Varškės pyragas su plakta grietinėle ir morkomis

Pagrindui:

  • 100 g trapių sausainių
  • 100 g maltų migdolų arba jų miltų
  • 100 g sviesto

Geltonajam sluoksniui:

  • 1 kg trintos varškės
  • 5 kiaušiniai
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 1,5 stiklinės saldinto sutirštinto pieno
  • 60 g krakmolo
  • 1 kupinas šaukštas miltų
  • 1 šaukštas vanilinio cukraus
  • 1 šaukštelis maltos ciberžolės
  • 125 ml apelsinų sulčių
  • 1 apelsino tarkuota žievelė
  • 300 g morkų

Baltajam sluoksniui:

  • 200 g riebios grietinėlės
  • 3 šaukštai miltelinio cukraus
  • 2 šaukštai apelsinų sulčių

Papuošti:

  • šiaudeliais pjaustytų morkų
  • šviežių mėtų

Sausainius sutrinkite iki trupinių ir sumaišykite su migdolais, tirpdytu sviestu. Masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą formą ir grūstuvu ar rankomis suspauskite. Pusvalandį palaikykite šaldytuve.
Morkas suvyniokite į foliją ir kepkite 200 ºC orkaitėje, kol suminkštės. Sutrinkite jas elektriniu trintuvu. Supilkite į morkas apelsinų sultis, sudėkite visas kitas sudedamąsias dalis ir išsukite iki purios masės. Geltoną varškės masę sukrėskite ant trupinių pagrindo ir 15 min. pašaukite į 170 ºC orkaitę. Tada temperatūrą sumažinkite iki 120 ºC ir dar kepkite apie 90 min. Kepdami ir baigę kepti orkaitės durelių nevarstykite, kol pyragas visiškai atvės ir sutvirtės. Išimkite jį iš formos.
Baltajam sluoksniui grietinėlę išplakite su cukrumi iki standumo, atsargiai įmaišykite apelsinų sultis. Kremą sudėkite ant pyrago. Palaikykite jį šaldytuve per naktį. Juostelėmis supjaustytas morkas kelias minutes apvirkite saldintame vandenyje, gerai nuvarvinkite ir nudžiovinkite. Sudėkite ant baltojo sluoksnio, papuoškite mėtų šakele ir patiekite pyragą į stalą.