Valgomieji batatai: technologijų supaprastinti neverta

Nors valgomųjų batatų, vadinamųjų saldžiųjų bulvių, augintojai nebijo naujovių ir eksperimentų, kol kas belieka pripažinti, kad gausiausias derlius – iš daigų, o daiginti reikia pradėti jau nuo sausio.  

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Geriausia auginti iš daigų

Valgomasis batatas – ilgos vegetacijos augalas. Norint užsiauginti šių vertingų daržovių, tenka pradėti daiginti sausio pabaigoje ar vasario pradžioje.

Daug įdomių daržovių, tarp jų – ir valgomųjų batatų, Molėtų rajone kasmet augina Edita Mačiulaitienė. Jos ir paprašėme nusakyti šią netrumpą daiginimo procedūrą.

  • Gumbo dalį įmerkiame į vandenį.
  • Retkarčiais neįmerktą dalį nupurškiame vandeniu.
  • Laukiame, kol pradės formuotis pumpurai ir šaknelės.
  • Išsprogus pumpurams ir išlindus šaknelėms, gumbą galima dėti į indą su žeme, bet taip, kad tik dalis jo būtų įkasta į substratą, arba toliau mirkykime vandenyje, kol užaugs daigeliai. 
  • Paaugusius daigus atsargiai atskiriame nuo gumbo ir įšaknijame vandenyje ar tam paruoštame substrate.
  • Paskui daigus susodiname į vazonėlius ar kitus indus. 
  • Pasibaigus pavasarinėms šalnoms, t. y. gegužės viduryje, augalus galime išnešti į lauką.

Algimantas Kučinskas iš Biržų rajono ir kai kurie kiti valgomųjų batatų augintojai pastarąjį sezoną šias daržoves augino pakeltose lysvėse, apdengtose plėvele. Kodėl naudojama plėvelė? Tam, kad vešli batatų augmenija neišleistų pridėtinių šaknų ir nepradėtų auginti papildomų kerų: dėl to nukenčia pagrindinis keras ir sumažėja gumbų kokybė.

Dar svarbu, kad dirva būtų gerai įdirbta, nes augintojai, sodinę buvusioje pievoje, skundėsi, kad atsirado batatų skanautojų. Ir nenuostabu – juk tai vertingos daržovės.

Išaugintas batatų derlius laikomas šiltame rūsyje (apie 13 °C), nes šaltame supūtų.

Motininiai gumbai nuvylė

Batatus E. Mačiulaitienė pastarąjį sezoną augino maišuose: „Įsodinusi daigus, substratu užpildžiau tik ketvirtadalį maišo, o daigams paaugus – dar ketvirtadalį maišo, ir taip iki liepos vidurio, kol visiškai pripildžiau maišus.“

Gumbams patiko šviežia žolė, nes pūdama ji išskiria šilumą. O batatai mėgsta šilumą ir daug saulės. Aišku, labai svarbi ir drėgmė – valgomuosius batatus tenka gausiai laistyti. Substratas, kuriame daug maistinių medžiagų, turi būti trąšus. 

Rudenį atvėsus orams maišuose auginamus batatus galima sunešti į jau atlaisvėjusius šiltnamius ir dar paauginti, kol pastebime, kad vysta jų antžeminė dalis. Tai privalumas, palyginti su lauke auginamais valgomaisiais batatais, kurių vegetacija baigiasi vos pakandus šalnai.

Vis dėlto E. Mačiulaitienė ateityje neplanuoja sodinti motininio gumbo: jis užaugo pernelyg didelis, vos ne 2 kg, atėmė maisto medžiagas ir energiją iš savo „vaikų“: „Maiše radau motininį gumbą, išaugusį į didelį „buroką“, aplipusį pailgais normalaus ir mažesnio dydžio gumbeliais. Jų prisimezgę daug, vadinasi, derlius galėjo būti gausus.“

E. Mačiulaitienė nesigaili eksperimento – jis pasufleravo teisingus sprendimus.

  Pamokos naujam sezonui

– kuo anksčiau pradėti daiginti, auginti iš daigų, saulėtoje vietoje, gausiai laistyti, mulčiuoti;

  • tinka auginti ir erdviuose vazonuose (ne mažiau kaip 20 l), maišuose;
  • augalas išvysto galingą šaknyną ir lapiją, bet svarbu neleisti lapijai išleisti papildomų šaknų, nes jos atims maisto medžiagas iš gumbų.

Kaip pasirinkti veislę?

 Vadinamųjų saldžiųjų bulvių augintojai išbandę ne vieną veislę, gerai derančią Lietuvoje. E. Mačiulaitienė atkreipė dėmesį į tris iš jų.

 ‘Radiosa’ – gero skonio valgomieji batatai su violetinės spalvos žievele, baltu minkštimu, violetiniais žiedeliais. Gumbavaisiai pailgi, smailėjantys. Kadangi lapai puošnūs ir karpyti, galima auginti gėlyne.  (fail 1 arba 2, 3)

‘Bonita’ – viena iš skaniausių veislių. Ypač saldūs gumbavaisiai. Odelė rausva, minkštimas baltas su geltonu atspalviu.

‘Molokai Purple’ – su violetinės spalvos odele ir minkštimu, išvesta Havajų salose. Pasižymi antioksidantų gausa. Saldus kreminis minkštimas. Tinka kepti, skrudinti.

Nauda sveikatai – išskirtinė

Kad valgomieji batatai ypač naudingi mūsų sveikatai, teigia Danguolė Avižiuvienė, Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė: tai išskirtinės daržovės, laikomos vienomis iš naudingiausių pasaulyje dėl sukauptų maisto medžiagų gausos.

  • Valgomuosiuose batatuose daugiau naudingų maistinių medžiagų, jos mažiau kaloringos. 100 g valgomųjų batatų yra daugiau nei 100 proc. reikalingo vitamino A kiekio, 33 proc. vitamino C, 14 proc. vitamino B6, 9 proc. pantoteno rūgšties (vitamino B5), 14 proc. kalio ir 25 proc. mangano.
  • Mažesniais kiekiais aptinkama kalcio, geležies, magnio, fosforo, cinko, tiamino (vitamino B1), vitamino E, riboflavino (vitamino B2) ir folio rūgšties (vitamino B9) paros normos, reikalingos suaugusiems asmenims.
  • Odelėje gausu maistinių skaidulų, flavanoido kvercetino ir kalio, todėl šias daržoves galite ruošti su odele.
  • Ši daržovė naudinga ir sveikiems, ir patiriantiems sveikatos sutrikimų, taip pat dėl jų išskirtinės maistinės vertės patartina įtraukti į vaikų mitybą.
  • Valgomųjų batatų glikemijos indeksas yra mažas, o tai reiškia, kad jie gali sumažinti cukraus kiekio šuolius kraujyje ir atsparumą insulinui. Tai ypač naudinga žmonėms, sergantiems diabetu. Maistinės skaidulos, esančios valgomuosiuose batatuose, taip pat labai naudingos diabetininkams. Tyrimai parodė, kad žmonės, sergantys 1-ojo tipo diabetu ir naudoję daug maistinių skaidulų, sumažino gliukozės kiekį kraujyje, o sergantys 2-ojo tipo diabetu pagerino cukraus kiekį kraujyje, taip pat lipidų ir insulino lygį.
  • Norint išlaikyti normalų kraujospūdį arba sumažinti aukštą kraujospūdį, būtina vartoti mažiau druskos ir gauti pakankamai kalio. Tačiau nedaug žmonių suvartoja rekomenduojamą kalio paros normą. Šios daržovės gali būti puiki priemonė kalio trūkumui kompensuoti, nes viename vidutiniame valgomajame batate yra maždaug 540 mg kalio. Tai geriausias natūralus kalio šaltinis.
  • Valgomuosiuose batatuose gausu cholino – vandenyje tirpaus vitamino. Tai labai svarbi ir universali maistinė medžiaga, kuri būtina miegui, raumenų darbui, atminčiai ir mokymuisi. Jis taip pat reikšmingas palaikant ląstelinių membranų struktūrą, perduodant nervinius impulsus tarp ląstelių.
  • Valgomieji batatai pasižymi antioksidantiniu poveikiu, mat gausūs vitaminų C ir A, kurie veikia kaip galingi antioksidantai ir padeda imuninei sistemai apsaugoti organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio.
  • Šiose daržovėse daug maistinių skaidulų. Jos valo žarnyną, iš organizmo šalina toksinus. Taip pat skaidulos būtinos norint išvengti vidurių užkietėjimo ir kitų virškinimo sistemos problemų.

Perspėjimas

Vartojant valgomuosius batatus, galima perdozuoti kalio. Į tai ypač turėtų atkreipti dėmesį tie, kuriuos vargina inkstų sutrikimai.

Editos Mačiulaitienės ir Algimanto Kučinsko nuotraukos