Skanioji pomidorų fiesta

Vasara bėga į pabaigą greitai ir nesustabdomai. Mūsų daržuose, šiltnamiuose išbandyta ne viena nauja daržovių rūšis ar veislė. Kokios subrendo pomidorų veislės, kuo jos ypatingos, kokio skonio, formos ir spalvos jų vaisiai? Juk dabar pats pomidorų nokimo laikas.
„Rasas“ į savo pomidorų šiltnamį pakvietė apsilankyti daržininkė Salvina Kievinienė iš Ramygalos (Panevėžio r.) ir sutiko pasidalyti šios vasaros patirtimi auginant pomidorus.

Mėgstamiausieji
Daržininkė Salvina Kievinienė augina pomidorus savo šeimos reikmėms ir parduoti. Pomidorų kolekcijoje sukaupusi daugiau nei 40 veislių – įvairių spalvų, skonių, formų šių daržovių, skirtų mėgėjams ir profesionalams, sunokinančių skanius, tvirtus, transportabilius vaisius. Salvinai skaniausi slyviniai ir kekiniai pomidorai bei egzotiški spalvingais vaisiais, patinka ir mėgėjiškų veislių kvapūs, sodraus skonio, kai kurie jų gardūs lyg vaikystės senoviški pomidorai.
Pomidorus mėgsta valgyti visa šeima, juk jie itin naudingi sveikatai. Ypač vertinga pomidoruose esanti medžiaga likopenas, suteikianti raudoną spalvą. Jis organizme stabdo oksidacijos procesą, taigi ir senėjimą. O likopeno pomidoruose padaugėja veikiant aukštai temperatūrai, vos dvi minutes termiškai apdorojus – net trečdaliu. Pomidorų vaisiuose yra ypatingos aminorūgšties – triptofano. Žmogaus organizmas jos negamina, ji gaunama su maistu ir skatina serotonino gamybą. O serotonino kiekis lemia mūsų nuotaiką. Taigi, kad būtume linksmi – valgykime pomidorus.

Veislių skirtumai
Kiekviena veislė turi savo specifiką, atrodo vis kitaip. Anksčiausiai uždera ankstyvieji pomidorai, nuo sėjos užaugantys iki 100 dienų, o vėlyvieji – per 120 dienų. Dažnai derliaus ankstyvumą lemia geresnės augimo sąlygos, saulė ir šiluma. Vasarą per karščius beveik vienu metu sunoksta skirtingo ankstyvumo veislės. Šiemet pirmieji pradėjo nokti ypač ankstyvi ‘Gourmandia‘ F1 pomidorai, pirmuosius vaisius Salvina nuskynė liepos 10 dieną.
Hibridiniai įpastos formos pomidorai ir egzotiškos jų veislės dažniausiai siekia iki 2 m aukščio, yra ir žemesnių, iki 1,3–1,5 m, jiems visiems reikia atramų.
Ypač derlingos ‘Giulietta‘ F1 (slyviniai) ir naujos bandomosios hibridinės veislės – ‘Diagramma‘ H, ‘Seyran‘ H. Jų kekių išauga kur kas daugiau, nes išsidėsčiusios tankiau nei, pavyzdžiui, ‘Delfine‘ H ar kitų veislių pomidorų. Puikūs ir jau ne pirmus metus auginami pomidorai – ‘Mahitos‘ F1, ‘Delfine‘ H, ‘Sandoline‘ H.
Didžiausius vaisius išaugina mėgėjiškos ‘Radiator Charlie’s Mortgage Lifter‘ pomidorų veislės augalai. Jų svoris siekia 0,7–1 kg, tad vieno pomidoro užtenka salotoms.
Nors kekiniai pomidorai išaugina nedidelius pomidoriukus, bet jų būna daug ir ant ilgų kekių. Labai skanūs ‘Mamoru‘ veislės rausvai raudoni pomidorai, švelnesnio skonio nei įprastiniai tvirti raudoni. Visos mėgėjiškos pomidorų veislės menkiau derlingos nei hibridinės profesionalios.
Tvirti – storesne odele, tinkamiausi gabenti yra hibridiniai pomidorai ‘Delfine‘ H, ‘Sandoline‘ H, ‘Mahitos‘ F1. Išvesta įdomių, originalių mėgėjiškų spalvingų pomidorų plonesne odele, jie greičiau suminkštėja, todėl nereikia jų ilgai laikyti, kad neištižtų.
Salvina sultis spaudžia beveik iš visų pomidorų, išskyrus miltingesnius. Konservuoti labiausiai tinka mažesni ar vidutiniai, tvirtesne odele, o džiovinti – ‘Giulietta‘ F1 slyviniai mėsingi pomidorai. Džiovinti nederėtų sultingų pomidorų, nes liks tik odelė.

Auginimas ir priežiūra
Sėja, daigų auginimas. Pomidorų daigų Salvina pati užsiaugina šildomame šiltnamyje. Pirmuosius sėja kovo pradžioje, paskui ir viduryje, o auginamus lauke – kovo antrąją pusę. Viename grame yra 200–300 sėklų. Sėja į specialias dėžutes su durpiniu substratu. Sėklas daigina 20–25 °C temperatūroje.
Kai užauga pirmas tikrasis lapelis, daigelius išpikuoja į juodus polietileninius maišelius, pribertus durpinio substrato, skirto pomidorams auginti. Tokių maišelių viename kvadratiniame metre telpa daugiau nei plastikinių kietų vazonėlių. Į maišelius gerokai sunkiau supilti durpinį substratą, tačiau paskui, sustačius ant žemės, augalai geriau auga. Maišelio dugne yra skylutės, per kurias šaknelės įsiskverbia į derlingą žemę.
Substratas šiltnamyje. Pavasarį šiltnamio žemę sufrezuoja, pagerina kompostu, perpuvusiu mėšlu (10 kg/kv. m), įterpia ilgalaikių (išsiskiriančių 3 mėn.) „Vitera“ trąšų (40 g/kv. m).
Sodinimas. Aukštaūgių į 1 kv. m sodinama po 2,5 daigo, žemesnių kiek tankiau, o žemųjų – tankiausiai. Jei erdvės netrūksta, ir žemesnius pomidorus galima sodinti rečiau – bus lengviau juos prižiūrėti, geriau vėdinsis augalai, greičiau sunoks vaisiai, gavę daugiau šviesos.
Optimali aplinkos temperatūra pomidorams augti – 22–24 ºC. Kai temperatūra nukrinta žemiau 15 ºC, pomidorai nustoja žydėti, o esant aukštesnei nei 35 ºC temperatūrai žiedadulkės išdžiūva ir tampa sterilios.
Kiek leisti stiebų? Pasodinti pomidorų daigai pririšami špagatu prie „špalierių“. Į žemę įsmeigiamas metalinis smaigelis ir už jo pririšamas špagatas, kad tvirčiau laikytųsi. Dažnai augintojai špagatą pririša tiesiog prie pomidoro stiebo, tačiau šis, pradėjęs storėti, trukdo augti pačiam augalui.
Augintoja pataria mėgėjiškų veislių augalus auginti su 1–3 stiebais, o hibridų (jie visuomet aukštaūgiai) – 1–2 stiebais. Jei yra daugiau vietos augalui augti, tuomet galima leisti dar papildomai ir kitą viršūnę. Ypač „kūdi“ ‘Sibirskiy Malahit‘ – galima auginti su trimis stiebais.
Laistymas, tręšimas. Šiltnamyje įrengta lašelinė laistymo sistema. Pomidorai laistomi gausiai, bet ne dažnai, o kas 7 dienas (nelygu orai), gausiai – po 10 l vandens vienam augalui. Birželį, kai buvo karščiai, pomidorus teko laistyti kas 2–3 dienas. Tręšiama tik kartą per dvi savaites. Apsiniaukusiu oru nepatartina augalų laistyti ir tręšti. Naudoja tik šiltoką vandenį iš tvenkinio. Kadangi vanduo yra kietas, jį parūgština iki pH 5,5–5,8. Vandenį paruošia laistyti (nurūgština) specialioje talpykloje, ten supila ir išmaišo ištirpintas kompleksines trąšas. 3 arų pomidorų šiltnamio augalams palaistyti pakanka 2 kub. m vandens.

KITOKIE POMIDORAI

‘Azoychka‘ – vidutinio ankstyvumo, aukštaūgė (160 cm aukščio), labai derlinga veislė. Vaisiai geltoni, stambūs, 150–200 g svorio, skanūs tarsi senoviniai pomidorai, sultingi, kvepia citrina. Trūkumas – vaisiai minkštesni, plona odelė. Vienas augalas subrandina iki 40 vaisių. Tinka salotoms, sultims. Galima auginti su trimis stiebais.
‘Sibirskiy Malahit‘ – vidutinio ankstyvumo, aukštaūgė, derlinga, egzotinė veislė. Vaisiai iš pradžių žaliai margi, nokdami žaliai geltoni, o dar vėliau geltonai margi ir papuošti purpuriniais dryželiais. Saldūs, skanūs, primena slyvas, aromatingi, sultingi, 70–100 (120–150) g svorio. Šios veislės augalai silpnai šakojasi, todėl patartina auginti su trimis stiebais. Vaisiuose gausu vitaminų ir karoteno, rekomenduojama vaikams valgyti kaip obuolius.
‘Ram‘ – vidutinio ankstyvumo, aukštaūgė, derlinga veislė. Vaisiai gelsvai rožiniai, dūminiai, netaisyklingos formos, 150–200 g svorio, skanūs, saldūs, miltingi, plona odele. Nesunokę vaisiai žali, jų apačia prie vaiskočio suaugimo vietos – tamsiai mėlyna, kai sunoksta – rožiniai ir tamsesne apačia. Tinka egzotiškoms salotoms.

Egzotiški (mėlynai juodi) pomidorai

‘Violet Jasper‘ – vidutinio ankstyvumo, aukštaūgė (iki 2 m aukščio), derlinga veislė. Vaisiai labai gražūs, apie 30 g svorio, apvalūs, margi arbūziukai. Neprinokę gelsvai žaliai margi, o prinokusių gelsvumas tampa rausvu švelniu purpuru, būna avietiniai rudi. Vaisiai skanūs, saldoki, greitai sunoksta, ilgiau palaikius pasidaro kaip košelė. Tinka salotoms, papuošti.
‘Dark Galaxy‘ – vidutinio ankstyvumo, aukštaūgė (120–150 cm aukščio), derlinga veislė. Vaisiai labai egzotiški, dryžuoti su taškeliais, geltoni, apačia prie vaiskočio purpuriškai ruda. Labai skanūs, nenusakomo skonio, minkšti, plona odele. Neprinokę pomidorai žali su mėlyna apačia. Nokdami keičia spalvą. Vienu metu ant kero būna labai spalvingų vaisių. Augalų lapai gležnesni, ne tokie masyvūs kaip hibridinių pomidorų veislių, panašūs į jaučio širdies tipo pomidorų lapus.
‘Blue Fire‘ – vidutinio ankstyvumo, aukštaūgė derlinga veislė. Vaisiai atrodo labai neįprastai, lyg apdeginti saulės spindulių ar nutaškyti dažais. Saldūs, skanūs, pusiau miltingi, nestambūs, 50–70 g, minkšta odele. Gražiai atrodo marinuoti, o ypač įspūdingai – vasaros salotose.
‘Blue Beauty‘ – vidutinio ankstyvumo, aukštaūgė derlinga veislė. Vaisiai apvalūs, sunokę rausvai violetinės spalvos. Apačia juodai violetinė, o viršus žalias, vėliau – rausvas, raudonas. Vaisiai labai skanūs, apie 100–150 g svorio, netaisyklingos formos. Jie tvirtesni, odelė truputį storesnė nei kitų minėtų veislių, vidus raudonas.
‘Blue Chocolate‘ – vidutinio ankstyvumo, aukštaūgė derlinga, įspūdinga veislė. Vaisiai spalvingi, kontrastingų spalvų – žalios ir tamsiai mėlynos, šokoladinės ir beveik juodos. Nedidukai, iki 50 g svorio, priskiriami prie didesnių kekinių (vynuoginių) pomidorų. Kekės išauga iki 20–30 cm ilgio, kiekvienoje – po 10–12 pomidoriukų. Vaisiai skanūs, saldoki, aromatingi, kiek tvirtesne, storesne odele. Tinka spalvingoms salotoms, pavyzdžiui, su geltonais vynuoginiais pomidoriukais.
‘Amethyst Jewel‘ – vidutinio ankstyvumo, aukštaūgė (120–150 cm) derlinga, veislė. Vaisiai rožiniai violetiniai, ametisto spalvos, skanūs, originalaus švelnaus skonio, aromatingi, 100–200 g svorio, ne visiškai taisyklingos formos, miltingi, plona odele. Gausiai dera.

Slyviniai

‘Giulietta‘ F1 – vidutinio ankstyvumo, aukštas, derlingas hibridas. Nepaprastai gausiai dera, suformuoja ilgas kekes. Vaisiai pailgi (10–12 cm), 150–170 g svorio, ryškiai raudoni, tvirti, sultingi, labai skanūs. Augalai atsparūs ligoms. Tinka salotoms, sultims.
‘Colibri‘ F1 – vidutinio ankstyvumo, aukštas, labai derlingas hibridas. Vaisiai 120–140 g svorio, ryškiai raudoni, ovalūs, tvirti, puikaus skonio, be žalios dėmės prie vaiskočio. Juos patogu konservuoti, džiovinti. Nuskinti gerai laikosi, truputį kietesni už ‘Giulietta‘ F1. Augalai atsparūs ligoms.
‘Jury‘ H – ankstyvas, aukštas, labai derlingas hibridas. Vaisiai 110–130 g svorio, skanūs, blizgantys, pailgos formos, mėsingi, tvirti, atsparūs skilimui, raudoni, ilgai nepraranda prekinės vertės. Kekėje 6–8 vaisiai. Tinka vartoti šviežius, konservuoti.

Apvalios formos

‘Diagramma‘ H – bandomasis ankstyvas, aukštas, derlingas hibridas. Vaisiai apvalūs, raudoni, dideli, 200–220 g svorio, tvirti, odelė stora, transportabilūs. Formuoja daug kekių, vienoje – iki 6–8 didelių pomidorų. Labai stiprios šaknys, atsparūs ligoms.

‘Sandoline‘ H – ankstyvas, aukštas, derlingas hibridas, skirtas auginti plėvele dengtuose ir stikliniuose šiltnamiuose. Dviem savaitėmis ankstyvesnis už ‘Brooklyn‘ H. Vaisiai intensyviai raudonos spalvos, 160–180 g svorio, lengvai briaunoti, skanūs, saldžiarūgščiai, stora odele, ilgai laikosi. Augalas užmezga 10–12 kekių, jos tankiau išsidėsčiusios. Atsparus blogoms oro sąlygoms, pakenčia vėsą ir per didelę drėgmę. Pomidorai atsparūs rudajai dėmėtligei.

‘Delfine‘ H – vidutinio ankstyvumo, aukštas, derlingas hibridas su labai gausia lapija ir stipria šaknų sistema. Atsparus dideliems temperatūrų svyravimams. Dėl to auginamas tiek šiltnamiuose, tiek atvirame grunte (pririšant prie kuoliukų). Tarp lapų esantis trumpas tarpas leidžia susiformuoti 6–7 kekėms, kol augalas pasiekia 1,5 m aukštį. Vaisiai labai tvirti, ryškiai raudoni, su jiems būdingu blizgesiu, 150–160 g svorio. Rudenį nuskintus vaisius galima nesunkiai išlaikyti 1–2 mėn.

‘Seyran‘ H – labai panašus į ‘Diagramma‘ H. Vaisiai iki 200 g svorio.
‘Mahitos‘ F1 – ankstyvas, aukštas, derlingas hibridas. Vaisiai raudoni, apvalūs, stambūs, 220–260 g svorio, tvirti, labai skanūs. Puikiai mezga vaisius nepalankiomis sąlygomis.

Parengė A.V

rasos Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.