Darbymetis prasideda nuo daigų

Ankstyvas pavasaris spartina darbus šiltnamyje. Kaip užsiauginti tvirtų ir sveikų daigų, pataria Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja Julė Jankauskienė.

Pomidorams parinkite tinkamą substratą

Substratas. Pomidorų daigų substratas turi būti purus, pralaidus orui ir vandeniui, neužkrėstas ligomis ir kenkėjais, tinkamo rūgštingumo, jame turi būti subalansuotas maistinių medžiagų kiekis. Nepatartina naudoti daržo žemės, nes ji supuola ir augalų šaknims gali trūkti oro. Be to, tokia žemė gali būti užkrėsta ligomis ir kenkėjais arba netinkamo rūgštingumo.
Laikas. Jei šiltnamis nešildomas, pomidorų sėklas sėkite kovo mėnesio viduryje ir vėliau. Jei pomidorus sodinsite lauke, sėkite kovo mėnesio pabaigoje.
Vieta. Daigams reikia šviesos, todėl geriausia juos daiginti namuose ant palangės (tik ne šiaurinės).
Daiginimas. Pomidorų daigus galima pikuoti. Sėklas sėkite į dėžutes, pripildytas durpių ir rupaus smėlio mišinio. Jas uždenkite plėvele, laikykite šiltai. Pasirodžius daigams, nuimkite plėvelę ir perkelkite dėžutes į šviesesnę vietą. Daigams sudygus, po 5–7 dienų dėžutes perneškite į šaltesnę vietą, kur dieną 12–15 oC, o naktį 8–10 oC. Tada geriau augs šaknys, daigai neištįs, nes paprastai jie tįsta naktį. Po savaitės daigus vėl perneškite į šiltesnę vietą. Iki pikavimo daigų nelaistykite, kad jie sparčiai neaugtų. Kai daigai išleidžia pirmą tikrąjį lapelį, jie pikuojami į puodelius.
Tręšimas. Daigus tręškite 1–2 kartus. Jei daigų lapeliai šviesiai žali, patręškite amonio salietros tirpalu (20 g / 10 l vandens). Patręšus daigai perliejami švariu vandeniu. Neperlaistykite ir nepertręškite daigų, nes jie greičiau suserga, turi silpnas šaknis, vėliau dera.

Svarbu! Iš užsienio įvežamos daržovių sėklos yra beicuotos, todėl prieš sėją jų nereikia apdoroti. Jei sėjate savo surinktas ar iš kaimynų gautas sėklas, jas būtinai beicuokite.

Kopūstų daigus reikia grūdinti

Daiginimas. Į dėžutes priberkite jau paruošto durpių substrato, paliekite, sulyginkite paviršių ir kas 5 cm išilgai ir skersai padarykite eilutes, jų susikirtimo taškuose sėkite po sėklą. Sėklas reikia įterpti
0,5–1 cm gylyje. Dėžutes uždenkite plėvele ar stiklu, o kai prasikals daigai, nudenkite. Po 10–12 dienų daigus su 1–2 tikraisiais lapeliais pikuokite į puodelius ar tiesiai į gruntą. Pikuodami stenkitės neužlenkti šaknies, jeigu ji ilga, patrumpinkite. Išpikuoti daigai 10–12 dienų auga lėtai, vėliau jų augimas paspartėja. Ankstyvųjų kopūstų daigai auga 45–55 dienas.
Auginat daigus daigyklose, jie auga 7–10 dienų trumpiau, negu juos pikuojant į gruntą. Daigyklose oro patenka po šaknimis, todėl jos geriau auga, mažesnė tikimybė, kad augalai susirgs šaknų puviniu. Išimant daigus iš daigyklų, nepažeidžiamos šaknys, todėl užauga didesnis derlius.
Ankstyvųjų kopūstų daigus galite auginti šildomuose šiltnamiuose arba namuose ant palangės. Šiltnamyje daigai augs greičiau negu namuose.
Substratas. Kopūstų daigams auginti geriausiai tinka aukštutinio tipo durpės.
Laikas. Ankstyvųjų veislių kopūstus sėkite kovo viduryje, vidutinio ankstyvumo kopūstus – balandžio pradžioje ar antroje mėnesio pusėje. Juos galima pasėti dėžutėje, kaip ir ankstyvuosius kopūstus, o vėliau pikuoti daigyne į žemę. Vidutinio vėlyvumo kopūstų daigai auga 35–40 dienų.
Temperatūra. Kai oro temperatūra 18–20 oC, kopūstai sudygsta per 3–5 dienas. Jei šalta, jie sudygsta po 8–10 dienų. Kad daigai būtų geros kokybės, svarbu jiems sudygus temperatūrą 5–7 dienoms sumažinti iki 6–10 oC. Tokią temperatūrą reiktų palaikyti 6–7 dienas, kad daigai neištįstų. Antrą kartą temperatūra mažinama siekiant užgrūdinti daigus. Likus 10–15 dienų iki daigų persodinimo, palaikoma 6–8 oC temperatūra. Daigams augant optimali temperatūra saulėtą dieną – 16–18 oC, apsiniaukusią – 14–15 oC, naktį – 7–10 oC. Žiediniams kopūstams vidutinė oro temperatūra turėtų būti 1–2 oC aukštesnė.
Laistymas. Daigus laistykite pirmoje dienos pusėje. Vandens temperatūra turi būti 18–22 oC. Jei daigus auginate daigyklose, vienam kvadratiniam metrui reikia 2 l vandens. Suspaudus substratą turi susidaryti 5–6 vandens lašai. Palieję būtinai vėdinkite šiltnamį.
Tręšimas. Daigai tręšiami atsižvelgiant į jų būklę ir auginimo sąlygas. Kopūstų daigus pirmą kartą tręškite, kai jie turės 2 tikruosius lapelius (30 g azoto trąšų / 10 l vandens). Prieš tręšdami sudrėkinkite dirvą vandeniu, o patręšę augalus perliekite vandeniu, kad ant lapų likęs trąšų tirpalas jų nenudegintų. Kitą kartą tręškite daigų grūdinimo metu, t. y. likus 3–5 dienoms iki daigų sodinimo. Žiedinių kopūstų daigus patręškite molibdeno trąšomis.
Grūdinimas. Daiginamus kopūstus pradėkite grūdinti likus 12–14 dienų iki sodinimo, t. y. laistykite rečiau, o likus 5 dienoms visai nelaistykite. Be to, šiltnamyje auginamus daigus smarkiai vėdinkite ir dieną, ir naktį. Iš pradžių atidarykite orlaides, o vėliau nuimkite dalį šiltnamio dangos, kad patektų tiesioginių saulės spindulių. Dėžutes ar daigyklas pirmosiomis dienomis palikite kelioms valandoms lauke, o vėliau ir visai nakčiai. Likus dienai iki sodinimo, daigus gausiai paliekite. Kad kopūstų daigai užaugtų sveiki, palaistykite juos 0,15 proc. fungicido (PREVICUR) tirpalu. Smarkus vėdinimas ir daigų laistymas kalio permanganato tirpalu (0,3 g / 1 l vandens) taip pat padeda išvengti šios ligos.

Svarbu! Augindami kopūstų daigus nepamirškite vėdinti patalpos. Jei kopūstų daigus auginate šiltnamyje, nuolat ir intensyviai jį vėdinkite.

Agurkai mėgsta šilumą ir drėgmę

Laikas. Jei agurkus auginsite nešildomame šiltnamyje, sėklas sėkite balandžio mėnesio paskutinę dekadą.
Substratas. Tinkamiausias agurkų daigų substratas – paruoštas durpių mišinys su trąšomis. Pirktą durpių substratą paskleiskite, permaišykite, kad jis prasivėdintų, sudrėkinkite.
Daiginimas. Agurkų daigų geriausia nepikuoti, sėkite tiesiai į durpinius puodelius. Juos uždenkite polietileno plėvele, kad mažiau garuotų drėgmė. Kai temperatūra 24–26 oC, sėklos sudygsta per 2–3 dienas. Jei pakanka šviesos ir šilumos, po 5–6 dienų pasirodo pirmas tikrasis lapelis, po 8–10 dienų – antras. Agurkams sudygus, palaikykite žemesnę 16–17 oC temperatūrą, kad daigai neištįstų. Agurkų daigai labai mėgsta šilumą ir drėg­mę, neryškią saulės šviesą.
Laistymas. Pirmąsias 10 dienų daigus laistykite saikingai, vėliau reikėtų laistyti daugiau ir dažniau. Jokiu būdu neperlaistykite, nes lapai bus gležni, šaknų sistema silpna, sunkiau prigis, greitai susirgs pašaknio ligomis.
Daigus laistykite šiltu vandeniu pirmoje dienos pusėje. Laistant šaltu vandeniu, jie greitai suserga pašaknio ligomis. Žemė puodeliuose turi būti drėgna, bet ne šlapia.
Tręšimas. Pirmą kartą daigus tręškite, kai jie turės 2 tikruosius lapelius. Laistykite kompleksinių trąšų tirpalu (10 g trąšų / 10 l vandens). Antrą kartą tręškite likus kelioms dienoms iki sodinimo, tačiau trąšų koncentraciją padidinkite (15 g trąšų / 10 l vandens). Daigus galite tręšti karvių mėšlu atskiedę jį vandeniu (1 : 10).

Svarbu! Jei daigus auginate šiltnamyje, laikykite puodelius ne ant žemės, tada augalų šaknims bus šilčiau. Jei daigus auginate kambaryje ant palangės, nestatykite puodelių prie orlaidžių – agurkams nepatinka skersvėjis.

Saldžiųjų paprikų ir baklažanų daigai jautrūs skersvėjui

Laikas. Jei saldžiąsias paprikas auginsite nešildomame šiltnamyje, sėkite kovo mėnesio antrą trečią dekadą. Baklažanų sėklas sėkite 60 dienų iki daigų sodinimo į gruntą.
Sėja. Saldžiųjų paprikų ir baklažanų daigus geriau sėkite tiesiai į puodelius, jų nepikuokite. Sėkite į puodelius po vieną sėklą 1–1,5 cm gylyje. Jei pasėsite per giliai, daigai bus silpni, o jei per sekliai – gali išdžiūti.
Temperatūra. Saldžiųjų paprikų ir baklažanų daigams sudygti reikia 22–25 oC temperatūros. Praėjus 4–7 paroms nuo sudygimo, patartina temperatūrą sumažinti iki 13–16 oC, naktį – iki 8–10 oC. Namų sąlygomis tai sunku padaryti, tačiau daigus galite padėti arčiau lango arba pernešti į verandą, kur vėsiau. Tada daigai neištįs, bus tvirtesnės šaknys. Vėliau daigams augant temperatūra saulėtą dieną turėtų būti 22–26 oC, apsiniaukusią – 18–20 oC, naktį – 17–20 oC.
Substratas. Substratas turi būti purus, pralaidus orui, vandeniui, neužkrėstas ligomis ir kenkėjais, rūgštingumas 6,3–6,6 pH. Į paruoštą durpių substratą nemaišykite daržo žemės, bet tinka papildomai įterpti žvyro, perlito, kad pagerėtų oro ir vandens pralaidumas.
Laistymas. Kol daigai sudygs, jų nelaistykite (turi būti gerai sudrėkintos durpės iki sėjos). Vėliau daigus laistykite pagal poreikį. Stebėkite, kad puodeliai neišdžiūtų. Baklažanų daigams reikia daug vandens, nes jų lapų paviršius didelis. Daigus laistykite retai, bet gausiai, geriausia – ryte ir šiltu vandeniu. Kaskart supurenkite žemę puodelyje, kad šaknys gautų oro. Savaitę iki sodinimo daigų neliekite, taip užgrūdinsite augalus.
Tręšimas. Daigus tręškite papildomai 2–3 kartus. Pirmą kartą tręšiama po 2 savaičių pasirodžius 2–3 tikriesiems lapeliams. Išaugus 4–5 lapeliams, daigai tręšiami antrą kartą. Trąšų tirpalo koncentracija neturėtų būti didelė: 0,15–0,2 proc. (15–20 g kompleksinių trąšų / 10 l vandens). Daigus galite tręšti paukščių mėšlu atskiedę jį vandeniu (1 : 20). Vieną kartą daigus galite patręšti pelenų ištrauka: 1 šaukštą pelenų užpilkite litru karšto vandens, palaikykite parą, paskui nukoškite ir laistykite augalus. Tai kalio, fosforo ir mikroelementų šaltinis.
Sodinimas. Baklažanų daigai tinkami sodinti, kai yra 16–25 cm aukščio, turi 6–8 lapus ir nedidelius žiedpumpurius, tvirtas šaknis.

Svarbu! Neužmirškite daigų išretinti, kai liesis jų lapai. Saldžiųjų paprikų daigai jautrūs skersvėjui.

Rita Šemelytė

image descriptionPeržiūrėti visą numerį galite ČIA.