Daržovių derlių gelbsti ūkininko sumanumas

Ūkininkas Algimantas Vaupšas: „Traktoriai su dvigubais ratais dar „įplaukia“ į laukus, bet nebeliko žmonių, norinčių dirbti per lietų.“

Stasys BIELSKIS
„ŪP“ korespondentas

Ūkininkas Algimantas Vaupšas (Dvarčiaus k., Užvenčio sen., Kelmės r.) kovoja su gamtos stichija kaip išmanydamas. Daržovių laukuose jau „plaukioja“ traktoriai su dvigubais galiniais ratais, nes kaimiškų raugintų kopūstų ar virtų burokėlių tiekimas didiesiems prekybos tinklams negali sustoti nė vienai dienai. Traktoriai dar šiaip taip įvažiuoja į įmirkusius laukus, tačiau atsirado problemų dėl darbo jėgos – ūkio darbininkai išponėjo ir per lietų nebenori vykti doroti derliaus. Ir ūkio šeimininkui atskaito tokius moralus, lyg tik jis vienas būtų kaltas dėl blogo oro…

Šitų kopūstų derlių dar reikės sudoroti…

Sodiečiai neįvertina, kad turi darbą
A. Vaupšas valdo apie 900 ha žemės. Neseniai baigė sudoroti 517 ha žieminių kviečių, 52 ha vasarinių grūdinių kultūrų ir 45 ha pupų derlių. 300 ha plote auginamos daržovės, reikalaujančios nemažai darbo ir sumanumo. Šiandien ūkyje dirba 70 aplinkinių vietovių gyventojų.
Augina kopūstus, morkas, burokėlius, agurkus, bulves, krapus, rabarbarus ir juoduosius ridikus. Keturiuose ūkio cechuose rauginami kopūstai ir agurkai, verdami burokėliai, skutamos bulvės. Pagaminta produkcija, kaip ir šviežios daržovės, atsiduria didžiuosiuose prekybos centruose.
„Šiemet buvo bloga vasara, todėl agurkų priskynėme tik 60 tonų, – pasakojo A. Vaupšas. – Dalis kopūstų dar tebėra laukuose. Manau, kad jų derlius bus apie pustrečio tūkstančio tonų. Kirsti kopūstus trukdo lietingi orai. Didieji traktoriai į laukus dar „įplaukia“, bet nebeliko žmonių, norinčių kirsti kopūstus. Anksčiau dirbdavo ir per lietų, o dabar išlepę, nori, kad būtų sausa, gražu. Šiandien (spalio 5-ąją – aut. pastaba) reikėjo atlikti užsakymą, prikirsti kopūstų, bet darbininkai į laukus neišvažiavo, tik prisiklausiau jų moralų.“
Pasidomėjus, kodėl taip yra, gal mokami maži atlyginimai, A. Vaupšas teigė: „Moku normalų atlyginimą, bet jie paprasčiausiai nenori dirbti. Prisiklauso per televiziją laidų, kuriose sakoma, kad reikia mokėti kosminius atlyginimus, o dirbti nebereikia. Tokie patys žmonės išvažiuoja, užsienyje dirba po 15–16 valandų ir nė vienas neprieštarauja. O čia ateina aštuntą ir pusę penkių jau nori eiti namo. Pietų valanda – kaip biudžetinėje įstaigoje, bet niekas nebenori nei vakaroti, nei naktimis dirbti.“

Ketvirtadienį Algimanto Vaupšo ūkyje nuimant kopūstų derlių priekabą po įmirkusią pievą tempė du galingi traktoriai.

Didžioji dalis daržovių tebėra laukuose
Dėl ūkininkams nepalankių oro sąlygų šią savaitę Lietuvoje paskelbta ekstremalioji padėtis. A. Vaupšo laukuose dar tebėra apie 25 ha burokėlių iš 70 ha užaugintų, iš 40 ha morkų nurauta apie 15 ha, o iš 37 ha kopūstų likę dar apie 28–29 ha nenukirstų. Tik bulves vos ne vos suspėta nukasti per tas buvusias kelias saulėtas dienas. Jeigu lietus ir praėjusią savaitę būtų pylęs kaip nuo šio pirmadienio, bulvių kasti būtų nebereikėję. Pastarųjų derlius šiemet irgi ne ypatingas.
Užvenčio krašte per naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį tiek pylė lietus, kad ir morkų laukai kitą dieną tiesiog plaukė. Jų dorojimo technika į lauką nebeįvažiuoja. Vienintelė kultūra, kurią šią savaitę bus galima nuimti,– kopūstai. Traktoriai sudvigubintais galiniais ratais kaip valtys plaukioja įmirkusiuose plotuose – šiaip ne taip į laukus įvažiuoja. Pasak A. Vaupšo, jeigu tik kurią nors dieną nelis, bus stabdoma gamyba cechuose ir visi darbuotojai vyks doroti kopūstų derliaus.

Darbininkas Audrius Katkauskas džiaugėsi galėjęs papozuoti su kopūstu, sveriančiu daugiau nei 20 kg.

A. Vaupšas prieš 15–16 metų buvo pats pirmasis Lietuvoje raugintų kopūstų tiekėjas prekybos centrams (anksčiau ir Vilnius, ir kiti miestai būdavę užversti tokia lenkiška produkcija). „Anksčiau yra buvę, kad užraugiame 50–60 tonų, bet nepataikome tuo metu tinkamos rūšies ir jie pajuoduoja, tenka išmesti… Taip buvo tik pradžioje, kol išsiaiškinome rūšis, laiką ir t. t. Mat kiekvieną mėnesį reikia raugti vis kitokią kopūstų rūšį, nes vieni būna nesubrendę, nebaigę bręsti, kiti – nesaldūs, be cukraus. Daug prakaito dėl to teko išlieti“, – prisiminė ūkininkas.

Šiame lauke bandyta rauti morkas.

Į klausimą, kokia veislė geriausiai tinka rauginti, ūkininkas tik atsakė, kad jų yra visokiausių. Bet nebuvo nusiteikęs išduoti paslapčių… Pasak jo, vasarą reikia raugti vienokią, rudeniop – kitą, prieš Naujuosius metus – vėl kitokias. Čia kaip ir obuoliai – antaniniai, alyviniai arba – vasariniai, rudeniniai, žieminiai. Bet tai jau kiti dalykai, nesusiję su gamtos stichija…

Autoriaus nuotraukos