Kas tas arbatos grybas?

Stiklainį su rusvu skysčiu ir jame plaukiojančia „medūza“ tikriausiai seniau esate matę ne vienuose namuose. Ne kažin koks gražuolis, arbatos grybu pavadintas, būdavo kas vakarą girdomas stikline saldintos arbatos. Kas tai buvo – eilinė panacėja, keistuolių išmonė ar išties vertingas dalykas? 

Nauja – labai sena

Arbatos grybas vadinamas daugybe vardų ir kildinamas iš įvairiausių šalių – Indijos, Kinijos, Vokietijos, Tibeto. Viskas gali būti tiesa, nes seniai išpopuliarėjęs, paplitęs po visą pasaulį, tad gali būti atgabentas iš bet kur.

Legendos byloja, kad Korėjos gydytojas ypatinga arbata nuo gastrito gydė Japonijos imperatorių. Teigiama, kad vokiečiai šiuo raugintu gėrimu gydė medžiagų apykaitos sutrikimus, reumatines ligas, podagrą, skrandžio ir žarnyno ligas.

Rytiečiai grybo gaminamą gėrimą vadino gyvybės eliksyru ir lengvindavo virškinimo trakto, žarnyno veiklą, stiprindavo energines ir gyvybines galias. Indonezijos gyventojai gydydavosi apsinuodiję, o japonų geišos tikėjo, kad antpilas padės išsaugoti gražią figūrą. Juo netgi šviesinta oda ir skalauti plaukai – esą suteikia jiems vešlumo ir blizgesio.

Arbatos grybas išties yra acto rūgšties bakterijų ir mielių simbiozinė kolonija. Auginamas saldžiame skystyje, kur mielės skaido cukrų į rūgštis, alkoholį ir anglies dioksidą, o bakterijos perdirba alkoholį į acto rūgštį. Tad dažnokai skystis vadinamas arbatos gira.

Savybės

Arbatos grybo antpile gausu organinių rūgščių. Viena jų – gliukurono, kuri gali dezinfekuoti ir detoksikuoti organizmą, šalinti jį nuodijančias medžiagas. Yra ir vitaminų – C, B grupės, D, P. Jie saugo nuo infekcinių susirgimų, teigiamai veikia širdies, kraujagyslių sistemą, stiprina nagus, plaukus, kaulus.

Grybo gėrime yra fermentų katalazės, amilazės, proteazės, daug rūgščių – acto, citrinų, pieno, oksalo, rauginių medžiagų, fermentų, cukraus, šiek tiek alkoholio ir kofeino. Teigiama, kad gėrimas padeda, kai kamuoja užkietėję viduriai arba pučia pilvą, mat skatina virškinimo procesus. Dar jis padeda kovojant su bloguoju cholesteroliu ir padeda numesti svorio, sureguliuoti kraujo spaudimą. Reguliarus antpilo vartojimas gali padėti įveikti galvos skausmus, pagerinti miego kokybę, tinka naudoti kompresams.

Tačiau tie, kurie serga cukriniu diabetu, skundžiasi padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, opomis, patyrę insultą ir infarktą, turėtų šio gėrimo vengti. O galintieji jį gerti iš pradžių taip pat turi jausti saiką – įsipilti kelis kartus per dieną po ketvirtį stiklinės.

Gauti sunku

Arbatos grybas po Lietuvą keliauja iš rankų į rankas, juo dalijamasi panašiai kaip ir duonos raugu. Internete galima rasti, kur jo įsigyti, gali pasitaikyti ir kinų maisto prekėmis bei arbata prekiaujančiose parduotuvėse.

Lengvai aptikau visą rinkinuką Amazon.com – 53 dolerius kainuoja stiklainis, grybo kultūra ir audinys. Dar lengviau įsigyti „Kombucha Tea“ – jau pagaminto gėrimo.
Jis gali puikiai pakeisti mūsų pamėgtus gazuotus gėrimus, nes yra su burbuliukais. Cukraus, nors ir teigiama, kad bakterijos jį perdirba, stiklinėje gėrimo yra apie 1 gramą.
Reikėtų žinoti, jog naudingiausios arbatos grybo savybės gėrime pradeda kauptis tik 5–6 dieną, o vasarą kiek greičiau – po 2–4 dienų. Tad vos parsinešus grybą ir pamaitinus jį atvėsinta saldžia arbata, nereikia labai skubėti gėrimo ragauti.

Po 5 dienų skystį, užuot toliau rauginus, galima supilstyti į butelius ir laikyti šaldytuve dar keletą dienų, o gerti, kai prireikia gaivaus gėrimo.

Priežiūra

Stiklainio su grybu negalima sandariai uždaryti, nes turi vykti rūgimas. Šviežios saldžios arbatos reikia įpilti kasdien. Nesibaiminkite, jei naujasis augintinis kelias dienas gulės ant dugno be aiškių veiklos požymių.

Po kelių dienų grybas išplaukia į paviršių ir kuo ilgiau laikome, tuo gėrimas labiau fermentuojasi. Kai jau nutariame, kad rūgšties pakanka, visą skystį galima nupilti ir pradėti gaminti iš naujo.
Nereikėtų jo laikyti ten, kur šviečia tiesioginiai saulės spinduliai ir maitinti grynu cukrumi, to jis gali neištverti.

Skonio eksperimentai

Po kurio laiko įprastinis skonis kiek pabosta ir tuomet galima pradėti pačią įdomiausią eksperimento dalį. Į gėrimą dėti vaisių ar uogų, geriausiai džiovintų, nors galima ir šaldytų, arba prieskonių, žievelių, imbiero. Po kelių dienų galima perkošti ir mėgautis nauju skoniu.

Vartojimas

Gydomaisiais tikslais gėrimą rekomenduojama gerti prieš valgį, iki jo likus keliolika minučių. Šviesios atminties gydytoja F. Taunytė teigė, kad šiame gėrime yra fermentų, gerinančių virškinimą, medžiagų, saugančių nuo bakterinių ligų.

Reguliariai geriant arbatos grybo didėja darbingumas, gerėja savijauta, normalėja skrandžio ir žarnyno veikla.
Aiva Vaivarienė, sertifikuota gydytoja-homeopatė, paklausta apie vaistines namie pagaminto arbatos grybo savybes sako, kad moksliškai šio gėrimo gydomųjų savybių tikriausiai niekas ir netyrė. „Gėrimas gali pagerinti organizmo gebėjimą regeneruotis ir stiprėti. Vaistinėse parduodamas gėrimas, vadinamas kombuča, yra to paties grybo produktas. Tik pats grybas išimtas, o gėrimas pasterizuotas. Tad aprašymuose minimais vitaminais, fermentais, rūgštimis galime tikėti. Teko pastebėti, kad ir namie gamintas gėrimas gerina virškinimą, mažina pilvo pūtimą. Vaikams tai tikrai geriau nei gėrimai iš parduotuvių. Galima pagaminti skanų naminį limonadą, žinoma, reikia stebėti, kad viskas vyktų švariai“, – sako gydytoja.

Grožiui

Teigiama, kad grybo gėrimas gaivina, lygina ir tonizuoja veido odą, saugo nuo inkštirų susidarymo, padeda atsikratyti pleiskanų. O jei švarias nuplautas kojas, rankas, pažastis perskalausite jo skysčiu, turėtų veikti kaip prakaitavimą mažinanti priemonė.

Daiva VALEVIČIENĖ