Bulviniai pyragėliai su kopūstų įdaru

INGREDIENTAI:

  • 500 g raugintų arba šviežių kopūstų
  • 6 bulvės
  • 1 svogūnas
  • 3 šaukštai aliejaus
  • 1 šaukštas sezamų sėklų
  • 1 šaukštelis juodgrūdžių sėklų
  • 1 šaukštas miltų
  • 1 šaukštelis cukraus
  • 1 šaukštelis pomidorų padažo
  • 1 kiaušinis
  • druskos, maltų pipirų

Padažui:

  • 1 stiklinė grietinės
  • 1/2 stiklinės kefyro
  • 1 česnako skiltelė
  • smulkintų žalumynų
  • druskos

Gerai nuplautas bulves išvirkite su luobelėmis. Įdarui į puodą įpilkite 2 šaukštus aliejaus, jame pakepinkite svogūną, tada sudėkite raugintus (jei kopūstai labai rūgštūs, prieš virdami juos nuplaukite) arba šviežius kopūstus ir užpilkite stikline karšto vandens. Viską išmaišykite, puodą uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies, kol kopūstai suminkštės. Jei troškinant skystis išgaruos, įpilkite dar šiek tiek karšto vandens. Išsitroškinusius kopūstus pagardinkite pipirais, jei reikia, druska, cukrumi, pomidorų padažu ir dar pavirkite maždaug 5 min. Kopūstus atvėsinkite. Bulves nulupkite ir sutrinkite į košę. Skysčio jokio nepilkite, tik šiek tiek pasūdykite, įberkite maltų pipirų ir miltų. Bulvių košę gerai išsukite iki vientisos masės ir padalykite ją į vienodus gabalėlius. Iš jų darykite paplotėlius, į vidurį dėkite po šaukštą kopūstų įdaro ir sulipinkite paplotėlių kraštus, kad išeitų apvalūs pyragėliai. Šiek tiek suplokite ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą ir aliejumi pašlakstytą skardą. Pyragėlius aptepkite išplaktu kiaušiniu (galima tik vandeniu), pabarstykite sezamų ir juodgrūdžių sėklomis (tiks ir Provanso žolelių mišinys) ir 20 min. pašaukite į 210 ºC orkaitę. Kepkite, kol pyragėliai gražiai apskrus. Į stalą patiekite su padažu, sumaišytu iš nurodytų sudedamųjų dalių.