Špinatų ir žuvies pyragas

Tešlai:

  • 100 g šalto sviesto
  • 1 stiklinė miltų
  • 1 kiaušinis
  • 1–2 šaukštai pieno
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • cukraus

Įdarui:

  • 300 g špinatų
  • 1 poras
  • 1 šaukštas sviesto
  • 1 šaukštas aliejaus
  • 2 kiaušiniai
  • 150 g grietinėlės
  • 100 ml pieno
  • 150 g fermentinio sūrio
  • 200 g rūkytos arba sūdytos lašišos
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų

Tešlai miltus sumaišykite su druska ir žiupsneliu cukraus. Sudėkite šalto sviesto gabaliukus ir trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai. Įmuškite kiaušinį, supilkite pieną ir užminkykite tešlą. Suminkykite ją į rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandį palaikykite šaldytuve. Iškočiokite tešlą ir ja išklokite kepimo indą, užlenkite kraštus. Dėkite jį 15–20 min. į šaldymo kamerą. Kol tešla vėsta, pagaminkite įdarą. Špinatus perrinkite, nuplaukite, nuvarvinkite. Porą supjaustykite griežinėliais. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, aliejų ir kelias minutes patroškinkite špinatus su porais. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Pagardinkite prieskoniais. Kiaušinius išplakite su pienu ir grietinėle. Įmaišykite tarkuotą sūrį ir pakepintus špinatus su porais. Pabarstykite druska (sūdykite saikingai, nes žuvis sūroka), maltais pipirais ir supilkite į tešla išklotą indą. Lengvai įspauskite lašišos gabalėlius ir kepkite 40 min. 160 oC orkaitėje. Pyragas skanus ir šiltas, ir atvėsęs, patiekite jį pašlakstę grietinėle ar kokiu nors padažu.