Mėlynuoja sausmedžio uogos

Paprastai birželio pradžioje Ina Lenkaitienė džiaugiasi ragaudama pirmąsias vasaros uogas – valgomojo sausmedžio saldžiarūgštes, gaivias uogeles, prinokstančias anksčiau už braškes. Tačiau šiemet jos pradėjo nokti tik birželio vidury, nes vėluojantis šaltas pavasaris sustabdė visų augalų vegetacijos pradžią.

Jau daugel metų sode vis naujus retus augalus išbandanti Ina Lenkaitienė iš Kazlų Rūdos džiaugiasi kad ir kuklesniu valgomųjų sausmedžių uogų derliumi.
Pasak I. Lenkaitienės, valgomieji sausmedžiai (Lonicera edulis) yra nereiklūs augalai, jiems nepakenkia net –5–7 oC šalnos, ištvermingi žiemą, atsparūs ligoms bei kenkėjams.
Pirkdami sausmedį, turėkite omenyje, kad jis pradeda derėti po 3–4 metų, o gausų derlių subrandina po 5–7 metų. Nors mugėse sodinukus parduodantys žmonės dažniausiai žada ypač gausų derlių, iki 5–6 kg nuo krūmo, iš tikrųjų nuo vieno krūmelio priskinama po 1–2,5 kg uogų.
Sausmedžius geriausiai sodinti rudenį arba anksti pavasarį, dar prieš sprogstant lapams. Kadangi jie kryžmadulkiai, kad gausiai derėtų, visuomet reikia sodinti nors dviejų skirtingų veislių augalus.

I. Lenkaitienė.

Problemos – kartumas ir byrėjimas
„Pagrindiniai sausmedžių selekcijos centrai yra Japonijoje, Kanadoje, Rusijoje – Sankt Peterburge, Altajuje, Tolimuosiuose Rytuose, – sakė I. Lenkaitienė. – Pastaraisiais metais labai intensyviai selekcija užsiimama mūsų kaimynėje Lenkijoje, ten sodinamos ir pramoninės plantacijos. Užvis labiau selekcininkai stengiasi pagerinti uogų skonį, nes kai kurių rūšių uogos kartokos, taip pat sumažinti sunokusių uogų byrėjimą – labai aktualu, auginant daugiau sausmedžių krūmų. Naujausių valgomojo sausmedžio veislių uogos, augintojos nuomone, stambios, saldžios, mažiau byra.“

Uogų skynimas
Sunokusios uogos po 7–10 dienų pradeda byrėti nuo krūmo. Veislių su ilgai nekrintančiomis uogomis derliaus nereikia taip skubiai nuskinti kaip greitai byrančiųjų veislių.
Valgomojo sausmedžio uogas galima rinkti visai paprastai: ant žemės patiesus audeklą, polietileno plėvelę ar popierių, šakeles su uogomis lengvai papurtyti. Telieka surinkti uogas nuo patiesalo.
Nuskintos uogos gali išsilaikyti iki 3 dienų. Per tą laiką jas būtina sunaudoti šviežias arba perdirbti. Uogos puikiai tinka džiovinti, gerai išsilaiko užšaldytos (šaldomas uogas verta apibarstyti cukrumi).

Vertingos uogos
Valgomųjų sausmedžių uogos skoniu primena mėlynes, tik yra stambesnės, jų minkštimas tvirtesnės konsistencijos. Priklausomai nuo veislės ir auginimo sąlygų, uogose yra 20–80 mg vitamino P, taip pat vitaminų B1, B2, B9, geležies, magnio, natrio, kalio, jodo, mangano, vario. Uogos turi antioksidacinių bei baktericidinių savybių, mažina temperatūrą, reguliuoja kraujospūdį. Sausmedžio lapų, šakučių nuovirai veikia antiseptiškai. Sergant angina, skalaujama gerklė. Tinka šlapimui varyti.

I. Lenkaitienė savo sode augina ir rekomenduoja šias veisles

‘Leningradskij Velikan’ – rusiška veislė. Uogos didelės, apie 1,4 g svorio, pačios didžiausios ant krūmo užauga iki 2 g svorio, mėlynos, pailgos, kvapnios, vienos iš saldžiausių valgomojo sausmedžio uogų. Noksta vienu metu, nenubyra. Krūmas užauga iki 1,7 m aukščio ir 1,4 m pločio. Kad geriau derėtų, pageidautina sodinti kelias skirtingas veisles. Augalai atsparūs ligoms bei kenkėjams, ištvermingi žiemą.
‘Dlinoplodnaja’ – rusų selekcijos labai derlinga, vidutinio ankstyvumo veislė. Uogos vidutinio dydžio, saldžiarūgštės, silpnai karstelėjusios. Veislė kryžmadulkė. Krūmai vidutinio augumo.
‘Wojtek’ – lenkiška, labai ankstyva ir derlinga valgomųjų sausmedžių veislė. Uogos iki 4 cm ilgio, labai skanios, saldžiarūgštės, aromatingos, sultingos. Krūmai užauga iki 1,6 m aukščio. Sunokusios uogos mažiau nubyra kaip ‘Duet’.
‘Duet’ – labai ankstyva (dera gegužės pabaigoje) ir derlinga lenkiška veislė. Atspari šalčiams. Uogos iki 2 cm ilgio, aromatingos, sultingos, itin skanios, silpnai karstelėjusios. Noksta vienu metu, nenubyra. Krūmas užauga iki 1,6 m aukščio. Kad geriau derėtų, pageidautina sodinti 2 skirtingas veisles. Sunokusios uogos nubyra, bet ne taip greitai kaip ‘Kalinka’,‘Balalaika’,‘Sineglazka’.
‘Kalinka’ – rusiška veislė. Uogos saldžiarūgštės, silpnai karstelėjusios, sunoksta pirmoje birželio pusėje. Krūmai kompaktiški, užauga iki 1,2–1,4 m aukščio. Sunokusios uogos gana greitai byra.
‘Balalaika’ – rusiška veislė. Uogos sunoksta pirmoje birželio pusėje. Iki 2,5–3 cm ilgio, sultingos, saldžiarūgštės, kvapnios. Krūmai kompaktiški, užauga iki 1,0–1,2 aukščio, rutulio formos. Sunokusios uogos gana greitai byra.
‘Sineglazka’ – rusiška veislė. Uogos sunoksta pirmoje birželio pusėje. Jos vidutinio dydžio, apie 0,7–0,9 g svorio, saldžiarūgštės, skanios, sunokusios gana greitai byra. Krūmai kompaktiški, užauga iki 1,0–1,3 m aukščio. Kryžmadulkė, kaip dulkininkė tinka ‘Dlinoplodnaja’.
‘Atut’ – lenkiška, vidutinio ankstyvumo valgomųjų sausmedžių veislė. Dera birželio vidury. Uogos vidutinio dydžio, cilindro formos, prinokusios nenubyra. Minkštimas saldžiarūgštis su vos juntamu kartumu. Krūmai iki 1,5 m aukščio.

Nepamirškite, kad  nokstančias uogas labai mėgsta strazdai ir kiti paukščiai. Baigiant nokti, krūmus uždenkite tinklu. Žiemą krūmus saugokite nuo kiškių.

Rūta Antanaitienė

Autorės nuotraukos