Columbus +6,1 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 25 Bal 2024
Columbus +6,1 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 25 Bal 2024

Kukliai žydi, bet garsėja turtais

2016/04/30


Bičių karalienė Ramunė Cibienė įsitikinusi, jog Lietuvoje klevai reikalingesni bitėms rinkti nektarą, o ne žmogui leisti sulą ir gaminti iš jos sirupą.

„Šį pavasarį gausiai žydėjo paprastasis klevas (Acer platanoides). Dažniausiai šis medis vertinamas dėl sulos, iš kurios net verdamas sirupas. O bitininkams klevas irgi naudingas: iš vieno hektaro šių žydinčių medžių bitės prirenka apie 200 kg nektaro“, – pastebi Bičių karalienė Ramunė Cibienė.

Naudingas bitėms ir dirvožemiui Savo bitynus R. Cibienė išdėsčiusi Anykščių ir Ukmergės rajonuose, parinkusi vietą pamiškėse arba prie buvusių vienkiemių, apsodintų liepų ir klevų alėjomis. Klevynų gausu Rytų Lietuvoje, Žemaitijoje. Girionių (Kauno r.) arboretume auga įvežtinių raudonlapių klevų. Šio medžio lapas – Kanados vėliavoje. Medis medingas, žieduose gausu nektaro, o jo lapai gerina dirvožemį. Klevo šaknyse ir žievėje yra alantoino. Šakose aptinkama kaučiuko. Lapuose yra gliukozės, acto ir gintaro rūgščių, kaučiuko, aldehidų, įvairių karotinoidų, vitamino C ir E, apie 18 proc. rauginių medžiagų, lipidų. Paprastojo klevo suloje – apie 2,5–4 proc. cukraus, kaučiuko ir kitų medžiagų. Klevo mediena lanksti, kieta, gelsva, žvilganti ir gražios tekstūros, naudojama baldų, faneros, muzikos instrumentų, parketų, taip pat grėbliakočių, kirvakočių gamybai, drožinėjimo darbams. Tirpstant sniegui (iš žemės dar neišėjus pašalui) iš klevų pradeda tekėti sula, kuri nustoja tekėjusi 5 savaitės prieš lapų skleidimąsi. Sula saldi, turi apie 4 proc. cukraus, 1,1 proc. kaučiuko. Iš sulos gaminamas sirupas. Sulą taip pat mėgsta geniai. Pavasarį prileista iš paprastojo klevo sula kaitinama ant nedidelės ugnies ir po kurio laiko ji tampa tąsia, saldžia mase – klevo cukrumi. Paprastojo klevo medingumas – 4 balai.

Maistas ir vaistas „Kelionėse dažnai tenka ragauti Šiaurės Amerikos gyventojų skanėsto – klevų sirupo, – pasakoja Bičių karalienė R. Cibienė, – tik jis gaminamas ne iš mums pažįstamo, bet iš raudonojo klevo.“ Turizmo žinynai pateikia duomenų, jog klevo sirupas gaminamas iš raudonojo (Acer rubrum) ir cukrinio (Acer saccharum ) klevų sulos. Paprastųjų klevų suloje yra 2–4 proc., raudonųjų – iki 20 proc. cukraus. Klevo sirupe daugiausia randama sacharozės, kurią pirmą kartą išgavo ir panaudojo Amerikos indėnai. Šalyse, kuriose vyrauja šaltas klimatas, prieš žiemą šių medžių šaknyse susikaupia cukrus, o pavasarį iki medžio kamieno pakylanti sula gali būti išgaunama ir sukoncentruojama. Klevų sirupas dažniausiai yra gaminamas iš cukrinio, raudonojo arba sidabrinio klevo medžio sulos. Nors sulą galima išgauti iš beveik visų medžių, klevai jos sukaupia daugiau, be to, pastaroji yra kur kas saldesnė. Vienam lit­rui klevų sirupo pagaminti reikia maždaug 40 l klevo medžio sulos. Gautame koncentrate cukraus kiekis jau siekia apie 60 proc. Nelygu kaitinimo laikas, paprastai skiriamas šviesus, vidutinis ir tamsus klevų sirupas. Vidutiniškai vienas litras šimtaprocentinio klevų sirupo Kanadoje kainuoja apie 12–15 Kanados dolerių. Sirupas dažniausiai išpilstomas į skirtingos talpos stiklinę ar plastmasinę tarą. Kuo šviesesnis sirupas, tuo švelnesnis jo skonis. Tamsus sirupas yra intensyvesnis, pasižymi ryškesne skonių gama. Šviesų sirupą gamintojai pataria valgyti su blynais, vafliais, košėmis. Vidutinės ir tamsios spalvos sirupas pats savaime yra puikus desertas. Jis taip pat puikiai tinka kitų desertų – tortų, pyragaičių, pyragų, ledų, pudingų ir kt. – gamybai. Saldusis klevų sirupas yra puikus magnio ir cinko šaltinis. Dviejuose šaukštuose klevų sirupo yra net 22 proc. (0,44 mg) magnio dienos normos ir 4 proc. (0,55 mg) cinko dienos normos. Kiekvienais metais Kanadoje, paprastai pavasarį, kai po žiemos miego bunda gamta, skirtingose šalies provincijose vyksta taip vadinamos „klevų šventės”. Viena jų – cukrinio klevo sirupo festivalis Ontarijo provincijoje. Šventės metu organizuojamos iškylos į gamtą, žaidimai, parodos, klevų sirupo ir jo gaminių degustacijos, ragaujami virtuvės meistrų paruošti patiekalai.

Parengė „ŪP“ korespondentas Justinas ADOMAITIS

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis

Advertisement

Advertisement

2024/04/25

Buvęs miestietis žemės ūkyje – kaip žuvis vandenyje

Kėdainių r. Vermenos žemės ūkio bendrovės (ŽŪB) karvės – vienos produktyviausių šalyje. Per dieną duoda vidutiniškai po 34 litrus pieno. „Karvė gali suėsti daug kokybiško pašaro, tačiau neduos daug baltyming...
2024/04/25

Sodininkai nuostolius skaičiuoja milijonais

Balandžio viduryje staiga kritusi oro temperatūra, gausus ir šlapias sniegas bei kruša daliai Europos sodininkų gal ir nebuvo kaip perkūnas iš giedro dangaus, tačiau jau dabar aišku, kad dalies derliaus išgelbėti...
2024/04/25

Pamaryje siuvami gaminiai pasiekia ir Ukrainos karius

Monikos Dobrovolskytės karjera galbūt galėjo prasidėti vienoje iš sostinės veterinarijos klinikų, bet ji pasuko pamario link. Mergina nėrė į turizmo verslą Ventėje, kur daugiau nei 10 metų siūlo iškylas laivais ir apgyvendinimo pasla...
2024/04/25

EP patvirtino taisykles dėl pakartotinio pakuočių naudojimo ir perdirbimo

Trečiadienį Europos Parlamentas priėmė naujas taisykles, kuriomis siekiama, kad ES rinkoje pakuotės taptų tvaresnės ir jų būtų naudojama mažiau. Taisyklėse, dėl kurių preliminariai susitarta su ES Taryba, numatytas pakuočių atliekų kiekio mažinimo...
2024/04/24

Vienas „Vičiūnų“ vadovų: verslo Rytuose pardavimo kaina nėra džiaugsminga

Kauno mero Visvaldo Matijošaičio iš dalies valdomai žuvies bei kitų maisto produktų gamybos ir prekybos „Vičiūnų grupei“ po beveik dvejus metus trukusio proceso pagaliau pardavus verslą Rusijoje, Baltarusijoje ir kitose N...
2024/04/24

Kova su nesąžiningos prekybos praktika maisto tiekimo grandinėje: EK įžvalgos

Šiandien Komisija paskelbė Direktyvos dėl nesąžiningos prekybos praktikos (NPP) įgyvendinimo maisto tiekimo grandinėje ataskaitą. 2019 m. priimta vadinamąja apsaugos nuo NPP direktyva draudžiama 16 praktikų, kurios gali turėti žalingą povei...
2024/04/24

Kuo daugiau uždaroma bankų skyrių – tuo didesni pelnai

„Vien tik auksas valdo mus, žmonės jam tarnauja!“ (J. V. Goethe, Mefistofelio sparnuota frazė dramoje „Faustas“) Lietuvos komerciniai bankai, žarstantys įspūdingus pelnus, regionuose uždaro skyrius, gyventojai lieka be...
2024/04/24

Pajamų deklaravimui liko vos savaitė: dažniausiai užduodami klausimai

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad pajamas privalantiems deklaruoti gyventojams tai padaryti liko savaitė. Pajamų mokesčio deklaracijas pateikti jie turi iki gegužės 2 d. Šiuo metu pareigą atliko apie 69 proc. privalančiųjų d...
2024/04/24

VMVT kviečia diskusijai: kodėl geriausią žmogaus draugą kaustome grandinėmis?

Balandžio 24 dieną minima Šuns diena. Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų, tokios progos minėjimas skatina atkreipti dėmesį į problemas, keisti požiūrį į augintinius ir elgesį su jais. Anksčiau šuo bu...