Sėjom, sėjom… Nesudygo!

Augalų gyvybė darže prasideda nuo sėklos. Kiekvienas daržininkas pavasarį beria sėklą į žemę ir su nekantrumu laukia daigelių. Tačiau praeina viena savaitė, dvi ar trys – ir jokios gyvybės, sėklos nesudygsta arba pasirodo tik vienas kitas daigelis. Kodėl? Ką ne taip padarėme? Yra keletas priežasčių, kodėl daržovių sėklos nesudygsta.

Nedaigios sėklos
Dažna priežastis – nekokybiškos arba nedaigios sėklos. Pirkdami sėklas atkreipkime dėmesį į galiojimo laiką, nes senos nesudygs. Jeigu sėjame pernai pirktas sėklas, patikrinkime jų daigumą, o jis priklauso nuo saugojimo sąlygų. Jeigu sėklos laikytos per aukštoje ar per žemoje temperatūroje, jeigu oro drėgmė buvo per aukšta ar per žema, jų daigumas sumažėja. Tarp kitko, sėklos, subertos į folijos paketėlius, gali laikytis ilgiau. Salierų, petražolių, gelteklių, pastarnokų sėklos greitai praranda daigumą, todėl sėkime tik šviežias, nepalikime jų kitiems metams. Nors agurkų sėklos išlieka daigios iki šešerių metų, tačiau rekomenduojama sėti ne senesnes kaip dvejų metų. Ketverių metų senumo sėkla gali visai nesudygti.
Jeigu daržovių sėklos nesudygo, galime būti kalti patys. Kodėl? Paprastai dauguma daržovių sėklų yra apdirbtos, t. y. beicuotos ir pan. Jeigu prieš sėją tokias sėklas mirkome kalio permanganato, mikroelementų ir kituose tirpaluose, rezultatas gali būti nenuspėjamas. Tokios sėklos gali visai nedygti. Paruoštų sėjai sėklų papildomai apdoroti prieš sėją nereikėtų. Be to, sėjai patartina naudoti tik beicuotą sėklą, neturinčią įvairių infekcijų. Infekcija, patekusi į dirvą kartu su sėkla, gali sunaikinti ne tik pažeistus augalus, bet ir visą pasėlį.
Kad sėklos sudygtų, jos turi būti gyvybingos, joms dygti turėtų būti tinkamos aplinkos sąlygos.

Netinkama drėgmė
Visų pirma, sėkloms sudygti reikia vandens. Esant netinkamai dirvos drėgmei, sėklos ne tik nedygsta, bet sudygusios gali žūti. Kai dirva sausa, dažnas galvoja, kad užtenka ją sudrėkinti prieš sėją iki 2–3 cm gylio. Kad daržovių sėklos sudygtų, dirvą reikia sudrėkinti iki 15–20 cm. Per didelė dirvos drėgmė irgi kenksminga – sėklos gali supūti. Optimali dirvos drėgmė sėkloms dygti – 80–90 proc. Mirkytas sėklas sėkime tik į drėgną dirvą, nes esant drėgmės trūkumui daigeliai gali nepajėgti iškilti į dirvos paviršių.

Trūksta šilumos ir šviesos
Sėkloms dygti būtina tam tikra temperatūra. Ji turi įtakos dygimo gausumui ir greičiui. Jei sėkloms dygstant temperatūra žema, gerokai pailgėja dygimo laikas arba sėklos visai nesudygsta. Vienų daržovių sėkloms sudygti reikalinga gana žema temperatūra, o štai pupelės, paprikos nedygsta, kai temperatūra žemesnė negu 23–28 oC. Šilumamėgių daržovių sėkloms dygti optimali temperatūra – 25–30 oC, esant 15 oC temperatūrai jos gali visai nesudygti. Šalčiui atsparių daržovių sėkloms dygti optimali temperatūra yra 18–25 oC. Morkų, petražolių sėklos pradeda dygti 3–4 oC temperatūroje. Taigi optimali temperatūra daugumos daržovių sėkloms dygti – 21 oC.
Sėklų dygimui įtakos turi ir šviesa. Vienoms būtina šviesa, kitos dygsta tamsoje. Šviesa ypač reikalinga kai kurių gėlių – begonijų, brovalijų, balzaminių sprigių, budlėjų, petunijų, koleusų, tabakų, miglių, nakvišų – sėkloms sudygti. Tokių sėklų iš viso nerekomenduojama užberti substratu. Labai smulkioms sėkloms dygti taip pat reikalinga šviesa. Jos neturi sukaupusios daug maisto medžiagų atsargų, todėl šviesa stimuliuoja dygimą. Viena tokių daržovių yra salieras, kurio sėkla sveria mažiau negu miligramą.

Deguonies stoka
Jeigu dirva per daug suslėgta, sėklos gali nesudygti. Tokioje dirvoje joms ima trūkti deguonies arba jo gali visai nebūti, todėl sėklos uždūsta. Deguonis į dirvą įsiskverbia labai lėtai. Jo gali pritrūkti, kai dirva yra suslūgusi arba per šlapia. Deguonies ypač reikia, kai įtrūksta sėklos luobelė. Jeigu deguonies pakanka, sėklos sparčiai dygsta, tai turi teigiamos įtakos ir daigų augimui.

Pasėta per giliai
Dar viena priežastis, kodėl sėklos nedygsta – jos pasėtos per giliai. Sėjos gylis priklauso nuo sėklos stambumo. Paprastai sėjos gylis lygus dvigubam sėklos skersmeniui. Per giliai įterptos sėklos gali uždusti, o jeigu dirva per drėgna – žūti. Pasėjus per giliai, daigai sudygs silpni, o per sekliai – gali išdžiūti. Jeigu dirva gerai įdirbta ir drėgna, smulkios sėklos – svogūnų, kopūstų, morkų ir petražolių – sėjamos 1–3 cm gyliu. Žirniai, pupelės, pupos sėjamos 4–6 cm gyliu. Jeigu dirva itin sausa, reikėtų sėti giliau. Kai dirva yra gana drėgna, sėjama sekliau. Tada saulės spinduliai įšildo dirvą ir sėklos greičiau sudygsta.

Skirtinga dygimo trukmė
Nereikia panikuoti, jeigu vienos daržovės sudygo, o kitos dar ne. Gal joms dygti dar ne laikas. Kiekvienos daržovių rūšies sėklų dygimo trukmė skirtinga. Todėl reikėtų žinoti vidutinę sėklų dygimo trukmę, kuri priklauso nuo daržovių rūšies ir trunka 3–15 dienų. Be to, net tos pačios daržovės atskirų hibridų sėklos dygsta nevienodai. Palankiomis aplinkos sąlygomis dauguma daržovių sudygsta per 1–4 savaites. Svogūnų sėklos sudygsta po 10–14 dienų, griežčių, ropių, ridikų, ridikėlių, melionų, kukurūzų, agurkų, burokėlių, rūgštynių – po 5–7, pupelių – po 7–10, morkų – po 12–15, žirnių – po 7–14, salotų – po 7–10, artišokų, pastarnokų, paprikų, petražolių, rabarbarų, salierų, krapų – po 14–21, špinatų – po 7–14, šparagų – tik po 20 dienų. Apdorotos sėklos dažnai dygsta ilgiau. Jeigu sėklos buvo dražuotos ar inkrustuotos, jos sudygs vėliau, todėl turėkime kantrybės.

Išvados
Neskubėkime sėti daržovių anksti. Geriau sėkime vėliau, kai augalams augti pakanka šilumos ir šviesos. Tačiau morkas, petražoles, krapus, salotas reikėjo sėti kuo anksčiau (balandžio pabaigoje–gegužės pradžioje), kai tik dirva įšyla. Tuo metu dirva yra drėgna ir sėkloms dygti pakaks drėgmės, jos nežus dėl sausros. Burokėlių nesėkime į šaltą dirvą, jos temperatūra 10 cm gylyje turėtų būti 7–10 oC (gegužės pabaigoje–birželio pradžioje). Pasėję mulčiuokime eilutes durpėmis. Tada nesusidarys dirvos plutelė, geriau laikysis drėgmė ir daigai greičiau bei vienodžiau sudygs. Šilumą mėgstančius augalus (cukinijas, moliūgus, patisonus) į dirvą sodinkime daigais, tada bus didesnė tikimybė, kad sulauksime derliaus.

Dr. Julė JANKAUSKIENĖ

rasos Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.