Kaip tinkamai auginti viščiukus broilerius?

Atėjus pavasariui žmonės ne tik pradeda lauko darbus savo ūkiuose, tačiau dažnas nutaria užsiauginti viščiukus broilerius. Tuomet kyla pačių įvairiausių klausimų: kokius viščiukus nusipirkti, kaip tinkamai juos lesinti ir prižiūrėti, kokioje temperatūroje laikyti? Net ir turintiems patirties kartais nutinka pačių įvairiausių situacijų, kad viščiukai blogai auga arba suserga. Į klausimus apie viščiukų broilerių auginimą atsako paukščių auginimo ekspertai ir ilgametę patirtį turintys Lietuvos ūkininkai.

Jonas Baltrusaitis (V. Skuodo nuotr.)Geriausi viščiukai – iš patvirtintų peryklų               
Vienadienių viščiukų broilerių galima įsigyti įvairiose vietose: turgavietėse, iš pavienių prekeivių, iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintų peryklų ar viščiukų pardavimu užsiimančių įmonių. „Jei ketinate viščiukus pirkti turgavietėse ar iš įvairiausių prekybininkų, būtinai paprašykite Veterinarinio sveikatos pažymėjimo, liudijančio, kad viščiukai yra išperinti veisliniame paukštyne, – pasakoja 38 metų darbo patirtį turintis viščiukų broilerių auginimo ekspertas Jonas Baltrušaitis, – Jei viščiukus nusipirksite be Veterinarinio sveikatos pažymėjimo, nebūsite užtikrinti, jog perkate būtent viščiukus broilerius, taip pat nežinosite ar jie buvo skiepyti nuo infekcinių ligų. Tokie viščiukai dažnai nugaišta arba blogai auga.
Pirkdami viščiukus būtinai gerai juos apžiūrėkite: patikrinkite, ar nėra išdygusios pirmosios baltosios plunksnos, ar jie ne šlapi, ar nekvėpuoja išsižioję ir ar yra pakankamai judrūs bei gyvybingi. Svarbu patikrinti, kad kojos bei snapas būtų tvirti, o sparnai prigludę prie kūno. Jei pastebite, kad viščiukai atrodo ar elgiasi neįprastai, galima įtarti, kad jie yra ligoti ir gali užkrėsti kitus viščiukus.

Viščiukai iš paukštyno – sveiki ir atsparūs ligoms
Aukščiausios kokybės viščiukai išperinami specialiuose inkubatoriuose, tačiau viščiukų broilerių kokybei įtakos turi ir tėviniai pulkai. Dauguma paukštynų turi savo tėvinius paukščių pulkus, kurie skiepijami nuo infekcinių ligų pagal specialią programą. Tai užtikrina tėvų gyvybingumą ir garantuoja, kad ligoms atsparūs bus ir iš jų padėtų kiaušinių išsiritę viščiukai.

Svarbiausia – visaverčiai lesalai
„Viščiukus nuo pirmos jų gyvenimo dienos svarbu lesinti subalansuotais visaverčiais lesalais, skirtais viščiukų broilerių auginimui. Tokie lesalai atitinka viščiukų poreikius: juose optimaliai suderinta apykaitos energija, baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų bei vitaminų kiekiai. Kokybiškus lesalus, atitinkančius visus kokybinius ir higienos reikalavimus, geriausiai pagamina tik specialios lesalų gamyklos, nes tam reikalinga moderni įranga ir ypatinga kokybės kontrolė,“ – pasakoja AB „Kauno Grūdai“ vyr. veterinarijos gydytojas dr. Žydrūnas Totilas.
Nijole Milasauskiene (I. Lebrikaites nuotr.)„Savo ūkyje paaugindama viščiukus broilerius vadovaujuosi viščiukų auginimo specialistų rekomendacijomis. Vos tik juos parsivežu, pirmiausia pagirdau, tik tada duodu lesalo. Nuo pirmos dienos lesinu juos funkcionaliaisiais visaverčiais lesalais, skirtais viščiukams broileriams, kuriuose yra vitamino E ir seleno, todėl jie yra aukštos kokybės, maistingi ir vertingi. Vitaminas E ir selenas gerina viščiuko sveikatingumą, spartina jo augimą ir daro mėsą kokybiškesnę. Duodu viščiukams skirtingų lesalų, priklausomai nuo jų amžiaus. Kai viščiukai yra 1 – 18 d. duodu jiems augimo pradžiai skirto lesalo, vėliau, nuo 18 iki 35 d. lesinu augimo vidurio lesalu ir galiausiai viščiukui sulaukus daugiau kaip 35 d. duodu augimo pabaigos lesalo. Vidutiniškai vienam viščiukui išauginti normaliomis sąlygomis sunaudoju apie 3,5 – 4,5 kg. kombinuotų visaverčių lesalų“, – patarimais dalijosi ūkininkė Nijolė Milašauskienė iš Tauragės, kuri savo ūkyje sezono metu paaugina 15 000 viščiukų broilerių ir 10 000 dedeklių vištaičių nuo 1 d. iki 6 mėn.
Ūkininkė jau 10 m. auginanti viščiukus broilerius teigia, kad svarbu ne tik juos tinkamai lesinti, tačiau užtikrinti pakankamą kiekį švaraus vandens. „Norint, kad viščiukai gerai augtų visada jiems duodu geriamo vandens, svarbu, kad vanduo būtų drungnas. Girdyklas plaunu mažiausiai kartą per parą, o vasarą ir dažniau. Viename litre vandens dažnai ištirpinu 50 g. cukraus ir 1 g. vitamino C. Visada pasižiūriu, kad viščiukai turėtų vandens ir lesalo, tačiau lesalo nakčiai stengiuosi daug nedėti, kad jie galėtų pailsėti ir suvirškinti tai, ką sulesė per dieną“, – pasakojo ūkininkė.

Kokioje temperatūroje auginti?
Viščiukų auginimo specialistai rekomenduoja, kad patalpos, kuriose auginami broileriai, turi būti nuolat vėdinamos, taip pat svarbu palaikyti ir nuolatinę oro temperatūrą atsižvelgiant į paukščių amžių: iki 7 dienų viščiukus reikėtų auginti 31-33 0C temperatūroje; truputį paaugusius (8-21 dienos) – 27-31 0C temperatūroje; iki 35 dienos paukštidėse reikėtų išlaikyti nuo 17 iki 21 0C. Kraiko temperatūra turėtų būti ne mažesnė nei 29 0C. Taip pat reikėtų užtikrinti, kad viščiukams nepūstų skersvėjis. „Viščiukai broileriai yra labai jautrūs temperatūros kaitai, jiems pavojingi skersvėjai“, – sakė ūkininkas Česlovas Tarvydas, kuris jau 15 metų augina viščiukus broilerius. Anot ūkininko, būtina vadovautis viščiuko laikymo rekomendacijomis, viename kvadratiniame metre galima laikyti iki 26 (1 kg sveriančių) viščiukų arba 16 (2 kg sveriančių) suaugusių viščiukų. Ypatingas dėmesys auginant viščiukus turi būti skiriamas ir šviesai.

Paukštidės temperatūra ir šviesos trukmė, priklausomai nuo paukščių amžiaus (kai viščiukų pjovimo masė 1,7 – 2,1 kg).

Paukščio

amžius (d)

Paukštidės temperatūra (°C)

Šviesos trukmė, val.

(Įjungta)

(Išjungta)

0-3

31-33

23-24

4-7

31-32

18

6

8-14

29-31

14

10

15-21

27-29

16

8

22-28

23-25

18

6

29-35

21-23

20

4

35-42

19-21

22

2

>43

17-19

22

2

„Žmonės kartais galvoja, kad jei jau nusipirko viščiukus, duoda jiems kokybiško lesalo, įpila švaraus vandens, tai jau jie augs kaip ant mielių. Visada kad viščiukai teisingai augtų juos reikia stebėti: ar viščiukai nepradėję viduriuoti, ar neatsiranda liesų viščiukų, pats kelis kartus per dieną vis ateinu pažiūrėti, kaip jie juda ir kvėpuoja (ar ne žiopčioja). Jeigu matau, kad kažkas ne taip, pasitariu su paukštininkystės veterinarijos gydytojais, jie pataria, pamoko, ką ir kaip daryti“, – sakė viščiukus broilerius sėkmingai auginantis Česlovas Tarvydas.