Kaunas +25,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +25,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025

CIKORIJOS: pikantiškos salotos tamsiajam periodui

2018/10/24


Trūkažolė – dažnai mūsų matomas augalas, tik ne visi žinome jo pavadinimą. Ji dar vadinama kelio žibintu, žydrąja saulėgrąža, saulažole, laukine cikorija, vargšų nusidėjėlių gėle. Šis augalas – savotiškas gamtos laikrodis, nes labai jautrus saulės šviesai. Paprastai 17 val. trūkažolė baigia dienos žydėjimą.

Savotišku atradimu daugeliui tampa cikorijos (paprastųjų trūkažolių šakniavaisiai), kurias galima paprastai atželdinti ir šviežiomis, pikantiškomis jų salotomis gardžiuotis netgi žiemą. Dr. Audronė Žebrauskienė, vadovaujanti bendrovei „Žiežmarių gėlės“, pasidalijo šia patirtimi.

Cikorijų vertė

Cikorija, kaip jau minėta, paprastosios trūkažolės (Cichorium intybus L., var. foliosum Besch.) šakniavaisis. Salotinių trūkažolių šakniavaisiuose yra apie 60 proc. inulino, 10–20 proc. fruktozės, farmacijos pramonėje naudojamo intibino, karoteno, B grupės vitaminų, mikro- ir makroelementų (K, Ca, Mg, P, Fe ir kt.), organinių rūgščių, pektino, taninų ir kt. medžiagų. Trūkažolės pasižymi antiseptiniu, apetitą didinančiu, tulžies ir šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, virškinimą gerinančiu ir raminančiu poveikiu.

Pasirūpinkime derliumi

A. Žebrauskienė rekomenduoja paprastųjų trūkažolių šakniavaisius nuimti spalio mėnesį. Derlių imant nelietingu oru šakniavaisiai greičiau apdžiūsta, lėčiau plinta ligos. Lapus nupjauname palikdami kuo trumpesnius lapkočius, nepažeisdami augimo kūgelių. Prieš sandėliuodami cikorijas išrūšiuojame: atskiriame sužalotas, smulkesnes negu 2 cm (prie galvutės). Iki atželdinimo šakniavaisius laikome daržovių saugykloje, kurios oro temperatūra 2–4 °C, santykinis oro drėgnis – 75–80 proc. Cikorijas galima laikyti šaldytuvuose, sandėliuose, rūsiuose. Šaldytuvuose cikorijos laikomos dėžėse, konteineriuose ar polietileno maišuose. Neperforuoti maišai laikomi atviri. Namų sąlygomis laikant nedidelį šakniavaisių kiekį, galima sluoksniuoti smėliu. Šakniavaisiai gali būti supilami į didelius kaupus su aktyviąja ventiliacija ir į mažus – be jos. Maži kaupai daromi 1,5–2 m pločio ir 0,8–1 m aukščio, su natūralia ventiliacija. Trūkažolių šakniavaisiai lengvai išgarina vandenį, todėl greitai vysta. Ventiliuojamą orą reikėtų papildomai drėkinti.

TAI SVARBU Šiluma cikorijoms kenkia labiau negu šaltis.

Kaip želdiname •Nuėmus derlių ir praėjus maždaug mėnesiui galima pradėti želdinti. Didžiausio ir geriausios kokybės derliaus sulauksite gruodžio–sausio mėnesiais. •Norintiesiems turėti šviežių cikorijų gūželių visą laiką A. Žebrauskienė pataria jas želdinti periodiškai, nuo lapkričio vidurio iki kovo mėnesio. •Gūželės užauga per 3–4 savaites. Ilgiau želdinti neverta, nes blogėja jų kokybė. • Salotinių trūkažolių lapai pjaunami paliekant 1–2 cm lapkočius, kad nebūtų pažeisti viršutiniai pumpurai. • Želdinti skirtus šakniavaisius (3–5 cm skersmens) iki želdinimo rekomenduojama laikyti sandėliuose 0–2 °C temperatūroje, esant 90–95 proc. santykiniam oro drėgniui. •Praėjus ramybės periodui (3–4 savaitėms po derliaus nuėmimo) pradedama želdinti gūželes. •Vienodo ilgio šakniavaisiai į dėžutes sustatomi vertikaliai. Į jas pilama kambario temperatūros vandens, kad iki pusės apsemtų šakniavaisius.

• Dėžutės statomos 4–5 aukštais tarp lentynų. •Gūželės želdinamos visiškai tamsioje patalpoje. Jeigu ten prasiskverbia šviesa, lapeliai pažaliuoja, nukenčia gūželių kokybė, jos apkarsta. •Didelės įtakos želdinant šakniavaisius turi patalpos temperatūra. Iš pradžių (11– 14 parų) palaikoma 12–14 °C, vėliau (iki nuimant gūželes) – 16–20 °C temperatūra. •Patalpa turi būti gerai vėdinama, kad neatsirastų pelėsių, santykinis oro drėgnis turėtų siekti 90–95 proc. •Maistui gūželės naudojamos šviežios (ypač skanios), keptos, virtos, troškintos. Audronės Žebrauskienės ir interneto nuotraukos

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Dalintis
2025/07/19

Ekologinių ūkių mažėja – tarša didėja?

Lietuvoje maždaug prieš tris dešimtmečius prasidėjo domėjimasis ekologiniu ūkininkavimu ir entuziastų dėka atsirado pirmieji ekologiniai ūkiai. Iki 2030 m. pagal Europos Sąjungos (ES) žaliąjį kursą numatyta pasiekti dabar sunkiai įsi...
2025/07/19

Grėsmė spygliuočių miškams

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos pristato Europos Sąjungos prioritetinių karantininių kenkėjų sąraše įtrauktą drugį – Dendrolimus sibiricus. Šio kenkėjas Lietuvoje kol kas neaptiktas, tačiau ...
2025/07/19

Baltijos šalyse pigiausi degalai yra Lietuvoje, o benzinas Lietuvoje pigesnis nei Lenkijoje

Praėjusią savaitę Lietuvoje benzino vidutinė kaina sumažėjo 0,8 procento, o dyzelino kaina padidėjo 0,3 procento. Europos Sąjungos šalių vidutinė svertinė benzino kaina nepakito, o dyzelino vidutinė kaina padidėjo 1 procentu. Palyginti su E...
2025/07/19

Žemės ūkio produkcijos ir trąšų prekybos grupei metai buvo nuostolingi

Žemės ūkio produkcijos ir trąšų prekybos grupė „Imlitex Holdings“ po pelningų 2023-ųjų pernai patyrė 1,86 mln. eurų grynojo nuostolio (užpernai – 757 tūkst. eurų pelno), jos konsoliduotos pajamos mažėjo 9,8 proc. iki 306 m...
2025/07/19

Nematomas pavojus duše: kodėl svarbu po atostogų bent minutei atsukti karšto vandens čiaupą?

Lietuvoje kiekvienais metais fiksuojama legioneliozės atvejų. Dėl šios priežasties gyventojams svarbu neužmiršti laikytis kelių paprastų taisyklių, kurios padės apsisaugoti. Efektyviausias būdas išvengti šios infekcijos...
2025/07/19

Rusijos alkoholio pramonė traukiasi

Rusija – keistų paradoksų šalis: nors rusai apskritai vartoja daugiau alkoholio, nei 2024 m., tačiau alkoholinių gėrimų gamyba smarkiai sumažėjo. Dėl to jau kenčia šalies biudžetas.
2025/07/19

Valstybės kontrolė: taikydama dirbtinį intelektą valstybė galėtų sutaupyti iki 30 proc. darbo laiko

Pritaikydama dirbtinį intelektą (DI) valstybė galėtų sutaupyti iki 30 proc. darbo laiko, bet tik 15 proc. institucijų juo naudojasi. Lietuvos viešajame sektoriuje neužtikrinama DI sistemų veikimui reikalinga infrastruktūra. 2021–...
2025/07/19

Rankų darbo „Su meile IKI“ tortus ruošiančioje kepykloje klientai pamatė tai, ko nesitikėjo

Šviežiai kepamas biskvitas, čia pat tepami burnoje tirpstantys kremo sluoksniai, daug meilės, rankų darbo ir net senus įsitikinimus pakeitęs stulbinančiai skanus tortas – tokius įspūdžius išsinešė prekybos tinklo „...