Morenginis kavos tortas

Morengams:

  • 5 kiaušinių baltymai
  • 1 stiklinė cukraus
  • 2/3 stiklinės pakepintų ir maltų lazdynų ar kitokių riešutų
  • 1/2 šaukštelio citrinų rūgšties

Kremui:

  • 1½ stiklinės riebios grietinėlės
  • 1 šaukštas cukraus
  • 1 šaukštas riešutų likerio
  • 300 g juodojo šokolado
  • 50 g sviesto
  • 1 stiklinė smulkintų lazdynų riešutų
  • 1/2 stiklinės stambiau susmulkintų riešutų

Torto paplotėliams suplakite baltymus į putas, tada įdėkite citrinų rūgšties. Plakdami cukrų berkite po truputį (1–2 šaukštus). Naują jo porciją pilkite tik tada, kai visiškai ištirps įbertoji. Kai baltymų masė pasidarys standi ir blizgi, įmaišykite maltus riešutus. Skardą (dar geriau – tris iš karto, nes reikės tiek paplotėlių) išklokite kepimo popieriumi ir pažymėkite, kokio dydžio turi būti paplotėlis. Dėkite dalį baltymų masės, palyginkite ir pašaukite į 95 ºC orkaitę. Kepkite paplotėlius 1,5–2 val., kol jie pasidarys visiškai sausi ir bus lengvai nuimami. Atvėsinkite.
Kremui grietinėlę su cukrumi išplakite iki standumo. Įmaišykite likerį ir smulkintus lazdynų riešutus. Šokoladą kartu su sviestu ištirpdykite karšto vandens vonelėje ir aptepkite du morenginius paplotėlius, pabarstykite stambesniais riešutais. Apteptus paplotėlius kelias minutes palaikykite šaldytuve, kad šokoladas greičiau sustingtų. Likusią šokolado masę supilkite ant folijos, palyginkite ir palikite sustingti. Vėliau šokoladą sulaužykite gabaliukais – jais papuošite tortą. Paplotėlį nestorai aptepkite kremu, uždėkite kitą ir atsargiai paspauskite. Galiausiai viršutinį paplotėlį aptepkite kremu ir prismaigstykite šokolado gabaliukų. Kurį laiką tortą palaikykite šaldytuve, kad kremas ir šokoladas visiškai sustingtų.