Varškės pyragas su avietėmis

  • 250 g miltų
  • 130 g sušalusio sviesto
  • 155 g miltelinio cukraus
  • 5 kiaušiniai
  • 400 g liesos varškės
  • 200 g grietinės
  • 100 ml grietinėlės
  • 2 šaukštai krakmolo
  • 200–250 g aviečių
  • druskos
  • 1 sauja migdolų drožlių
  • bazilikų ar mėtų papuošti

Miltus sumaišykite su sviesto gabalėliais, 80 g miltelinio cukraus ir kiaušiniu. Greitai užminkykite tešlą, suminkykite į rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą. Tešlą iškočiokite ir išklokite ja kepimo indą, užlenkite kraštus. Uždenkite kepimo popieriumi, įberkite žirnių (pupelių, kruopų) ir kepkite 200 oC orkaitėje apie 10 min., kol papločio kraštai ims skrusti. Įdarui varškę sumaišykite su grietine, grietinėle ir 75 g miltelinio cukraus. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir išsukite su varške. Baltymus iki standžių putų išplakite su žiupsneliu druskos ir kartu su krakmolu švelniai įmaišykite į varškės masę. Įdarą sukrėskite ant pyrago pagrindo, palyginkite viršų. Avietes perrinkite, nuplaukite, nuvarvinkite ir pertrinkite per sietelį. Trintas avietes sudėkite ant įdaro ir pyragą 40 min. pašaukite į 175 oC orkaitę. Atvėsinkite išėmę iš formos. Kepinį pabarstykite migdolais, papuoškite avietėmis ir bazilikais ar mėtomis.