantis rūgščių pomidorų. Šios grupės pomidorų TOP-10 – iš alytiškės Sandros ŠIMKEVIČĖS pomidorų kolekcijos. O kol dar auga mūsų daigai, ji perspėja: nepersistenkime jų gau...
  • Ankstyvą daržą įkurdino namuose

    Valdonė GUDAITIENĖ iš Ringaudų (Kauno r.) – grafikos dizainerė, Co2 lazerio programuotoja – save vadina tiesiog žemės mylėtoja ir namų žmogumi, mat profesija tiesiogiai nesusijusi su augalais. Šiais metais ji netikėtai nusprendė paankstinti daržų laikotarpį: nediduką, simbolinį daržą pasodinti savo name, daugiausia prie...
  • Uodeliai iš žemės

    Su žaluma, bitėmis ir drugeliais atgyja ir mažiau džiaugsmo teikiantys gyviai. Kai kurie jų pridaro ir nemažai vargo. Štai žemės muselėmis dar vadinami daiginiai uodeliai daž­niausiai į lysves patenka su žeme ir gali pakenkti sanpau­lijoms bei kitoms gėlėms. O agurkiniai uodeliai geba nustekenti agurkų daigus ir ant palangės, ir &...
  • Nebijokime valgyti raudonžiedžių pupelių

    Kai kurie sėklų parduotuvių pardavėjai pastebi, kad lietuviai konservatyvesni, atsargesni valgydami daržoves, palyginti, tarkim, su anglais, kuriems nė nekyla abejonių, ar galima valgyti raudonžiedes pupeles, nors kai kurios jų žydėdamos atrodo kaip dekoratyvinės. Tad nemaža dalis lietuvių raudonai žydinčias pupeles ir augina kaip dekoratyvines,...
  • Valgomosios viksvuolės – žemės migdolai

    Uteniškė Akilina ALESIŪNIENĖ, metaforiškai apibūdindama valgomųjų viksvuolių skonį, vadina jas žemės migdolais. O Vilma RAKAUSKAITĖ-ŽUKIENĖ iš Bartkūnų (Panevėžio r.) sumaltus riešutėlius naudoja vietoje kavos. Tad kuo gi ypatingas šis augalas, kurį dėl grožio galima pasisodinti ir vietoj gėlių?
  • Paprikų kolekcionavimas įsuko kaip azartinis žaidimas

    Medikės Jūratės VILIMIENĖS iš Garliavos (Kauno r.) teigimu, paprikų auginimas ir kolekcionavimas ją įsuko taip greitai ir smarkiai, kaip azartinis žaidimas. Kadangi ją ypač domina retos veislės, garliaviškė kolekcijai jų dairosi svetur – viena už kitą įspūdingesnės ir įvairesnės. Praėjo vos treji paprikų auginimo metai, o med...
  • Kuo daržus tręšime pavasarį?

    Jei augalai negaudami maisto skursta, gero derliaus nelauk. Norint gauti – reikia ir duoti. Po žiemos atsigaunantys ir vegetuoti pradedantys augalai bus stipresni ir gyvybingesni, jeigu pamaitinsite reikalingomis maisto medžiagomis. Tik svarbu nesuklysti ir nepersistengti. Užauginsite sveiką derlių, jei išlaikysite balansą: papildom...
  • Skanūs ir patogūs moliūgai

    Nors dėl skonio nesiginčijama, šį kartą tai daryti verta. Dažnai galvojama, kad rekordams auginami moliūgai milžinai skanesni nei jų mažesnieji giminaičiai, tačiau, paragavę patiekalų, tokios nuostatos lengvai atsikratysite. Nuomonę bus nesunku pakeisti ir atsižvelgus į kitą savybę – dydį. Didelės daržovės daro įspūdį, bet mažesnes ...
  • Pomidorų karalystė Miežiškių kaime

    ŪP korespondentė Milda JONKIENĖ. – Tarp Panevėžio ir Anykščių, Miežiškių kaime, yra įsikūręs Vilmos Burneikienės daržininkystės ūkis, kurį daugelis vadina tiesiog pomidorų karalyste, mat čia šiltnamiuose ir lauke jau 20 metų auginami įvairiausių veislių, spalvų ir formų pomidorai. Pasak Vilmos, jų turinti apie 300 veis...
  • Moliūgų karalystė Ramygaloje

    Tie, kurie kiekvieną rudenį vyksta į ūkininkės Salvinos KIEVINIENĖS iš Ramygalos rengiamas Derliaus šventes, daržovių margumyne grožisi ir pūpsančiais moliūgais – kasmet vis naujais, dekoratyviniais ir valgomais. Jos teigimu, atėjo metas, kai moliūgai pradeda užkariauti lietuvių daržus...
  • Žirnius užaugino ant palangės

    Ant palangės įdomu auginti ne tik svogūnus ar prieskonius. Vilnietė Aida BALČIŪNAITĖ dėl vaikų pabandė namuose pasėti valgomųjų žirnių – ir kovo viduryje sulaukė žaliojo derliaus. Džiaugsmas žirnių ankštimis atpirko dideles pastangas, kurių prireikė auginant šiuos augalus ant palangės.
  • Paprikų virusas – užkrečiamas, bet nepavojingas

    Nijolė MARKUCKAITĖ iš Pakruojo šiuo virusu užsikrėtė jau senokai ir nė nesistengia nuo to „pasveikti“, priešingai – aitriųjų paprikų kolekcija nuolat didėja. Ne visus moteris drįsta ragauti, užtat krūmelių ir vaisių grožiui atsispirti neįstengia.
  • Kokius agurkus į stiklainius dėsite šiemet?

    Daugeliui agurkų augintojų – profesionalų ir mėgėjų – kiekvieną sezoną kyla klausimas, kokias agurkų veisles rinktis, kokios naujos jų veislės galėtų sudominti ir papildyti laukiamą derlių. Tad apžvelgiame  konservuoti ir kitaip perdirbti tinkamas agurkų veisles, šio sezono naujienas. Iškart galime pasakyti  &...
  • Darbus darže diktuoja gamta

    Joks žmogus taip tiksliai nesudėlios darbų kalendoriaus kaip gamta. Prieš sėdami ir sodindami, matuojame oro ir dirvožemio temperatūrą, vertiname dirvos drėgnumą, stebime, kaip elgiasi natūraliai augantys augalai. Kuo daugiau informacijos surenkame, tuo geresnio derliaus galime tikėtis. Todėl naudinga žinoti, kokiems pavasariniams augalam...
  • Meškinio česnako stebuklai

    Jau nekantriai laukiame, kada po žiemos ramybės pasirodys pirmieji meškinio česnako ūgliai. Nuo seno sakoma, kad jų ieško meškos, o dabar šie mišku kvepiantys česnakai vis labiau domina ir žmones, tad neretai jų galite pastebėti ir sodeliuose, daržuose, sodybose. Svarbu nepražiopsoti tinkamiausio laik...
  • Geriausi daržovių kaimynai

    Tema nėra nauja, bet ne prošal prisiminti, kad kai kurie augalai kitų draugijos nepakenčia arba, atvirkščiai, kaip tik mėgsta. Specifiniai junginiai – fitoncidai gali teigiamai veikti greta augančius augalus: reguliuoti jų sėklų dygimą, daigų vystymąsi, atbaidyti kenkėjus ir padėti apsisaugoti nuo ligų. Taigi, artėj...
  • Saldžios morkytės vaikams

    Ne dažnas vaikas mėgsta daržoves, nors jos – pats geriausias vitaminų šaltinis. Per lysvę eidamas nusiskins pomidorą ar agurką, retas susivilios morka. Tačiau dr. Ingė AUŽELIENĖ ragina tėvelius nenuleisti rankų ir paieškoti veislių, kurių skonio savybės patrauks mažylius. Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos d...
  • Paprikos: skonių ir spalvų beieškant

    Žinoma pomidorų kolekcininkė iš Prienų rajono agronomė Vilija JUŠKEVIČIENĖ vis sunkiau atsispiria ir paprikų kraitelei: įvairėja ne tik skoniai, bet ir spalvų vaivorykštė, bet pirmenybės niekam neužleidžia saldžiosios paprikos, gardžios ir suaugusiems, ir vaikams. Šviežios, konservuotos ar farširuotos paprikos ...
  • Imbieras ir ciberžolė – kantriems augintojams

    Šiltųjų kraštų augalų auginimas Lietuvoje reikalauja ypatingų sąlygų. Tad ką svarbu žinoti ruošiantis auginti imbierą ir ciberžolę ant palangės ne tik dėl grožio, bet ir dėl derliaus?
  • Smidrų veislių margumynas

    Prienų rajone, Patamulšio kaime, Reda ir Dominykas BARISAI prieš aštuonerius metus ryžosi įsteigti smidrų ūkį. Šiandien jie ne tik perpratę šios populiarėjančios daržovės auginimo gudrybes, bet ir išbandę auginti didelę veislių įvairovę.  Tad belaukiant šių itin ankstyvų daržovių derliaus, ve...
  • Juodieji kukurūzai – saldybių mėgėjams

    Juodieji kukuruzai ‘Black Aztec’, kelis tūkstantmečius auginami ir valgomi Amerikoje, kuo puikiausiai dera ir Lietuvoje. O auginti verta dėl puikaus, saldoko skonio ir nestandartinio akcento darže. Šiais kukurūzais kviečia susidomėti  Artūras SOIKINAS, Kauno rajone, Smiltynų 1-ajame kaime, su šeima puoselėjantis da...
  • Salotų auginimo ypatumai

    Salotos – vieni populiariausių lapinių daržo augalų, vertinamos dėl greito augimo, skonio savybių įvairovės ir maistingumo. Dažniausiai salotos valgomos žalios, termiškai neapdorotos, o užsiauginti galima ištisus metus. Tai ir viena pirmųjų daržovių, kurios sėklas pasėjus lauke anksti pavasarį, mūsų šalies klimato sąly...
  • Daigai: daugiau skonio, daugiau vitaminų, daugiau energijos

    Ringauduose (Kauno r.) jau dešimtmetį klesti ir populiarėja šeimos ūkis „Žali žali“, kurios puoselėtojai Indrė ir Vincas BENEVIČIAI greta įprastų daržovių ir augalų želmenų augina ir tokių, kurių nė nepagalvotume ragauti daigų pavidalu. Geras skonis, vitaminai, mineralai, mikroelementai – štai tokie privalu...
  • Dvispalviai pomidorai – vis naujesni ir įdomesni

    Visą kovą galite skirti pomidorų sėjai, bet jei nespėjote nusipirkti norimų sėklų, po mėnesio ar dviejų dairykitės mėgstamų arba dar nebandytų, skanių arba patikimų veislių daigų. O šįkart pristatome gausėjančią dvispalvių pomidorų šeimą – grožis akims ir malonumas skrandžiui!
  • Kam atplėšti pomidoro?..

    Ūkininkė Vilma BURNEIKIENĖ iš Panevėžio rajono, Miežiškių gyvenvietės, žinoma pomidorų kolekcininkė. Ne taip seniai jos šeima pamėgo plėšomus pomidorus, kitaip dar vadinamus kelioniniais, itin tinkamus išvykų lauknešėliui. Pabandžiusi prieš penkerius metus, iki šiol be jų neįsivaizduoja lys...
  • Agurotis ar cukinija – skonio reikalas!

    Agurotis ir cukinija – nekaloringos ir panašios išvaizdos daržovės. Tačiau cukinijos veislių, formų, spalvų įvairovė kur kas didesnė nei aguročių. Tad nuspręsti, ką auginti, tikimės padės agronomės Nijolės MAROČKIENĖS komentarai.
  • Kaip apgauti kopūstų kenkėjus?

    Gerutė TULUŠIENĖ iš Panevėžio rajono, Trakiškio kaimo savo daržovių ūkyje ankstyvuosius kopūstus nešildomame šiltnamyje spėja užsiauginti dar iki pomidorų ir paprikų sodinimo, o lauke geriausiai pasiteisina vėlyvosios veislės. Ši patirtis verta dėmesio vien todėl, kad taip hibridiniams kopūstams pavyksta...