„Ūkininko patarėjas“ Nr. 79, 2016 m. liepos 9 d.

0,45 € 0,30 €

Elektroninis leidinys

Šventę sukūrė iš žemės ir vandens, oro ir ugnies

Virginija JUŠKIENĖ
„ŪP“ korespondentė

Kupiškėnai į šventę traukė šeimomis.

Kupiškėnai į šventę traukė šeimomis.

Valstybės dieną bene pirmą kartą kupiškėnai ir miesto svečiai šventė visais savo pojūčiais – žiūrėdami ir klausydami, liesdami ir ragaudami, šėliodami ir bendraudami. Vyksmas prasidėjo nuo pat ryto ir užtruko iki tamsos, iki vidurnakčio, mat organizatorių sumanymu darnoje ir vienybėje su žmogumi švęsti susivienijo keturios stichijos – žemė, oras, vanduo ir ugnis.

Kaulavaisių derlius: importuoti ar užsiauginti?

Atrodytų, kad Žagarės vyšnių festivalyje dėmesys skirtas tik vyšnių sodams, uogoms ir iš jų pagamintiems skanėstams. Tačiau Žagarės regioninio parko direktorius Mindaugas Balčiūnas šią mintį sukonkretina kitaip: „Žagarės vyšnių festivalio idėja, gimusi daugiau kaip prieš dešimtmetį, tokia ir buvo – populiarinti vietines žagarvyšnes bei iš jų uogų pagamintus produktus. Metams bėgant, ši šventė virto didžiuliu kultūriniu renginiu, o pačios vyšnios tapo šventinio „Vyšnių turgaus“, kuris vyksta Žagarės dvaro parke, akcentu. Uogų ir iš jų pagamintų gardėsių siūlo žagariečiai ir atvykėliai, bet šių gėrybių greitai pritrūksta.“

Skaniausių vasaros uogų stoką apibūdina šalyje deklaruojamų kaulavaisių plotai: jų labiau mažėja nei daugėja. Pernai slyvynai užėmė 28 ha, o vyšnių ir trešnių sodai – 21 ha. Beveik visuose rajonuose kaulavaisių sodų deklaruota nuo keliolikos iki keliasdešimt arų ir ant pirštų galima suskaičiuoti rajonus, kur kaulavaisiai užima po kelis hektarus.
Suprantama, sodininkai mėgėjai jų užsiaugina, tačiau didžiąją dalį šalies gyventojų prekybos centrai ir turgūs aprūpina importinėmis uogomis. Tyli ir vaisių bei uogų perdirbėjai, nors jie gamina nemažai kaulavaisių džemų, uogienių, sulčių, tyrių ir kitų produktų. Tyli, nes nenori akcentuoti verslo ypatumų: perdirba įvežtinę pigią lenkišką žaliavą, o reikalui esant naudoja sulčių koncentratus.
Tad šį šeštadienį „Ūkininko patarėjas“ klausia: „Kodėl Lietuvoje nyksta kaulavaisių sodai ir klesti šių uogų importas?“

Parengė „ŪP“ korespondentė Vanda BARONYTĖ 

KITI NUMERIAI
Susisiekite su mumis

Šiuo metu nesame prisijungę. Bet Jūs galite palikti mums žinutę ir mes su Jumis susisieksime artimiausiu metu.

Turite klausimų? Mes Jums padėsime.

Žinutės išsiuntimui paspauskite ENTER
PAGALBA
Norėdami skaityti pilną leidinio versiją ir aiškiai matyti tekstą, spauskite PRIDĖTI Į KREPŠELĮ ir atlikite apmokėjimą.