Ashburn +8,3 °C Rūkas
Ketvirtadienis, 28 Kov 2024
Ashburn +8,3 °C Rūkas
Ketvirtadienis, 28 Kov 2024

Kas tas arbatos grybas?

2017/08/19

Stiklainį su rusvu skysčiu ir jame plaukiojančia „medūza“ tikriausiai seniau esate matę ne vienuose namuose. Ne kažin koks gražuolis, arbatos grybu pavadintas, būdavo kas vakarą girdomas stikline saldintos arbatos. Kas tai buvo – eilinė panacėja, keistuolių išmonė ar išties vertingas dalykas?  Nauja – labai sena Arbatos grybas vadinamas daugybe vardų ir kildinamas iš įvairiausių šalių – Indijos, Kinijos, Vokietijos, Tibeto. Viskas gali būti tiesa, nes seniai išpopuliarėjęs, paplitęs po visą pasaulį, tad gali būti atgabentas iš bet kur. Legendos byloja, kad Korėjos gydytojas ypatinga arbata nuo gastrito gydė Japonijos imperatorių. Teigiama, kad vokiečiai šiuo raugintu gėrimu gydė medžiagų apykaitos sutrikimus, reumatines ligas, podagrą, skrandžio ir žarnyno ligas. Rytiečiai grybo gaminamą gėrimą vadino gyvybės eliksyru ir lengvindavo virškinimo trakto, žarnyno veiklą, stiprindavo energines ir gyvybines galias. Indonezijos gyventojai gydydavosi apsinuodiję, o japonų geišos tikėjo, kad antpilas padės išsaugoti gražią figūrą. Juo netgi šviesinta oda ir skalauti plaukai – esą suteikia jiems vešlumo ir blizgesio. Arbatos grybas išties yra acto rūgšties bakterijų ir mielių simbiozinė kolonija. Auginamas saldžiame skystyje, kur mielės skaido cukrų į rūgštis, alkoholį ir anglies dioksidą, o bakterijos perdirba alkoholį į acto rūgštį. Tad dažnokai skystis vadinamas arbatos gira. Savybės Arbatos grybo antpile gausu organinių rūgščių. Viena jų – gliukurono, kuri gali dezinfekuoti ir detoksikuoti organizmą, šalinti jį nuodijančias medžiagas. Yra ir vitaminų – C, B grupės, D, P. Jie saugo nuo infekcinių susirgimų, teigiamai veikia širdies, kraujagyslių sistemą, stiprina nagus, plaukus, kaulus. Grybo gėrime yra fermentų katalazės, amilazės, proteazės, daug rūgščių – acto, citrinų, pieno, oksalo, rauginių medžiagų, fermentų, cukraus, šiek tiek alkoholio ir kofeino. Teigiama, kad gėrimas padeda, kai kamuoja užkietėję viduriai arba pučia pilvą, mat skatina virškinimo procesus. Dar jis padeda kovojant su bloguoju cholesteroliu ir padeda numesti svorio, sureguliuoti kraujo spaudimą. Reguliarus antpilo vartojimas gali padėti įveikti galvos skausmus, pagerinti miego kokybę, tinka naudoti kompresams. Tačiau tie, kurie serga cukriniu diabetu, skundžiasi padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, opomis, patyrę insultą ir infarktą, turėtų šio gėrimo vengti. O galintieji jį gerti iš pradžių taip pat turi jausti saiką – įsipilti kelis kartus per dieną po ketvirtį stiklinės. Gauti sunku Arbatos grybas po Lietuvą keliauja iš rankų į rankas, juo dalijamasi panašiai kaip ir duonos raugu. Internete galima rasti, kur jo įsigyti, gali pasitaikyti ir kinų maisto prekėmis bei arbata prekiaujančiose parduotuvėse. Lengvai aptikau visą rinkinuką Amazon.com – 53 dolerius kainuoja stiklainis, grybo kultūra ir audinys. Dar lengviau įsigyti „Kombucha Tea“ – jau pagaminto gėrimo. Jis gali puikiai pakeisti mūsų pamėgtus gazuotus gėrimus, nes yra su burbuliukais. Cukraus, nors ir teigiama, kad bakterijos jį perdirba, stiklinėje gėrimo yra apie 1 gramą. Reikėtų žinoti, jog naudingiausios arbatos grybo savybės gėrime pradeda kauptis tik 5–6 dieną, o vasarą kiek greičiau – po 2–4 dienų. Tad vos parsinešus grybą ir pamaitinus jį atvėsinta saldžia arbata, nereikia labai skubėti gėrimo ragauti. Po 5 dienų skystį, užuot toliau rauginus, galima supilstyti į butelius ir laikyti šaldytuve dar keletą dienų, o gerti, kai prireikia gaivaus gėrimo. Priežiūra Stiklainio su grybu negalima sandariai uždaryti, nes turi vykti rūgimas. Šviežios saldžios arbatos reikia įpilti kasdien. Nesibaiminkite, jei naujasis augintinis kelias dienas gulės ant dugno be aiškių veiklos požymių. Po kelių dienų grybas išplaukia į paviršių ir kuo ilgiau laikome, tuo gėrimas labiau fermentuojasi. Kai jau nutariame, kad rūgšties pakanka, visą skystį galima nupilti ir pradėti gaminti iš naujo. Nereikėtų jo laikyti ten, kur šviečia tiesioginiai saulės spinduliai ir maitinti grynu cukrumi, to jis gali neištverti. Skonio eksperimentai Po kurio laiko įprastinis skonis kiek pabosta ir tuomet galima pradėti pačią įdomiausią eksperimento dalį. Į gėrimą dėti vaisių ar uogų, geriausiai džiovintų, nors galima ir šaldytų, arba prieskonių, žievelių, imbiero. Po kelių dienų galima perkošti ir mėgautis nauju skoniu. Vartojimas Gydomaisiais tikslais gėrimą rekomenduojama gerti prieš valgį, iki jo likus keliolika minučių. Šviesios atminties gydytoja F. Taunytė teigė, kad šiame gėrime yra fermentų, gerinančių virškinimą, medžiagų, saugančių nuo bakterinių ligų. Reguliariai geriant arbatos grybo didėja darbingumas, gerėja savijauta, normalėja skrandžio ir žarnyno veikla. Aiva Vaivarienė, sertifikuota gydytoja-homeopatė, paklausta apie vaistines namie pagaminto arbatos grybo savybes sako, kad moksliškai šio gėrimo gydomųjų savybių tikriausiai niekas ir netyrė. „Gėrimas gali pagerinti organizmo gebėjimą regeneruotis ir stiprėti. Vaistinėse parduodamas gėrimas, vadinamas kombuča, yra to paties grybo produktas. Tik pats grybas išimtas, o gėrimas pasterizuotas. Tad aprašymuose minimais vitaminais, fermentais, rūgštimis galime tikėti. Teko pastebėti, kad ir namie gamintas gėrimas gerina virškinimą, mažina pilvo pūtimą. Vaikams tai tikrai geriau nei gėrimai iš parduotuvių. Galima pagaminti skanų naminį limonadą, žinoma, reikia stebėti, kad viskas vyktų švariai“, – sako gydytoja. Grožiui Teigiama, kad grybo gėrimas gaivina, lygina ir tonizuoja veido odą, saugo nuo inkštirų susidarymo, padeda atsikratyti pleiskanų. O jei švarias nuplautas kojas, rankas, pažastis perskalausite jo skysčiu, turėtų veikti kaip prakaitavimą mažinanti priemonė. Daiva VALEVIČIENĖ
Dalintis
2024/03/28

Kur slepiasi ūkininko genas

„Atostogos – šventas dalykas“, – „Ūkininko patarėjui“ tikino Plungės r. Babrungo sen. Truikių kaime gyvenantis ūkininkas Virginijus Brezgys. Jis su žmona Marija valdo 180 ha žemės, augina šimtinę a...
2024/03/28

Rankdarbiai ir margučių marginimas – spalvų terapija

Radviliškyje gyvena ir kuria žinoma tautodailininkė Edita Prikockienė. Ji beveik du dešimtmečius įvairiais raštais margina margučius, juos dažo keliomis spalvomis, kitus skutinėja peiliuku. E. Prikockienė yra Lietuvos tautodai...
2024/03/28

Netrukus žengsime į vasaros laiką − kodėl šis metas itin pavojingas vairuotojams?

Įvairūs tyrimai ir gyventojų apklausos rodo, kad du kartus per metus persukinėti laikrodžio rodykles iš žiemos į vasaros laiką ir atvirkščiai daugeliui žmonių nėra priimtina. Apie laiko sukiojimo poveikį žmogaus sveikatai kalbama nuo...
2024/03/28

Sertifikuotas regioninis Lietuvos kultūros kelias – „Penkių kūrėjų kelias“

Kovo 20 dieną sertifikuotas regioninio lygmens kultūros kelias – „Penkių kūrėjų kelias“, jungiantis avangardinio kino kūrėjų ir poetų brolių Jono ir Adolfo Mekų, teatro režisieriaus Juozo Miltinio bei „Naujosios Romuvos&ldq...
2024/03/28

Gaminantiems vartotojams už anksčiau sukauptas kilovatvalandes bus mokamos kompensacijos

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) primena gaminantiems vartotojams, kad š. m. kovo 31 dieną baigiasi sukaupto, bet nepanaudoto, elektros energijos kiekio apskaitos periodas. Vartotojams už nepanaudotas kilovatvalandes (kWh...
2024/03/28

Pasitikime Šv. Velykas kūrybiškai papuoštais namais

Kas gi nenori skoningai ir stilingai pasipuošti velykinio stalo. Nuotaiką pakels ir vazoje sulapojusios kelios beržo šakelės, papuoštos vaikučių išpieštais popieriniais margučiais. Bet vieną kitą patarimą ir pasl...
2024/03/28

Tyrimas atskleidė – rytinė ES siena visiškai atvira baltarusiškai medienai, neva atkeliaujančiai iš Azijos

Šiomis dienomis į viešumą iškilo Europos Sąjungos (ES) medienos sektorių kompromituojanti medžiaga. Nepriklausomo baltarusių portalo „Zerkalo.io“ žurnalistai paskelbė Baltarusijos tyrimų centro (BTC) medžiagą, atsk...
2024/03/28

Aukojimo terminalai bažnyčiose – kokias sumas kortelėmis linkę aukoti šalies gyventojai?

Mokėjimo terminalai bažnyčiose naudojami jau seniai, per juos gyventojai paaukoja pinigus už vestuvių, krikštynų ar kitų religinių apeigų atlikimą. Vis dėlto jie nebuvo pritaikyti per trumpą laiką priimti didelį kiekį smulkesnių aukų, kurio...
2024/03/28

Vilniuje automobilių sąvartyne kilęs gaisras užgesintas

Vilniuje trečiadienio vakarą „Lietuvos geležinkelių“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių sąvartynas. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Situacijų koordinavimo skyrius pranešimą apie incidentą gavo...